Grâu fiert de Crăciun

Grâu fiert de Crăciun

Astăzi este ajunul Crăciunului pe stil vechi, care se sărbătorește acasă la părinții mei. Anul trecut am arătat cum făceam colaci cu bunica, acum vă arăt încă o mâncare nelipsită nici într-un an de când mă știu, anume de Crăciun. Este vorba despre grâul fiert, un fel de rudă cu coliva, dar totuși există o mică diferență între ele.

Așa grâu fiert puteți face oricând în timpul anului, fiind bobul de grâu integral chiar vă recomand acest desert celor care țin la o alimentație echilibrată. Îl puteți îndulci și drege cu orice vă place - zahăr, miere, îndulcitor, nucă, mac, nucă de cocos, vanilie, esențe diverse - toate după plac și gust.

Varianta cea mai banală pe care o mâncam acasă la bunica era cu zahăr și nuci - tuciul cu grâu fierbea vreo jumătate de zi pe plită, luam de acolo câte puțin și amestecam cu zahăr și nucă fiecare în farfuria lui - cel mai memorabil desert al copilăriei mele.

Aici l-am decorat și cu prune uscate, rețeta de prune umplute cu nuci urmează, cred că la Crăciunul viitor :)

Crăciun fericit alături de cei dragi vă urez, multă liniște și sănătate!

Ingrediente

Grâu integral
500 g
   
Zahăr
5 linguri
sau orice alt îndulcitor vă place
Nuci
200 g
puteți adăuga mac, nucă de cocos, prune uscate, etc
Esență de vanilie
1 buc
sau alte arome preferate, este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Grâul integral se pregătește din timp - acasă, cu vreo săptămână înainte, ne așezam cu toții și alegeam grâul pentru Crăciun (să nu aibă murdărie, pietricele, etc).

Acum mă adaptez, am cumpărat grâu curat și bine ales de la magazinul naturist.

Grâu fiert de Crăciun - Pas 1
Pas 2

Cu o seară înainte de Ajun se spală bine, apoi se lasă la înmuiat în multă apă, peste noapte.

Grâu fiert de Crăciun - Pas 2
Pas 3

Apoi apa în care a stat noaptea se scurge, mutați în oală/tuci și turnați apă multă curată peste el, cam 1 la 3, vedeți și în oala din poză.

Grâu fiert de Crăciun - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă faceți focul foarte mic și lăsați așa 3-4 ore, amestecând periodic în el.

Dacă observați că nu are suficientă apă pe parcurs, mai adăugați apă clocotită fierbinte.

Eu l-am fiert în multicooker, la regim de stew timp de 4 ore, am amestecat o dată, și a fost suficient :)

Grâu fiert de Crăciun - Pas 4
Pas 5

Cam așa arată grâul fiert gata - boabele sunt crăpate, apa tulbure și densă.

Oricum, cel mai simplu test este să-l gustați, bineînțeles, bobul este fiert dar totuși puțin elastic.

Grâu fiert de Crăciun - Pas 5
Pas 6

Îl puteți amesteca din timp cu zahăr, nuci și diverse arome. Este la fel de bun și cald și rece.

Grâu fiert de Crăciun - Pas 6
Pas 7

Nucile recomand să le rumeniți 10 minute la cuptor, sau pe tigaie. Apoi le striviți un pic cu fundul unei căni sau pahar.

Grâu fiert de Crăciun - Pas 7
Pas 8

Cam așa arată desertul pe masa de Crăciun, ornat frumos cu prune și nuci.

Grâul rece se face mai dens, îl puteți dilua cu puțină apă fierbinte și îl faceți de consistența care vă place.

Poftă Bună!

Grâu fiert de Crăciun - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 360 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 06 Jan 2015, 19:33

Craciun Fericit draga Lena , Multa fericire,sanate, bucurie la toata familia ta !!!! 

si multumim pentru retetele delicioase pe care le postezi :-* . Esti preferata mea, am incerac multe retete de la tine, si toate mi-au placut. As fi foarte multumita daca ai posta si reteta de prune umplute cu nuci, imi plac foarte foarte mult, dar din pacate nu stiu reteta ca sa le fac. 
RuxandraIrina
RuxandraIrina 07 Jan 2015, 09:40

Craciun fericit si la multi ani! Multumim pentru reteta! Excelenta, ca deobicei. 

RadMarian
RadMarian 08 Jan 2015, 21:42

Draga Lena, pune dumneata in loc de zahar, bineinteles dupa ce a fiert graul, miere de albine si ai sa obtii prima prajutura facut de stramasii nostri daci...

luminitaiasi
luminitaiasi 09 Jan 2015, 17:38

Foarte bun si satios! Eu il fac de mult timp, ca mancare. Pun in el si stafide, esenta de rom (cu asta mi se pare ca gustul e cel mai bun, poate si pt ca asta era esenta folosita de mama mea, in copilarie). Am pus si nuca de cocos, fulgi si a fost mai mult decat bun. Merita incercat!

luminitaiasi
luminitaiasi 09 Jan 2015, 17:40

Si da, retetele tale sunt grozave. De cand am descoperit site-ul tau, rareori mai caut alte retete, pe alte site-uri.

ALAZA
ALAZA 22 Sep 2015, 09:25

daca seunge oala pe fund cu ulei si pui apa la fiert si cand clocoteste atunci adaugi graul spalat se fierbe foarte repede si nu trebuie amestecat deloc,doar completat cu apa fierbinte daca scade. Garantez pt ca eu doar asa fierb graul am invatat de la batranele satului.

Steli
Steli 06 Jan 2024, 23:34

Craciun fericit!