Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara

Foarte buni acesti cozonaci Babka, dar pe langa gust si textura vreau sa mentionez ca au o culoare deosebita de la piureul de dovleac. Puteti cu siguranta sa aplicati acest mic truc in orice reteta de cozonaci pentru a obtine culoarea mai intensa de galben, sigur nu-i veti strica.

Varianta cu scortisoara este una din metodele mamei mele de a face cozonaci simplu si rapid, dar puteti pune orice alta umplutura va place - nuci, ciocolata, rahat, etc. Eu am mai pus niste nuci maruntite, asa ca puteti improviza dupa preferintele dvs. In plus, data viitoare voi insiropa cozonacii ca la reteta de Cozonaci Babka de ciocolata, astfel acestia vor fi fragezi mult mai mult timp.

Ingrediente

Lapte
250 ml
sa fie cald
Drojdie uscata
10 g
Oua
2 buc
Zahar
300 g
plus optional inca 100g in sirop
Piure de dovleac
150 g
Unt
150 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Esenta de vanilie
1 lingura
Sare
0.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
650 g
aproximativ
Scortisoara macinata
3 linguri
Nuci tocate
100 g
Galbenus de ou
1 buc
pentru uns deasupra

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol mare amestecati laptele cald (nu fierbinte!) cu 1 lingura de zahar si 10g drojdie uscata. Lasati 5-10 minute pana drojdia se dizolva si incepe sa faca spuma.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati 2 oua, 150g de zahar, 50g unt topit si racorit, 150g piure de dovleac, esenta de vanilie si sarea. Amestecati totul bine cu un tel.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 2
Pas 3

Puneti faina si incepeti sa amestecati aluatul cu o spatula sau tel.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 3
Pas 4

Acesta va fi ceva mai moale si lipicios, dar recomand sa nu adaugati mai multa faina, ca sa va iasa cozonacii pufosi si fragezi.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 4
Pas 5

Il treceti pe masa si framantati pana devine uniform, va ajutati cu o racleta de plastic sau cutit daca se mai lipeste de masa.

Metoda cea mai buna de framantat este numita "Slap and Fold", gasiti multe video pe Youtube cum sa lucrati cu acest tip de aluat lipicios.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 5
Pas 6

Apoi treceti aluatul inapoi in bolul uns cu putin ulei si lasati sa creasca 1-2 ore (acoperit cu folie sau prosop), pana isi dubleaza volumul.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 6
Pas 7

Intr-un bol mic amestecati 150g de zahar cu 3 linguri de scortisoara.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 7
Pas 8

Aluatul din bol il scoateti pe masa presarata cu faina si il taiati in 2 bucati uniforme.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 8
Pas 9

Luati fiecare bucata pe rand si o intindeti intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 4-5 mm grosime.

Ungeti-o pe toata suprafata cu 50g de unt moale.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 9
Pas 10

Presarati uniform jumatate din cantitatea de zahar cu scortisoara si nuci macinate.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 10
Pas 11

Rulati, apoi acest rulou il taiati in jumatate pe lungime.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 11
Pas 12

Rasuciti jumatatile de rulou formate.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 12
Pas 13

Apoi mutati cozonacii astfel formati in formele asternute cu hartie de copt.

Aici am folosit forme de chec simple si lungimea rulourilor am adaptat-o la lungimea formei.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 13
Pas 14

Lasati cozonacii sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.

Dupa acest timp amestecati bine 1 galbenus crud de ou cu 2 linguri de lapte si ungeti cozonacii.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 14
Pas 15

Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, daca se rumenesc prea repede deasupra recomand sa-i acoperiti cu o folie de aluminiu, sa nu se arda.

Cand se scot din cuptor, si cat sunt firebinti, puteti sa-i insiropati cu 100g de zahar fiert cu 100ml de apa. Dupa insiropare lasati-i 1 ora in tava, apoi scoateti-i pe un fund de lemn pana se racesc complet.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 15
Pas 16

Feliati si savurati, sunt foarte colorati, pufosi si gustosi.

Pofta Buna!

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci si scortisoara - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 cozonaci medii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !