Ingrediente
●
Zahar
100 g
pentru aluat
●
Sare
0.25 lingurite
Un varf de lingurita
●
Faina alba calitate superioara
600 g
Folositi faina cat va lua aluatul, ca sa nu se lipeasca de maini.
●
Zahar
5 linguri
pt umplutura
●
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Preparam mai intai aluatul:
Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.
Pas 2
Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.
Pas 3
Turnati zaharul si laptele in untul topit cald, apoi amestecati bine.
Pas 4
Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.
Pas 5
Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.
Pas 6
Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.
Pas 7
Impartiti aluatul in 3 parti.
Pas 8
Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.
Pas 9
Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.
Pas 10
Adaugati pudra de cacao, amestecati.
Pas 11
Apoi zaharul, amestecati.
Pas 12
Si laptele praf, amestecati bine.
Pas 13
Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.
Pas 14
Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.
Pas 15
Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.
Pas 16
Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.
Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.
Pas 17
Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.
Pas 18
Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.
Pas 19
Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.
In asa fel formati inca 2 cozonaci.
Pas 20
Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.
Pas 21
Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.
Pas 22
Apoi le scoateti din tavi si le lasati sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(3 cozonaci)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregatire:
80 min
Data publicarii:
Nota:
5 (45 voturi)