Cuib de Viespi Rețetă VIDEO

Cuib de Viespi

Această rețetă de cuib de viespi m-a surprins când am gustat-o pe drumurile din Italia...da, se mai întâmplă așa - am venit din Italia și mă apuc de o rețetă tipic românească :) M-a servit o doamnă care a luat-o la drum și era în grupul nostru cu care am fost în ultima excursie, îmi zisese că este cuib de viespi făcut de soacra ei și că este bun, etc. Mi-a plăcut foarte mult, așa de mult că n-am mai avut răbdare să aștept rețeta de la soacra Ioanei și am căutat-o/improvizat-o singură. Mi-a ieșit o rețetă perfectă de cuibi de viespe cu aluat fraged, aromat, moale - foarte păcătos, nu te mai poți opri din mâncat!

Se poate face simplu, doar cu unt și vanilie, sau mai adăugați în umplutură nucă de cocos, nuci simple, scorțișoară, cacao, etc. Eu am mers pe varianta simplă și a fost minunată chiar și așa, deci vă dați seama ce iese dacă mai puneți și altele!

Încă o chestie, am ținut să vă arăt în special aici ce fel de spatulă folosesc mai mult de 6-7 ani, pe cea de la Tupperware. O puteți vedea în majoritatea rețetelor prin poze, este una din cele mai bune investiții din bucătăria mea și sunt ca fără mâini dacă nu o am la îndemână când gătesc. Distribuitorii Tupperware o mai numesc în glumă "Spatulă Linge-Tot", și este adevărat! :) O puteți face comandă la orice distribuitor Tupperware din țară, lista completă o găsiți aici în link. Spatula este foarte bine gândită, din silicon de bună calitate și rezistă la temperaturi înalte când gătiți și amestecați cu ea mâncăruri fierbinți. Eu am 2, și am dat cadouri pe la rudele cele mai apropiate cu fiecare ocazie!

Ingrediente

Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
Făină albă calitate superioară
575 g
   
Zahăr
300 g
   
Ulei
50 ml
   
Gălbenușuri de ou
5 buc
   
Lapte
325 ml
   
Sare
0.5 lingurite
   
Esență de vanilie
1 buc
mai puteți adăuga și coajă de lămâie rasă, opțional
Unt
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol adânc amestecați drojdia proaspătă cu 1 lingură de făină și 50g de zahăr.

Cuib de Viespi - Pas 1
Pas 2

Turnați 100ml de apă caldă, amestecați bine și lăsați 10-15 minute.

Cuib de Viespi - Pas 2
Pas 3

Observați ce spumă face aici, după 10 minute, deci drojdia își face treaba și putem lucra mai departe.

Cuib de Viespi - Pas 3
Pas 4

Aici observați spatula mea de silicon de la Tupperware și sincer vă recomand, este minunată și își merită toți banii.

Mai multe detalii cum să luați legătura cu un distribuitor Tupperware găsiți aici.

Cuib de Viespi - Pas 4
Pas 5

Într-un bol mare puneți făina, adăugați compoziția de drojdie, gălbenușurile, uleiul, 200ml de lapte cald, sarea și vanilia.

Cuib de Viespi - Pas 5
Pas 6

Amestecați bine ingredientele cu o spatulă sau lingură mare.

Cuib de Viespi - Pas 6
Pas 7

Apoi treceți aluatul pe masa presărată cu puțină făină și îl mai frământați 3-4 minute, până se uniformizează.

Cuib de Viespi - Pas 7
Pas 8

Îl puneți înapoi în bol, lăsați la crescut 1 oră, acoperiți bolul cu un prosop.

Cuib de Viespi - Pas 8
Pas 9

Până crește aluatul pregătim umplutura:

- într-un bol punem 200g de unt moale și 100g de zahăr, amestecați bine cu o lingură.

Aici mai puteți adăuga nucă de cocos, cacao, scorțișoară, nuci, etc.

Cuib de Viespi - Pas 9
Pas 10

Acum avem aluatul crescut frumos și mergem mai departe.

Cuib de Viespi - Pas 10
Pas 11

Îl scoatem din bol pe masa presărată cu puțină făină, nu îl frământați, doar adunați un pic.

Cuib de Viespi - Pas 11
Pas 12

Se taie în 2 bucăți uniforme.

Cuib de Viespi - Pas 12
Pas 13

Fiecare o turțiți puțin cu mâinile prin făină.

Cuib de Viespi - Pas 13
Pas 14

Și o întindeți cu făcălețul într-o foaie mare, cam de 2-3mm grosime.

Cuib de Viespi - Pas 14
Pas 15

Pentru fiecare foaie întinsă folosim câte jumătate din compoziția de unt cu zahăr, amestecată anterior.

Întindeți bine pe toată suprafața foii folosind o lingură.

Cuib de Viespi - Pas 15
Pas 16

Apoi faceți un rulou.

Cuib de Viespi - Pas 16
Pas 17

Și îl tăiați în 6-8 bucăți uniforme.

Cuib de Viespi - Pas 17
Pas 18

Aceste rulouri le treceți în tava adâncă de cuptor, unsă cu puțin ulei dinainte.

Cuib de Viespi - Pas 18
Pas 19

Lăsați să crească 20-30 de minute în tavă.

Apoi le puneți pentru 20 de minute la cuptor preîncălzit la 200 de grade.

Cuib de Viespi - Pas 19
Pas 20

În acest timp pregătim siropul de lapte:

- într-o cratiță amestecați 125ml de lapte fierbinte cu 150g de zahăr, până acesta se dizolvă complet.

Cuib de Viespi - Pas 20
Pas 21

Așa arată cuiburile noastre după 20 de minute de cuptor.

Cuib de Viespi - Pas 21
Pas 22

Turnați siropul de lapte peste ele, le ungeți cu pensula și deasupra.

Cuib de Viespi - Pas 22
Pas 23

Le puneți înapoi la cuptor și mai lăsați 15-20 de minute, vor arăta cam așa după acest timp.

Cuib de Viespi - Pas 23
Pas 24

Lăsați să se răcească bine înainte de servire, calde sunt cele mai bune dar există riscul să nu vă mai puteți opri din mâncat :))

Cuib de Viespi - Pas 24
Pas 25

Și o secțiune, păcat că pozele nu au miros, sunt fantastice!

Cuib de Viespi - Pas 25
Pas 26

Poftă Bună!

Cuib de Viespi - Pas 26

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

seelena
seelena 02 Dec 2016, 14:21

Tot asa le fac si eu. Reteta o am incä de la bunica mea. Asa cum spui, sint grozave si nu te poti opri din mancat. Singura diferenta: in laptele fierbinte mai pun un plic de zahar vanilat si dupa ce am pus laptele le ung cu pensula cu albus de ou si le presar cu nuca tocata amestecata cu zahar.

Un compliment mare pentru situl atat de reusit!

Multe salutari, Lena

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) seelena 02 Dec 2016, 15:20

Multumesc si eu pentru comentariu si sugestii!

timotei
timotei 02 Dec 2016, 17:36

Lena oare ar merge aici albusurile bine batute spuma cu zahar si mai apoi nuci pisate? Si daca da atunci mai ung cu unt sau nu , sau poate cantitate mai mica? Chear azi le fac , copii cind vor veni de la scoala sa aiba ce rontai. 

lena
Elena (lena) timotei 02 Dec 2016, 20:10

E o varianta buna si cu albusuri, daca le faci tebastept cu impresii :)

timotei
timotei 03 Dec 2016, 01:54

Zis si facut ,  la mine a trebuit mai multa faina cind framintam am

vazut ca aluatul era foarte moale si nu m-am dezamagit ca am pus mai multa. Si timpul de copt la mine a fost mai putin, na fiecare gospodina isi cunoaste cuptorul. Am facut jumatate cu unt si jumatate cu albus si nuca. Cind se raceste un pik vin cu impresii si sectiune.

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 03 Dec 2016, 03:30

Unul din baietii nostri a zis ca-i cel mai bun desert mincat vreodata, foarte bun . Cu unt si zahar ni s-a parut mai bun decit cu albus si nuci, gata deja am comanda pt saptamina viitoare in lunch bag la scoala sa le pun.

Poza mea pentru rețetă:
natalia74
natalia74 04 Dec 2016, 11:28

lena da dacamai pui in unt si scortiisoara...... es de nota 10

timotei
timotei 05 Dec 2016, 17:21

Da cu scortisoara  se primesc foarte bune,  da cu albush de ou si nuca cind sa racit parca era un simplu cozonac . Daca pui scortisoara peste unt parca sunt cinnamon rolls. Eu deja am experimentat si stiu ca se primesc tare bune.

IrinaParaschiv246
Irina Paraschiv (IrinaParaschiv246) 15 May 2018, 15:26

Le-am facut si eu aseara, insa as mentiona ca am folosit 2 plicuri de drojdie uscata (14 g) la 575 g faina. 25 g de drojdie uscata ar fi cam pt 2,5 kg faina conform celor scrise pe ambalaj. Oricum au iesit excelente. 

RalucaMaria133
Raluca Maria (RalucaMaria133) 04 Sep 2019, 20:55

Super am facut si eu si urmeaza sa mai fac multe slautari La Lena :) sunt delicioase

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: