COLACI

COLACI

Inteleg ca pentru multi dintre voi sarabtorile s-au terminat, azi este prima zi de lucru si va doresc multa forta si puteri sa va reveniti si intrati in ritmul normal.

Dar azi este Ajunul Craciunului la mine acasa, la parinti - la noi se tine in stil vechi, pe 6-7 ianuarie se sarbatoreste - colindam, musafirim, etc. Cu aceasta ocazie in fiecare an gatesc ceva care sa-mi aminteasca de traditiile de acasa - fierb grau(pentru un fel de coliva), fac niste placinte, sarmale moldovenesti si bineteles COLACI.

Traditia colacilor vine de la bunica - acum 20 de ani in urma mergeam cu 1-2 zile inainte la ea si o ajutam sa facem paine si colaci pentru colindatori. Nu era vorba de 3-4 colaci cum vedeti in poze - faceam 3 cuptoare, se framanta noaptea pentru ca dimineata deja sa fie colacii in cuptor. Ma strang in gat emotiile cand ma gandesc la acele vremuri si in fiecare seara de ajun fac pomana pentru sufletul bunicii...

Va ofer si voua cate un colac(virtual), sper sa va placa reteta si pentru multi sa fie una utila dar si nostalgica.

Ingrediente

Apa calda
700 ml
Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie uscata
2 linguri
Sare
1 lingura
Zahar
1 lingura
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Aluatul de colaci este aproximativ la fel ca si la aluatul de paine de casa - singura diferenta este ca se face mai tare, deci se pune un pic mai multa faina.

Deci facem in primul rand maiaua - apa calda se amesteca cu zaharul si 4-5 linguri de faina, lasati 10-15 minute sa faca spuma.

COLACI - Pas 1
Pas 2

Dupa acesti timp adaugati 3-4 linguri de ulei si 1 lingura de sare, amestecati.

COLACI - Pas 2
Pas 3

Adaugati faina si framantati aluatul - daca vi se pare moale si lipicios mai adaugati cate putina faina.

COLACI - Pas 3
Pas 4

Il scoateti pe masa de lucru si continuati sa framantati(cam 10-15 minute) adaugand faina, ca sa fie aluatul cat mai ferm si nelipicios.

COLACI - Pas 4
Pas 5

Este gata atunci cand puteti sa-l lucrati pe masa fara sa mai adaugati faina, nu se lipeste nici de maini si nici de masa.

COLACI - Pas 5
Pas 6

Se lasa la crecut si odihnit aproximativ 30-40 de minute.

COLACI - Pas 6
Pas 7

Apoi incepem sa lucram si sa formam colacii.

Din aluat se taie bucati de aluat cam de marimea unui pumn mai mic.

COLACI - Pas 7
Pas 8

Si incepem sa lucram fiecare bucata de aluat.

Masa pentru format colacii nu se infaineaza nici intr-un caz - numai daca ati facut aluatul prea moale si este lipicios, dar deja nu va fi chiar bine.

Se formeaza baghete subtiri, miscarile de rulare/apasare sunt de la mijloc spre margini cu ambele maini - eu cu o mana tineam aparatul foto.

COLACI - Pas 8
Pas 9

Mai greu iese din prima dar o sa prindeti miscarea destul de repede si veti lucra mai cu placere si frumos.

COLACI - Pas 9
Pas 10

Pentru un colac mediu trebuie sa faceti o "vitza"(asa-i zicea bunica) cam de 1 metru.

Trebuie sa fie uniforma ca grosime, o mai lucrati daca-i nevoie, dar nici nu o faceti prea subtire.

Trebuie sa fie de grosimea unui deget.

COLACI - Pas 10
Pas 11

Se indoaie in jumate.

COLACI - Pas 11
Pas 12

Locul unde se indoaie il invartiti putin, sa fie ca un fel de nod mic.

Marginile, cele 2,  le rulati spre exterior.

COLACI - Pas 12
Pas 13

Si impletim - observati ca atunci cand marginile sunt mai rulate colacul iese mai frumos. Daca nu sunt rasucite bine la impletire colacul se pleoshteste.

COLACI - Pas 13
Pas 14

"Vitza" este gata - pana aici a fost cel mai greu - chestia cu impletirea se face pentru incepatori pe masa.

Expertele(pritenele bunicii erau pe atunci niste babutze tare indemanatice) le fac direct in mana - o chestie frumoasa de vazut, artistica chiar -  am invatat-o si eu dupa vreo 2 ani de asistenta langa bunica.

Cand vom avea ocazia de vreun atelier va mai arat.

COLACI - Pas 14
Pas 15

"Vitza" de mai sus este baza pentru tot felul de modele de colaci.

Primul va arat un "colac in 2":

Se prind marginile ruloului impletit.

COLACI - Pas 15
Pas 16

Se mai face o bagheta subtire suficient de lunga ca sa cuprinda colacul si se prind marginile.

Acesta-i "colacul in 2" - se face pentru colindatori mai mici, pomene, etc.

COLACI - Pas 16
Pas 17

"Colacul in 4" - se face din 2 "vitze" impletite - se asaza una langa alta cu marginile opuse...

COLACI - Pas 17
Pas 18

...si se mai impleteste o data, incepand din mijloc spre margini.

Toata impletitura mare se lipeste in cerc si aveti "colacul in 4"  - cel mai popular colac - se face pentru colindatori, pomene, etc.

COLACI - Pas 18
Pas 19

"Colacul in 6" - se face din 3 vitze - una mare, alta medie si una cea mai mica.

Se pun 2 la baza, una langa alta, direct in tava.

COLACI - Pas 19
Pas 20

Peste cele 2 se pune deasupra una mica - asta-i "colac in 6" - un fel de paine/colac mai festiv - se face la nunti, botezuri etc.

COLACI - Pas 20
Pas 21

Le puneti pe parcurs in tavi unse cu putin ulei - lasati 10-15 minute la crescut.

COLACI - Pas 21
Pas 22

Se coc timp de 30 de minute la 200 grade - sau pana se rumenesc frumos.

Imediat fierbinti se ung cu putin ulei, pentru luciu si coaja mai frageda.

COLACI - Pas 22
Pas 23

Eu le-am copt in 2 ture, pana unii erau la cuptor ii formam pe ceilalti.

COLACI - Pas 23
Pas 24

Lasati sa se racoreasca si neaparat sa gustati un colac cald - este crocant, aromat si extraordinar de bun.

COLACI - Pas 24
Pas 25

Pentru toti colindatorii de acasa, va ofer cate un colac cald din suflet!

Pofta Buna!

COLACI - Pas 25

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4-5 colaci)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 34

LilianaS
LilianaS 19 Jan 2023, 09:13

Dragă Lena, mulțumesc pentru rețetă. Am încercat și eu, dar aspectul vergilor colacilor (la noi așa se numesc firele din care sunt împletiți colacii) nu a ieșit uniform. Aluatul are mici denivelări, ca niște bobițe/pietricele ce ies în relief. La gust e ce trebuie, dar aspectul nu este așa lin și plăcut ca alor tăi. Oare ce am făcut greșit? Mulțumesc.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) LilianaS 19 Jan 2023, 10:27

Arata foarte bine oricum, bravo!

Pentru un aluat mai uniform sunt 2 aspecte:

1. Aluatul trebuie framantat bine, pana nu mai are cocoloase, eventual lasat 15-20 min sa se mai inmoaie si de continuat framantatul pana este uniform.

2. Atunci cand se lasa la crescut ar fi bine sa-l acoperiti cu o punga sau folie de plastic, pentru ca poate forma in timpul cresterii o pojghitza uscata si ea la randul ei, va face acele cocoloase in aluat, cand lucrati colacii.

In rest este exersare si repetare pana ies asa cum va plac.😉🤗

lavinia2020
Lavi (lavinia2020) 31 Dec 2020, 14:53

Au iesit deliciosi! Am facut jumatate reteta si i-am uns cu lapte. Mi-au iesit 4 mai micuti si unul numai bun de dat nepotul la grinda maine 

GalinaMilescu602
Galina Milescu (GalinaMilescu602) 19 Mar 2020, 10:32

salut,Lena! am plins la postarea ta,amintindu./mi de mamica mea,care facea  acesti colaci identici ca si ai tai! Ba chiar mai stia si alte modele, in memoria ei fac si eu colaci de sarbatori si pentru pomene. Ma bucur ,ca nu ai uitat traditiile de acasa si mersi pentru tot ce faci!

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 05 Sep 2017, 12:15

Mersi Lena

Poza mea pentru reteta:
Jana
Jana 26 May 2017, 16:44

Nu e exemplar, insa are mult suflet in el :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jana 26 May 2017, 17:14

Si asta-i ideea!

Vizitator
Vizitator 25 Nov 2016, 20:52

Multumesc pentru reteta

Poza mea pentru reteta:
Vizitator
Vizitator 25 Nov 2016, 20:48

Am facut a iesit bine

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Edris
Edris 05 Nov 2016, 21:13

Lena multumesc frumos pentru reteta, au iesit moi si pufosi. Am folosit doar 500 de grame de faina si au iesit 7 colacei. Sanatate si numai bine !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natinati
natinati 21 Jul 2014, 15:54

Am incercat reteta imediat ce aparuse, dar deabia acum am gasit timp ca sa multumesc de reteta si sa pun si poza. Numai ca nu am vrut sa fac doua ture la cuptor si le-am facut ca in poza. Maica-mea tare s-a mirat cind a vazut ce mi-a iesit din prima experienta cu colacii. Iar mie mi-au crescut urechile de mindrie....

Poza mea pentru reteta:
luciana1
luciana1 19 Jun 2014, 18:26

cum asi putea posta si eu colacii?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) luciana1 20 Jun 2014, 08:42

Vreti sa puneti o reteta de colaci sau sa ne aratati poza cu rezultatul?

Arata toate comentariile