Prajitura bunicii Reteta VIDEO

Prajitura bunicii

Copil fiind mergeam in vacanta la bunica din Ucraina, acolo eram alintata cu tot felul de bunatati(bunica este f.buna gospodina, era pe timpuri si bucatar sef la scoala din oras). Tin minte ca primul meu carnet de retete tot acolo l-am facut si prima reteta din el a fost aceasta prajitura - bunica o facea des pentru ca era simpla, rapida si intotdeauna gustoasa.
Este o reteta de prajitura pe care am facut-o constant cand eram pe la 10-15 ani, era printre favoritele familiei. Vara trecuta, cand eram in vacanta acasa, am dat peste carnetul meu vechi de retete si vazand reteta am zis neaparat s-o repet si pun pe site.

A fost ca intotdeauna, delicioasa, rapida, aromata - sotul mi-a spus ca aduce la gust cu Baba Neagra, Sofia mi-a cerut inca o bucatica imediat ce s-a trezit dimineata

Am mai reinnoit reteta si am adaptat cantitatile la tava de aragaz cu 4 ochiuri, sa fie mai simplu de gatit. In Reteta VIDEO aveti deja cantitatile modificate, respectiv pasii.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
150 g
Ulei
3 linguri
Dulceata
3 linguri
sau gem - eu pun dulceata de visine sau gutuie in aceasta reteta
Lapte batut/iaurt/chefir
500 ml
mai bine sa fie unul mai lichid
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
nu trebuie stins in otet
Faina
400 g
Nuci
0.5 pahare
optional

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti ouale si zaharul, amestecati cu o lingura sau tel.

2

Adaugati uleiul, amestecati.

3

Urmeaza kefirul/iaurtul - amestecati.

Am observat ca prajitura are culoare mai maronie cand folosesc lapte acru de casa.

4

Si dulceata.

5

Acum adaugam bicarbonatul de sodiu, nestins in otet - observati imediat cum il puneti si amestecati ca se va stinge in kefirul din aluat - apar niste bule de aer in coca.

6

Adaugati faina si amestecati bine sa nu fie cocoloase.

7

Trebuie sa iasa un aluat ca smantana mai groasa, daca cumva este mai subtire, mai adaugati putina faina.

Daca este prea gros, mai puneti un pic de iaurt.

8

Turnati aluatul in tava de cuptor, asternuta cu hartie de copt.

Deasupra puteti optional sa puneti bucatele de nuci.

9

O coaceti 35 minute la cuptor preincalzit la 180 grade.

Daca se rumeneste prea repede puteti ultimele 15 minute sa-i puneti deasupra o folie de aluminiu, dar o lasati la cuptor tot timpul.

10

Dupa ce se raceste complet o portionati si serviti.

11

Este la fel de buna si calda si rece.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (15-20 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

luminitaiasi
luminitaiasi 08 aug 2019, 20:28

Buna prajitura. Poate nu cea mai buna de pe acest site, dar buna, totusi.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mamedeia
mamedeia 14 mai 2018, 21:26

Scuze, Lena. In videoclip pasii sunt intr-o cu totul alta ordine. Sunt ok ambele variante? Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) mamedeia 14 mai 2018, 21:28

Da, sunt bine ambele.

Valentina V
Valentina V 18 nov 2016, 16:54

buna Lena, 

am in casa smantana light si lapte, spune-mi te rog daca pot face un mix din astea doua si folosi in loc de chefir? 

Multumesc mult pentru raspuns

Valentina

lena
Elena (lena) Valentina V 21 nov 2016, 21:23

Mai adauga putina zeama de lamaie sau 1 lingurita de otet si va fi bine :)

Valentina V
Valentina V Elena (lena) 22 nov 2016, 04:14

Multumesc Elena :) 

Elisabeth
Elisabeth 15 mar 2016, 07:33

A so ..iata si dovada:)) ff bun si rapid

Poza mea pentru reteta:
natinati
natinati 21 iul 2014, 16:04

Super reteta! Eu dublez portiile si de fiecare data imi iese o prajitura buna de tot! Cu o culoare superba si gust la fel.

Poza mea pentru reteta:
Olia
Olia 20 mai 2014, 12:41

Aceasta prăjitură a devenit preferata mea, pur shi simplu o ador, imi place si gustul și culoarea pe care o obtine la final!

Poza mea pentru reteta:
Patricia10
Patricia10 08 apr 2014, 22:20

FOARTE GUSTOS

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 18 feb 2014, 17:45

Buna. Nu pot sa cred.!!! Primind acuma comentariul de mai sus,am constatat ca nu am postat aceasta prajitura. Doar chiar atunci am facut-o in oct. Stiu ca a placut mult copiilor si au mai cerut repetir, dar nu am mai ajuns fiind atatea alte retete de la tine. Multumesc acuma cu intarzaiere. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 27 oct 2013, 10:59

salut ! Avand doi copii mici , prefer mereu sa fac prajiturile mai simple si rapide,,, dar aceasta e atat de rapida !!!!!! si niciodata nu mi-a mai iesit o prajitura atat de "pufoasa" , si fffoarte gustoasa. S-a mancat imediat,desi eram in 5 , si vine destul de marisoara, in foto e doar jumatate .  Multumesc, Lena !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 17 oct 2013, 13:56

Rapida, usor de preparat si foooarte gustoasa. Nu mi-a iesit asa inchisa la culoare ca a ta dar dulceata de visine ii da un gust...mmmm...delicioasa. Multumesc draga Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile