Tort Diplomat cu fructe de pădure

Tort Diplomat cu fructe de pădure

Este minunat tortul Diplomat - simplu, rapid, ușor, delicios și foarte frumos! Bineînțeles că puteți improviza rețeta de tort Diplomat cu orice fructe - portocale, vișine, piersici, căpșuni, etc. Oricare variantă este întotdeauna de efect și foarte apreciată de toată lumea.

Varianta cu fructe de pădure este una din cele mai fresh, contrastul de culori este foarte frumos, iar în combinație cu frișca și crema de vanilie devine un adevărat deliciu rafinat. Și apropo, este un tort bun de montat împreună cu copiii, eu chiar am fost surprinsă cât de bine s-a descurcat Sofia mea în aranjatul pișcoturilor, însiropare și ornare.

În bucătăria internațională acest tort se mai numește Tort Charlotte, se poate prepara cu pișcoturi cumpărate sau preparare în casă, dar oricum s-ar numi, este delicios și frumos!

Ingrediente

Lapte
750 ml
   
Ouă
3 buc
   
Zahăr
275 g
   
Amidon alimentar
50 g
sau făină
Biscuiți savoiardi (pișcoturi)
500 g
   
Gelatină
20 g
   
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
500 g
să fie rece, de la frigider
Fructe de pădure
300 g
oricare preferați, proaspete sau congelate

Pași de urmat

Pas 1

Cu câteva ore înainte să vă apucați de montarea tortului, pregătiți crema de vanilie astfel:

- turnați într-o cratiță cu fund gros 750ml de lapte și puneți pe foc până începe să fiarbă;

 

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 1
Pas 2

- cât se încălzește laptele, într-un bol amestecați cu telul 3 ouă, 125g de zahăr și 50g de amidon;

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 2
Pas 3

- adăugați încet laptele fierbinte peste compoziția de ouă, amestecați repede cu telul;

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 3
Pas 4

- puneți înapoi compoziția în oală și aprindeți focul sub ea. Amestecați continuu cu telul până crema începe să fiarbă și devine densă.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 4
Pas 5

- luați de pe foc, mutați crema într-un bol mare și acoperiți cu folie alimentară de plastic, să nu formeze crustă deasupra cât se răcește.

Crema astfel pregătită o lăsați să se răcorească complet și neapărat la temperatura camerei, nu la rece!

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 5
Pas 6

Montarea Tortului

Înainte să vă apucați efectiv de montarea tortului Diplomat, pregătiți mai întâi puțin sirop - doar amestecați aproximativ 0.5 cană de apă caldă cu puțină miere sau zahăr. Puteți înlocui apa cu orice suc de fructe preferați sau compot, ca la mine.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 6
Pas 7

Apoi turnați aproximativ 200ml de apă rece peste gelatina uscată și lăsați 10-15 minute la înmuiat.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 7
Pas 8

După acest timp puneți oala cu gelatina pe foc mic, amestecați continuu până se dizolvă toate cristalele și imediat luați de pe aragaz. Lăsați puțin pe masă să se mai răcorească.

Aveți grijă să nu o fierbeți, doar să fie fierbinte bine - gelatina la fierbere își pierde proprietățile de gelifiere.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 8
Pas 9

Acum luați bordura detașabilă de la tava de cuptor rotundă, a mea este de 26-28cm în diametru.

Puneți aceasta pe o tavă sau farfurie plată pe care veți forma tortul.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 9
Pas 10

Tăiați puțin vârful fiecărui pișcot, eventual măsurați cu el înălțimea bordurii și tăiați cât să arate bine.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 10
Pas 11

Mai întâi aranjați pișcoturile pe lângă marginea bordurii, în "picioare", cu secțiunea în jos și partea zaharisită spre exterior.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 11
Pas 12

Apoi puneți pișcoturi și la baza tortului, să acopere cât mai bine toată suprafața.

Însiropați puțin pișcoturile de la baza tortului(cele de la borduri nu trebuie!). Pentru însiropare folosiți o lingură, dar mult mai bine o puteți face cu orice pensulă de bucătărie.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 12
Pas 13

Revenim la cremă, între timp cea de vanilie pregătită la primii pași trebuie să fie răcorită și neapărat la temperatura camerei, nu de la frigider!

Într-un bol mare turnați 500ml de smântână rece pentru frișcă, mixați bine timp de 5 minute la viteză maximă, apoi adăugați câte puțin 150g de zahăr și continuați până frișca devine fermă și nu curge.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 13
Pas 14

Apoi mixați bine crema de vanilie răcorită(de la primii pași), încorporați în ea treptat gelatina dizolvată caldă.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 14
Pas 15

Tot aici adăugați jumătate din frișca bătută, amestecați atent cu un tel sau spatulă toată compoziția - crema pentru tortul Diplomat este gata!

Cealaltă jumătate de frișcă o păstrați la frigider, pentru ornarea tortului la final.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 15
Pas 16

Turnați jumătate din crema pentru tort peste pișcoturile din tavă.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 16
Pas 17

Puneți un strat de fructe de pădure.

 

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 17
Pas 18

Aranjați încă un strat de pișcoturi și le însiropați.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 18
Pas 19

Turnați restul de cremă în tavă și nivelați atent cu lingura.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 19
Pas 20

Ornați atent deasupra cu frișcă, cea rămasă la frigider.

Puneți apoi tortul la frigider pentru minim 4-5 ore, să se prindă gelatina.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 20
Pas 21

După răcire, scoateți bordura de la tort, ornați deasupra cu fructe proaspete și serviți.

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 21
Pas 22

Și o secțiune delicioasă - un tort fantastic de bun, fin și gustos!

Poftă Bună!

Tort Diplomat cu fructe de pădure - Pas 22

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 300 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

GabrielaHottinga-Manzu162
Gabriela Hottinga-Manzu (GabrielaHottinga-Manzu162) 22 Mar 2021, 22:38

Buna seara, pot inlocui gelatina cu agar agar? Va multumesc

lena
Elena (lena) Gabriela Hottinga-Manzu (GabrielaHottinga-Manzu162) 23 Mar 2021, 08:10

Nu prea cred, agarul se intareste imediat cand intra in contact cu ceva rece. Veti obtine o crema cu cocoloase, dar lichida. Pentru agar trebuie regandita complet crema.😉

Aliona
Aliona 10 Feb 2022, 22:05

Bună seara d. Elena! Spuneți-mi vă rog pentru tortul "diplomat" este neapărat nevoie de fructe de pădure? Ce alte fructe a-și putea folosi ?

lena
Elena (lena) Aliona 10 Feb 2022, 22:52

Bineinteles ca puteti folosi orice fructe aveti si va pla - portocale, visine, ananas, etc.