Tort Diplomat cu portocale

Tort Diplomat cu portocale

Va propun un tort foarte frumos si elegant - de gustos ce sa mai zic, vedeti ca nu ai cum sa dai gres cu combinatiile - inspirat si tot planificat dintr-un site culinar cu vechime.

Mi-a placut mult modul de asamblare, in schimb am simplificat crema si am folosit pandispanul meu preferat. As recomanda in plus la reteta de mai jos, sa adaugati niste portocale si in mijlocul tortului - si daca va place pandispan mai umed, sa-l insiropati cu putin suc de portocale.

Ingrediente

Oua
5 buc
pt pandispan
Zahar
180 g
Plus zahar pentru crema - eu am pus 1 pahar, sa fie un dulce mediu - voi puneti dupa gust
Faina alba calitate superioara
100 g
pt pandispan
Amidon alimentar
2 linguri
pt pandispan
Smantana
1 l
Portocale
1 kg
alegeti portocale de marime medie, dulci si fara samburi de preferat
Esenta de vanilie
1 buc
Gelatina
30 g

Pasi de urmat

1

Preparati pandispanul dupa Reteta de pandispan. Il lasati minim 8 ore ca sa se patrunda si sa-l taiati mai repede.

Sau preparati pandispanul dupa reteta dvs, sau il cumparati.

2

Pentru a monta tortul folositi de preferat o tava adanca cu peretii detasabili. Asterneti atent tava cu folie alimentara de plastic, acoperiti bine si peretii si fundul.

3

Taiati pandispanul in 2 jumatati - ar trebui sa iasa 2 foi cam de 1 cm grosime.

Taiati un pic din margini, cam 1 cm imprejur, pentru a incadra bine pandispanul pe langa feliile de portocale si crema -masurati tava pe pandispan - taiati asa ca diametrul pandipsanului sa fie cam cu 1 -1.5 cm mai mic decat cela al tavii.

4

Curatati portocalele, le taiati rondele cam de 1 cm grosime. Le alegeti pe cele mai frumoase si le aranjati frumos peste folia de plastic in tava.

5

Gelatina o topiti in 100ml de  apa calda spre fierbinte - aveti grija sa nu o fierbeti, isi pierde din calitati la fierbere.

6

Zaharul se amesteca cu smantana si esenta de vanilie - bateti putin cu mixerul ca sa topiti complet zaharul.

7

Apoi adaugati gelatina dizolvata, amestecati bine sa uniformizati crema.

8

Turnati 1/3 din crema peste portocalele din tava - atent cu o lingura mai impingeti din crema pe langa marginile portocalelor sa acopere bine toata suprafata si toata gaurile.

9

Puneti peste crema prima foaie de pandispan - optional o puteti insiropa cu putin suc de portocale sau ceai cu lamaie.

10

Turnati mai mult de jumatate din crema ramasa peste pandispan. La fel optional puteti sa mai adaugati aici niste portocale taiate cubulete.

11

Peste crema puneti cealalta foaie de pandispan - la fe o puteti insiropa cu suc sau ceai de lamaie.

12

Turnati restul de crema peste foia de pandispan, acoperiti totul cu folie si puneti tava la frigider pentru 4-5 ore, sa se intareasca bine crema. Mai bine peste noapte, sa fie sigur totul prins.

13

Dupa acest timp, scoateti folia, peretii tavii si atent rasturnati tortul pe un platou. Rezultatul il vedeti in poza :)

Desi am mai vazut ca se mai pot folosi si alte fructe aici - mie imi place asa in 2 culori - este mult mai elegant si prezentabil.

14

Si o sectiune bineinteles - va servesc virtual si va multumesc pentru prezenta si aprecierea voastra!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (36 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 168

LucettaVatafu317
Lucetta Vatafu (LucettaVatafu317) 20 apr 2019, 20:02

Ingredientele pentru pandispan sint altele decit in reteta de pandispan initiala... 100 vs 150 grame faina si 180 vs 200 grame zahar la aceleasi 5 oua... Care e cea corecta?

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 ian 2019, 16:23

Buna Lena!

De mult timp nu m-am logat sa pun comentarii dar te urmaresc mereu si ma inspir zilnic din rețetele tale, pentru ce iti multumesc din suflet.

Acest tortic l-am mai facut cativa ani in urma si mi-a reusit, acum l-am repetat pentru ca aveam lapte condensat si nu stiam ce sa fac, asa ca l-am incorporat in smantina pentru crema. A iesit o nebunie!!! In timp record facut si in timp record mincat 😉!!!

Adaug o poza cu ce a mi ramas pe a doua zi

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 21 ian 2019, 16:25

Buna Anisoara! Multumesc mult de apreciere, si chiar buna ideea cu laptele condensat👍👍👍👍

Val Rotaru
Valentina Rotaru (Val Rotaru) 08 oct 2016, 11:29

Draga Lena,

Am o intrebare la acest tort: ce smantana ai folosit? Eu am presupus ca este vorba de smantana de frisca (deci lichida) si nu sunt prea incantata de rezultat. Crema fiind prea lichida a patruns si pe sub fructe si nu arata impecabil. Ar trebui sa folosesc smantana fermentata ca sa fie mai cobsustenta crema? Multumesc mult pentru raspubs si pentru tot ce faci!

lena
Elena (lena) Valentina Rotaru (Val Rotaru) 09 oct 2016, 18:42

Este vorba de smantana simpla fermentata, este mai groasa si nu curge asa ca cea lichida :) De obicei scriu daca Smantanda dulce sau Smantana pentru frisca daca e diferita de cea simpla, fermentata.

Multumesc mult pentru comentariu si apreciere!

Melanie
Melanie 24 mai 2016, 11:56

Aceeasi cantitate intr-o tava mai mica. F bun!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mariucia
Mariana (Mariucia) 23 mar 2016, 21:12

Un tort pe care il recomand tuturor, se primeste extrem de frumos, ca din poveste iesit!!!
Eu m-am lasat dusa de val, si l-am ornat dupa imaginatie!... MULTUMIM din suflet pentru tot!!!!....

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carp Cristina
Cristina Carp (Carp Cristina) 03 mar 2016, 14:51

Eu am pus mai putina jelatina,s-a primit mai molcut,dar buun!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
dir
dir 07 iun 2015, 17:37

Asta da tort: frumos, frumos..., bun - ce sa mai zic, si l-am facut destul de usor. Pandispanul meu este checul ”cu fistic”, www.lalena.ro/1066-reteta-Briosesau-chec-cu-fistic.html#.VXRWc6jFzEI, aromat cu coaja de portocala si insiropat cu limonada; la mijloc am taiat doua banane - data viitoare voi pune trei si niste capsuni in crema (la noi abia acum se coc). Multumim pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cristina Maria
Cristina Maria 06 ian 2014, 12:43

Excelenta aceasta reteta, a devenit una dintre favoritele mele in materie de torturi. Familia mea a fost foarte incantata  L-am facut recent pentru aniversarea tatalui meu, de aceea in poza alaturata se mai vad urmele de lumanari.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 04 ian 2013, 16:51

A iesit bun. Data viitoare va iesi si mai bun, dar tot am emotii in privinta amestecului. Am inmuiat gelatina in apa calduta, nu are nici un rost s-o pui pe baie de apa daca o pui din timp la inmuiat. Pana pregatesti ingredientele si sculele ;) - mixer... vase etc... deja este dizolvata.

 Inseamna ca si smantana trebuie s-o tin la temp. camerei... pentru a nu mai fi  diferenta de temperatura intre cele doua ingrediente.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Doris
Doris 23 aug 2012, 01:12

Deci e genial ! avand in vedere ca sunt incepatoare si acesta e primul comentariu,pot spune ca toate retetele ce le`am folosit de pe acest site mi`au iesit <3 multumesc mult

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile