Prăjitura bunicii Rețetă VIDEO

Prăjitura bunicii

Copil fiind mergeam în vacanță la bunica din Ucraina, acolo eram alintată cu tot felul de bunătăți (bunica este f. bună gospodină, era pe timpuri și bucătar șef la școala din oraș). Țin minte că primul meu carnet de rețete tot acolo l-am făcut și prima rețetă din el a fost această prăjitură - bunica o făcea des pentru că era simplă, rapidă și întotdeauna gustoasă.
Este o rețetă de prăjitură pe care am făcut-o constant când eram pe la 10-15 ani, era printre favoritele familiei. Vara trecută, când eram în vacanță acasă, am dat peste carnetul meu vechi de rețete și văzând rețeta am zis neapărat s-o repet și pun pe site.

A fost ca întotdeauna, delicioasă, rapidă, aromată - soțul mi-a spus că aduce la gust cu Baba Neagră, Sofia mi-a cerut încă o bucățică imediat ce s-a trezit dimineața.

Am mai reînnoit rețeta și am adaptat cantitățile la tava de aragaz cu 4 ochiuri, să fie mai simplu de gătit. În Rețeta VIDEO aveți deja cantitățile modificate, respectiv pașii.

Ingrediente

Ouă
2 buc
   
Zahăr
150 g
   
Ulei
3 linguri
   
Dulceață
3 linguri
sau gem - eu pun dulceață de vișine sau gutui în această rețetă
Lapte bătut/iaurt/chefir
500 ml
mai bine să fie unul mai lichid
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
nu trebuie stins în oțet
Făină
400 g
   
Nuci
0.5 pahare
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol puneți ouăle și zahărul, amestecați cu o lingură sau tel.

Prăjitura bunicii - Pas 1
Pas 2

Adăugați uleiul, amestecați.

Prăjitura bunicii - Pas 2
Pas 3

Urmează chefirul/iaurtul - amestecați.

Am observat că prăjitura are culoare mai maronie când folosesc lapte acru de casă.

Prăjitura bunicii - Pas 3
Pas 4

Și dulceața.

Prăjitura bunicii - Pas 4
Pas 5

Acum adăugăm bicarbonatul de sodiu, nestins în oțet - observați imediat cum îl puneți și amestecați că se va stinge în chefirul din aluat - apar niște bule de aer în cocă.

Prăjitura bunicii - Pas 5
Pas 6

Adăugați făina și amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Prăjitura bunicii - Pas 6
Pas 7

Trebuie să iasă un aluat ca smântâna mai groasă, dacă cumva este mai subțire, mai adăugați puțină făină.

Dacă este prea gros, mai puneți un pic de iaurt.

Prăjitura bunicii - Pas 7
Pas 8

Turnați aluatul în tava de cuptor, așternută cu hârtie de copt.

Deasupra puteți opțional să puneți bucățele de nuci.

Prăjitura bunicii - Pas 8
Pas 9

O coaceți 35 minute la cuptor preîncălzit la 180 de grade.

Dacă se rumenește prea repede puteți ultimele 15 minute să-i puneți deasupra o folie de aluminiu, dar o lăsați la cuptor tot timpul.

Prăjitura bunicii - Pas 9
Pas 10

După ce se răcește complet o porționați și serviți.

Prăjitura bunicii - Pas 10
Pas 11

Este la fel de bună și caldă și rece.

Poftă Bună!

Prăjitura bunicii - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 16 Oct 2013, 14:20

Buna. Ce-mi faci Lena,ce-mi faci? Stii,... deschid sa vad daca ai mai postat ceva,apoi cand vad ma bucur si nu, ca nu ma pot abtine sa nu fac.Cred ca peste 2 saptamani numai,impreuna cu Puiul cu iaurt... ca numai atunci imi  vin " sugativele". Imi vei vedea precis "opera",care 99 % iti apartine.Ma bucura tot ce e repede de facut si cu ingrediente accesibile oricui. Mii de pupici.

lena
Elena (lena) tiki 16 Oct 2013, 14:23

Vezi ca si eu am aceeasi problema - idei am multe,dar nu are cine sa le manance!

Mai prind sa le dau sotului la servici, dar imi forfoteshte capul cate as vrea sa fac si sa le testez....

Te pup!

tiki
tiki 16 Oct 2013, 21:47

Oooo,ce bine, ca ideile mele sunt la Tine. Sa te ajute D-zeu sa ai putere sa le faci si pe noi sa ne incanti. Pentru noi e f.simplu, citim si executam. E o binecuvantare ca Te avem.Daca ai stii ce fac acuma? Nu,incep sa cred ca sunt dependenta de acest site: Pungute de clatite.....Am zis sa fac vreo 5 de proba,am facut 2 intr-un craticior de 10 cm,dar e prea mica clatituta ca nu pot lega.Mi s-a rupt o frz.de ceapa,a 2-a a fost ok. Si am facut 2 pe care le-am halit urgent (ce,erau mici,asa ca nu se pune, nu? si la ora asta),si acuma am schimbat cu un craticior mai mare. Sa vad cum iese,dar gustul si aspectul e bomba. Ma zapacesti cu totul.Gata cu vorba ca am treaba. Sterge povestiile mele.Astept acceptul pe mess. Noapte buna si eu te pup .

HDorina
HDorina 17 Oct 2013, 13:56

Rapida, usor de preparat si foooarte gustoasa. Nu mi-a iesit asa inchisa la culoare ca a ta dar dulceata de visine ii da un gust...mmmm...delicioasa. Multumesc draga Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 17 Oct 2013, 14:20

Si totusi de la ce a iesit asa inchisa la culoare prajitura ta draga Lena? 

lena
Elena (lena) HDorina 17 Oct 2013, 14:51

Ma gandesc ca depinde de ce iaurt folosesti, eu anume aici am pus lapte acru de tzara si poate mai bine a actionat impreuna cu bicarbonatul. Si am tinut-o la cuptor mai mult, adica cat scrie in reteta.

Am mai avut cazuri cand iesea mai galbena, nu maronie - nu-mi dau seama inca de cauza concreta.

tiki
tiki 17 Oct 2013, 15:00

Hop si eu. Se poate fara mine? Culoarea inchisa o da bicarbonatul.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 20 Oct 2013, 00:05

Este superba, iar simplitatea cu care se face nu m-a lasat sa trec pe alaturi fara sa o incerc. Chiar se aseamana cu baba neagra pe care o prepara si mama in copilarie ca sa ne ''regaleze'' cu fiecare ocazie cind cocea piine in cuptorul mare.  Merci Lena ! 

Poza mea pentru rețetă:
Roberto
Roberto 27 Oct 2013, 10:59

salut ! Avand doi copii mici , prefer mereu sa fac prajiturile mai simple si rapide,,, dar aceasta e atat de rapida !!!!!! si niciodata nu mi-a mai iesit o prajitura atat de "pufoasa" , si fffoarte gustoasa. S-a mancat imediat,desi eram in 5 , si vine destul de marisoara, in foto e doar jumatate .  Multumesc, Lena !!! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
alina6
alina6 15 Nov 2013, 04:40

Uite-o Lena si pe a mea...multumesc!

Poza mea pentru rețetă:
elenuta
elenuta 19 Jan 2014, 15:13

o reteta superba.... toti ai mei isi ling degetele si ma intreaba deja cind le mai fac una la fel... eu am pus dulceata de zmeura si s-a primit foarte gustoasa, doar ca simburii se lipesc de dinti :D mersi mult de reteta

Alma
Alma 18 Feb 2014, 15:56

Lena,reteta asta o facea si bunica mea,o bunatate de dulce.Doar ca asa cum o facea ea ,oridecate ori am mai facut reteta nu avea gustul ca la ea.Maine fac eclere si poimaine fac prajitura bunicii,bunica mea ii spunea baba la prajitura asta.

tiki
tiki 18 Feb 2014, 17:45

Buna. Nu pot sa cred.!!! Primind acuma comentariul de mai sus,am constatat ca nu am postat aceasta prajitura. Doar chiar atunci am facut-o in oct. Stiu ca a placut mult copiilor si au mai cerut repetir, dar nu am mai ajuns fiind atatea alte retete de la tine. Multumesc acuma cu intarzaiere. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Patricia10
Patricia10 08 Apr 2014, 22:20

FOARTE GUSTOS

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 08 Apr 2014, 23:24

Olia
Olia 20 May 2014, 12:41

Aceasta prăjitură a devenit preferata mea, pur shi simplu o ador, imi place si gustul și culoarea pe care o obtine la final!

Poza mea pentru rețetă:
Olia
Olia 20 May 2014, 12:43

cer scuza pt poza nu stiu ce are, ca am rotit-o și învîrtit-o, dar oricum mi se pune invers!

natinati
natinati 21 Jul 2014, 16:04

Super reteta! Eu dublez portiile si de fiecare data imi iese o prajitura buna de tot! Cu o culoare superba si gust la fel.

Poza mea pentru rețetă:
Emanuela
Emanuela 06 Oct 2014, 12:59

Buna! Apreciez mult retele tale! Am o intrebare: Se poate folosi amidonul de porumb in loc de bicarbonat de sodiu? Sau la ce il pot folosi? Multumesc!

lena
Elena (lena) Emanuela 06 Oct 2014, 13:07

Emanuela, categoric nu folositi amidon in loc de bicarbonat - sunt chestii complet diferite.

Amidonul puteti sa-l folositi la vreo crema de vanilie, pt ingrosare, sau in Pandispan, vedeti retetele.

lilliana
lilliana 19 Dec 2014, 02:48

Bună,  sunt noua în bucătărie,  am pe foc rețeta ta de ciorba de pui a la grec și m-am gândit sa fac și un desert rapid, am ales rețeta ăsta pentru ca este simpla, doar ca am o nelămurire,  tu spui sa coacem la 180 C, dar cuptorul meu este gradat în cifre  si nu in grade. La ca sa îl setez? Mulțumesc,  am sa postez și eu poze când am sa reușesc sa îl fac, cu mențiunea ca v-a fi primul meu desert :)))

lena
Elena (lena) lilliana 19 Dec 2014, 15:13

Temperatura este medie, depinde acum de cuptor. Vedeti pe parcurs cum se coace, daca o ia pre repede dati temp.mai mica si invers.

camelica
camelica 08 Feb 2015, 14:37

fac reteta asta cam de 1 an de zile , daca nu si mai mult, are un mare succes la toti, merge chiar si cand ai musafiri, este usor de facut, usor de asimilat si usor si repede se goleste farfuria.

multumim mult pentru reteta deosebita!

Nota mea pentru rețetă:
Miulika
Miulika 18 Jan 2016, 12:46

Buna!am si eu o intrebare,pot folosi aici oua de ratza?

lena
Elena (lena) 18 Jan 2016, 12:47

Da, sigur.

Miulika
Miulika 18 Jan 2016, 13:20

Multumesc de raspuns rapid!va doresc o zi frumoasa!

Florentina2016
Florentina2016 06 Feb 2016, 17:48

1 pahar iaurt - inseamna un pahar mic ... de 125 g ? 

acum o fac, merci 

lena
Elena (lena) Florentina2016 06 Feb 2016, 17:58

Nu, 1pahar este unul clasic, de sticla, de 250 ml.

veroni
veroni 12 Mar 2016, 01:43

Nu inteleg de ce imi vin cu intârziere emai-lul ,eu acum am vazut prăjitura 

Saracarina
Saracarina 12 Mar 2016, 10:18

Pot folosi sana in loc de iaurt?

lena
Elena (lena) Saracarina 12 Mar 2016, 12:43

Da, se poate.

Emi.lia
Emi.lia 12 Mar 2016, 14:47

Va admir din tot sufletul, doamnelor! Doamna Lena, de cand exist sunt intr-o VESNICA , incapatanata, cura de slabire! Tot grasa sunt, desi, dulciuri sau fainoase, le fac si le mananc din an in pasti , cum se zice! Dar, cand am chef sa ha, ha, "gust " ceva, intru la dvs pe site, ma plimb printre retete, inghit in sec de cateva ori, ies, apoi sunt OK. Va doresc numai de  bine!

maryyy
maryyy 15 Mar 2016, 07:20

L-am facut si eu ieri, a iesit bun  :D

Poza mea pentru rețetă:
Elisabeth
Elisabeth 15 Mar 2016, 07:26

Hmm buna..am facut aseara toti au manakt cu pofta..am trmis si la rude la pachet e destul de multa tinand cont ka sunt la dieta ma ispitea daca o pastram toata pt noi:))

Succes incontinuarie:)

Elisabeth
Elisabeth 15 Mar 2016, 07:33

A so ..iata si dovada:)) ff bun si rapid

Poza mea pentru rețetă:
Valentina V
Valentina V 18 Nov 2016, 16:54

buna Lena, 

am in casa smantana light si lapte, spune-mi te rog daca pot face un mix din astea doua si folosi in loc de chefir? 

Multumesc mult pentru raspuns

Valentina

lena
Elena (lena) Valentina V 21 Nov 2016, 21:23

Mai adauga putina zeama de lamaie sau 1 lingurita de otet si va fi bine :)

Valentina V
Valentina V Elena (lena) 22 Nov 2016, 04:14

Multumesc Elena :) 

mamedeia
mamedeia 14 May 2018, 21:26

Scuze, Lena. In videoclip pasii sunt intr-o cu totul alta ordine. Sunt ok ambele variante? Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) mamedeia 14 May 2018, 21:28

Da, sunt bine ambele.

luminitaiasi
luminitaiasi 08 Aug 2019, 20:28

Buna prajitura. Poate nu cea mai buna de pe acest site, dar buna, totusi.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cretu Alina
Cretu Alina 14 Dec 2019, 20:53

Reteta se primeste si cu kefir din magazin?

lena
Elena (lena) Cretu Alina 14 Dec 2019, 20:54

Da, iese si asa.