Sos de ciocolata

Un sos foarte simplu de preparat, chiar banal -  dar atat de delicios, merge folosit la orice va place cu ciocolata - clatite, deserturi, insiropat torturi/prajituri.

Desi nu are in compozitie lactate, are un gust foarte fin si matasos - deci bun si pentru cei care tin post. Se poate pastra mai mult timp la frigider si folositi cand aveti nevoie.

In varianta dietetica folositi indulcitor in loc de zahar si cacao de 11% grasime.

Ingrediente

Cacao pudra
40 g
eu am folosit cacao de 40%(neagra) de la Dr.Oetker
Apa
125 g
Zahar
90 g

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica turnati apa si adaugati zaharul. Puneti la fiert si amestecati sa se dizolve zaharul.

2

Cand incepe sa fiarba adaugati pudra de cacao, amestecati bine cu un tel.

3

Mai lasati un minut pe foc apoi dati la o parte, amestecati si lasati sa se racoreasca.

4

Cu cat mai bine se raceste cu atat mai gros va fi, dar oricum va ramane la consistenta unui sos.

Daca vreti sa insiropati tort cu el, adaugati putina apa calda, sa-l mai dizolvati - nu mai mult de 100ml, sau cafea la ibric.

5

Si gata, simplu, repede ieftin si foarte bun.

Bine de avut la indemana in frigider pentru amatorii de clatite cu sos de ciocolata, inghetata :)

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

ianadeea
Andreea (ianadeea) 12 apr 2013, 10:36

Vai, Lena, cat de "versatil" e sosul asta, intr-adevar merge adaptat la orice:

- 1-2 linguri sos   o cana lapte fierbinte = cacaua perfecta

- cateva linguri sos (o cana lapte 1 lingura amidon) = budinca cioco perfecta

- cateva linguri sos frisca batuta = crema de tort de cioco

- cateva inguri sos unt topit = glazura perfecta

- topping pt salata fructe, deserturi, etc

- cateva linguri sos intr-o compozitie de pandispan = chec cioco

- ingredient pt inghetata de cioco de casa

- ... etc, si inca zboara imaginatia.

Musai sa-mi fac o rezerva urgent. Multumesc de reteta. Pupici

lena
Elena (lena) 12 apr 2013, 10:41

Asa este, bravo pentru sugestii si idei, te pup!

roxanabotangenes
roxanabotangenes 17 mai 2015, 16:53

Saru' mana ...am si eu o intrebare (sunt incepatoare si maine vreau sa fac primul tort din viata mea pt baietelul meu care face un anisor)..cate linguri de cacaco ar trebui pt 40gr???va multumesc

lena
Elena (lena) roxanabotangenes 18 mai 2015, 10:20

Aproximativ 4 linguri, spor si mult succes cu primul tort, chiar daca nu iese perfect oricum va fi delicios, pt ca stiti ce ati pus in el

roxanabotangenes
roxanabotangenes 21 mai 2015, 19:57

A iesit binisor....ati avut dreptate..sunt doar nemultumita ca trebuia sa fi pus mai multa crema (am folosit-o pe cea de la tortul tiramisu tot de pe blog-ul d-voastra si a iesit super in combinatie cu pandispanul de ciocolata) oricum va multumesc ca aveti acest site...am incercat mai multe retete si toate au iesit....pt tort stiu ce am de facut data viitoare♡♡♡

Nota mea pentru reteta:
Anca Sweden
Anca Sweden 09 ian 2016, 09:04

👍👍se potrivește perfect ptr tortul de ciocolata de pe site. Simplu de făcut . Numai bine!

Nota mea pentru reteta:
AnneSerban
AnneSerban 10 aug 2016, 19:22

Din pacate nu imi place deloc. Este foarte amar, zici ca mananci cacao. Am pus peste gogosi. Imi pare rau. Acesta este singurul care nu imi place de pe lalena.ro. In rest toate care le-am incercat au fost pe gustul meu.