Placinta Egipteana cu crema de vanilie - Feeter

Placinta Egipteana cu crema de vanilie - Feeter

Astazi vreau sa va arat un desert care mi-a placut foarte mult, o placinta cu foi fine, aroma de unt si umplutura delicioasa de vanilie. In Egipt, placintele Feeter Meshaltet pot fi de diferite tipuri - fara umplutura deloc, cu umplutura sarata sau dulce, fiind numite si pizza Egiptului. Varianta cu crema de vanilie(Mehalabiya) mi se pare cea mai interesanta, dar neaparat voi incerca in timp si alte variante.

De cele mai multe ori este servita totusi simpla, fara umplutura, ca niste turte taiate - deasupra cu multa miere, crema de ciocolata, melasa, etc.

Recomand neaparat s-o incercati, este foarte frageda si delicioasa anume cat este calda, pastrata la frigider devine ceva mai densa din cauza untului din compozitie. Dar reincalzita cateva minute in cuptorul simplu sau cel cu microunde, este din nou perfecta de savurat.

Ingrediente

Lapte
750 ml
Drojdie uscata
0.5 lingurite
Oua
2 buc
Sare
0.25 lingurite
Faina alba
450 g
Unt
200 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Zahar
1 pahar
Amidon alimentar
4 linguri
Esenta de vanilie
1 lingurita

Pasi de urmat

1

Turnati intr-un bol mare 250ml de lapte cald, adaugati 0.5 lingurita de drojdie, 1 ou si un varf de lingurita sare.

Amestecati bine cu un tel.

2

Adaugati 450g de faina, amestecati bine mai intai cu o lingura sau spatula.

3

Apoi mutati aluatul format pe masa si il framantati cu mainile pana devine uniform si moale.

4

Il impartiti in 2 bucati egale, formati bile din ele si lasati pe masa sa se odihneasca timp de 10 minute.

5

Dupa acest timp intindeti fiecare bila intr-o foaie cat mai subtire.

O ungeti pe fiecare cu 100g de unt moale, distribuit uniform(cu degetele) pe toata foaia.

6

Rulati strans.

7

Apoi o rasuciti si asamblati in forma de melc rotund.

8

La fel faceti si cealalta bila de aluat, puneti melcii de aluat astfel modelati pe o farfurie.

Acoperiti cu folie de plastic si puneti la frigider pentru 3-4 ore.

9

In acest timp pregatiti crema/budinca de vanilie.

Intr-o cratita amestecati 250g de zahar cu 4 linguri de amidon.

10

Adaugati 1 ou si amestecati bine compozitia cu telul.

11

Turnati 500ml de lapte, iarasi amestecati bine.

12

Puneti cratita pe foc si periodic amestecati in ea.

Cand incepe sa fiarba, amestecati continuu, sa nu se formeze cocoloase.

13

Cand devine mai densa, o luati de pe foc, adaugati esenta de vanilie si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

14

Dupa cele 3-4 ore, luati melcii de aluat din frigider.

Fiecare il presati putin cu degetele si treceti prin faina.

15

Intindeti 2 foi rotunde - una mai mare si alta mai mica, de aproximativ 33cm si respectiv 30cm in diametru.

16

Asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor. Puneti in ea foaia mai mica, de 30cm, si distribuiti deasupra toata crema de vanilie.

Incercati sa nu ajungeti cu ea chiar pana la margini, macar 1 cm.

17

Acoperiti totul cu foaia mare, de 33cm.

18

Marginile care sunt mai mari, le bagati atent sub prima foaie, cea de la baza, sa fie ca o bariera pentru crema.

19

Intepati toata placinta din loc in loc cu o furculita.

20

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute, sau pana se rumeneste frumos.

Apoi lasati sa se raceasca minim 2 ore la temperatura camerei.

21

Cea mai buna este servita calda sau reincalzita, eventual presarata cu zahar pudra deasupta, dar nu neaparat.

Delicioasa si deosebita, s-o incercati neaparat!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Lilia Viscun
Lilia Viscun 22 sep 2021, 23:52

Plăcinta e fantastica! Aluatul e ceva între foietaj și brisée. Pentru gusturile mele,crema de vanilie a venit prea dulce,data viitoare voi încerca varianta la microunde (cremă de vanilie rapidă).

Eu m-am îndrăgostit într-atât de acest aluat, că am mai făcut două plăcinte,una cu cremă de brânză iar alta cu o amestecătură de cașcavaluri diferite ( ceea ce rămâne și se ascunde în frigider).

Neapărat recomand.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: