Cozonac cu nucă și cacao

Cozonac cu nucă și cacao

Un cozonac foarte bun, cu multă umplutură, moale și pufos. Am folosit aceeași rețetă de aluat ca și la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat și gustos.

Ingrediente

Unt
100 g
   
Ouă
2 buc
   
Drojdie proaspătă
50 g
   
Zahăr
100 g
pentru aluat
Lapte de vacă
200 ml
   
Sare
0.25 lingurite
Un vârf de linguriță
Făină albă calitate superioară
600 g
Folosiți făină cât va lua aluatul, ca să nu se lipească de mâini.
Nuci
500 g
   
Cacao pudră
4 linguri
   
Zahăr
5 linguri
pt umplutură
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu

Pași de urmat

Pas 1

Preparăm mai întâi aluatul:

Topim untul într-o cratiță, la foc mic. După ce stingeți focul, lăsați să se răcorească.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 1
Pas 2

Cu o lingură mixați bine drojdia cu ouăle și sarea, până se omogenizează.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 2
Pas 3

Turnați zahărul și laptele în untul topit cald, apoi amestecați bine.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 3
Pas 4

Adăugați laptele+zahărul+untul la ouăle cu drojdie.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 4
Pas 5

Adăugați făina și frământați un aluat moale care să nu se lipească de mâini.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 5
Pas 6

Acoperiți bolul cu aluat cu o folie alimentară și lăsați la un loc cald aproximativ o oră, până crește în volum de 2 ori.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 6
Pas 7

Împărțiți aluatul în 3 părți.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 7
Pas 8

Apoi fiecare parte o tăiați în 2 și formați în total 6 bile de aluat.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 8
Pas 9

Nucile le mărunțiți bine, fie cu făcălețul, sau mașina de tocat, sau alte ustensile.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 9
Pas 10

Adăugați pudra de cacao, amestecați.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 10
Pas 11

Apoi zahărul, amestecați.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 11
Pas 12

Și laptele praf, amestecați bine.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 12
Pas 13

Cu puțin lapte sau apă fiartă, diluați compoziția de nuci - adăugați câte puțin și amestecați până devine o compoziție omogenă și groasă, ca un gem.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 13
Pas 14

Ungeți cu ulei tăvile pentru cozonac.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 14
Pas 15

Fiecare bilă, pe rând, o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire și ovală.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 15
Pas 16

Puneți 2 linguri de umplutură și o întindeți uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini.

Aici puteți adăuga și bucățele de rahat, va fi mult mai frumos și gustos.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 16
Pas 17

Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. La fel mai întindeți și mai rulați o foaie de aluat.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 17
Pas 18

Aceste 2 rulade le împletiți în formă de spirală.

 

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 18
Pas 19

Acesta va fi un cozonac, pe care îl puneți într-o tavă de copt pregătită mai înainte, și îl lăsați la un loc cald ca să crească bine.

În așa fel formați încă 2 cozonaci.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 19
Pas 20

După aproximativ o oră, când cozonacii au crescut bine, îi ungeți cu o pensulă, cu gălbenuș de ou - și îi puneți la cuptor la temperatură medie.

 

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 20
Pas 21

Când se rumenesc bine îi scoateți din cuptor și îi lăsați să se răcorească puțin.

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 21
Pas 22

Apoi îi scoateți din tăvi și îi lăsați să se răcească bine câteva ore, sau dacă îi faceți seara îi lăsați până dimineața. Vor fi mult mai buni și mai pufoși.

Poftă Bună!

Cozonac cu nucă și cacao - Pas 22

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (3 cozonaci)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 80 min
Data publicării:
Notă: 5 (45 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 252

LauraOlteanu120
Laura Olteanu (LauraOlteanu120) 15 Apr 2023, 15:44

Salut Lena, te urmăresc și fac Rețetele tale săptămânal de foarte mulți ani:) m-am apucat și eu de acest cozonac ,am greșit la partea cu făina ,nu prea am experiența ,aluatul e un pic prea tare,intr-o ora a crescut jumătate de cât ar trebui, sa-l mai las o ora? Sau nu se va schimba nimic ,am pus și drojdie uscata ,dacă are influența..

