Baba Neagra

  Va spuneam ca sunt in vacanta, nu una clasica cu mare si soare - de cativa ani prefer sa vin 1-2 luni de vara la parinti impreuna cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activitati - gradina, animalutze de hranit, plimbari si odihna in zilele de sarbatoare religioase. Asa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toata lumea se plimba prin musafirie, pune mese cu mancare si cum zicea bunica mea "se face hora in sat".

Si azi am ocazia sa va arat una din retetele cele mai deosebite a zonei noastre(nu prea se face in alta parte, decat in nordul Moldovei) - Baba Neagra. Este un fel de chec/prajitura, cu ingrediente simple si parca banala la prima vedere, dar uite ca a trebuit s-o stric de vreo 4 ori pana am obtinut Baba Neagra exemplara, asa cum trebuie sa fie si la culoarea si gust. Toata chestia este ca acea culoarea neagra se obtine nu din cacao si colorant, dar din faptul ca in timpul procesului de coacere mai lung(4 ore) intra in reactie uleiul cu bicarbonatul si laptele batut - aici de obicei se face in cuptor cu lemne si se tine mult, impreuna cu sarmalele in oale de lut si alte mancaruri de cuptor.

Eu am reusit sa creez conditii asemanatoare cu cele de cuptor cu lemne, jongland cu temperatura cuptorului si folosind ca izolant termic folia de aluminiu.

Deci, cum este la gust - ca un fel de budinca coapta bine - moale, poroasa, elastica - se topeste in gura. Aici de obicei se serveste la desert Baba Alba(facuta din paste, sau budinca de macaroane) pe aceeasi farfurie cu Baba Neagra(multi in gluma ii spun "moshneagul").

Sunt sigura ca cei care macar o data au gustat-o vor incerca reteta, pentru ceilalti....poate veniti o data la atelier(pe care apropo le vom incepe in octombrie) si va servesc cu niste Baba Neagra exemplara :)

Ingrediente

oua
10 buc
faina alba
2 pah
pahar=250ml
ulei de floarea soarelui
200 ml
bicarbonat de sodiu
1.5 linguri
zahar
300 g
lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
lapte
500 ml
vodka
25 ml
optional

Pasi de urmat

1

Cantitatile de ingrediente din reteta sunt pentru o tava de pandispan, de 28-30cm diametru.

Foarte important sa inveliti tava in 2-3 nivele de folie de aluminiu - dedesubt si bordurile.

Pe fundul tavii asterneti hartie de copt.

2

Bateti bine ouale spuma - mai bine cu mixerul.

3

Intr-un bol mai mare amestecati faina cu bicarbonatul de sodiu.

4

Adaugati zaharul si uleiul, amestecati putin.

5

Apoi merge laptele - amestecati bine cu telul.

6

Adaugati si laptele batut/kefirul, vodka si amestecati sa nu fie cocoloase.

7

Si ultimele adaugati ouale batute, amestecati bine.

8

Va iese un aluat mai lichid, ca cel de clatite.

9

Turnati-l in tava pregatita la pasul 1.

10

Acoperiti tava cu folie de aluminiu deasupra, asa ca sa nu atinga aluatul.

O puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 2 ore, dupa acest timp micsorati temperatura la 100 grade si mai lasati in cuptor 2 ore.

Sau puneti tava in cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore.

Eu de obicei ma apuc s-o fac pe la 18.00, la 23.00 opresc cuptorul(scot folia de deasupra) si las sa se raceasca incet in cuptor pana dimineata.

11

Dimineata arata cam asa in sectiune - baba nu creste cam deloc in inaltime, dar face acesti pori mari care o fac frageda si pufoasa.

12

Traditional se taie felii ca in poza, inguste si inalte si se serveste pe langa Baba Alba sau mere coapte.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)
Sursa: povarenok.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

timotei
timotei 16 mar 2016, 22:42

👍👍👍

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 mar 2016, 22:37

Am facuto cînd erau copii la scoala caci dealtfel ma in treaba peste 10 min cînd e gata. Am facuto la ceaun cum facea mama acasa, numai ca eu am invelit ceaunul in folie.

Poza mea pentru reteta:
cristinadriana
cristinadriana 23 oct 2015, 18:42

Cum o bagi alba si iese neagra? :))

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:51

Am facut aceasta baba de vreo 20 de ori precis. De fiecare data a iesit ideala ! Multumesc Lenuta !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 05 mai 2015, 11:16

Mi sa primit un pic mai deschisa la culoare... cread ca a fost din causa iaurtului... .... Oricum a fost foarte gustoasa si nu a ramas nici o bucatica..   

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 09 feb 2015, 16:11

Acest desert a fost o provocare pt mine întrucât nu ma așteptam sa se înnegrească așa bine. A ieșit exact ca in descrierile tale. Ești extraordinara! Copiii au fost f incantați. In fotografie am pus o felie tăiată după exact 4 ore de stat la cuptor ca nu ma mai înțelegeam cu băieții!😄 După ce s-a răcorit bine era mult mai neagră! 

Poza mea pentru reteta:
dimolla
dimolla 22 dec 2013, 21:16

Forma e un pic bizara caci am facut-o in ciaun pt mamaliguta

Poza mea pentru reteta:
dimolla
dimolla 22 dec 2013, 21:15

A iesit Baba 100 la 100! Reteta e ideala!

Poza mea pentru reteta:
dimolla
dimolla 20 dec 2013, 02:13

Salut,fetelor! Am mincat si eu renumuta Baba Neagra din Moara de Piatra! Nimic mai exact nu descrie un desert simplu,natural, de casa...Insa niciodata nu am incercat sa o fac acasa ,in Moldova.Astazi, pregatesc Baba dupa minunata reteta e Lenei, vreau miine sa reprezint Republica moldova In Canada!!! Mersi din suflet!

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 29 aug 2013, 07:41

Lena cred ca cel putin de 20 de ori a trebuit sa le spun copiilor mei cind  e gata  baba  ca nu mai aveau rabdare ,dar au si papato repede timp de 2 ore nu mai era nimic din ea .

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile