Negresa cu bezea

Negresa cu bezea

Sa va prezint acum cea mai testata reteta de pe site, a trebuit s-o refac de 6 ori pana am ajuns la varianta finala! Dar sa stiti ca anume aceasta reteta de negresa a meritat tot timpul si efortul. Nu ma ambitionam atat de mult daca nu o gustam inainte la cineva, dar nu am primit reteta de la doamna respectiva si am zis ca ma descurc eu, internetul e mare...si calitatea retetelor din pacate lasa de dorit... Asa ca am mancat negresa cu totii(familia, cunostintele) si de 6 ori :))

Negresa aceasta este sa zic asa, una "Premium", arata de nota 20, se face simplu, relativ ieftin si repede. Cea mai simpla si la indemana crema de deasupra, este acest sufleu de albus, arata minunat si este foarte aerat si light.

Varianta finala este perfecta, frumoasa, gustoasa si simpla - asta cu instructiunile corecte, si nu ma laud aici. Chiar a trebuit sa muncesc la ea ca sa-mi dau seama unde gresesc.

Duoamnelor bloggeri, daca va intrebati ce sa faceti ca sa aveti un site de succes, va sugerez in primul rand sa lucrati constiincios la retete, sa fie clar, pe scurt, simplu si bine expuse. Din acest motiv nu voi mentiona sursele de unde m-am inspirat(de obicei o fac constiincios!) pt ingredientele de baza pt ca pana la urma le-am modificat pe parcurs ca sa iasa bine, exemplar.

Ingrediente

Oua
6 buc
Lapte
300 ml
Zahar
300 g
Unt
150 g
moale, la temperatura camerei
Cacao pudra
40 g
sau 4-5 linguri
Esenta de rom
1 buc
optional, daca va place
Esenta de vanilie
1 buc
Ciocolata neagra
30 g
Sare
0.25 lingurite
Pesmet
3 linguri
optional pt tapetat tava
Praf de copt
10 g
1 plic
Faina alba
160 g

Pasi de urmat

1

Inainte sa va apucati efectiv de facut prajitura, dati drumul la cuptor(180-200grade) si pregatiti tava.

Eu am luat tava de 24x34 de cm, de sticla(luata de la Ikea, la pret f.rezonabil). Puteti folosit oricare alta tava adanca cam de aceeasi marime.

O puteti asterne cu hartie de copt sau cum am facut eu - ungeti cu unt si presarati bine cu pesmet, asta ca sa aveti o margine mai dreapta la prajitura(am observat ca de la hartie un pic se deformeaza, ca nu vine bine pe peretii tavii).

Daca nu aveti pesmet puteti unge tava cu unt/ulei si asterne hartie, asa va adera mai bine la pereti..

2

Separati albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile le puneti intr-un bol adanc, adaugati 150g de zahar, un pic de sare si mixati bine pana se fac spuma mai deschisa la culoare.

3

Adaugati untul moale, mixati bine.

4

Apoi turnati laptele, adaugati faina, praful de copt, cacao si esenta de rom.

Mixati bine sa nu fie cocoloase.

5

Va iesi un aluat moale si putin mai dens, ca o smantana mai groasa.

6

Turnati aluatul in tava pregatita la pasul 1 si o dati la cuptorul preincalzit la 180-200 de grade pentru aproximativ 15 minute.

7

Cam peste 10 minute dupa ce ati dat tava in cuptor va apucati sa faceti spuma de albus.

Incepeti sa bateti albusurile cu un pic de sare(fara zahar), cand capata putin volum, ca in poza, incepeti sa adaugati zaharul cate putin(restul de 150g).

8

Iese o spuma moale, nu foarte aerata, cu zaharul dizolvat complet.

Adaugati in ea esenta de vanilie si amestecati atent.

9

Acum verificati blatul din cuptor, trebuie sa fie prins bine aluatul. Daca presati usor cu degetul in mijloc nu trebuie sa tremure coca, ca si cum ar fi cruda si lichida inauntru.

10

Puneti spuma de albus peste blat si o nivelati atent.

11

Cam asa ceva.

Puneti tava inapoi in cuptor, scadeti temperatura cuptorului la 150-160 de grade.

12

Lasati tava in cuptor cam 10 minute, cand sufleul se rumeneste putin si doar usor a crescut.

Nu lasati mai mult pt ca aveti riscul sa se lase albusul, se pleoshteste de tot dupa scoaterea din cuptor.

13

Cand este gata, o scoateti din cuptor si lasati putin pe masa.

In acest timp radeti ciocolata prin razatoarea marunta intr-o farfurie si apoi presarati ciocolata rasa peste sufleul fierbinte.

Nu radeti direct peste prajitura, aerul fierbinte care vine de la prajitura va topi ciocolata efectiv in maini si cam va veti enerva :)

14

Lasati sa se raceasca complet prajitura, asa ciocolata topita se va intari si va forma o crusta delicioasa pe sufleu.

Portionati si serviti cu mare placere!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10-15 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (23 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 61

Emy 2012
Emy 2012 12 mai 2019, 12:08

Putem inlocui untul cu ulei?

lena
Elena (lena) Emy 2012 15 mai 2019, 13:47

Ar merge.

ChendeaCatalina442
Chendea Catalina (ChendeaCatalina442) 03 nov 2018, 15:37

Multumesc, a iesit foarte buna. Initial mi s-a parut prea scurt intervalul de coacere dar am mers pe incrdere si a fost perfect. Multumesc si felicitari pentru blog.

Nota mea pentru reteta:
Irina H
Irina H 23 aug 2018, 19:35

Zaharul folisit este tot de tip tos sau la bezea e pudra?

lena
Elena (lena) Irina H 23 aug 2018, 19:43

Da, este zahar tos si la bezea.

TabitaIordache254
Tabita Iordache (TabitaIordache254) 16 ian 2018, 15:26

s-a mancat mai repede decat am facut-o

Noroc ca am facut pozele repede

delicioasa

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 24 dec 2017, 15:37

Astazi am pregatit aceasta reteta,special pentru Craciun,a iesit tare bine.

Iti multumesc Lena pt.toate retetele tale,esti inspiratia mea zilnica si-ti doresc Sarbatori linistite,cu sanatate si multe bucurii alaturi de cei dragi !

La multi si fericiti ani !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Stefy3 24 dec 2017, 15:49

Multumesc mult, la fel si voua! ❤️

Sin Elena
Sin Elena 14 oct 2017, 19:33

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaZamfir546
Ana Zamfir (AnaZamfir546) 29 sep 2017, 13:42

Este printre preferatele mele. Multumim pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 oct 2016, 17:38

Buna Lena! Am facut si eu negresa dupa rețeta ta, sper ca mi-a iesit). Nu stiu cum trebuie sa furai am o întrebare, bezeaua tb sa iasa ca un sufleu moale?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 oct 2016, 22:26

Da, trebuie sa fie ca un sufleu moale si pufos. Arata super!

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) Elena (lena) 15 oct 2016, 10:19

Mulțumesc mult! E meritul tau ca ai explicat foarte bine! Le-a plăcut si prietenilor, m-au întrebat rețeta!)))

RamonaStratulat623
Ramona Stratulat (RamonaStratulat623) 25 sep 2016, 16:39

Eu am doua maini stangi in bucatarie dar urmarind pas cu pas reteta,mi.a iesit perfect.😉👍Multumesc!😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 16 mar 2016, 11:55

F buna prajiturica asta...si aspectuoasa.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile