Cuib de Viespi Reteta VIDEO

Cuib de Viespi

Acesta reteta de cuib de viespi m-a surprins cand am gustat-o pe drumurile din Italia...da, se mai intampla asa - am venit din Italia si ma apuc de o reteta tipic romaneasca :) M-a servit o doamna care a luat-o la drum si era in grupul nostru cu care am fost in ultima excursie, imi zisese ca este cuib de viespi facut de soacra ei si ca este bun, etc. Mi-a placut foarte mult, asa de mult ca n-am mai avut rabdare sa astept reteta de la soacra Ioanei si am cautat-o/improvizat-o singura. Mi-a iesit o reteta perfecta de cuibi de viespe cu aluat fraged, aromat, moale - foarte pacatos, nu te mai poti opri din mancat!

Se poate face simplu, doar cu unt si vanilie, sau mai adaugati in uplutura nuca de cocos, nuci simple, scortisoara, cacao, etc. Eu am mers pe varianta simpla si a fost minunata chiar si asa, deci va dati seama ce iese daca mai puneti si altele!

Inca o chestie, am tinut sa va arat in special aici ce fel de spatula folosesc mai mult de 6-7 ani, pe cea de la Tupperware. O puteti vedea in majoritatea retetelor prin poze, este una din cele mai bune investitii din bucataria mea si sunt ca fara maini daca nu o am la indemana cand gatesc. Distribuitorii Tupperware o mai numesc in gluma "Spatula Linge-Tot", si este adevarat! :) O puteti face comanda la orice distribuitor Tupperware din tara, lista completa o gasiti aici in link. Spatula este foarte bine gandita, din silicon de buna calitate si rezista la temperaturi inalte cand gatiti si amestecati cu ea mancaruri fierbinti. Eu am 2, si am dat cadouri pe la rudele cele mai apropiate cu fiecare ocazie!

Ingrediente

Drojdie proaspata
50 g
sau 25g drojdie uscata
Faina alba calitate superioara
575 g
Zahar
300 g
Ulei
50 ml
Galbenusuri de ou
5 buc
Lapte
325 ml
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
mai puteti adauga si coaja de lamaie rasa, optional
Unt
200 g

Pasi de urmat

1

Intr-un bol adanc amestecati drojdia proaspata cu 1 lingura de faina si 50g de zahar.

2

Turnati 100ml de apa calda, amestecati bine si lasati 10-15 minute.

3

Observati ce spuma face aici, dupa 10 minute, deci drojdia isi face treaba si putem lucra mai departe.

4

Aici observati spatula mea de silicon de la Tupperware si sincer va recomand, este minunata si isi merita toti banii.

Mai multe detalii cum sa luati legatura cu un distribuitor Tupperware gasiti aici.

5

Intr-un bol mare punet faina, adaugati compozitia de drojdie, galbenusurile, uleiul, 200ml de lapte cald, sarea si vanilia.

6

Amestecati bine ingredientele cu o spatula sau lingura mare.

7

Apoi treceti aluatul pe masa presarata cu putina faina si il mai framantati 3-4 minute, pana se uniformizeaza.

8

Il puneti inapoi in bol, lasati la crescut 1 ora, acoperitti bolul cu un prosop.

9

Pana creste aluatul pregatim umplutura:

- intr-un bol punem 200g de unt moale si 100g de zahar, amestecati bine cu o lingura.

Aici mai puteti adauga nuca de cocos, cacao, scortisoara, nuci, etc.

10

Acum avem aluatul crescut frumos si mergem mai departe.

11

Il scoatem din bol pe masa presarata cu putina faina, nu il framantati, doar adunati un pic.

12

Se taie in 2 bucati uniforme.

13

Fiecare o turtiti putin cu mainile prin faina.

14

Si o intindeti cu facaletul intr-o foaie mare, cam de 2-3mm grosime.

15

Pentru fiecare foaie intinsa folosim cate jumatate din compozitia de unt cu zahar, amestecata anterior.

Intindeti bine pe toata suprafata foii folosind o lingura.

16

Apoi faceti un rulou.

17

Si il taiati in 6-8 bucati uniforme.

18

Aceste rulouri le treceti in tava adanca de cuptor, unsa cu putin ulei dinainte.

19

Lasati sa creasca 20-30 de minute in tava.

Apoi le puneti pentru 20 de minute la cuptor preincalzit la 200 de grade.

20

In acest timp pregatim siropul de lapte:

- intr-o cratita amestecati 125ml de lapte fierbinte cu 150g de zahar, pana acesta se dizolva complet.

21

Asa arata cuiburile noastre dupa 20 de minute de cuptor.

22

Turnati siropul de lapte peste ele, le ungeti cu pensula si deasupra.

23

Le puneti inapoi la cuptor si mai lasati 15-20 de minute, vor arata cam asa dupa acest timp.

24

Lasati sa se raceasca bine inainte de servire, calde sunt cele mai bune dar exista riscul sa nu va mai puteti opri din mancat :))

25

Si o sectiune, pacat ca pozele nu au miros, sunt fantastice!

26

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

seelena
seelena 02 Dec 2016, 14:21

Tot asa le fac si eu. Reteta o am incä de la bunica mea. Asa cum spui, sint grozave si nu te poti opri din mancat. Singura diferenta: in laptele fierbinte mai pun un plic de zahar vanilat si dupa ce am pus laptele le ung cu pensula cu albus de ou si le presar cu nuca tocata amestecata cu zahar.

Un compliment mare pentru situl atat de reusit!

Multe salutari, Lena

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) seelena 02 Dec 2016, 15:20

Multumesc si eu pentru comentariu si sugestii!

timotei
timotei 02 Dec 2016, 17:36

Lena oare ar merge aici albusurile bine batute spuma cu zahar si mai apoi nuci pisate? Si daca da atunci mai ung cu unt sau nu , sau poate cantitate mai mica? Chear azi le fac , copii cind vor veni de la scoala sa aiba ce rontai. 

lena
Elena (lena) timotei 02 Dec 2016, 20:10

E o varianta buna si cu albusuri, daca le faci tebastept cu impresii :)

timotei
timotei 03 Dec 2016, 01:54

Zis si facut ,  la mine a trebuit mai multa faina cind framintam am

vazut ca aluatul era foarte moale si nu m-am dezamagit ca am pus mai multa. Si timpul de copt la mine a fost mai putin, na fiecare gospodina isi cunoaste cuptorul. Am facut jumatate cu unt si jumatate cu albus si nuca. Cind se raceste un pik vin cu impresii si sectiune.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 03 Dec 2016, 03:30

Unul din baietii nostri a zis ca-i cel mai bun desert mincat vreodata, foarte bun . Cu unt si zahar ni s-a parut mai bun decit cu albus si nuci, gata deja am comanda pt saptamina viitoare in lunch bag la scoala sa le pun.

Poza mea pentru reteta:
natalia74
natalia74 04 Dec 2016, 11:28

lena da dacamai pui in unt si scortiisoara...... es de nota 10

timotei
timotei 05 Dec 2016, 17:21

Da cu scortisoara  se primesc foarte bune,  da cu albush de ou si nuca cind sa racit parca era un simplu cozonac . Daca pui scortisoara peste unt parca sunt cinnamon rolls. Eu deja am experimentat si stiu ca se primesc tare bune.

IrinaParaschiv246
Irina Paraschiv (IrinaParaschiv246) 15 May 2018, 15:26

Le-am facut si eu aseara, insa as mentiona ca am folosit 2 plicuri de drojdie uscata (14 g) la 575 g faina. 25 g de drojdie uscata ar fi cam pt 2,5 kg faina conform celor scrise pe ambalaj. Oricum au iesit excelente. 

RalucaMaria133
Raluca Maria (RalucaMaria133) 04 Sep 2019, 20:55

Super am facut si eu si urmeaza sa mai fac multe slautari La Lena :) sunt delicioase

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: