Placinta Egipteana cu crema de vanilie - Feeter
Astazi vreau sa va arat un desert care mi-a placut foarte mult, o placinta cu foi fine, aroma de unt si umplutura delicioasa de vanilie. In Egipt, placintele Feeter Meshaltet pot fi de diferite tipuri - fara umplutura deloc, cu umplutura sarata sau dulce, fiind numite si pizza Egiptului. Varianta cu crema de vanilie(Mehalabiya) mi se pare cea mai interesanta, dar neaparat voi incerca in timp si alte variante.
De cele mai multe ori este servita totusi simpla, fara umplutura, ca niste turte taiate - deasupra cu multa miere, crema de ciocolata, melasa, etc.
Recomand neaparat s-o incercati, este foarte frageda si delicioasa anume cat este calda, pastrata la frigider devine ceva mai densa din cauza untului din compozitie. Dar reincalzita cateva minute in cuptorul simplu sau cel cu microunde, este din nou perfecta de savurat.
Ingrediente
●
Drojdie uscata
0.5 lingurite
●
Unt
200 g
sa fie moale, la temperatura camerei
●
Amidon alimentar
4 linguri
●
Esenta de vanilie
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Turnati intr-un bol mare 250ml de lapte cald, adaugati 0.5 lingurita de drojdie, 1 ou si un varf de lingurita sare.
Amestecati bine cu un tel.
Pas 2
Adaugati 450g de faina, amestecati bine mai intai cu o lingura sau spatula.
Pas 3
Apoi mutati aluatul format pe masa si il framantati cu mainile pana devine uniform si moale.
Pas 4
Il impartiti in 2 bucati egale, formati bile din ele si lasati pe masa sa se odihneasca timp de 10 minute.
Pas 5
Dupa acest timp intindeti fiecare bila intr-o foaie cat mai subtire.
O ungeti pe fiecare cu 100g de unt moale, distribuit uniform(cu degetele) pe toata foaia.
Pas 7
Apoi o rasuciti si asamblati in forma de melc rotund.
Pas 8
La fel faceti si cealalta bila de aluat, puneti melcii de aluat astfel modelati pe o farfurie.
Acoperiti cu folie de plastic si puneti la frigider pentru 3-4 ore.
Pas 9
In acest timp pregatiti crema/budinca de vanilie.
Intr-o cratita amestecati 250g de zahar cu 4 linguri de amidon.
Pas 10
Adaugati 1 ou si amestecati bine compozitia cu telul.
Pas 11
Turnati 500ml de lapte, iarasi amestecati bine.
Pas 12
Puneti cratita pe foc si periodic amestecati in ea.
Cand incepe sa fiarba, amestecati continuu, sa nu se formeze cocoloase.
Pas 13
Cand devine mai densa, o luati de pe foc, adaugati esenta de vanilie si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Pas 14
Dupa cele 3-4 ore, luati melcii de aluat din frigider.
Fiecare il presati putin cu degetele si treceti prin faina.
Pas 15
Intindeti 2 foi rotunde - una mai mare si alta mai mica, de aproximativ 33cm si respectiv 30cm in diametru.
Pas 16
Asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor. Puneti in ea foaia mai mica, de 30cm, si distribuiti deasupra toata crema de vanilie.
Incercati sa nu ajungeti cu ea chiar pana la margini, macar 1 cm.
Pas 17
Acoperiti totul cu foaia mare, de 33cm.
Pas 18
Marginile care sunt mai mari, le bagati atent sub prima foaie, cea de la baza, sa fie ca o bariera pentru crema.
Pas 19
Intepati toata placinta din loc in loc cu o furculita.
Pas 20
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute, sau pana se rumeneste frumos.
Apoi lasati sa se raceasca minim 2 ore la temperatura camerei.
Pas 21
Cea mai buna este servita calda sau reincalzita, eventual presarata cu zahar pudra deasupta, dar nu neaparat.
Delicioasa si deosebita, s-o incercati neaparat!
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(10-12 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
300 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)