Vă spuneam că sunt în vacanță, nu una clasică cu mare și soare - de câțiva ani prefer să vin 1-2 luni de vară la părinți împreună cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activități - grădină, animăluțe de hrănit, plimbări și odihnă în zilele de sărbătoare religioase. Așa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toată lumea se plimbă prin musafirie, pune mese cu mâncare și cum zicea bunica mea "se face horă în sat".
Și azi am ocazia să vă arăt una din rețetele cele mai deosebite a zonei noastre (nu prea se face în altă parte, decât în nordul Moldovei) - Baba Neagră. Este un fel de chec/prăjitură, cu ingrediente simple și parcă banală la prima vedere, dar uite că a trebuit s-o stric de vreo 4 ori până am obținut Baba Neagră exemplară, așa cum trebuie să fie și la culoare și gust. Toată chestia este că acea culoare neagră se obține nu din cacao și colorant, ci din faptul că în timpul procesului de coacere mai lung (4 ore) intră în reacție uleiul cu bicarbonatul și laptele bătut - aici de obicei se face în cuptor cu lemne și se ține mult, împreună cu sarmalele în oale de lut și alte mâncăruri de cuptor.
Eu am reușit să creez condiții asemănătoare cu cele de cuptor cu lemne, jonglând cu temperatura cuptorului și folosind ca izolant termic folia de aluminiu.
Deci, cum este la gust - ca un fel de budincă coaptă bine - moale, poroasă, elastică - se topește în gură. Aici de obicei se servește la desert Baba Albă (făcută din paste, sau budincă de macaroane) pe aceeași farfurie cu Baba Neagră (mulți în glumă îi spun "moșneneagul").
Sunt sigură că cei care macar o dată au gustat-o vor încerca rețeta, pentru ceilalți...poate veniți o dată la atelier (pe care apropo le vom începe în octombrie) și vă servesc cu niște Baba Neagră exemplară :)