Baba Neagra

Baba Neagra

Va spuneam ca sunt in vacanta, nu una clasica cu mare si soare - de cativa ani prefer sa vin 1-2 luni de vara la parinti impreuna cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activitati - gradina, animalutze de hranit, plimbari si odihna in zilele de sarbatoare religioase. Asa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toata lumea se plimba prin musafirie, pune mese cu mancare si cum zicea bunica mea "se face hora in sat".

Si azi am ocazia sa va arat una din retetele cele mai deosebite a zonei noastre(nu prea se face in alta parte, decat in nordul Moldovei) - Baba Neagra. Este un fel de chec/prajitura, cu ingrediente simple si parca banala la prima vedere, dar uite ca a trebuit s-o stric de vreo 4 ori pana am obtinut Baba Neagra exemplara, asa cum trebuie sa fie si la culoarea si gust. Toata chestia este ca acea culoarea neagra se obtine nu din cacao si colorant, dar din faptul ca in timpul procesului de coacere mai lung(4 ore) intra in reactie uleiul cu bicarbonatul si laptele batut - aici de obicei se face in cuptor cu lemne si se tine mult, impreuna cu sarmalele in oale de lut si alte mancaruri de cuptor.

Eu am reusit sa creez conditii asemanatoare cu cele de cuptor cu lemne, jongland cu temperatura cuptorului si folosind ca izolant termic folia de aluminiu.

Deci, cum este la gust - ca un fel de budinca coapta bine - moale, poroasa, elastica - se topeste in gura. Aici de obicei se serveste la desert Baba Alba(facuta din paste, sau budinca de macaroane) pe aceeasi farfurie cu Baba Neagra(multi in gluma ii spun "moshneagul").

Sunt sigura ca cei care macar o data au gustat-o vor incerca reteta, pentru ceilalti....poate veniti o data la atelier(pe care apropo le vom incepe in octombrie) si va servesc cu niste Baba Neagra exemplara :)

Ingrediente

Oua
10 buc
Faina alba
2 pahare
pahar=250ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Bicarbonat de sodiu
1.5 linguri
Zahar
300 g
Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Lapte
500 ml
Vodka
25 ml
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Cantitatile de ingrediente din reteta sunt pentru o tava de pandispan, de 28-30cm diametru.

Foarte important sa inveliti tava in 2-3 nivele de folie de aluminiu - dedesubt si bordurile.

Pe fundul tavii asterneti hartie de copt.

Baba Neagra - Pas 1
Pas 2

Bateti bine ouale spuma - mai bine cu mixerul.

Baba Neagra - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol mai mare amestecati faina cu bicarbonatul de sodiu.

Baba Neagra - Pas 3
Pas 4

Adaugati zaharul si uleiul, amestecati putin.

Baba Neagra - Pas 4
Pas 5

Apoi merge laptele - amestecati bine cu telul.

Baba Neagra - Pas 5
Pas 6

Adaugati si laptele batut/kefirul, vodka si amestecati sa nu fie cocoloase.

Baba Neagra - Pas 6
Pas 7

Si ultimele adaugati ouale batute, amestecati bine.

Baba Neagra - Pas 7
Pas 8

Va iese un aluat mai lichid, ca cel de clatite.

Baba Neagra - Pas 8
Pas 9

Turnati-l in tava pregatita la pasul 1.

Baba Neagra - Pas 9
Pas 10

Acoperiti tava cu folie de aluminiu deasupra, asa ca sa nu atinga aluatul.

O puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 2 ore, dupa acest timp micsorati temperatura la 100 grade si mai lasati in cuptor 2 ore.

Sau puneti tava in cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore.

Eu de obicei ma apuc s-o fac pe la 18.00, la 23.00 opresc cuptorul(scot folia de deasupra) si las sa se raceasca incet in cuptor pana dimineata.

Baba Neagra - Pas 10
Pas 11

Dimineata arata cam asa in sectiune - baba nu creste cam deloc in inaltime, dar face acesti pori mari care o fac frageda si pufoasa.

Baba Neagra - Pas 11
Pas 12

Traditional se taie felii ca in poza, inguste si inalte si se serveste pe langa Baba Alba sau mere coapte.

Pofta Buna!

Baba Neagra - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (12 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

LORINDA
LORINDA 28 Aug 2013, 16:56

arata apetisant dar din pacate mi se pare destul de greu de realizat in conditiile in care nu posed un cuptor performant la care sa pot controla atat de strict temperaturile..

lena
Elena (lena) 28 Aug 2013, 17:27

Poti face intuitiv, pui 2 ore la temperatura maxima si dupa ai scazi cam in jumate.

Cuptorul pe lemne nu cred ca este foarte performant, dar de acolo vine reteta:)

Eu am "tradus-o" pt conditiile mai moderne, dar se poate face la fel de bine si in cuptor simplu de aragaz.

timotei
timotei 28 Aug 2013, 18:31

Acum am vazut reteta si acum ma apuk ,ca copii ma roaga de ceva  timp sa le fac baba dar nu stiam reteta . Arata exact ca cea din cuptor si nu ma indoiesc ca si la gust tot asai.

SonyaAntonya
SonyaAntonya 28 Aug 2013, 21:33

maaama, lena, msc pt reteta. sunt din Rep. Moldova si toata copilaria mea am macat baba! o sa-i fac si fetitei mele de 1 an. 

Lia1
Lia1 28 Aug 2013, 23:23

chiar foarte interesanta baba asta! ... daca e la foc de lemne este o minunatie

timotei
timotei 29 Aug 2013, 07:41

Lena cred ca cel putin de 20 de ori a trebuit sa le spun copiilor mei cind  e gata  baba  ca nu mai aveau rabdare ,dar au si papato repede timp de 2 ore nu mai era nimic din ea .

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 29 Aug 2013, 11:24

A, deci a iesit bine, ma bucur!

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 29 Aug 2013, 17:52

ehh, foarte frumos! si soacra mea e din nordul moldovei si la hramul satului ,,baba" e intotdeauna pe masa festiva, foarte gustos. neaparat o incerc si eu s-o gatesc .

luciana1
luciana1 07 Sep 2013, 12:16

Lena ,ca de obicei esti ,,colacul salvator,,la prima masa festiva o voi face-o neaparat mai ales ca e buna ideia o voi coaceo in rola baba impreuna cu oala de sarmale.Ca sa nu se mestece aromele ambele vase le voi ,,inveli,,cu foae de aluminiu.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 20 Sep 2013, 09:53

Am facut Baba Neagra la cuptor clasic, pe gaz, si a iesit superb. Exact ca in pozele tale, Lena. Si-i tare buna, frageda, umeda, zici ca-i un blat insiropat de tort. Dulcisoara si buna, cu gust intre o budinca de casa si un chec fraged. Mi-a fost frica de timpul de stat in cuptor, sa nu se arda, dar a fost taman bine, cred ca folia si-a "facut treaba" cu varf si indesat. Ca si tine, pe la 18:15 cam asa am pus-o in cuptor, pe la 22:30 dupa ce stinsesem cuptorul de 15 min i-am scos si folia de deasupra si am lasat-o asa, la racit pana dimineata. Sincer, nici eu nu-mi imaginam cum din niste ingrediente asa simple sa iasa asa o bunatate de prajitura. Vodka a avut si ea in mod sigur un rol, nu numai la fragezire, iar pt a fi mai sanatoasa eu am inlocuit 100 g de zahar cu zahar brut, si 1 pah. de faina alba cu faina integrala. Exact identica iese, poroasa, si extrem de buna, la fel de  neagra baba .. Hi hi.. Pupici, si multumim de reteta. 

lena
Elena (lena) 20 Sep 2013, 15:38

Super Andreea, ma bucur tare mult ca a iesit si v-a si placut. Este o reteta mai specifica si chiar ma gandeam ca nu prea vor avea multi curaj s-o incerce.

Sa aveti pofta buna!

LenaLorelei
LenaLorelei 20 Oct 2013, 14:32

Eu am preparat acum baba neagra dupra reteta aceasta pentru o prezentare despre Moldova pe care o fac pentru un "ladies' club" din India. Abia am scos=o din cuptor sa se raceasca. Pe linga baba am mai facut si mamaliga si zacusca de vinete. Va zic miine feedbackul indienilor ;)

Un singur comentariu am pina acum - am facut baba exact dupa reteta Lenei, dar nu mi-a iesit atat de neagra cum era la bunica. E usor maronie, dar nu neagra. De ce oare? Ma intreb daca am pus prea putina soda (lingura mea nu era foarte mare), pentru ca in rest am urmat exact dozele si instructiunile...

lena
Elena (lena) LenaLorelei 20 Oct 2013, 16:27

Lena, eu am ajuns la fel de greu la asa o culoare intensa si mi-am dat seama ca sunt 3 factori:

- bicarbonatul trebuie pus fara mila, el este principalul agent de culoare

- cu lapte de tzara inacrit iese mult mai bine, este mai acru si posibil reactioneaza mai bine cu soda

- din cauza cuptorului - daca este temperatura mai mica, trebuie tinut inca vreo ora in plus ca sa se coaca mai tare - reactia bicarbonatului cu laptele are loc la temperatura constanta si mare.

dimolla
dimolla 20 Dec 2013, 02:13

Salut,fetelor! Am mincat si eu renumuta Baba Neagra din Moara de Piatra! Nimic mai exact nu descrie un desert simplu,natural, de casa...Insa niciodata nu am incercat sa o fac acasa ,in Moldova.Astazi, pregatesc Baba dupa minunata reteta e Lenei, vreau miine sa reprezint Republica moldova In Canada!!! Mersi din suflet!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 20 Dec 2013, 14:48

Ehe, atunci chiar ma bucur ca mi-ati scris acest comentariu!

Spor la gatit si sper sa iasa bine reteta

dimolla
dimolla 22 Dec 2013, 21:15

A iesit Baba 100 la 100! Reteta e ideala!

Poza mea pentru reteta:
dimolla
dimolla 22 Dec 2013, 21:16

Forma e un pic bizara caci am facut-o in ciaun pt mamaliguta

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 Dec 2013, 22:03

Perfecta! Ma bucur mult ca ai reusit!

Daniela B.
Daniela B. 24 Feb 2014, 08:41

Si baba asta neagra am facut-o cu o saptamina in urma, a fost delicioasa si nu m-am asteptat la asa rezultate, iaurt nu i-am pus am facut doar cu lapte caci nu aveam, si rom nu i-am pus dar a iesit pe 10, mi-au laudat-o cei care i-am servit, multumesc pt receta si pt toate in general, cind pot mai fac si eu cite ceva si multumim pt idei super de mincare!! 

tiki
tiki 03 Mar 2014, 11:20

Buna.LENA. As dori sa te intreb daca in loc de vodca as pune tuica din aceea tare de caldare-cum se spune pe aici-e ok? Nu trebuie sa-mi raspunzi urgent ca inca mai am din cealalta varianta ,plus o bucatica in congelator, motiv care m-a si determinat sa o fac.Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 03 Mar 2014, 11:43

Da, merge sigur si tuica :)

tiki
tiki 03 Mar 2014, 11:50

Multumesc,poate ne-mbatam sa mai uitam de vremurile astea.....

Antonina
Antonina 12 Dec 2014, 06:21

Salut. La gist s-a primit gustoasa, dar a ramas alba. De ce oare?

lena
Elena (lena) Antonina 12 Dec 2014, 16:36

Se face neagra de la reactia bicarbonatului cu laptele acru la temperatura mare si durabila in cuptor. Deci undeva intre astea a fost problema.

Antonina
Antonina 12 Dec 2014, 17:28

Multumesc. Mai incerc

vingrid
vingrid 05 Jan 2015, 09:30

Buna.care este olul la vodca?as putea sa o fac fara vodca?poate fi inlocuita cu altceva mai slab?exemplu garone?multumesc

lena
Elena (lena) vingrid 05 Jan 2015, 15:23

Nu stiu suta la suta care este rolul ei anume aici, puteti cu siguranta s-o omiteti, am incercat si merge. Vedeti si Varianta de Baba Neagra 2,, acolo este sigur fara alcool.

De obicei alcoolul se pune pentru fragezire in aluaturi.

Melanie
Melanie 09 Feb 2015, 16:11

Acest desert a fost o provocare pt mine întrucât nu ma așteptam sa se înnegrească așa bine. A ieșit exact ca in descrierile tale. Ești extraordinara! Copiii au fost f incantați. In fotografie am pus o felie tăiată după exact 4 ore de stat la cuptor ca nu ma mai înțelegeam cu băieții!😄 După ce s-a răcorit bine era mult mai neagră! 

Poza mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 09 Feb 2015, 16:12

Am uitat sa dau Steluțele!

Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 05 May 2015, 11:16

Mi sa primit un pic mai deschisa la culoare... cread ca a fost din causa iaurtului... .... Oricum a fost foarte gustoasa si nu a ramas nici o bucatica..   

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Diana79
Diana79 09 May 2015, 23:57

a mea a iesit alba, desi am urmat intocmai reteta

Nota mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:51

Am facut aceasta baba de vreo 20 de ori precis. De fiecare data a iesit ideala ! Multumesc Lenuta !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cristinadriana
cristinadriana 23 Oct 2015, 18:42

Cum o bagi alba si iese neagra? :))

timotei
timotei 16 Mar 2016, 22:37

Am facuto cînd erau copii la scoala caci dealtfel ma in treaba peste 10 min cînd e gata. Am facuto la ceaun cum facea mama acasa, numai ca eu am invelit ceaunul in folie.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 Mar 2016, 22:42

👍👍👍

Poza mea pentru reteta:
Ana Pupaza
Ana Pupaza 26 Jul 2017, 19:36

Foarte buna a iesit! Merci de receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tanya.s
tanya.s 22 Sep 2017, 13:08

Buna Lena este importanta vodka aici?

lena
Elena (lena) tanya.s 22 Sep 2017, 19:48

Nu neaparat.

TcacencoElena817
Elena Tcacenco (TcacencoElena817) 28 Sep 2017, 17:39

Fetelor, conteaza daca rola are ventilator?  se reduce timpul la copt?

lena
Elena (lena) Elena Tcacenco (TcacencoElena817) 28 Sep 2017, 17:49

Nu conteaza aici.

RodicaRodica
RodicaRodica 29 Oct 2017, 22:11

Din zecile retete pe net am ales varianta expusa de tine si nu am dat gres! Mi-a reusit o Baba Neagra pe cinste cum o facea si binica mea care traia pe malul Prutului in raionul Ungheni.

Multumesc din suflet pentru munca care o depui si explici totul!

Bafta in ceea ce faci!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) RodicaRodica 29 Oct 2017, 22:24

Multumesc si eu Rodica!

lyly
liliana (lyly) 08 Nov 2017, 11:56

Buna ! Fara cacao ? Si cum este ea neagra ?

lena
Elena (lena) liliana (lyly) 08 Nov 2017, 13:17

Da, asta-i smekeria, sa fie neagra fara cacao :)

tiki
tiki Elena (lena) 08 Nov 2017, 13:19

Hahaha, scuze acuma a aparut si raspunsul tau, ca altfel eu nu scriam nimic.

tiki
tiki liliana (lyly) 08 Nov 2017, 13:18

Este reactia bicarbonatului cu laptele acru si faptul ca sta atata in cuptor. Multumesc ca mi-ati reamintit sa o mai fac. E tare buna. Parca am facut si Baba alba,,cred ca am postarea mai sus, sa ma uit si eu ca a trecut cam mult de atunci. Succes.

tiki
tiki 08 Nov 2017, 13:22

Fantastic, nu-mi gasesc postarea de ani de zile. Nu pot sa cred ca nu am postat. Ce-ai facut Lena, mi-ai sters-o?  Doar te-am intrebat de tuica, si atunci am facut-o si am mers la M.la Bucuresti cu ea deci in martie 2014. Ia sa o caut sa o postez. Nu pot sa cred. Ce neglijenta..

tiki
tiki 08 Nov 2017, 13:25

Ia uite-le aici pe ambele, neagra si alba. Offf... Trebuia sa o mai tin pentru un viitor concurs. Hahaha.

Poza mea pentru reteta:
ElenaMarginean610
Elena Marginean (ElenaMarginean610) 18 Nov 2017, 16:34

mama, mama  reteta ideala, gustul copilariei pe care l-am transmis  si fetitei mele care are 12 ani mereu ma tot roaga  sa o pregatesc o fac  cam la 2 saptamani mereu immi iesi  ideal. o fac la ceaun  si  mereu pregatesc portia dubla :D va imadinati ca se maninca   in 3 zile  :D

lena
Elena (lena) Elena Marginean (ElenaMarginean610) 20 Nov 2017, 14:40

Multumesc si eu, pofta buna!

KatyaHill512
Katya Hill (KatyaHill512) 12 Apr 2018, 18:05

Intrebare:

Cu ce scop se adauga alcool si dacă se primeste rețeta fara el? Va multumesc.

lena
Elena (lena) Katya Hill (KatyaHill512) 12 Apr 2018, 18:21

Iese parca mai frageda.

NataliaNaty662
Natalia Naty (NataliaNaty662) 18 Apr 2018, 15:47

A iesit super delicioasa. Multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Natalia Naty (NataliaNaty662) 18 Apr 2018, 15:51

Aaa, ce fain! 😘

MarianaMiron180
Mariana Miron (MarianaMiron180) 01 Aug 2018, 16:05

Prima mea încercare a avut succes! Mulțumesc, Elena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DeeaTotora748
Deea Totora (DeeaTotora748) 09 Aug 2018, 10:20

Am facut si eu, a iesit frumoasa, dar cred ca mergea lasata 1h si 1h. E cumva prea compacta. Dar e buna si e foarte interesanta textura. Multumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DanielaRailean892
Daniela Railean (DanielaRailean892) 23 Feb 2019, 08:00

Baba neagra, prima incercare

nikole
nikole 03 Dec 2019, 22:17

cer scuze de intrebare,dar cita faina in gr se pune (nu mi-a iesit bine,de aceia intreb,cred ca am pus gresit faina),multumesc anticipat

lena
Elena (lena) nikole 05 Dec 2019, 08:04

Sunt 200-250g de faina, nu cred ca ea este problema, aluatul e chiar destul de lichid, mai lichid decat la un chec clasic.

nikole
nikole 05 Dec 2019, 23:41

multumesc pt raspuns 🙂👍

DianaC
Diana (DianaC) 16 Mar 2020, 14:21

Salut Lena,

Te rog sa ma ajuti! Am incercat reteta de 4 ori si de fiecare data cand scoteam Baba era lasata la mijloc. Am urmat reteta la carte si temperatura la fel. Nu mai stiu... as vrea mult sa o fac, poate tu ai vreo sugestie? Merci

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Diana (DianaC) 16 Mar 2020, 16:57

Se poate lasa, dar la textura cum este, poroasa sau sleita? Ai putea sa mai adaugi putina faina, dar nu multa.😉

DianaC
Diana (DianaC) Elena (lena) 16 Mar 2020, 19:17

La mijloc e sleita, doar pe margini putin poroasa..

lena
Elena (lena) Diana (DianaC) 16 Mar 2020, 19:47

Atunci inca putina faina si vedeti sa fie bicarbonatul bun.

DianaC
Diana (DianaC) Elena (lena) 17 Mar 2020, 02:40

Multumesc frumos Lena! Pana nu mi se primeste nu ma las ;). Apreciez mult retetele tale! Bravo!

Svetlana
Svetlana 20 Dec 2020, 11:42

Dacă facem din jumate de porție, reducem și timpul de coacere?!

lena
Elena (lena) Svetlana 20 Dec 2020, 11:54

Nu, micsorati tava, timpii raman cam la fel. Baba trebuie sa fie putin mai inalta.

Svetlana
Svetlana Elena (lena) 20 Dec 2020, 11:56

Multumesc mult!!! Am pornit procesul, deja voi vedea rezultatul...

CristinaDelia
CristinaDelia 03 Apr 2021, 17:24

Multumesc mult!!! Mi sa primit din prima incercare...delicios

lena
Elena (lena) CristinaDelia 03 Apr 2021, 17:39

Minunat!🤗

Fialka30
Fialka30 22 Jan 2024, 20:49

Bună Lena. Am făcut această rețetă de mai multe ori , dar ieri mi-a ieșit cea mai bună ever!!😉😉 Oricum astăzi nu a mai rămas nimic dar vreau să impartasesc unele detalii ce le-am experimentat eu. Zahăr pun numai 250 gr și ulei e prea mult ( mă gândesc dacă aș putea să înlocuiesc cu unt topit , sau cel puțin să pun jumătate din cantitatea de ulei indicată în rețetă ) . Eu am am pus aluatul într-un ceaun mai pătrățos, am acoperit ceaunul cu folie aluminiu și am ținut baba la cuptor exact acest timp: 1h 30 min - la 200 grade și apoi 1h - la 100 de grade . A ieșit perfectă. Am scos-o imediat din cuptor și așa fierbinte am și gustat 🤪🤪. Foarte bună . !!

Nota mea pentru reteta: