Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post

Eu zic că rețeta asta de prăjitură sună bine deja din titlu, și chiar este (chestia cu -de post- să nu vă intimideze, chiar nu seamănă). Deși eu numai am mirosit-o și pipăit-o bine, după viteza cu care a dispărut și "mmm..."-urile familiei pot să vă spun că e delicioasă.

Scorțișoara îi dă culoare și aromă deosebită, în combinație cu mere și nuci, e nebunie de arome. Eu am mai înlocuit o parte din făină cu fulgi de ovăz fini și așa am făcut-o și mai sănătoasă, cu un plus de fibre sănătoase.

Ingrediente

Mere
4 buc
   
Portocale
1 buc
vom folosi doar sucul de la ea, cam 100ml
Zahăr
200 g
   
Ulei
100 ml
   
Făină albă
400 g
eu am înlocuit 100g de făină cu 100g de fulgi fini de ovăz
Scorțișoară
2 lingurite
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Sare
0.25 lingurite
   
Stafide
100 g
   
Nuci
100 g
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Stoarceți zeama de la portocală.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 1
Pas 2

Merele se spală și se curăță de cotor.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 2
Pas 3

Le mărunțiți bine în robot sau blender, dar puteți și să le dați prin răzătoare.

Eu aș prefera totuși robotul, așa puteți lăsa bucățile de mere un pic mai mari și se vor simți în prăjitură.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 3
Pas 4

Într-un bol puneți merele, adăugați zahărul, uleiul și zeama de portocală - amestecați bine.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 4
Pas 5

Acum adăugați și făina (și fulgii de ovăz dacă folosiți), scorțișoara, praful de copt și sarea - amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 5
Pas 6

Aluatul este ceva mai dens, așa și trebuie. Puneți stafidele și nucile puțin tăiate cu un cuțit, sau în robot, amestecați.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 6
Pas 7

Turnați aluatul într-o tavă (a mea a fost de 28x28cm) așternută cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină.

Nivelați și distribuiți uniform aluatul cu o lingură sau spatulă.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 7
Pas 8

Se coace la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade timp de 35-40 de minute.

Când este gata, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet în tavă.

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 8
Pas 9

Porționați și savurați.

Poftă Bună!

Prăjitură cu mere, nuci și scorțișoară, de post - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (un platou mare)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 11 Dec 2023, 09:16

Buna Lena, reteta asta e perfect de rapida si buna cu ingrediente care le avem deja in casa. am folosit faina integrala. am taiat merele in bucatele cu cutitul. am pus intr'o forma de tarta. a crescut frumos si este pufoasa si aromata!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lianulia
Lianulia 16 Jan 2022, 16:09

Nici la mine nu a crescut deloc... :(

Dar se mananca, gustul e bestial :)

Diada
Diana Daria (Diada) 21 Mar 2021, 18:14

Draga Lena, de ce oare numai la mine nu a crescut?😥 Praful de copt trebuie cumva dizolvat? Eu l-am adaugat pur si simplu..

lena
Elena (lena) Diana Daria (Diada) 21 Mar 2021, 19:06

Nu trebuie dizolvat praful de copt. Poate au fost merele mai mari si zemoase, sau de la faina...

DianaU
DianaU 11 Mar 2019, 00:12

Am incercat si eu in aceasta seara facand mici ajustari:am folosit faina integrala, o portocala 1/2 si fulgi de migdale in loc de nuci. La final am topit un pic de ciocolata si a iesit minunat. Multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Head863
Head (Head863) 23 Feb 2018, 21:12

Cred că secretul unei prăjituri mai aerate este şi faptul că făina nu trebuie amestecată prea mult în compoziţie, doar atât cât să nu fie cocoloaşe mari de făină.

Nota mea pentru rețetă:
IuliaWeiss451
Iulia Weiss (IuliaWeiss451) 23 Feb 2018, 19:50

Foarte ușor de preparat și familia a fost încântată de rezultat. Mulțumim!

Nota mea pentru rețetă:
VioricaGhervas758
Viorica Ghervas (VioricaGhervas758) 08 Dec 2017, 23:26

Eu am făcut-o exact cum e indicat în rețeta ta, am respectat gramajul fiecărui ingredient și am pus făină doar, fără fulgi de ovăz, nu mi-a ieșit deloc lipicioasă! Super gustoasă, merci, Lena!

Nota mea pentru rețetă:
AndroneMirela326
Mirela An (AndroneMirela326) 24 Nov 2017, 20:52

Prajiturile sunt superbe! am facut astazi reteta, intocmai cu cantitatile mentionate in reteta, singura diferente fiind la cantitatea de zahar (am folosit 100 g) si la mere - le-am taiat cubulete cu cutitul. Sunt moi si aromate! Multumesc mult! voi reveni si cu poza

Nota mea pentru rețetă:
Maria K
Maria K 19 Mar 2016, 20:34

Fetelor eu aveam 3 mere si am pus si o banana si numai faina,a iesit super gusotasa! poate o mai tineti un pic la cuptor?! eu am pus cuptorul ventilat si 40 min  Mersi Lena ! e tare gustoasa! 

 
Nota mea pentru rețetă:
mia barboiu
mia barboiu 28 Nov 2015, 19:36

Minunata....eu am facut-o chiar mai dietetica cu  faina integrala si 200 g de fulgi de ovaz si inlocuind zaharul cu un indulcitor, nota 20...simpla, rapida si sanatoasa, de facut cu cea mai mare incredere..mii de multumiri Lena!!! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile