Pandispan Clasic Reteta VIDEO

Pandispan Clasic

Este cea mai simpla reteta de pandispan, foarte pufos, fraged i efectiv se topeste in gura. Il fac de multi ani si intotdeauna torturile cu acest pandispan au fost un mare succes la masa festiva. Merge uns cu orice crema preferata, adaugand fructe, cacao si orice prefetati. La fel si blatul de pandispan, merge sa-l configurati dupa cum aveti nevoie - pandispan cu cacao, pandispan cu mac, pandispan cu nuci, pandispan cu fructe, etc. Singura cerinta pentru reusita retetei de pandispan este sa aveti un mixer, cel mai banal posibil.

Acum cu reteta video de pandispan sunt sigura ca lucrurile si metoda de preparare va vor ajuta si mai mult, deci eu chiar va recomand sa-l incercati si sa-l salvati in favorite, este cel mai bun!

Inca un mic sfat, daca vreti sa faceti pandispan din timp, sta foarte bine 3-4 zile invelit in folie alimentara sau congelat chiar si 3-4 luni.

Ingrediente

Oua
5 buc
Zahar
200 g
Faina alba calitate superioara
150 g
se poate adauga cacao, nuci, mac, etc

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti ingredientele - puteti inlocui 3 linguri de faina cu amidon alimentar, asa pandispanul va fi si mai fraged, dar este optional.

Pandispan Clasic - Pas 1
Pas 2

Separati albusurile de galbenusuri.

Pandispan Clasic - Pas 2
Pas 3

Jumatatea din cantitatea de zahar(adica 100g) o puneti peste galbenusuri.

Pandispan Clasic - Pas 3
Pas 4

Albusurile le bateti spuma alba, cand incepe sa se intareasca adaugati treptat restul de zahar(100g).

Bateti bine pana intoarceti bolul si ele nu curg.

Pandispan Clasic - Pas 4
Pas 5

Galbenusurile cu cele 100g de zahar le bateti bine, pana se fac spuma alba si cresc in volum de 3 ori.

 

Pandispan Clasic - Pas 5
Pas 6

O treime din cantitatea de albus batut o amestecati atent cu galbenusurile. Miscarile trebuie sa fie lente si in directia sus-jos.

Pandispan Clasic - Pas 6
Pas 7

Peste compozitia de mai sus adaugati faina. La fel cu miscari lente, atent omogenizati totul. Daca doriti sa faceti pandispanul cu cacao sau cu nuci, alune, stafide - le adaugati in faina, apoi impreuna cu faina in galbenusuri.

Pandispan Clasic - Pas 7
Pas 8

Adaugati restul albusurilor la compozitia de mai inainte. Amestecati foarte atent, de sus in jos - nici intr-un caz cu miscari circulare.

Pandispan Clasic - Pas 8
Pas 9

Asa ar trebui sa fie compozitia finala.

Pandispan Clasic - Pas 9
Pas 10

Puneti o bucata de hartie de copt la fundul tavii in care veti coace pandispanul(26-28cm). Peretii nu trebuie unsi si nici inveliti in hartie.

Pandispan Clasic - Pas 10
Pas 11

Treceti aluatul de pandispan in tava, nivelati atent.

Lasati la cuptor, aproximativ 30 de min la 180 de grade, pana se rumeneste. Atentie! In primele 15 min de coacere nu deschideti cuptorul.

Pandispan Clasic - Pas 11
Pas 12

Sa nu va speriati daca pandispanul se ridica mult la cuptor si pe urma se mai lasa, anume etapa cand el se lasa putin in cuptor indica ca este gata si puteti sa-l scoateti.

Lasati complet sa se raceasca dupa coacere.

Pandispan Clasic - Pas 12
Pas 13

Dupa ce se raceste il scoateti din tava si il lasati sa stea minim 8 ore(sau lasati asa 8 ore in tava). Asta este timpul optim dupa care el va fi perfect gata pentru ornat si preparat tortul. Atunci absoarbe cel mai bine crema si se taie mai usor si frumos in foi.

Dupa indemanare taiati-l in 2-3 foi, eu folosesc un cutit zimtat pt paine, este perfect aici. Vedeti in video miscarile si metoda.

Ideal este sa-l coaceti seara, iar a 2-a zi sa-l ornati.

Pandispan Clasic - Pas 13
Pas 14

Am observati ca in tava de 26 de cm pandispanul are inlatimea perfecta pentru a-l taia in 3 foi. In cea de 28 ies foile mai subitiri, este chiar mai bine dar va trebuie si indemanare sa le taiati frumos.

De multe ori fac tortul numai din 2 foi si este foarte bine, deci depinde cum preferati.

Oricum este un pandispan foarte pufos, moale si fraged - de fiecare data sunt un succes torturile facute cu acest blat, si il fac mai mult de 8 ani.

Pofta Buna!

Pandispan Clasic - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8 portii bune de tort)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (19 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 163

OanaVatavu966
Oana Vatavu (OanaVatavu966) 08 Jun 2023, 12:47

Nu știu dc nu mi au crescut în volum gălbenușurile bătute.si nici spuma nu au făcut. Am bătut vre p 10-15 min

Cu ce oare am greșit ca am urmat pașii întocmai?

lena
Elena (lena) Oana Vatavu (OanaVatavu966) 08 Jun 2023, 15:45

Nu cresc spectaculos ca la albusuri, dar sigur trebuie sa-si schimbe culoarea, se fac mai deschise si matasoase.

Cretu Alina
Cretu Alina 04 Sep 2021, 19:29

Este foarte fin,se primeşte un tort foarte delicios

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 23 May 2020, 20:23

Foarte gustos !

L-am umplut cu căpșune.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Veronica Custiuc
Veronica (Veronica Custiuc) 17 Apr 2020, 21:16

Draga Lena, reteta e super, mi-a iesit un blat fantastic de frumos si gustos, de acum incolo, voi face pandispanul doar asa!!! Multumesc🤗

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dia.Si.
Dia.Si. 30 Jul 2019, 13:25

Am facut reteta, nu m-am riscat, am pus si o lingurita rasa de praf de copt.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristinaŞavlovschi216
Cristina Şavlovschi (CristinaŞavlovschi216) 17 May 2018, 15:41

Eu l-am pregatit cu rubarba! A iesit superbun! iar acum astept sa se raceasca unul cu bucati de mere "tapetate" cu nucsoara si scortisoara...sa vedem cum a iesit :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vio84
Vio84 10 May 2018, 15:49

😋😋😋😋😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 23 May 2016, 18:06

Eu am facut in tigaie putin mai mare, si n-a crescut atit de tare! Dar la gust e minunat! Pentru un tort am copt 3 pandispane, si toate diferite, unul cu mac, unul cu stafide si unul cu cacao!!!! Multumesc mult Lena, pentru ideiile tale! Sigur ca o sa-l mai fac, si nu o singura data!!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 15 Dec 2014, 01:53

Superb!Pufos si gustos!Nota maxima!M-a ajutat la formarea unui tortulet.Sarbatori fericite,sanatate si putere de munca sa ne poti ajuta in continuare,e minunat ceea ce faci plus ca esti mamica din nou si imparti timpul pretios si cu noi!Noul an sa va aduca tot ce-i mai bun!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 14 Mar 2014, 20:52

Acesta e ceea ce s-a vrut a fi tort roz cu ciocolata. Pandispanul l-am facut cu oua de tara ca sa iasa mai galben si am adaugat putin de tot sofran. Crema am facut-o cea din lapte cu ou in care am pus suc de sfecla rosie pana a capatat culoarea roz intens. Cred ca era mult mai potrivita crema din unt cu lapte condensat (la mine s-a inmuiat destul de tare pandispanul de la crema pe care am facut-o ), dar m-am gandit sa fac o crema mai putin grasa tinand cont ca am facut pt copil. Deasupra am facut glazura de ciocolata de la tortul "Ziua si noaptea". La frigider n-a stat decat 4 ore ca nu a avut fetita mea rabdare sa astepte pana a doua zi.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile