Cozonac cu ciocolata sau dulceata de portocale Reteta VIDEO

Cozonac cu ciocolata sau dulceata de portocale

Va prezint astazi cel mai "Oau!" cozonac de casa facut vreodata, am pregatit eu multi cozonaci, dar asa succes inca nu am avut - copiii si rudele l-au testat cu brio si toti au declarat ca e cel mai bun mancat vreodata. M-am inspirat din reteta clasica de Chocolate Babka, un fel de cozonac cu ciocolata de origini poloneze, eram putin sceptica la partea cu insiroparea, dar anume aceasta face diferenta majora, as zice ca este si micul lui secret. Cozonacul este pufos, dar in plus, datorita siropului, devine foarte fraged si gustos. Asta si fiindca modelarea specifica, permite siropului sa patrunda si in mijlocul cozonacului.

Bineinteles nu m-am oprit aici, demult vroiam sa testez un cozonac cu dulceata de portocale si felii de migdale. Asa ca am facut mai jos unul clasic cu umplutura de ciocolata, si altul cu dulceata de portocale confiate. Copiii au fost bineinteles incantati de cel cu ciocoata, eu si tati ne-am declarat fan portocale, iar data viitoare il incerc neaparat cu dulceata de caise sau piersici...

Bucatelele de portocale confiate din cozonac sunt ca niste mici bombe de aroma, asta imi place enorm aici. Si fiindca reteta va este prezentata de EspiFORTE, va puteti astfel bucura de cozonacul cu ciocolata sau portocale fara probleme, mai ales impreuna cu mesele festive copioase.

EspiForte este un dispozitiv medical. Cititi cu Atentie instructiunile de utilizare!

Ingrediente

Lapte
175 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 20g drojdie proaspata
Faina alba calitate superioara
530 g
Zahar
200 g
100g in aluat si 100g in sirop
Oua
3 buc
Sare
1 lingurite
Esenta de vanilie
1 linguri
Unt
210 g
150g in aluat si 60g in umplutura de ciocolata
Ciocolata neagra/amaruie
90 g
Zahar pudra
50 g
Cacao pudra
20 g
Apa
100 ml
Dulceata
100 g
de portocale sau caise/piersici, si optional fulgi de migdale sau alte nuci

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mic amestecati laptele cu drojdia si lasati 5 minute.

2

Intr-un alt bol mai mare adaugati faina, 100g de zahar, 0.5 lingurita de sare, vanilia, 3 oua si compozitia de drojdie de mai sus.

3

Amestecati mai intai cu o lingura, pana se incoporeaza toate ingredientele.

4

Apoi framantati cu mainile si adaugati treptat in aluat 150g de unt moale.

5

Aluatul il puteti framanta in bol sau pe masa(dara fara faina!), este un aluat clasic de cozonac, ceva mai lipicios si moale. Aveti putina rabdare si nu va speriati ca se lipeste de maini sau de masa, daca veti adauga faina in plus, cozonacul nu va fi la fel de pufos si fraged.

Daca aveti robot de framantat aluatul cu carlig, recomand sa-l faceti acolo, este mult mai simplu si repede.

6

Cand este uniform si nu se mai lipeste asa rau de maini, va ajutati cu o spatula si il treceti in bolul uns cu un pic de ulei.

7

Acoperiti cu folie si prosop, lasati sa creasca 2 ore la temperatura camerei.

8

Dupa acest timp il presati si dezumflati usor cu mainile, acoperiti din nou cu folie si puneti la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.

Eu de obicei fac aluatul seara, il las peste noapte la frigider si dimineata modelez cozonacii.

9

A 2-a zi ne apucam sa facem cozonacii, dar mai intai pregatim umplutura de ciocolata.

Puneti la topit intr-o cratita 90g de ciocolata si 60g de unt.

Observati ca aici fac umplutura de ciocolata doar pentru 1 cozonac, daca vreti ambii cozonaci sa fie cu ciocolata - dublati ingredientele.

10

Dupa ce s-au topiti ciocolata si untul, puneti aici 50g de zahar pudra, 20g de cacao, 0.5 lingurita de sare si optional putina scortisoara.

11

Amestecati bine si lasati sa se raceasca 10-15 minute, va fi mai repede daca treceti amestecul de ciocolata din cratita intr-o farfurie.

12

Apoi scoateti aluatul rece din frigider si il taiati in 2 parti egale.

13

Din fiecare bucata intindeti o foaie dreptunghiulara, sa fie putin mai lunga decat tava de cozonac pe care  o aveti(a mea are 24x10cm).

14

Prima foaie o ungeti cu crema de ciocolata pregatita mai sus.

15

O rulati strans.

16

Taiati aceasta rulada in jumatate, pe lung.

17

Rasuciti si impletiti cozonacul.

18

Si mutati-l intr-o forma de chec/cozonac asternuta cu hartie de copt, aici are 24x10cm.

19

Cum va spuneam, al 2-lea cozonac l-am uns cu dulceata de portocale si am presarat in plus felii de migdale.

Cred ca ar merge minunat si cu un gem de caise/piersici.

20

La fel l-am rulat, taiat si rasucit ca pe cel de ciocolata.

Am pus ambii cozonaci la crescut timp de 60-90 de minute, la temperatura camerei.

21

Dupa acest timp se pun in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 50-60 de minute.

22

Cu 5 minute inainte sa fie gata cozonacii pregatiti repede siropul:

- amestecati si fierbeti intr-o cratita 100ml de apa cu 100g de zahar, adica cam jumatate de pahar din fiecare.

23

Scoateti acum cozonacii din cuptor si asa cum sunt fierbinti, le insiropati fara mila cu siropul de mai sus.

Sa nu va fie frica, puneti cat mai mult, acesta intra prin sectiunile de sus si patrunde cozonacul pana in mijloc.

24

Dupa insiropat lasati cozonacii sa se mai raceasca, chiar asa in tavi, timp de 20-30 de minute.

25

Apoi trageti atent de hartie si-i scoateti din tavi pe un fund sau platou.

Lasati asa sa se raceasca complet.

Veti observa ca siropul se intareste deasupra si nu mai este asa lipicios ca la inceput, asa se formeaza pe cozonac o crusta delicioasa.

26

Apoi taiati si savurati cei mai buni cozonaci - fragezi, pufosi, aromati...

27

Desi cozonacul cu portocale nu are asa o sectiune zebrata ca la cel de ciocolata, este foarte bun, aromat si deosebit. Chiar va recomand sa-l incercati.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 bucati (2 cozonaci medii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Cristina
Cristina 15 apr 2020, 21:53

Multumesc pentru reteta. Se poate folosi si umplutura cu nuca ?

lena
Elena (lena) Cristina 15 apr 2020, 21:55

Sigur!

Simsor
Simsor 16 apr 2020, 14:22

Acum il fac, doar ca nu am stiut daca laptele trebuia caldut sau pus la temperatura camerei. Oricum am scos ouale si laptele din frigider cu vreo ora inainte. Revin cu feedback

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Simsor 16 apr 2020, 14:35

Eu l-am pus chiar rece, nu are importanta in aceasta reteta.😉

Simsor
Simsor Elena (lena) 17 apr 2020, 13:50

E fantastic. E cel mai bun cozonac mancat vreodata, bine poate ca mi-a adus aminte de acei covrigi insiropati. Eu l-am tinut 3 ore la frigider, pt ca nu am rezistat mai mult, la cuptorul meu in 30 min a fost gata( electric cu incalzire sus si jos la 160'), a iesit foarte fraged.

Sotul mi-a zis sa pun si nuca si rahat, dar sincer la final mi-am dat seama ca nu isi aveau rostul. Multumim tare mult pt retete, am mai facut cateva si mi-au iesit exceptional.

Carolina Moroianu
Carolina Moroianu 17 apr 2020, 00:07

Cand punem cozonacul cu ciocolata la cuptor, nu trebuie sa il acoperim cu vrio hartie ceva?

Imi e frica ca ciocolata de la suprafata se va arde intr-o ora

lena
Elena (lena) Carolina Moroianu 17 apr 2020, 07:06

Nu trebuie, daca e setat cuptorul la 160 grade, totul va fi bine 😉

MonicaTudor912
Monica Tudor (MonicaTudor912) 17 apr 2020, 10:35

Buna dimineata! L-am pus in tavi la crescut. Cat timp trebuie tinut in cuptor?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Monica Tudor (MonicaTudor912) 17 apr 2020, 11:00

Cititi pasul 21

MonicaTudor912
Monica Tudor (MonicaTudor912) Elena (lena) 17 apr 2020, 11:04

Ah, multumesc, am citit pe telefon si cumva vedeam doar gradele la pasul 21. Cred ca nu m-am trezit inca. O zi frumoasa!

DanielaCarabadjac421
Daniela Carabadjac (DanielaCarabadjac421) 18 apr 2020, 08:36

Eh, nu am vazut reteta ieri, ca faceam aluatul de aseara. Nu am timp sa il tin la frigider atatea ore. Daca omit tinerea in frigider, se va primi?

lena
Elena (lena) Daniela Carabadjac (DanielaCarabadjac421) 18 apr 2020, 08:53

Ar trebui macar 5 ore😉

Viorica
Viorica Viorica (Viorica) 18 apr 2020, 20:23

Multumesc pentru reteta! Cozonac perfect!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
VivaVictoria972
Victoria Viva (VivaVictoria972) 18 apr 2020, 23:34

Buna! Am făcut și aceasta rețeta și mi-a reușit din prima, dat fiind cât de bine e explicat și arătat tot ca de fiecare data!!! E foarte bine când vin pe email noile Rețete!!! Un mare multumesc!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Edris
Edris 19 apr 2020, 19:35

Hristos a Inviat ! Lena draga, multumesc frumos pentru reteta. Am reusit sa las cozonacul peste noapte la frigider si a iesit pufos. Singura problema a fost drojdia mea, deoarece cozonacul miroase un pic a drojdie.

Nota mea pentru reteta: