Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt

O cremă foarte bună, de mult timp căutam o astfel de rețetă și acum am zis să fie neapărat postată ca un semipreparat pentru că merge la multe alte rețete. Se poate folosi la torturi, prăjituri - are un gust asemănător cu Crème Brûlée-ul. Îmi place că nu este curgătoare, se ține bine pe tort, nu trebuie s-o "prind" ceea ce am pățit cu alte creme - la fel nu are un gust din acela intens de amidon sau făină - totul este în regulă, eu zic că este o cremă perfectă.

Ingrediente

Galbenusuri
7 buc
   
Lapte de vaca
1.5 l
   
Zahar
360 g
   
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiolă
Unt
200 g
de preferat cu 82% grăsime
Faina alba calitate superioara
100 g
   

Pasi de urmat

Pas 1

Se separă gălbenușurile și se pun într-un castron în care se va prepara crema - vă recomand să luați unul mai mare - de 3 litri și să fie ori un ceaun ori o cratiță cu pereții antiaderenti.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 1
Pas 2

La gălbenușuri se adaugă zahărul și se amestecă bine cu telul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați 50 ml de lapte și amestecați bine cu telul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 3
Pas 4

Acum urmează făina, o încorporați bine cu telul să nu fie cocoloașe.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 4
Pas 5

Și iar mai adăugați 50ml de lapte, amestecați bine.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 5
Pas 6

Restul de lapte îl fierbeți cu esența de vanilie.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 6
Pas 7

După ce a fiert îl luați de pe foc și turnați încet și câte puțin peste crema de gălbenușuri, în același timp amestecați bine cu telul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 7
Pas 8

După ce ați turnat tot laptele, puneți compoziția pe foc, amestecați periodic cu o lingură sau cu telul până începe să se îngroașe. Este gata când îi faceți un test cu lingura - treceți cu degetul pe dosul lingurii unse cu cremă și observați că rămâne o urmă curată - crema nu se întinde la loc pe acea porțiune.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 8
Pas 9

Stingeți focul, adăugați 30g de unt la cremă, amestecați.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 9
Pas 10

Puneți un capac pe cratiță și lăsați să se răcească complet la temperatura camerei. Periodic puteți să mai amestecați crema ca să fie mai omogenă.

Untul îl lăsați la temperatura camerei tot acest timp - trebuie să fie moale când se va răci crema.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 10
Pas 11

Când crema s-a răcit la temperatura camerei o  vom încorpora în untul moale astfel:

- untul se bate bine cu mixerul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 11
Pas 12

Și apoi se adaugă câte 1-2 linguri de cremă și se mixează bine după fiecare. În așa fel adăugați și încorporați toată crema din cratiță.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 12
Pas 13

Și gata, aceasta este crema - poate pare complicat dar să știți că nu este - doar am vrut să detaliez pașii ca să reușiți sigur să faceți bine crema.

Acum o puteți folosi la ce vă trebuie sau o lăsați la frigider acoperită cu o folie alimentară.

Puteți unge cu ea torturi, prăjituri, sau umpleți eclere, etc.

Poftă Bună!

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 l (ies cam 2 litri de cremă)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)
Colectii: Creme diverse

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 29 Dec 2010, 12:08

Nu iese prea moale aceasta crema?In poza arata putin cam lichida.Eu de cate ori fac crema de vanilie imi iese taiata.

Maine trebuie s-o fac pentru praji Alba ca Zapada

Ellena
Elena (Ellena) 29 Dec 2010, 15:07

O crema minunata Lena pentru prajituri si torturi...e prima data cand aud de ea! Ma gandeam si eu sa fac niste eclere si numai ajung....cand voi face cu siguranta voi incerca aceasta crema!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 29 Dec 2010, 15:39

Este perfecta, este mai moale decat crema pt cremsnit (si este normal pt ca este o crema pt tort), dar dupa mine este f.f. buna la consistenta si crede-ma ca am incercat multe.

liudicik
liudicik 31 Dec 2010, 14:53

felicitari, Lena...  am facut proba cremei aseara, pentru tortul Napoleon, mi-a iesit foarte cremoasa si parfumata, dupa cum ai descris-o si tu ...  merci mult 

O seara frumoasa de revelion, si An Nou Fericit! te pup

Nota mea pentru reteta:
ioananic
ioananic 07 Jan 2011, 23:02

Mi-a iesit excelent crema, felicitari Lena! Si foile la fel, urmeaza asamblarea, cu siguranta rezultatul final va fi foarte bun.

Multumim Lena!

Nota mea pentru reteta:
Elena.M
Elena (Elena.M) 14 Apr 2011, 15:07

Am repetat de multe ori aceasta crema si mi-a iesit foarte bine,dar azi nu am avut unt in casa si am avut Margarina Unirea la pachet si pot spune ca mi-a iesit si mai bine in comparatie cand faceam cu unt.Deci va recomand sa incercati si asa.Eu sunt foarte multumita de aceasta Crema.Are o gama larga de intrebuintari.Multumesc Lena.Te pup.

rinser
Sergiu (rinser) 18 Jan 2012, 22:55

Cred ca trebuie sa fie foarte ok crema. Untul face minuni in creme chiar daca le face calorice.

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 23 Feb 2012, 21:42

O crema pe care as manca-o pe paine. :)

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 01 Apr 2012, 22:36

Am gresit putin la aceasta crema, pentru ca am vrut sa injumatatesc cantitatile ingredientelor si nu am injumatatit decat ouale si am pus 4 iar in rest am pus cantitatile initiale. A iesit mai groasa, nu a mai fst nevoie de gelatina, oricum, DELICIOASA !   

Poza mea pentru reteta:
butterfly20
andreea (butterfly20) 27 Apr 2012, 19:07

tocmai ce am facut aceasta crema pentru tort "Musuroi de cartita".am pus ingredientele pe jumatate,in loc de unt am pus margarina si a iesit foarte buna.dupa parerea mea are gust de budinca de vanilie.nu am folosit gelatina si nu a iesit deloc lichia.a iesit perfecta.acum tortul e la frigider,cand o sa il mancam diseara am sa revin cu un comentariu la Tort "musuroi de cartita".felicitari Lena pentru retete,am incercat o parte din ele si au iesit delicioase.

radalucianstelian
Rada Lucian Stelian (radalucianstelian) 19 Sep 2012, 14:27

Acest Lucru mi-a placut la nebunie ca comentati si postati pozica la fiecare pas.Multumesc

merryy4ever
merryy4ever 09 Dec 2012, 16:12

cu aluat de foietaj  merg unse foile si cu crema de unt si lapte condensat?multumesc.

serafima
tcaci (serafima) 27 Feb 2013, 02:12

Lena, vroiam sa intreb in legatura cu aroma de vanilie- 1b. citi ml. reprezinta la voi. La noi sunt in cantitate de 5ml., care este foarte intensa si de 38 de ml., pe care nu am testat-o. Eu folosesc de cea mica, dar banuiesc ca pun prea mult, gustul(de vanilie) iese prea pronuntat, artificial si deloc placut?Iti mult.

rada
rada 03 Apr 2013, 13:53

lena la frigider cit timp se pastreaza aceassta crema ??

rada
rada 03 Apr 2013, 13:58

am in gind sao prepar pt tort insa mai tirziu si deeaceea vreau sao fac inainte cu ceva timp ..

lena
Elena (lena) 03 Apr 2013, 15:19

Cam 5 zile la frigider, si cat este nevoie la congelator - crema de acest tip se congeleaza foarte bine si isi pastreaza gustul si textura.

Roberto
Roberto 15 Nov 2013, 14:49

daca cineva nu iubeste chiar mult aroma sau gustul de vanilie,se poate pune in locul ei - coaja rasa de la o lamaie, si vine foarte gustoasa . Eu am facut si asa . 

Roxxy
Roxxy 24 Nov 2014, 00:39

Heeelp! :) am facut minunea asta de crema care este absolut delicioasa dar nu inteleg unde am gresit ptr ca a iesit lichida :( posibil sa mai fi trebuit tinuta pe foc. Am facut testul cu lingura si mi s-a parut ok. Exista vreo posibilitate sa o repar? Daca nu, o beau oricum cu paiul, ca e minunata! Multumesc!

lena
Elena (lena) Roxxy 24 Nov 2014, 10:25

Da, trebuie tinuta mai mult pe foc, pana se ingroasa.

alejandra
alejandra 09 Apr 2015, 17:32

Am incercat aceasta reteta si nu odata imi iese foarte bine si compozitia este omogena nu curge din tort ...este superba toata lumia specifica faptul ca e o crema buna si nu e gretoasa...

Nota mea pentru reteta:
denissa22
denissa22 16 May 2015, 01:28

Buna si eu am facut crema .Mulțumesc pentru reteta

tasika 07
tasika 07 14 Aug 2015, 13:17

Buna Lena,cum corect înjumătățim aceasta reteta?

lena
Elena (lena) tasika 07 17 Aug 2015, 15:42

4 galbenusuri, 750ml de lapte, 100g de unt, 50g faina, 180g zahar, 1 fiola vanille.

tasika 07
tasika 07 18 Aug 2015, 10:30

Lena Mulțumesc frumos de tot ))) făcusem deja cum ai scris in reteta sa primit , mai am la frigider acus facem ceva cu ea)))

aurash13
aurash13 19 Aug 2015, 19:56

E minunata crema,e fina,urmeaza sa umplu un blat de pandispan cu ea pt ziua fetitei mele Mara,multumesc Lena pt toate retetele minunate!

MarianaTanase553
Mariana Tanase (MarianaTanase553) 26 Oct 2016, 08:57

Ce facem cu albusurile? Vreo idee? :)

lena
Elena (lena) Mariana Tanase (MarianaTanase553) 26 Oct 2016, 09:13

Eu le pun la frigider si in cel mai banal mod fac omleta din 2 albusuri si 1 ou intreg.

Daca aveti timp si chef se pot face bezele, biscuiti cu seminte, chec, etc.

MarianaTanase553
Mariana Tanase (MarianaTanase553) Elena (lena) 26 Oct 2016, 09:20

Mulțumesc!

DinaIonita831
Dina Ionita (DinaIonita831) Mariana Tanase (MarianaTanase553) 30 Oct 2016, 08:05

Prajitura casei ....se face doar cu albusuri

Camelia-ElenaPlesa461
Camelia-Elena Plesa (Camelia-ElenaPlesa461) 29 Apr 2020, 11:47

Buna ziua,

As dori sa inlocuiesc faina cu amidon.Aveti idee cate grame de amidon trebuie sa folosesc?

Multumesc