Valeria
Valeria 20 May 2020, 00:31

Elena, care e greseala cind ramanie spatiu gol intre aluat si umplutura?

Multumesc

lena
Elena (lena) Valeria 20 May 2020, 09:59

Probabil trebuie putin mai strans rulat.😉

Valeria
Valeria Elena (lena) 21 May 2020, 00:16

Multumesc, probabil asta nu am facut :)

Sa stii ca iti urmaresc postarile de ani buni, 6-7 cred. Am mereu incredere in retetele tale, sunt delicioase si simplu de urmat, imi amintesc de cele de acasa!

Succese in continuare!

CristinaVitelaru439
Cristina Vitelaru (CristinaVitelaru439) 07 Apr 2020, 12:36

Buna, le ce temperatura trebuie copti? Multumesc

lena
Elena (lena) Cristina Vitelaru (CristinaVitelaru439) 07 Apr 2020, 13:05

Aproximativ 180 de grade, dar va orientati dupa cuptor si cat de repede se rumeneste-coace.

CristinaPasol981
Cristina Pasol (CristinaPasol981) 24 Dec 2017, 02:50

Este prima data cand imi reuseste un cozonac.. Suuuper reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
OlgaCrys122
Olga Crys (OlgaCrys122) 23 Dec 2016, 13:22

A iesit foarte bun cozonacul. Bravo Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Alina Heering
Alina Heering 24 Mar 2016, 19:54

Atunci e laptele,ce e drept l-am luat de pe foc si imediat am pus peste oul cu drojdia. Faina nu are de ce sa fie ptr ca folosesc aceasi faina de ani buni. Asta e,data viitoare voi fi mai atenta. Multumesc de raspuns,seara frumoasa

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
marryeu
marryeu 26 Apr 2014, 09:42

Am incercat reteta si au iesit cei mai bestiali cozonaci.Am facut si cu nuca,stafide,rahat.Au crescut frumos si sa nu uit am primit cele mai multe laude.Multumesc mult de tot Lena pentru reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AngelicaLutcan305
Angelica Lutcan (AngelicaLutcan305) marryeu 22 Nov 2016, 13:59

Issa
Issa 26 Dec 2012, 12:47

 Acum de sarbatori acest cozonac e o minune. Tuturor va urez sarbatori fericite si un Craciun magic. Lena pentru tot ce faci multumiri din suflet si cele mai frumoase ganduri te imbratisam pupici si La Multi Ani!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
irina D.
irina D. 14 Apr 2012, 17:07

Multumesc pentru reteta....Este foarte bun...Asta mi-a iesit

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) irina D. 14 Dec 2018, 21:27

Din 600gr faina v-au iesit 2 cozonaci sau 3?Arata f bine❤

lena
Elena (lena) Dee Anna (DeeAnna274) 14 Dec 2018, 21:40

3 mai mici, sau 2 mari

sara33
sara33 27 Feb 2012, 08:20

am pus o esenta de floare de portocal,aici se foloseste mult da un gust si miros tare bun,razatura de lamaie si portocala,stafide ,zahar vanilat si rom in umplutura(am pus si lapte si un albus in umplutura,galbenusul la uns si mac am pus deasupra).asa facea mamikta mea si eram innebuniti dupa cozonacelul ei,nimeni nu facea mai bun ca ea(numai ca ea framanta mult timp si facea mai mult,poate ca al ei iesea mai pufos putin dak imi aduc bine aminte,dar gustul este acelasi)!observ ca e simplu de facut si foarte bun,pufos,nu este uscat,e super reteta si ce m-a uimit este ca nu se framanta mult si este foarte bun k nu e asa gras(gretos),merci ca existi si ca imi aduci aminte de ea de fiecare data cand iti vizitez site-ul!e cam des in ultima vreme,cam in fiecare zii!o zii buna si numai bine!sau mai bine spus pe mai tarziu ca nu stiu ce sa gatesc azi si poate pana la urma ca in ultima vreme,ma inspir din site!te-am pupat lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile