Tort Diplomat cu fructe de padure
Este minunat tortul Diplomat - simplu, rapid, usor, delicios si foarte frumos! Bineinteles ca puteti improviza reteta de tort Diplomat cu orice fructe - portocale, visine, piersici, capsuni, etc. Oricare varianta este intotdeauna de efect si foarte apreciata de toata lumea.
Varianta cu fructe de padure este una din cele mai fresh, contrastul de culori este foarte frumos, iar in combinatie cu frisca si crema de vanilie devine un adevarat deliciu rafinat. Si apropo, este un tort bun de montat impreuna cu copiii, eu chiar am fost surprinsa cat de bine s-a descurcat Sofia mea in aranjatul piscoturilor, insiropare si ornare.
In bucataria internationala acest tort se mai numeste Tort Charlotte, se poate prepara cu piscoturi cumparate sau preparare in casa, dar oricum s-ar numi, este delicios si frumos!
Ingrediente
●
Amidon alimentar
50 g
sau faina
●
Biscuiti savoiardi(piscoturi)
500 g
●
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
500 g
sa fie rece, de la frigider
●
Fructe de padure
300 g
oricare preferati, proaspete sau congelate
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cu cateva ore inainte sa va apucati de montarea tortului, pregatiti crema de vanilie astfel:
- turnati intr-o cratita cu fund gros 750ml de lapte si puneti pe foc pana incepe sa fiarba;
Pas 2
- cat se incalzeste laptele, intr-un bol amestecati cu telul 3 oua, 125g de zahar si 50g de amidon;
Pas 3
- adaugati incet laptele fierbinte peste compozitia de oua, amestecati repede cu telul;
Pas 4
- puneti inapoi compozitia in oala si aprindeti focul sub ea. Amestecati continuu cu telul pana crema incepe sa fiarba si devine densa.
Pas 5
- luati de pe foc, mutati crema intr-un bol mare si acoperiti cu folie alimentara de plastic, sa nu formeza crusta deasupra cat se raceste.
Crema astfel pregatita o lasati sa se racoreasca complet si neaparat la temperatura camerei, nu la rece!
Pas 6
Montarea Tortului
Inainte sa va apucati efectiv de montarea tortului Diplomat, pregatiti mai intai putin sirop - doar amestecati aproximativ 0.5 cana de apa calda cu putina miere sau zahar. Puteti inlocui apa cu orice suc de fructe preferati sau compot, ca la mine.
Pas 7
Apoi turnati aproximativ 200ml de apa rece peste gelatina uscata si lasati 10-15 minute la inmuiat.
Pas 8
Dupa acest timp puneti oala cu gelatina pe foc mic, amestecati continuu pana se dizolva toate cristalele si imediat luati de pe aragaz. Lasati putin pe masa sa se mai racoreasca.
Aveti grija sa nu o fierbeti, doar sa fie fierbinte bine - gelatina la fierbere isi pierde proprietatile de gelifiere.
Pas 9
Acum luati bordura detasabila de la tava de cuptor rotunda, a mea este de 26-28cm in diametru.
Puneti aceasta pe o tava sau farfurie plata pe care veti forma tortul.
Pas 10
Taiati putin varful fiecarui piscot, eventual masurati cu el inaltimea bordurii si taiati cat sa arate bine.
Pas 11
Mai intai aranjati piscoturile pe langa marginea bordurii, in "picioare", cu sectiunea in jos si partea zaharisita spre exterior.
Pas 12
Apoi puneti piscoturi si la baza tortului, sa acopere cat mai bine toata suprafata.
Insiropati putin piscoturile de la baza tortului(cele de la borduri nu trebuie!). Pentru insiropare folositi o lingura, dar mult mai bine o puteti face cu orice pensula de bucatarie.
Pas 13
Revenim la crema, intre timp cea de vanilie pregatita la primii pasi trebuie sa fie racorita si neaparat la temperatura camerei, nu de la frigider!
Intr-un bol mare turnati 500ml de smantana rece pentru frisca, mixati bine timp de 5 minute la viteza maxima, apoi adaugati cate putin 150g de zahar si continuati pana frisca devine ferma si nu curge.
Pas 14
Apoi mixati bine crema de vanilie racorita(de la primii pasi), incorporati in ea treptat gelatina dizolvata calda.
Pas 15
Tot aici adaugati jumatate din frisca batuta, amestecati atent cu un tel sau spatula toata compozitia - crema pentru tortul Diplomat este gata!
Cealalta jumatate de frisca o pastrati la frigider, pentru ornarea tortului la final.
Pas 16
Turnati jumatate din crema pentru tort peste piscoturile din tava.
Pas 17
Puneti un strat de fructe de padure.
Pas 18
Aranjati inca un strat de piscoturi si le insiropati.
Pas 19
Turnati restul de crema in tava si nivelati atent cu lingura.
Pas 20
Ornati atent deasupra cu frisca, cea ramasa la frigider.
Puneti apoi tortul la frigider pentru minim 4-5 ore, sa se prinda gelatina.
Pas 21
Dupa racire, scoateti bordura de la tort, ornati deasupra cu fructe proaspete si serviti.
Pas 22
Si o sectiune delicioasa - un tort fantastic de bun, fin si gustos!
Pofta Buna!
Cantitate:
10 portii
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
300 min
Data publicarii: