Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei)

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei)

Eu am o sensibilitate deosebită pentru rețetele de familie, moștenite de la mama, bunica, mătușa, etc. Așa că atunci când o minunată doamnă Mihaela mi-a povestit despre tortul de portocale de la mama ei pe care îl face de zeci de ani de zile, nu am ezitat deloc să-i cer rețeta și să-l testez.

A ieșit exact cum trebuie să fie un tort exemplar - fantastic de bun, fraged, aromat, generos, chiar vă recomand să-l încercați și savurați cu toată familia. Vedeți la ultimul pas și o secțiune perfectă din el.

Am respectat exact rețeta primită, poate pe viitor revin cu unele mici modificări la cantitatea de zahăr și modul de aromatizare, pandișpanul și el merge făcut după rețeta proprie preferată, doar cu adăugire de zahăr aromat cu portocale în locul zahărului simplu.

Ingrediente

Ouă
14 buc
8 pentru blat și 6 pentru cremă
Zahăr cuburi
700 g
sau zahăr simplu, vedeți în primii pași sugestiile mele
Făină albă
12 linguri
   
Pesmet
4 linguri
plus încă puțin pentru tapetat tava
Lapte
500 ml
   
Unt
350 g
   
Lămâie
1 buc
   
Portocale
4 buc
de preferat bio, cu coajă netratată

Pași de urmat

Pas 1

Primul pas este să spălați foarte bine portocalele, eventual chiar să le lăsați o oră într-un bol cu apă, să se hidrateze coaja.

După acest timp le ștergeți și sunt gata de utilizare.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 1
Pas 2

Apoi scoateți cu un cuțit coaja de pe ele, de parcă ați curăța niște cartofi.

Încercați să luați mai puțin din partea albă.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 2
Pas 3

Puneți într-un bol 700g de zahăr cubic și cojile de portocale, apoi cu mâinile începeți și insistați bine să le frecați și agitați, să-și lase aroma cât mai mult în zahărul cubic.

Am înțeles că zahărul cubic se folosește anume pentru că are marginile ascuțite și acestea intră mai bine în cojile de portocale preluând uleiul aromatizat natural. Doar să aveți grijă că veți face un peeling foarte intens la degete, încercați să folosiți mănuși mai groase de plastic eventual.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 3
Pas 4

Apoi puneți cojile separat într-un bol, iar zahărul îl treceți și mărunțiți într-un blender până este fin și mărunț. În continuare vom folosi acest zahăr aromat în toți pașii rețetei.

Ca alternativă, ca să nu-mi rănesc mâinile, mă gândesc data viitoare să trec coaja de portocale prin răzătoarea mică și doar să amestec bine această coajă rasă cu zahărul simplu.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 4
Pas 5

Blatul:

Pentru blat separați albușurile de gălbenușuri de la 8 ouă în 2 boluri mari.

În bolul cu gălbenușuri adăugați 8 linguri de zahăr de portocale și amestecați bine cu un tel sau mixer până se face spumă mai albicioasă.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 5
Pas 6

Adăugați 5-7 linguri de făină (un pic mai multă făină dacă aveți ouăle mai mari) și 4 linguri de pesmet.

Amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 6
Pas 7

Albușurile le bateți spumă tare și le încorporați în 3-4 etape în compoziția de albușuri, amestecând atent și încet prin răsucire de sus în jos.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 7
Pas 8

Așterneți la bază cu hârtie de copt o tavă de 26-28cm, apoi o ungeți cu puțin unt sau ulei și tapetați cu pesmet.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 8
Pas 9

Pandișpanul îl coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute, apoi lăsați să se răcească complet în tavă (chiar peste noapte).

După răcire îl tăiați în 3 blaturi mai subțiri cu ajutorul unui cuțit mare.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 9
Pas 10

Crema:

Când aveți blatul gata și tăiat, vă apucați de cremă.

Într-un tuci, sau cratiță cu fund gros, puneți 5 gălbenușuri și 1 ou întreg, 4 linguri de făină, 6 linguri de zahăr de portocale, 500ml lapte și 20g de unt.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 10
Pas 11

Puneți totul pe foc și amestecați continuu cu un tel până compoziția începe ușor să fiarbă și se îngroașă.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 11
Pas 12

Acoperiți crema cu o bucată de folie alimentară și lăsați la răcit pe masa din bucătărie.

În același timp scoateți din frigider 300g de unt și lăsați să fie la temperatura camerei lângă oala cu cremă. În 5-6 ore ambele vor avea aceeași temperatură și veți putea să continuați cu crema.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 12
Pas 13

În acest timp pregătiți siropul:

- amestecați 500ml de apă cu jumătate de pahar de zahăr de portocale, cojile de la portocale din primii pași, sucul de la o lămâie și sucul de la o portocală.

Lăsați să fiarbă 5 minute, apoi închideți focul și răciți.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 13
Pas 14

Terminăm crema - într-un bol untul moale se mixează bine cu restul de zahăr de portocale rămas.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 14
Pas 15

Treptat adăugați câte 1 lingură din crema de lapte (la temperatura camerei, la fel ca untul!) și mixați bine după fiecare.

Continuați până încorporați toată crema de lapte.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 15
Pas 16

Montăm tortul:

Așezați prima foaie de blat pe un platou sau farfurie mare și o stropiți bine cu siropul pregătit mai sus.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 16
Pas 17

Ungeți cu un sfert din cremă, așezați următoarea foaie, iarăși însiropează și puneți încă un sfert din cremă.

Așa continuați cu toate 3 foile de blat.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 17
Pas 18

Nivelați bine crema de deasupra și pe borduri cu un cuțit (sau ornați după preferințe), ca și decor eu am tăiat julien subțire cojile portocale și le-am răsfirat pe toată suprafața.

Acoperiți tortul cu folie și puneți la rece pentru 10 ore minim.

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 18
Pas 19

După acest timp tăiați tortul de portocale și savurați din plin aroma și gustul, este extraordinar.

Poftă Bună!

Tort de Portocale (rețeta de la mama Mihaelei) - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (tort de 26-28cm)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!