Tort Dobos

Tort Dobos

Mi-a luat 1 an de zile sa deduc formula tortului Dobos perfect, am inceput tot procesul anul trecut, dar nu mi-am permis sa fiu neglijenta si sa va dau orice reteta, decat una bine verificata, testata si cu cel mai mare succes. Maria mea mica este cel mai mare fan al acestui tort Dobos, chiar neasteptat pentru mine pentru ca nu este mare amatoare de dulciuri si deserturi.

Va recomand cu drag tortul, este minunat, cu gust intens de ciocolata, blaturi moi si caramel crocant. Poate din prima nu va iese perfect, dar cu siguranta veti mai repeta procesul, pentru ca gustul da dependenta. Partea de la final cu caramelul este cea mai mare provocare la tortul Dobos, dar o puteti ignora si ornati tortul cu fructe, sau lasati-l asa simplu, doar cu ciocolata.

O alta varianta interesanta si mai rapida, nu cea clasica, de a monta si orna tortul Dobos, gasiti la finalul retetei, eu cred ca doar asa il voi pregati in continuare. Daca vom avea chef de caramel, cred ca il voi turna asa simplu pe o hartie de copt si apoi, dupa ce se intareste, putin sfaramitat il voi pune peste tort.

Apropo, desi pare un tort mic, recomand sa-l taiati portii mici, are un gust foarte complet, intens si satios. Desi Maria mea nu are limita, si alti musafiri au cerut portii duble la cat de gustos este.

Ingrediente

Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
450 ml
Oua
11 buc
9 pentru blat si 2 galbenusuri in crema
Zahar
570 g
140g in crema, 230g in blaturi si 200g in stratul de caramel ars
Amidon
2 linguri
Esenta de vanilie
2 lingurite
Esenta de rom
1 lingura
optional
Cacao
3 linguri
Ciocolata neagra/amaruie
160 g
de 50-70%
Unt
150 g
moale, la temperatura camerei
Faina alba
225 g
Suc de lamaie
1 lingurita

Pasi de urmat

1

Vom incepe cu crema de Dobos, sa se raceasca cat pregatim foile de tort.

Intr-un tuci, sau oala cu fund mai gros, turnati 250ml de smantana dulce, puneti pe aragaz si aprindeti focul.

Pana incepe sa fiarba, intr-un alt bol amestecati bine cu telul - 200ml de smatana lichida cu 2 galbenusuri, 140g zahar, 2 linguri de amidon, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingura esenta de rom si 3 linguri de cacao.

2

Cand incepe sa fiarba smantana din tuci, turnati acolo incet compozitia din bol si amestecati continuu pana devine uniforma.

3

Lasati pe foc si continuati sa amestecati pana crema devine densa.

4

Inchideti focul sub oala cu crema, acoperiti suprafata ei cu o folie sau punga de plastic, sa nu faca crusta uscata cat se raceste.

In alt bol masurati 150g de unt si lasati sa se inmoaie la temperatura camerei.

Pana se raceste crema vom pregati foile pentru tortul Dobos.

5

Pentru foile de Dobos separati in doua boluri mari 9 galbenusuri de 9 albusuri.

6

Cu mixerul bateti bine albusurile, pana se transforma in spuma alba tare.

Apoi treptat adaugati 115g de zahar si continuati sa mixati.

7

La final trebuie sa obtineti o compozitie de albusuri ferma si pufoasa.

8

In bolul cu galbenusuri adaugati 115g de zahar, 1 lingurita esenta de vanilie si le mixati bine, pana se fac spuma mai albicioasa.

Observati ca nu trebuie sa spalati paletele de la mixer, le folositi imediat aici dupa ce ati batut albusurile.

9

Adaugati aceasta compozitie in bolul cu albusuri batute si amestecati atent cu o spatula.

10

Adaugati 225g de faina si amestecati atent cu o spatula sau un tel, pana aluatul devine uniform si fara cocoloase.

11

Impartiti acest aluat in 6 boluri, sa aveti cantitati aproximativ egale in fiecare.

12

Asterneti cu hartie de copt o forma de 26cm in diametru si o ungeti cu putin ulei sau unt topit(optional).

13

Turnati in tava aluatul dintr-un bol si il intindeti in strat uniform cu o lingura.

14

Coaceti fiecare foaie in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 10-15 minute, sau pana se rumenesc usor.

Pana o foaie este in cuptor eu folosesc o alta tava si pregatesc urmatoarea foaie pentru copt. Mi-am luat special 2 forme de 26cm pentru tortul Dobos, este mult mai repede si comod de lucrat asa.

15

Daca nu aveti doua forme, lucrati doar cu una - dupa ce se coace o foaie, scoateti bordurile, trageti de hartia cu foaia coapta, asterneti alta in tava si continuati.

Astfel coaceti toate cele 6 foi, le lasati sa se raceasca chiar pe hartia de copt, puteti sa le suprapuneti, dar numai impreuna cu hartia de copt pana sunt fierbinti.

16

Terminam acum crema pentru Dobos, cat se racesc putin foile.

Topiti pe aragaz sau la microunde 160g de ciocolata neagra, lasati putin sa se racoreasca apoi o turnati peste crema din tuci si amestecati bine cu un tel.

17

Untul moale din bol il amestecati bine cu mixerul si adaugati treptat crema de ciocolata.

18

La final veti obtine asa o crema matasoasa si delicioasa.

Luati din ea cateva linguri intr-un pahar si puneti la frigider, o vom folosi la final, pentru foile de caramel.

19

Cu restul de crema ungeti una dupa alta 5 foi de tort. Neaparat fiecare foaie, inainte s-o ungeti cu crema de ciocolata, s-o insiropati cu putina apa calda amestecata cu un pic de zahar sau miere. Folositi pentru insiropare o pensula sau lingura. Daca nu veti insiropa putin tortul, acesta va fi ceva mai uscacios, fiindca pandispanul nu se inmoaie de la crema de unt si ciocolata.

Apropo, observati ca am asternut sub tort, cat il ung cu crema, 2-3 bucati de hartie de copt, sa nu murdaresc platoul de  tort.

20

Dupa ce ati uns bine tortul cu crema si ati nivelati bordurile cu un cutit, puteti scoate atent hartia de copt. Platoul ramane curat fara eforturi.

21

Inveliti tortul astfel format cu o folie de plastic si lasati la rece 10-12 ore sa se inmoaie si patrunda.

22

Cu cateva ore inainte sa serviti tortul luati a 6-a foaie de pandispan ramasa si o puneti pe o bucata de hartie de copt.

Intr-o cratita mica, amestecati 200g de zahar, 70ml de apa si 1 lingurita zeama de lamaie. Puneti pe foc, fierbeti la foc mic pana devine un caramel frumos si putin mai inchis la culoare. Dar aveti grija sa nu-l ardeti.

Intre timp puneti 1-2 cutite intr-o cana mare cu apa fierbinte, pentru a taia mai usor blatul cu caramel.

23

Turnati caramelul fierbinte peste foaia de tort, atent distribuiti cu lingura. Lasati cateva secunde apoi cu miscari ferme si rapide taiati 8-12 felii uniforme.

Cutitul fierbinte nu va face caramelul sa se raceasca prea repede la atingere si veti lucra mai usor.

24

Dupa ce feliile cu caramel sau intarit, aduceti tortul si scoateti cana cu crema de ciocolata din frigider.

Puneti un pic de crema, cu posul sau lingura, pe marginea tortului si aranjati peste ea o foaie de caramel.

25

Continuati la fel pana aranjati frumos toate feliile.

Apoi oricand serviti tortul si savurati.

26

O alta varianta mai simpla de ornare si formare ar fi sa faceti foile in tava simpla de cuptor, asternuta cu hartie de copt.

Faceti 2-3 astfel de foi mari.

27

Le taiati jumatati egale.

28

Insiropati si ungeti cu crema ca si mai sus.

29

Aici am ornat tortul cu fructe de padure in loc de carmel, a fost la fel de bun si poate chiar mai fresh.

Deci varianta cu caramel este ceva mai anevoiasa, dar pentru amatori o puteti face. Noi mai schimbam, oricum ne place anume tortul, nu neaparat foile de caramel.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

raluca57
raluca57 28 Dec 2021, 23:31

L-am incercat și toată familia a fost încântată. Chiar se face  ușor și este extrem de gustos. Mulțumesc, Lalena! 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) raluca57 29 Dec 2021, 17:50

Ma bucur foarte mult!🤗