Va spuneam ca sunt in vacanta, nu una clasica cu mare si soare - de cativa ani prefer sa vin 1-2 luni de vara la parinti impreuna cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activitati - gradina, animalutze de hranit, plimbari si odihna in zilele de sarbatoare religioase. Asa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toata lumea se plimba prin musafirie, pune mese cu mancare si cum zicea bunica mea "se face hora in sat".
Si azi am ocazia sa va arat una din retetele cele mai deosebite a zonei noastre(nu prea se face in alta parte, decat in nordul Moldovei) - Baba Neagra. Este un fel de chec/prajitura, cu ingrediente simple si parca banala la prima vedere, dar uite ca a trebuit s-o stric de vreo 4 ori pana am obtinut Baba Neagra exemplara, asa cum trebuie sa fie si la culoarea si gust. Toata chestia este ca acea culoarea neagra se obtine nu din cacao si colorant, dar din faptul ca in timpul procesului de coacere mai lung(4 ore) intra in reactie uleiul cu bicarbonatul si laptele batut - aici de obicei se face in cuptor cu lemne si se tine mult, impreuna cu sarmalele in oale de lut si alte mancaruri de cuptor.
Eu am reusit sa creez conditii asemanatoare cu cele de cuptor cu lemne, jongland cu temperatura cuptorului si folosind ca izolant termic folia de aluminiu.
Deci, cum este la gust - ca un fel de budinca coapta bine - moale, poroasa, elastica - se topeste in gura. Aici de obicei se serveste la desert Baba Alba(facuta din paste, sau budinca de macaroane) pe aceeasi farfurie cu Baba Neagra(multi in gluma ii spun "moshneagul").
Sunt sigura ca cei care macar o data au gustat-o vor incerca reteta, pentru ceilalti....poate veniti o data la atelier(pe care apropo le vom incepe in octombrie) si va servesc cu niste Baba Neagra exemplara :)