Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Am folosit aceeasi reteta de aluat ca si la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat si gustos.

Ingrediente

Unt
100 g
Oua
2 buc
Drojdie proaspata
50 g
Zahar
100 g
pentru aluat
Lapte de vaca
200 ml
Sare
0.25 lingurite
Un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
600 g
Folositi faina cat va lua aluatul, ca sa nu se lipeasca de maini.
Nuci
500 g
Cacao pudra
4 linguri
Zahar
5 linguri
pt umplutura
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu

Instrumente

Tava pentru chec si cozonac
pentru aceasta reteta veti avea nevoie de 3 tavi

Pasi de urmat

1

Preparam mai intai aluatul:

Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.

2

Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.

3

Turnati zaharul si laptele in untul topit cald,  apoi amestecati bine.

4

Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.

5

Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.

6

Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.

7

Impartiti aluatul in 3 parti.

8

Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.

9

Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.

10

Adaugati pudra de cacao, amestecati.

11

Apoi zaharul, amestecati.

12

Si laptele praf, amestecati bine.

13

Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.

14

Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.

15

Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.

16

Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.

Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.

17

Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.

18

Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.

 

19

Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.

In asa fel formati inca 2 cozonaci.

20

Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.

 

21

Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.

22

Apoi le scoateti din tavi si le lasati  sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (3 cozonaci)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 80 min
Data publicarii:
Nota: 5 (44 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 245

DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) 23 dec 2018, 14:37

Am o nelamurire,laptele trebuie adaugat peste untul racit sau untul trb sa fie fierbinte ca la pasul unu scrie ca trebuie racit si la 3 ca se pune peste untul fierbinte.Am inceput sa pregatesc ingredientele si sper sa primesc un raspuns pana ma apuc de cozonaci:)( multumesccc mult

lena
Elena (lena) Dee Anna (DeeAnna274) 23 dec 2018, 14:50

Da, nu am formulat chiar bine - puneti untul cald, cand spun ca “se racoreste” am in vedere ca nu este imediat de pe foc, sau foarte fierbinte.

DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) Elena (lena) 23 dec 2018, 15:13

Ok multumesccc!

DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) 14 dec 2018, 21:42

Vreau sa fac pentru prima oara 3 cozonaci dupa aceasta reteta.50g de drojdie nu schimba gustul cozonacului? daca pun doar 25 nu vor iesi?Multumesc!

IoanaAcasandrei530
Ioana Acasandrei (IoanaAcasandrei530) 05 apr 2018, 21:00

In fiecare an fac aceasta reteta si imi iese de fiecare data.Complimente si multe aprecieri

LucianBogos222
Lucian Bogos (LucianBogos222) 24 dec 2016, 16:35

Mulțumesc de reteta, prima data cand fac eu cozonacul. 😃

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 24 mar 2016, 19:54

Atunci e laptele,ce e drept l-am luat de pe foc si imediat am pus peste oul cu drojdia. Faina nu are de ce sa fie ptr ca folosesc aceasi faina de ani buni. Asta e,data viitoare voi fi mai atenta. Multumesc de raspuns,seara frumoasa

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mihaelaadelina
mihaelaadelina 09 dec 2013, 15:47

Buna !!! Eu sunt plecata din tara si fiind insarcinata am poftit la cozonac dar cei de aici nu-mi plac asa ca am decis sa fac eu un cozonac(pentru prima data). Au iesit destul de buni si de acum o sa fac aceasta reteta de cozonaci mereu, mai ales ca se apropie sarbatorile. Multumesc pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 26 dec 2012, 12:47

 Acum de sarbatori acest cozonac e o minune. Tuturor va urez sarbatori fericite si un Craciun magic. Lena pentru tot ce faci multumiri din suflet si cele mai frumoase ganduri te imbratisam pupici si La Multi Ani!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irina D.
irina D. 14 apr 2012, 17:07

Multumesc pentru reteta....Este foarte bun...Asta mi-a iesit

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) irina D. 14 dec 2018, 21:27

Din 600gr faina v-au iesit 2 cozonaci sau 3?Arata f bine❤

lena
Elena (lena) Dee Anna (DeeAnna274) 14 dec 2018, 21:40

3 mai mici, sau 2 mari

sara33
sara33 27 feb 2012, 08:20

am pus o esenta de floare de portocal,aici se foloseste mult da un gust si miros tare bun,razatura de lamaie si portocala,stafide ,zahar vanilat si rom in umplutura(am pus si lapte si un albus in umplutura,galbenusul la uns si mac am pus deasupra).asa facea mamikta mea si eram innebuniti dupa cozonacelul ei,nimeni nu facea mai bun ca ea(numai ca ea framanta mult timp si facea mai mult,poate ca al ei iesea mai pufos putin dak imi aduc bine aminte,dar gustul este acelasi)!observ ca e simplu de facut si foarte bun,pufos,nu este uscat,e super reteta si ce m-a uimit este ca nu se framanta mult si este foarte bun k nu e asa gras(gretos),merci ca existi si ca imi aduci aminte de ea de fiecare data cand iti vizitez site-ul!e cam des in ultima vreme,cam in fiecare zii!o zii buna si numai bine!sau mai bine spus pe mai tarziu ca nu stiu ce sa gatesc azi si poate pana la urma ca in ultima vreme,ma inspir din site!te-am pupat lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 24 dec 2011, 12:43

Pentru prima oara am facut si eu cozonac  Imi place ca are multa nuca, nu ca cei din comert pe ici pe colo. Se fac usor chiar. Insa mi se pare ca e putin uscat, sa fie din cauza ca i-am lasat la racit peste noapte neacoperiti? sau oi fi gresit eu ceva cine stie... nu-i bai sunt faini  Mersi pentru toate retetele cu care imi faci un Craciun deosebit Lena. Iti doresc sarbatori fericite si linistite... dupa atata gateala 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile