Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) Rețetă VIDEO

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel)

Demult planificam să fac rețeta de ruladă cu ciocolată și acum înainte de Crăciun s-au aliniat perfect toate - timpul, inspirația și rețeta - mi-a ieșit o ruladă minunată, foarte ciocolatoasă și gustoasă. Am ales (și bine am făcut) un pandișpan simplu, crema de unt recomand să o păstrați - rulada se taie foarte frumos și este fermă la manevrare. Deși merge înlocuită cu Ganache de Ciocolată, eu totuși o las pe asta cu unt, mi se pare mai potrivită la această rețetă de ruladă. La fel și Siropul de Ciocolată, merge însiropată această ruladă cu ciocolată cu orice vă place, dar acesta mie mi se pare perfect și o face mai completă. Și bineînțeles este "Buche de Noel" forma specifică de montare și mai de efect, desertul preferat de Crăciun în Franța, dar dacă vreți să faceți o ruladă simplă de ciocolată omiteți pașii de montare specifici acestei forme.

Ca și la rețeta de ruladă simplă și rapidă, am folosit planșeta de silicon cu borduri de la Tupperware, este minunată și chiar v-o recomand cu mare încredere, îmi ies ruladele perfect în ea. La cât de frică îmi era să lucrez cu ele acum merg ca prin minune toate, și asta e abia începutul :) Pentru comenzi și alte informații găsiți lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.

Ingrediente

Zahăr
210 g
   
Ouă
4 buc
   
Făină albă
100 g
   
Praf de copt
0.5 lingurite
   
Cacao pudră
40 g
+4 linguri
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Ciocolată neagră
300 g
   
Unt
220 g
să fie moale, la temperatura camerei
Zahăr pudră
150 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim pandișpanul pentru ruladă:

Într-un bol mare bateți bine cele 4 ouă cu 120g de zahăr și esența de vanilie.

Nu trebuie separat albușurile de gălbenușuri, le bateți așa împreună până se fac o spumă albă frumoasă.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați făina, praful de copt și 2 linguri de cacao.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 2
Pas 3

Amestecați atent cu un tel până obțineți un aluat omogen, fără cocoloașe.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 3
Pas 4

Așterneți o tavă de cuptor simplă cu hârtie de copt.

Eu am folosit planșeta de silicon cu borduri de la Tupperware, foarte bună pentru făcut rulade mai ales.

Găsiți lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 4
Pas 5

Turnați aluatul în tavă și îl distribuiți uniform cu o spatulă sau lingură.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 5
Pas 6

Coaceți rulada la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 10-15 minute.

Imediat când o scoateți presărați puțin zahăr pudră deasupra.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 6
Pas 7

Și rulați strâns cu tot cu hârtie de copt sau planșeta de silicon, o lăsați așa rulată să se răcească complet.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 7
Pas 8

Până rulada se răcește ne ocupăm de cremă și sirop de ciocolată.

Pentru cremă topiți 150g de ciocolată neagră, la microunde sau pe bain-marie, cum puteți. Lăsați să se răcorească bine, cam 15-20 de minute.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 8
Pas 9

Facem Siropul de Ciocolată:

Într-un bol amestecați 90g de zahăr cu 40g de cacao, adăugați 125ml apă fierbinte clocotită și amestecați bine, să nu fie cocoloașe.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 9
Pas 10

Pregătim crema de unt cu ciocolată:

Într-un bol bateți bine 200g de unt moale cu zahărul pudră.

 

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 10
Pas 11

Apoi adăugați ciocolata topită și răcorită de la pasul 8, mai puneți și 2 linguri de cacao.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 11
Pas 12

Mixați bine până compoziția este omogenă.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 12
Pas 13

Montăm rulada:

Acum când pandișpanul, siropul și crema sunt gata ne apucăm de montat rulada.

În primul rând desfaceți rulada și scoateți hârtia sau siliconul.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 13
Pas 14

Insiropați (cu sirop de ciocolată) bine blatul cu ajutorul unei pensule.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 14
Pas 15

Puneți și crema, o nivelați uniform pe toată suprafața.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 15
Pas 16

Rulați strâns, o puneți pentru 15-20 de minute la frigider, așa va fi secțiunea mai bine tăiată și mai curată.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 16
Pas 17

Taiați cam 1 cm din marginea ruladei, îl dați la o parte, nu-l vom folosi deci puteți să-l dați la degustare la cei care nu au răbdare :)

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 17
Pas 18

Apoi tăiați o bucată mai mare, cam de 4-5 cm, aceasta va fi o latură de "creangă" să avem un buștean adevărat, dacă e "Buche de Noel" :)

Puteți omite pașii cu latura și tăiatul ruladei dacă faceți una simplă, nu neapărat în forma de buche de noel.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 18
Pas 19

Și acum urmează câțiva pași mai specifici, să vă ușureze pe urmă munca de ștergere a farfuriei după ce ornați rulada cu glazură.

Deci, puneți rulada de bază, cea mare, pe un platou de servire.

Taiați 2 bucăți mari de hârtie de copt și le puneți pe margini, un pic mai sub ruladă.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 19
Pas 20

Așa puneți și latura cealaltă de ruladă, vine și ea pe hârtia de copt așternută.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 20
Pas 21

Într-un bol topiți 150g de ciocolată neagră și 20g de unt - puteți s-o lăsați să se mai răcească un pic, așa glazura se va îngroșa și glazura va avea un efect mai frumos de "scoarță".

Ungeți această glazură de ciocolată pe toată suprafața ruladei, și cea mică și cea mare.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 21
Pas 22

Cam așa arată a mea, glazura a fost mai lichidă deși mi-am dorit o scoarță mai groasă nu aveam răbdare să se mai răcească puțin glazura în bol.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 22
Pas 23

Cu furculița faceți dungi, ca o "scoarță" de copac.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 23
Pas 24

Țineți atent cu o furculiță sau mâna rulada și scoateți cu cealaltă mână hârtia de copt de sub ea.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 24
Pas 25

Așa avem rulada ornată și farfuria curată :)

O puneți la frigider pentru 8-10 ore să se pătrundă bine.

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 25
Pas 26

Apoi savurați cu mare plăcere, este foarte gustoasă, ciocolatoasă și sățioasă.

Eu am însiropat-o cam puțin, data viitoare nu-mi va fi frică să pun sirop mai mult :)

Poftă Bună!

Ruladă cu ciocolată (Buche de Noel) - Pas 26

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 ruladă mare)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 2 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

L.P
Laura Stanciu (L.P) 28 Dec 2016, 15:18

Bună! Prea bună!

Poza mea pentru rețetă:
CristinaLungu200
Cristina Lungu (CristinaLungu200) 25 Jul 2017, 04:13

Mie mia parut mult pre dulce si grea. Umplutura de unt e prea grasa si impreuna cu siropul si ciocolata de deasupra ii da un gust prea greu. De obicei ador toate recetele dumneavoastra dar aceasta nu mi-a parut prea reusita.

Nota mea pentru rețetă:
Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) 18 Feb 2018, 15:43

Am facut aceasta rulada anul trecut si m-am gandit sa refac aceasta minunata rulada putin modificata. Am inlocuit untul cu mascarpone, ciocolata cu 90% in loc de cacao, in crema am mai adaugat o lingura de ness. Folosind doar ciocolata 90% cacao am glazurat rulada cu ciocolata alba si ciocolata cu lapte.A iesit o rulada nemaipomenita. Asa ca nu ezitati aceasta rulada! 

Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) 18 Feb 2018, 15:48

Din pacate nu reusesc sa adaug si poza 

valivida
valivida 23 Dec 2023, 21:14

Buna Lena,

care este marimea tavii?

multumesc 

lena
Elena (lena) valivida 23 Dec 2023, 21:30

Este exact cat o tava de aragaz clasic cu 4 ochiuri, sau cuptor simplu, nu mai stiu dimensiunile acum.