Tort "Mușuroi de cârtiță"

Tort "Mușuroi de cârtiță"

Știam demult de acest tort în varianta la plic, luna trecută mi l-ați amintit pe forumul nostru - mulțumesc mult Lavinia pentru poze și idee :) - am improvizat fără plicul cu prafuri, și am avut un rezultat 100% cu toate, și blatul și crema au fost perfecte.

Este un tort foarte fresh, datorită combinației cremă de lapte-banane, blatul ciocolatos și puțin fărâmicios se potrivește perfect cu toate. Recomand cu încredere, mai ales că am fost rugată de musafirii care l-au gustat să-l postez neapărat cât mai repede pe site.... vă dați seama că au avut și de ce:) La ultima etapă aveți și poză cu secțiunea tortului.

Detalii tehnice - am folosit Rețeta de chec cu cacao pentru blat, în tava de 28 cm (recomand să folosiți o tava mai mică sau să măriți ingredientele proporțional dacă vreți un tort mai înalt). La cremă am folosit jumătate din ingredientele de la Rețeta de cremă de gălbenușuri cu lapte, amestecată cu puțină gelatină, din păcate a mea nu s-a prins deloc și a fost tortul mai cremos - deci dacă vreți un tort cremos nu puneți gelatina, dacă vreți unul mai ferm, ca un sufleu, adăugați gelatina dizolvată în puțină apă.

Semipreparate

1 l
folosiți 4 gălbenușuri și restul cantităților ingredientelor în jumătate

Ingrediente

Ingredientele de la checul cu cacao
1 buc
adică 1 cantitate din toate ingredientele - pentru o tava de 24-26 cm - dacă este mai mare puneți cam dublu
Banane
4 buc
   
Gelatină
20 g
O dizolvați în 100 ml de apă caldă bine

Pași de urmat

Pas 1

Preparați blatul pentru tort după Rețeta de chec cu cacao -  îl lăsați să se răcorească, în acest timp pregătiți crema.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 1
Pas 2

Preparați Cremă de gălbenușuri și unt - urmați toți pașii și folosiți doar jumătate din ingredientele rețetei.

Aici aveți o poză cu crema gata, răcită și incorporată cu unt.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 2
Pas 3

Pentru a face crema mai fermă puteți adăuga puțină gelatină dizolvată în apă caldă. O adăugați la crema și amestecați bine.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 3
Pas 4

Acoperiți crema cu o folie alimentară de plastic, o puneți la rece pentru 30-50 de min, în acest timp gelatina ușor se prinde și crema va fi mai tare. Din păcate, am folosit o gelatină mai nouă și nu s-a prins, veți vedea că la mine crema turnată pe tort este mai lichidă. În mod normal trebuie să se facă mai groasă și va fi mai simplu de pus pe tort.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 4
Pas 5

Până se prinde crema pregătim blatul - cu o lingură ușor și atent scoateți miezul - păstrați bordurile și luați cam așa ca să rămână jumătate de cm de la baza blatului.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 5
Pas 6

Cam așa trebuie să fie blatul gata pregătit pentru a lucra mai departe. Fărâmiturile le puneți separat și le vom folosi la ultima etapă.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 6
Pas 7

Bananele se taie jumătăți de-a lungul și se pun la baza blatului.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 7
Pas 8

Turnați crema peste banane, cu o lingură o împingeți și pe la margini și între banane. Aici o vedeți mai cremoasă, din cauza gelatinei care nu s-a prins, dar a fost foarte bună și așa, a curs puțin de tot - crema este destul de bună și fără gelatină.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 8
Pas 9

Pe toată suprafața tortului presărați din abundență fărâmiturile scoase mai înainte de pe blat - la mine au mai rămas, nu am folosit toată cantitatea.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 9
Pas 10

Îl înveliți cu o folie alimentară și îl puneți la frigider pentru 2-3 ore să se întărească crema și să se pătrundă aromele.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 10
Pas 11

Aici aveți și o secțiune cu tortul - a fost super delicios, cu aromă de lapte, banane și ciocolată.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

olteanu
daniela olteanu (olteanu) 03 Jan 2011, 13:23

eu am facut reteta aceasta dar numai cea de la dr.....o sa incerc si reteta ta cred ki mult mai gustoasa.

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 03 Jan 2011, 13:53

Minunat tortul! nu am facut niciodata nici macar cel de la plic! cu siguranta voi incerca si eu :)

Lavi
Lavi 03 Jan 2011, 15:44

o idee minunata!

sigur voi incerca si eu aceasta varianta, si dupa cum arata voi renunta la PLIC.........

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 03 Jan 2011, 22:50

am facut si eu dar la plic  am sa incerc si asta

Nota mea pentru rețetă:
Mery75
Mery75 03 Jan 2011, 22:59

Super poza, cred ca si gustul e pe masura. Multumesc pt reteta, sigur o s-o incerc

sirius
Violeta (sirius) 04 Jan 2011, 20:57

offf,delicioasa reteta...dar cum sa o fac fara lapte si oua...........ca nu pot doar eu sa mananc si sotul meu nu....dar arata delicios!

lenka
lenka 16 Jan 2011, 13:24

ieri l-am gustat, e foarte delicios..cu prima  ocazie incerc sa-l fac

nicoleta-maria
nicoleta nicoleta-maria (nicoleta-maria) 23 Feb 2011, 11:42

ceau ,,,vreau sa iti spun ca am facut ieri reteta,,,am modificato un pic in loc de banane am pus zmeura*pt ca nu am avut banane*si in loc de crema de galb am pus budinca cu frisca,,,,,,,,,,,mia iesit super buna,baiatu si sotu au apreciato foarte mult era super buna

nicoleta-maria
nicoleta nicoleta-maria (nicoleta-maria) 23 Feb 2011, 11:54

as vrea sa pun poza da nu merge de ce????'

Nota mea pentru rețetă:
bblusa
bblusa 16 Dec 2011, 22:36

am facut blatul in seara asta. maine fac si crema. sper sa apuc sa fac o poza. e al treilea tort facut de pe site-ul tau si sunt convinsa ca va iesi fffff bun. felicitari si multumesc!

madalina79
Madalina (madalina79) 31 Dec 2011, 23:40

Am făcut și eu acest minunat tort de ziua fiului meu Ștefănuț. Nu am pus deloc gelatină în cremă, dar a ieșit foarte bine. M-a încurcat faptul ca tava mea de blat e mai mică în diametru și mi-a ieșit blatul înalt. Așa că am avut mai mult de scobit și am pus bananele întregi. Am rămas impresionată însă de cremă, e foarte bună și deloc greoaie! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
camelia dobre
camelia dobre 10 Mar 2012, 13:39

este un tort deloc gretos,foarte bun si usor de facut, eu in loc de crema am pus budinca de vanilie

Poza mea pentru rețetă:
Mari6o
Mari6o 30 Mar 2012, 18:10

Buna ziua,

Lena, spuneti-mi va rog, pt acest tort, tot merge 2 l de crema de galbenusuri sau mai putin?

lena
Elena (lena) Mari6o 30 Mar 2012, 18:12

1 litru este suficient, mai vin si bananele... Dar daca iti ramane o congelezi si o mai folosesti la alt tort.

Mari6o
Mari6o 30 Mar 2012, 18:20

aga, adika daca o sa injumatatesc cantitatile folosite pt crem, va iesi bine?

lena
Elena (lena) Mari6o 30 Mar 2012, 18:29

Dap, vezi mai sus ca am zis la ingrediente la crema cat sa pui.

Mari6o
Mari6o 01 Apr 2012, 20:40

super! super torta! se combina de minune bananele cu crema!!

Dianna
Diana Pascal (Dianna) 01 Apr 2012, 22:40

Nici nu am mai avut rabdare sa.l las 2-3 ore la frigider, am mancat o portie imediat cum l.am terminat . Multa mai buna aceasta varianta, decat cea de la plic !  

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
butterfly20
andreea (butterfly20) 27 Apr 2012, 21:43

tortul tocmai ce a fost gustat.a placut la toata lumea.merge perfect bananele cu aceasta crema.pur si simplu delicioasa.e prima data cand o fac si a iesit perfecta din prima,deci reteta e de 10 .felicitari Lena!

Corina79
Corina79 30 Nov 2012, 10:28

Doar ce am mancat o felie din Musuroi. E bun.

As fi vrut sa fie blatul ceva mai pufos - mie mi-a iesit un pic cam uscat si cum in crema am pus gelatina (era prea moale altfel) nu s-a mai inmuiat blatul.

Una peste alta - bunut.

Poza mea pentru rețetă:
cristinca
cristinca 23 Mar 2013, 16:01

Super bun!

Poza mea pentru rețetă:
semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 22 Jul 2013, 13:59

Lena sper ca nu te obosesc cu intrebarile mele, dar te rog sa-mi spui, daca fac crema azi si vreau sa pregatesc tortul maine, cind sa adug gelatina?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 22 Jul 2013, 16:35

Adaugi gelatina maine, dar mai lasi crema vreo ora inainte s-o pui pe tort.

ralucutza15
ralucutza15 28 Sep 2013, 14:31

Blatul e la cuptor. Urmeaza crema. Daca am pus cantitati duble la blat pt ca tava mea e de 31 cm pun o crema intreaga sau e de ajuns jumate? Si ce fac cu albusurile ramase de la crema? Si cand il infoliez nu se lipesc batile de folie? Sau cum fac infolierea?

lena
Elena (lena) ralucutza15 28 Sep 2013, 18:53

Faci doar o cantitate de crema, iti ajunge.

Albusurile le poti folosi la omleta, sau faci un chec, etc.

Se mai lipesc usor faramiturile dar atent o scoti si va fi bine.

timotei
timotei 03 Dec 2013, 09:28

Lena pot la acest tort sa fac pandispan cu cacao?

lena
Elena (lena) timotei 03 Dec 2013, 09:32

Da, sigur, chiar mai bine - pe timpurile cand am postat reteta de tort inca nu aflasem de pandispanul meu magic cu cacao :)

timotei
timotei 03 Dec 2013, 18:25

Multumesc pt raspuns ,chiar si mie imi place tare mult acel pandispan,de multe ori il fac  si bietul nu mai ajunge sa fie uns cu crema ca-l înfuleca copii asa 

ralucutza15
ralucutza15 14 Jun 2014, 22:47

ce ati facut cu firimiturile care raman. am facut 2 torturi in seara asta si mi-a ramas o mare cantitate de blat faramitat. cum sa fac oare sa fac ceva bilute?

lena
Elena (lena) ralucutza15 15 Jun 2014, 10:03

Le puteti amesteca cu niste cicolata topita si unt.

caryna1507
caryna1507 29 Jun 2014, 17:02

buna lena, merge ingrosata crema cu faina sau amidon in locul gelatinei?

lena
Elena (lena) caryna1507 29 Jun 2014, 19:52

Crema deja contine faina, daca puneti mai multa s-ar putea simti putin altfel gustul.

Daca chiar nu aveti gelatina, lasati crema asa sau puneti un pic mai multa faina/amidon in crema.

RuxandraIrina
RuxandraIrina 08 Sep 2015, 09:32

Am facut si eu tortul. A iesit delicios. Doar ca n-am pus gelatina in crema, asa ca nu era suficient de tare cat sa arate bine in sectiune. Dar nici nu curgea prea tare si familia a fost incantata. Data viitoare incerc si cu gelatina.

Poza mea pentru rețetă:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 Nov 2015, 09:52

lena, pot pune in loc de crema de lapte smintina de casa batuta cu zahar, ca am un borcan si ma gindesc unde sa-l  folosesc! am nevoie pentru miine si vreau sa stiu acest deatliu. daca smintina se face tare, mai e nevoie de gelatina??????????? te rog sa-mi raspunzi!!!!!!!!!!!!!!!!merci anticipat!

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 19 Nov 2015, 14:59

Da, merge f.bine si smantana. Daca se intareste bine nu mai pune gelatina.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 Nov 2015, 19:57

merci, merci, merci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

07lavy608
07lavy . (07lavy608) 11 Aug 2017, 18:11

Lena, draga, din graba am pus la crema 100 si ceva de grame de faina la 800 ml lapte... impacteaza cu ceva? E dulce crema insa cam are gust de faina 😓

lena
Elena (lena) 07lavy . (07lavy608) 11 Aug 2017, 18:52

Nu e grav, dar e putin mai densa.

07lavy608
07lavy . (07lavy608) 11 Aug 2017, 18:57

Mersi tare mult pentru raspunsul promt. A ajutat o f mult untul de la final.

Multumesc pentru retetele tale minunate si care sunt pe intelesul tuturor. Pupici.