Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

Un cozonac foarte bun, cu multa umplutura, moale si pufos. Am folosit aceeasi reteta de aluat ca si la cornurile cu gem - un aluat simplu de preparat si gustos.

Ingrediente

Unt
100 g
Oua
2 buc
Drojdie proaspata
50 g
Zahar
100 g
pentru aluat
Lapte de vaca
200 ml
Sare
0.25 lingurite
Un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
600 g
Folositi faina cat va lua aluatul, ca sa nu se lipeasca de maini.
Nuci
500 g
Cacao pudra
4 linguri
Zahar
5 linguri
pt umplutura
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu

Pasi de urmat

Pas 1

Preparam mai intai aluatul:

Topim untul intr-o cratita, la foc mic. Dupe ce stingeti focul, lasati sa se racoreasca.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 1
Pas 2

Cu o lingura mixati bine drojdia cu ouale si sarea, pana se omogenizeaza.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 2
Pas 3

Turnati zaharul si laptele in untul topit cald,  apoi amestecati bine.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 3
Pas 4

Adaugati laptele+zahar+unt la ouale cu drojdie.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 4
Pas 5

Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 5
Pas 6

Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 6
Pas 7

Impartiti aluatul in 3 parti.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 7
Pas 8

Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 8
Pas 9

Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 9
Pas 10

Adaugati pudra de cacao, amestecati.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 10
Pas 11

Apoi zaharul, amestecati.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 11
Pas 12

Si laptele praf, amestecati bine.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 12
Pas 13

Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 13
Pas 14

Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 14
Pas 15

Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 15
Pas 16

Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini.

Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 16
Pas 17

Rulati foaia, apasand uspr marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 17
Pas 18

Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala.

 

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 18
Pas 19

Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine.

In asa fel formati inca 2 cozonaci.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 19
Pas 20

Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie.

 

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 20
Pas 21

Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin.

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 21
Pas 22

Apoi le scoateti din tavi si le lasati  sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.

Pofta Buna!

Cozonac cu nuca si cacao - Pas 22

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (3 cozonaci)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 80 min
Data publicarii:
Nota: 5 (45 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 252

LauraOlteanu120
Laura Olteanu (LauraOlteanu120) 15 Apr 2023, 15:44

Salut Lena, te urmăresc și fac Rețetele tale săptămânal de foarte mulți ani:) m-am apucat și eu de acest cozonac ,am greșit la partea cu făina ,nu prea am experiența ,aluatul e un pic prea tare,intr-o ora a crescut jumătate de cât ar trebui, sa-l mai las o ora? Sau nu se va schimba nimic ,am pus și drojdie uscata ,dacă are influența..

Valeria
Valeria 20 May 2020, 00:31

Elena, care e greseala cind ramanie spatiu gol intre aluat si umplutura?

Multumesc

lena
Elena (lena) Valeria 20 May 2020, 09:59

Probabil trebuie putin mai strans rulat.😉

Valeria
Valeria Elena (lena) 21 May 2020, 00:16

Multumesc, probabil asta nu am facut :)

Sa stii ca iti urmaresc postarile de ani buni, 6-7 cred. Am mereu incredere in retetele tale, sunt delicioase si simplu de urmat, imi amintesc de cele de acasa!

Succese in continuare!

CristinaVitelaru439
Cristina Vitelaru (CristinaVitelaru439) 07 Apr 2020, 12:36

Buna, le ce temperatura trebuie copti? Multumesc

lena
Elena (lena) Cristina Vitelaru (CristinaVitelaru439) 07 Apr 2020, 13:05

Aproximativ 180 de grade, dar va orientati dupa cuptor si cat de repede se rumeneste-coace.

CristinaPasol981
Cristina Pasol (CristinaPasol981) 24 Dec 2017, 02:50

Este prima data cand imi reuseste un cozonac.. Suuuper reteta

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OlgaCrys122
Olga Crys (OlgaCrys122) 23 Dec 2016, 13:22

A iesit foarte bun cozonacul. Bravo Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 24 Mar 2016, 19:54

Atunci e laptele,ce e drept l-am luat de pe foc si imediat am pus peste oul cu drojdia. Faina nu are de ce sa fie ptr ca folosesc aceasi faina de ani buni. Asta e,data viitoare voi fi mai atenta. Multumesc de raspuns,seara frumoasa

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
marryeu
marryeu 26 Apr 2014, 09:42

Am incercat reteta si au iesit cei mai bestiali cozonaci.Am facut si cu nuca,stafide,rahat.Au crescut frumos si sa nu uit am primit cele mai multe laude.Multumesc mult de tot Lena pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AngelicaLutcan305
Angelica Lutcan (AngelicaLutcan305) marryeu 22 Nov 2016, 13:59

Issa
Issa 26 Dec 2012, 12:47

 Acum de sarbatori acest cozonac e o minune. Tuturor va urez sarbatori fericite si un Craciun magic. Lena pentru tot ce faci multumiri din suflet si cele mai frumoase ganduri te imbratisam pupici si La Multi Ani!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irina D.
irina D. 14 Apr 2012, 17:07

Multumesc pentru reteta....Este foarte bun...Asta mi-a iesit

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DeeAnna274
Dee Anna (DeeAnna274) irina D. 14 Dec 2018, 21:27

Din 600gr faina v-au iesit 2 cozonaci sau 3?Arata f bine❤

lena
Elena (lena) Dee Anna (DeeAnna274) 14 Dec 2018, 21:40

3 mai mici, sau 2 mari

sara33
sara33 27 Feb 2012, 08:20

am pus o esenta de floare de portocal,aici se foloseste mult da un gust si miros tare bun,razatura de lamaie si portocala,stafide ,zahar vanilat si rom in umplutura(am pus si lapte si un albus in umplutura,galbenusul la uns si mac am pus deasupra).asa facea mamikta mea si eram innebuniti dupa cozonacelul ei,nimeni nu facea mai bun ca ea(numai ca ea framanta mult timp si facea mai mult,poate ca al ei iesea mai pufos putin dak imi aduc bine aminte,dar gustul este acelasi)!observ ca e simplu de facut si foarte bun,pufos,nu este uscat,e super reteta si ce m-a uimit este ca nu se framanta mult si este foarte bun k nu e asa gras(gretos),merci ca existi si ca imi aduci aminte de ea de fiecare data cand iti vizitez site-ul!e cam des in ultima vreme,cam in fiecare zii!o zii buna si numai bine!sau mai bine spus pe mai tarziu ca nu stiu ce sa gatesc azi si poate pana la urma ca in ultima vreme,ma inspir din site!te-am pupat lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile