Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara
Foarte buni acesti cozonaci Babka, dar pe langa gust si textura vreau sa mentionez ca au o culoare deosebita de la piureul de dovleac. Puteti cu siguranta sa aplicati acest mic truc in orice reteta de cozonaci pentru a obtine culoarea mai intensa de galben, sigur nu-i veti strica.
Varianta cu scortisoara este una din metodele mamei mele de a face cozonaci simplu si rapid, dar puteti pune orice alta umplutura va place - nuci, ciocolata, rahat, etc. Eu am mai pus niste nuci maruntite, asa ca puteti improviza dupa preferintele dvs. In plus, data viitoare voi insiropa cozonacii ca la reteta de Cozonaci Babka de ciocolata, astfel acestia vor fi fragezi mult mai mult timp.
Ingrediente
●
Lapte
250 ml
sa fie cald
●
Zahar
300 g
plus optional inca 100g in sirop
●
Unt
150 g
sa fie moale, la temperatura camerei
●
Esenta de vanilie
1 lingura
●
Faina alba calitate superioara
650 g
aproximativ
●
Scortisoara macinata
3 linguri
●
Galbenus de ou
1 buc
pentru uns deasupra
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mare amestecati laptele cald (nu fierbinte!) cu 1 lingura de zahar si 10g drojdie uscata. Lasati 5-10 minute pana drojdia se dizolva si incepe sa faca spuma.
Pas 2
Apoi adaugati 2 oua, 150g de zahar, 50g unt topit si racorit, 150g piure de dovleac, esenta de vanilie si sarea. Amestecati totul bine cu un tel.
Pas 3
Puneti faina si incepeti sa amestecati aluatul cu o spatula sau tel.
Pas 4
Acesta va fi ceva mai moale si lipicios, dar recomand sa nu adaugati mai multa faina, ca sa va iasa cozonacii pufosi si fragezi.
Pas 5
Il treceti pe masa si framantati pana devine uniform, va ajutati cu o racleta de plastic sau cutit daca se mai lipeste de masa.
Metoda cea mai buna de framantat este numita "Slap and Fold", gasiti multe video pe Youtube cum sa lucrati cu acest tip de aluat lipicios.
Pas 6
Apoi treceti aluatul inapoi in bolul uns cu putin ulei si lasati sa creasca 1-2 ore (acoperit cu folie sau prosop), pana isi dubleaza volumul.
Pas 7
Intr-un bol mic amestecati 150g de zahar cu 3 linguri de scortisoara.
Pas 8
Aluatul din bol il scoateti pe masa presarata cu faina si il taiati in 2 bucati uniforme.
Pas 9
Luati fiecare bucata pe rand si o intindeti intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 4-5 mm grosime.
Ungeti-o pe toata suprafata cu 50g de unt moale.
Pas 10
Presarati uniform jumatate din cantitatea de zahar cu scortisoara si nuci macinate.
Pas 11
Rulati, apoi acest rulou il taiati in jumatate pe lungime.
Pas 12
Rasuciti jumatatile de rulou formate.
Pas 13
Apoi mutati cozonacii astfel formati in formele asternute cu hartie de copt.
Aici am folosit forme de chec simple si lungimea rulourilor am adaptat-o la lungimea formei.
Pas 14
Lasati cozonacii sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.
Dupa acest timp amestecati bine 1 galbenus crud de ou cu 2 linguri de lapte si ungeti cozonacii.
Pas 15
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, daca se rumenesc prea repede deasupra recomand sa-i acoperiti cu o folie de aluminiu, sa nu se arda.
Cand se scot din cuptor, si cat sunt firebinti, puteti sa-i insiropati cu 100g de zahar fiert cu 100ml de apa. Dupa insiropare lasati-i 1 ora in tava, apoi scoateti-i pe un fund de lemn pana se racesc complet.
Pas 16
Feliati si savurati, sunt foarte colorati, pufosi si gustosi.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 buc
(2 cozonaci medii)
Timp de preparare:
180 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
180 min
Data publicarii: