Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Am folosit aceeasi reteta de aluat ca si la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat si gustos.

Ingrediente

Unt
100 g
Oua
2 buc
Drojdie proaspata
50 g
Zahar
100 g
pentru aluat
Lapte de vaca
200 ml
Sare
0.25 lingurite
Un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
600 g
Folositi faina cat va lua aluatul, ca sa nu se lipeasca de maini.
Nuci
500 g
Cacao pudra
4 linguri
Zahar
5 linguri
pt umplutura
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu

Instrumente

Tava pentru chec si cozonac
pentru aceasta reteta veti avea nevoie de 3 tavi

Pasi de urmat

1

Preparam mai intai aluatul:

Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.

2

Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.

3

Turnati zaharul si laptele in untul topit cald,  apoi amestecati bine.

4

Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.

5

Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.

6

Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.

7

Impartiti aluatul in 3 parti.

8

Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.

9

Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.

10

Adaugati pudra de cacao, amestecati.

11

Apoi zaharul, amestecati.

12

Si laptele praf, amestecati bine.

13

Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.

14

Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.

15

Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.

16

Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.

Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.

17

Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.

18

Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.

 

19

Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.

In asa fel formati inca 2 cozonaci.

20

Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.

 

21

Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.

22

Apoi le scoateti din tavi si le lasati  sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (3 cozonaci)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 80 min
Data publicarii:
Nota: 5 (45 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 251

Valeria
Valeria 20 mai 2020, 00:31

Elena, care e greseala cind ramanie spatiu gol intre aluat si umplutura?

Multumesc

lena
Elena (lena) Valeria 20 mai 2020, 09:59

Probabil trebuie putin mai strans rulat.😉

Valeria
Valeria Elena (lena) 21 mai 2020, 00:16

Multumesc, probabil asta nu am facut :)

Sa stii ca iti urmaresc postarile de ani buni, 6-7 cred. Am mereu incredere in retetele tale, sunt delicioase si simplu de urmat, imi amintesc de cele de acasa!

Succese in continuare!

CristinaVitelaru439
Cristina Vitelaru (CristinaVitelaru439) 07 apr 2020, 12:36

Buna, le ce temperatura trebuie copti? Multumesc

lena
Elena (lena) Cristina Vitelaru (CristinaVitelaru439) 07 apr 2020, 13:05

Aproximativ 180 de grade, dar va orientati dupa cuptor si cat de repede se rumeneste-coace.

Al3xandra
Al3xandra 03 mar 2020, 15:09

Super bun,acum este preferatul nostru!😋👍

Nota mea pentru reteta:
LucianBogos222
Lucian Bogos (LucianBogos222) 24 dec 2016, 16:35

Mulțumesc de reteta, prima data cand fac eu cozonacul. 😃

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OlgaCrys122
Olga Crys (OlgaCrys122) 23 dec 2016, 13:22

A iesit foarte bun cozonacul. Bravo Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 24 mar 2016, 19:54

Atunci e laptele,ce e drept l-am luat de pe foc si imediat am pus peste oul cu drojdia. Faina nu are de ce sa fie ptr ca folosesc aceasi faina de ani buni. Asta e,data viitoare voi fi mai atenta. Multumesc de raspuns,seara frumoasa

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mihaelaadelina
mihaelaadelina 09 dec 2013, 15:47

Buna !!! Eu sunt plecata din tara si fiind insarcinata am poftit la cozonac dar cei de aici nu-mi plac asa ca am decis sa fac eu un cozonac(pentru prima data). Au iesit destul de buni si de acum o sa fac aceasta reteta de cozonaci mereu, mai ales ca se apropie sarbatorile. Multumesc pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 25 apr 2012, 22:36

Mi-au iesit cozonacii foarte-foarte buni.Eu le-am mai pus si rahat taiat bucatele. Pufosi si foarte aromati. De o suta de ori mai buni decat cei de la magazin. Se fac si foarte usor, dar si mai usor la masina de paine..Multumim,caci tuturor ne-a placut, Lena !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irina D.
irina D. 14 apr 2012, 17:07

Multumesc pentru reteta....Este foarte bun...Asta mi-a iesit

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) irina D. 14 dec 2018, 21:27

Din 600gr faina v-au iesit 2 cozonaci sau 3?Arata f bine❤

lena
Elena (lena) Dee Anna (DeeAnna274) 14 dec 2018, 21:40

3 mai mici, sau 2 mari

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 24 dec 2011, 12:43

Pentru prima oara am facut si eu cozonac  Imi place ca are multa nuca, nu ca cei din comert pe ici pe colo. Se fac usor chiar. Insa mi se pare ca e putin uscat, sa fie din cauza ca i-am lasat la racit peste noapte neacoperiti? sau oi fi gresit eu ceva cine stie... nu-i bai sunt faini  Mersi pentru toate retetele cu care imi faci un Craciun deosebit Lena. Iti doresc sarbatori fericite si linistite... dupa atata gateala 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile