Ingrediente
●
Zahăr
100 g
pentru aluat
●
Sare
0.25 lingurite
Un vârf de linguriță
●
Făină albă calitate superioară
600 g
Folosiți făină cât va lua aluatul, ca să nu se lipească de mâini.
●
Zahăr
5 linguri
pt umplutură
●
Lapte praf
3 linguri
nu este un ingredient obligatoriu
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Preparăm mai întâi aluatul:
Topim untul într-o cratiță, la foc mic. După ce stingeți focul, lăsați să se răcorească.
Pas 2
Cu o lingură mixați bine drojdia cu ouăle și sarea, până se omogenizează.
Pas 3
Turnați zahărul și laptele în untul topit cald, apoi amestecați bine.
Pas 4
Adăugați laptele+zahărul+untul la ouăle cu drojdie.
Pas 5
Adăugați făina și frământați un aluat moale care să nu se lipească de mâini.
Pas 6
Acoperiți bolul cu aluat cu o folie alimentară și lăsați la un loc cald aproximativ o oră, până crește în volum de 2 ori.
Pas 7
Împărțiți aluatul în 3 părți.
Pas 8
Apoi fiecare parte o tăiați în 2 și formați în total 6 bile de aluat.
Pas 9
Nucile le mărunțiți bine, fie cu făcălețul, sau mașina de tocat, sau alte ustensile.
Pas 10
Adăugați pudra de cacao, amestecați.
Pas 11
Apoi zahărul, amestecați.
Pas 12
Și laptele praf, amestecați bine.
Pas 13
Cu puțin lapte sau apă fiartă, diluați compoziția de nuci - adăugați câte puțin și amestecați până devine o compoziție omogenă și groasă, ca un gem.
Pas 14
Ungeți cu ulei tăvile pentru cozonac.
Pas 15
Fiecare bilă, pe rând, o întindeți cu făcălețul într-o foaie subțire și ovală.
Pas 16
Puneți 2 linguri de umplutură și o întindeți uniform pe toată suprafața foii, mai puțin pe margini.
Aici puteți adăuga și bucățele de rahat, va fi mult mai frumos și gustos.
Pas 17
Rulați foaia, apăsând ușor marginile, ca să nu iasă umplutura. La fel mai întindeți și mai rulați o foaie de aluat.
Pas 18
Aceste 2 rulade le împletiți în formă de spirală.
Pas 19
Acesta va fi un cozonac, pe care îl puneți într-o tavă de copt pregătită mai înainte, și îl lăsați la un loc cald ca să crească bine.
În așa fel formați încă 2 cozonaci.
Pas 20
După aproximativ o oră, când cozonacii au crescut bine, îi ungeți cu o pensulă, cu gălbenuș de ou - și îi puneți la cuptor la temperatură medie.
Pas 21
Când se rumenesc bine îi scoateți din cuptor și îi lăsați să se răcorească puțin.
Pas 22
Apoi îi scoateți din tăvi și îi lăsați să se răcească bine câteva ore, sau dacă îi faceți seara îi lăsați până dimineața. Vor fi mult mai buni și mai pufoși.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(3 cozonaci)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
80 min
Data publicării:
Notă:
5 (45 voturi)