Negresa cu bezea

Negresa cu bezea

Sa va prezint acum cea mai testata reteta de pe site, a trebuit s-o refac de 6 ori pana am ajuns la varianta finala! Dar sa stiti ca anume aceasta reteta de negresa a meritat tot timpul si efortul. Nu ma ambitionam atat de mult daca nu o gustam inainte la cineva, dar nu am primit reteta de la doamna respectiva si am zis ca ma descurc eu, internetul e mare...si calitatea retetelor din pacate lasa de dorit... Asa ca am mancat negresa cu totii(familia, cunostintele) si de 6 ori :))

Negresa aceasta este sa zic asa, una "Premium", arata de nota 20, se face simplu, relativ ieftin si repede. Cea mai simpla si la indemana crema de deasupra, este acest sufleu de albus, arata minunat si este foarte aerat si light.

Varianta finala este perfecta, frumoasa, gustoasa si simpla - asta cu instructiunile corecte, si nu ma laud aici. Chiar a trebuit sa muncesc la ea ca sa-mi dau seama unde gresesc.

Duoamnelor bloggeri, daca va intrebati ce sa faceti ca sa aveti un site de succes, va sugerez in primul rand sa lucrati constiincios la retete, sa fie clar, pe scurt, simplu si bine expuse. Din acest motiv nu voi mentiona sursele de unde m-am inspirat(de obicei o fac constiincios!) pt ingredientele de baza pt ca pana la urma le-am modificat pe parcurs ca sa iasa bine, exemplar.

Ingrediente

Oua
6 buc
Lapte
300 ml
Zahar
300 g
Unt
150 g
moale, la temperatura camerei
Cacao pudra
40 g
sau 4-5 linguri
Esenta de rom
1 buc
optional, daca va place
Esenta de vanilie
1 buc
Ciocolata neagra
30 g
Sare
0.25 lingurite
Pesmet
3 linguri
optional pt tapetat tava
Praf de copt
10 g
1 plic
Faina alba
160 g

Pasi de urmat

1

Inainte sa va apucati efectiv de facut prajitura, dati drumul la cuptor(180-200grade) si pregatiti tava.

Eu am luat tava de 24x34 de cm, de sticla(luata de la Ikea, la pret f.rezonabil). Puteti folosit oricare alta tava adanca cam de aceeasi marime.

O puteti asterne cu hartie de copt sau cum am facut eu - ungeti cu unt si presarati bine cu pesmet, asta ca sa aveti o margine mai dreapta la prajitura(am observat ca de la hartie un pic se deformeaza, ca nu vine bine pe peretii tavii).

Daca nu aveti pesmet puteti unge tava cu unt/ulei si asterne hartie, asa va adera mai bine la pereti..

2

Separati albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile le puneti intr-un bol adanc, adaugati 150g de zahar, un pic de sare si mixati bine pana se fac spuma mai deschisa la culoare.

3

Adaugati untul moale, mixati bine.

4

Apoi turnati laptele, adaugati faina, praful de copt, cacao si esenta de rom.

Mixati bine sa nu fie cocoloase.

5

Va iesi un aluat moale si putin mai dens, ca o smantana mai groasa.

6

Turnati aluatul in tava pregatita la pasul 1 si o dati la cuptorul preincalzit la 180-200 de grade pentru aproximativ 15 minute.

7

Cam peste 10 minute dupa ce ati dat tava in cuptor va apucati sa faceti spuma de albus.

Incepeti sa bateti albusurile cu un pic de sare(fara zahar), cand capata putin volum, ca in poza, incepeti sa adaugati zaharul cate putin(restul de 150g).

8

Iese o spuma moale, nu foarte aerata, cu zaharul dizolvat complet.

Adaugati in ea esenta de vanilie si amestecati atent.

9

Acum verificati blatul din cuptor, trebuie sa fie prins bine aluatul. Daca presati usor cu degetul in mijloc nu trebuie sa tremure coca, ca si cum ar fi cruda si lichida inauntru.

10

Puneti spuma de albus peste blat si o nivelati atent.

11

Cam asa ceva.

Puneti tava inapoi in cuptor, scadeti temperatura cuptorului la 150-160 de grade.

12

Lasati tava in cuptor cam 10 minute, cand sufleul se rumeneste putin si doar usor a crescut.

Nu lasati mai mult pt ca aveti riscul sa se lase albusul, se pleoshteste de tot dupa scoaterea din cuptor.

13

Cand este gata, o scoateti din cuptor si lasati putin pe masa.

In acest timp radeti ciocolata prin razatoarea marunta intr-o farfurie si apoi presarati ciocolata rasa peste sufleul fierbinte.

Nu radeti direct peste prajitura, aerul fierbinte care vine de la prajitura va topi ciocolata efectiv in maini si cam va veti enerva :)

14

Lasati sa se raceasca complet prajitura, asa ciocolata topita se va intari si va forma o crusta delicioasa pe sufleu.

Portionati si serviti cu mare placere!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10-15 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (25 voturi)

Comentarii

Flori Meier
Flori Meier 18 iun 2015, 13:44

  Lena, la ingrediente nune trecuta faina!!!

Melanie
Melanie 18 iun 2015, 13:54

Uau! Arata suuuuuper! O voi incerca, mai ales ca a fost atat de muncita reteta!

lena
Elena (lena) 18 iun 2015, 15:25

Oops, sorry, gata, am corectat, merci Flory!

Flori Meier
Flori Meier 18 iun 2015, 19:13

Pfff ... Ce bine!! Ma apuc s-o fac acusica!!

miflad
miflad 19 iun 2015, 06:53

Exact asa o fac si eu ! Si tot dupa multe incercari am ajuns la varianta asta :) cateodata mai adaug si 50g alune / nuci / migdale maruntite ;)

mariane
mariane 19 iun 2015, 11:14

Mama ii zice acestei praji "Dinte negru " si spuma o bate pe baie de abur pana se intareste si incepe sa se zahariseasca apoi o pune pe blatul racit. Trebuie sa alegi foarte bine momentul in care pui iei albusurile de pe aburi pentru ca dupa ce ai intins albusurile ele trebuie sa se faca bezea tare. Dar merita tot efortul pentru ca e mult mai buna asa. Apoi trebuie sa ai grija sa nu-ti cada pe podea cu spuma in jos cum s-a intamplat la mine.

Flori Meier
Flori Meier 19 iun 2015, 12:12

 Cea mai buna negresa!!! Mi-a iesit super .. Multumesc din suflet pt reteta!!!

Poza mea pentru reteta:
Milea Felicia
Milea Felicia 19 iun 2015, 19:52
 

  Sunt convinsa ca este minunata. Toate retetele pe care le-am facut de pe blogul tau mi-au iesit........ ce sa mai zic. Cel mai recent am facut fasolea verde cu curry. A fost delicioasa. Fooooarte buna!!!!!!!!!!!!. Ne-am lins pe degete.  Iti multumesc din suflet. Nu stiu ce m-as fi facut fara retetele tale.

 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 20 iun 2015, 10:37

Ooo, ma bucur Felicia, sa aveti pofta buna!

Poate pui un comentariu si la reteta de Curry de fasole, sa prinda lumea curaj si sa-l incerce :)

Nicole Nicole
Nicole Nicole 20 iun 2015, 11:53

Multumesc ptr reteta! A iesit perfect!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
viorika
viorika 20 iun 2015, 16:44

Bunaaa!!!1

Nota mea pentru reteta:
viorika
viorika 20 iun 2015, 16:46

Superba, rapid si usor de preparat..

 Mersi.

Poza mea pentru reteta:
Lenutzza
Lenutzza 21 iun 2015, 09:09

Ajutor Lena. cind bat albusurile se primeste o compozitie spumoasa, pufoasa, numai adaog zaharul si scade totul. devine lichida... doua portii am stricat... poate fi problena ca amestec cu mixerul?

lena
Elena (lena) Lenutzza 21 iun 2015, 09:42

Zaharul se adauga cate putin, bateti, iar adaugati si tot asa.

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 23 iun 2015, 08:44

Buna, vreau sa incerc si eu, dar as vrea sa pun in compozitie dulceata de cirese amare, oare afecteaza cu ceva? Sau sa pun un strat intre compozitie si bezea?

lena
Elena (lena) Oana-Maria Lupu (oanny) 23 iun 2015, 09:14

Cred ca va fi bine, merge in ambele variante.

Alinusa C.
Alinusa C. 23 iun 2015, 16:25

Mda !!! Cu siguranță o voi încerca și mai mult ca sigur îmi va ieși așa cum toate rețetele postate de tine sunt % o reușită ...nu ca altele ...și aici vreau sa va povestesc ce am pățit azi...io în criza de timp,având un bb mic care nu prea doarme singurel și vrând sa mănânc o prăjitură de casa,mă pune al cu coarne și fac o tentativa de prăjitură după un site...cică cea mai rapida prăjitură...nu vreți sa știți ce a iesit.Vorba tatălui meu,D-zeu sa-l odihnească în pace,"Dacă toate muștele am face miere..."și cred ca știți vorba ăsta de duh din popor :)))așa se cu doamnele care postează rețete "la mișto"și prostii ca mine le încearcă .

Nota mea pentru reteta:
oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 24 iun 2015, 10:43

super buna a iesit :)

Poza mea pentru reteta:
Copilarie
Copilarie 24 iun 2015, 19:47

Superba reteta Lena! am facuto astazi prima oara pt ca aleg retete pt targul copiilor la scoala. s-a intamplat ca  a trecut in fuga pe la noi Dna de la agentie prin care inchiriem casa in UK, a gustat si cu un zambet mi-a indicat la bezea ca e foarte buna)) deci hotarat - Negresa ta va merge la targ si va fi mancata de public engglez))

Poza mea pentru reteta:
Copilarie
Copilarie 24 iun 2015, 19:50

apropos am ales nick name copilarie ca variantele numelui meu erau epuizate(( Mult succes draga mea! Esti o bucatareasa extraordinara! Natalia

Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 08 iul 2015, 01:12

Este foarte bună! Pufoasă, ușoară, nu e prea dulce! Numai bună de savurat lângă un pahar de apă minerală! 

Poza mea pentru reteta:
Gianina calugareanu
Gianina calugareanu 16 iul 2015, 12:07

Asa o reteta de negresa reusita nu am probat niciodata.MULTUMESC 😘

Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 16 iul 2015, 20:26

Daca fac tot in tava teflonata dar mai mica si cu jumatate din ingrediente,are ceva?

lena
Elena (lena) hanna 19 iul 2015, 19:26

Iese sigur, acum depinde cat de gros e stratul de bezea, daca este prea subtire se lasa.

Valush
Valush 24 iul 2015, 20:01

Lenaaaa e bestialaaaa!!!! Multumesc ptr reteta, ieftin, rapid si foooaarte gustoasa! Am facut-o ptr prima oara, ce zici, mi-a iesit bine din ce vezi in poza?

Nota 100 cu felicitari!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Valush 25 iul 2015, 18:33

Arata Super! Bravo si ma bucur mult ca va place!

alexandra m
alexandra m 23 sep 2015, 01:55

Vai Lena.. tu nici nu iti dai seama ce binecuvantare sunt retetele tale pentru familia mea. Suntem tare departe de Romania si asa de bine e sa pot gati romaneste! Toate retetele tale sunt extraordinar de bune si explicate pe intelesul tuturor!iti multumesc pentru tot efortul tau sa ne daruiesti cele mai bune retete!

Nota mea pentru reteta:
Ekaterinka
Ekaterinka 23 nov 2015, 21:36

Len bezeaua cum iese,ce consistenta are?e mai cremoasa sau e tare ca asta care se gaseste in Ro?ca mi- a mai facut cu ochiul si reteta de clatite cu bezea dar daca iese teapana bezeaua...

lena
Elena (lena) Ekaterinka 23 nov 2015, 22:28

Nu este tare, e moale si pufoasa ca un sufle.

Ekaterinka
Ekaterinka 24 nov 2015, 20:48

perfect atunci.multumesc

Iuliana-Alisa
Iuliana-Alisa 09 ian 2016, 20:34

Acum o fac...

Deea.p87
Deea.p87 11 ian 2016, 11:54

Perfecta!

Nota mea pentru reteta:
Athena
Athena 13 feb 2016, 21:31

Foarte buna !! 

Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 16 mar 2016, 11:55

F buna prajiturica asta...si aspectuoasa.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Iulia cretu
iulia (Iulia cretu) 20 mar 2016, 15:57

Fff buna

Nota mea pentru reteta:
OanaStinga873
Oana Stinga (OanaStinga873) 03 iul 2016, 16:52

Gramajul de faina e corect ? 🙄🙄🙄 ca acum am facut si eu dar compozitia era cam zemoasa asa ca m-am incumetat si am mai pus faina 😰😰😰 . Am urmat in tocmai pasii dar pauza rezultatul de aluat ca o smantana 😂😂😂. Asteptam sa vedem ce iese. Pana acum din retetele facute de la tine au iesit super sper ca nu am dat gres cu asta ca am mai pus faina

lena
Elena (lena) Oana Stinga (OanaStinga873) 03 iul 2016, 23:10

E bine gramajul, poate depinde de calitatea fainii...

GabrielaMarinaCraciun727
Gabriela Marina Craciun (GabrielaMarinaCraciun727) 07 sep 2016, 17:11

Am facut si eu aceasta reteta,dar mi se lasa bezeaua,de ce?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gabriela Marina Craciun (GabrielaMarinaCraciun727) 08 sep 2016, 10:15

Nu ati batut suficient albusurile cu zahar si acesta nu s-a dizolvat complet in ele.

Sau a stat prea mult la cuptor dupa ce i-ati pus albusurile deasupra.

Dar cred ca varianta nr.2 mai mult ca sigur.

RamonaStratulat623
Ramona Stratulat (RamonaStratulat623) 25 sep 2016, 16:39

Eu am doua maini stangi in bucatarie dar urmarind pas cu pas reteta,mi.a iesit perfect.😉👍Multumesc!😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 oct 2016, 17:38

Buna Lena! Am facut si eu negresa dupa rețeta ta, sper ca mi-a iesit). Nu stiu cum trebuie sa furai am o întrebare, bezeaua tb sa iasa ca un sufleu moale?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 oct 2016, 22:26

Da, trebuie sa fie ca un sufleu moale si pufos. Arata super!

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) Elena (lena) 15 oct 2016, 10:19

Mulțumesc mult! E meritul tau ca ai explicat foarte bine! Le-a plăcut si prietenilor, m-au întrebat rețeta!)))

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 oct 2016, 17:40

Nu stiu cum tb sa fie si am o intrebare*))))

DanielaLavric513
Daniela Lavric (DanielaLavric513) 17 dec 2016, 17:32

cam cat iese de inalta?

lena
Elena (lena) Daniela Lavric (DanielaLavric513) 19 dec 2016, 20:51

Cu tot cu bezea ar fi vreo 3 cm.

ComanCarmen478
Coman Carmen (ComanCarmen478) 30 dec 2016, 21:42

Ooooo,este minunata.

Foarte bine prezentata reteta.

Mulțumesc mult pentru postare.

Nota mea pentru reteta:
AnaZamfir546
Ana Zamfir (AnaZamfir546) 29 sep 2017, 13:42

Este printre preferatele mele. Multumim pentru reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 14 oct 2017, 19:33

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 24 dec 2017, 15:37

Astazi am pregatit aceasta reteta,special pentru Craciun,a iesit tare bine.

Iti multumesc Lena pt.toate retetele tale,esti inspiratia mea zilnica si-ti doresc Sarbatori linistite,cu sanatate si multe bucurii alaturi de cei dragi !

La multi si fericiti ani !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Stefy3 24 dec 2017, 15:49

Multumesc mult, la fel si voua! ❤️

TabitaIordache254
Tabita Iordache (TabitaIordache254) 16 ian 2018, 15:26

s-a mancat mai repede decat am facut-o

Noroc ca am facut pozele repede

delicioasa

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 23 ian 2018, 19:42

Nu am sincronizat bine baterea albușului cu coptul blatului și am pus albușul când blatul nu se prinsese chiar bine. Am avut emoții dar, până la urmă a ieșit bine! Un deliciu!

Nota mea pentru reteta:
Irina H
Irina H 22 aug 2018, 16:34

Buna ziua! Ce fel de unt se foloseste in reteta, de 65% sau de 82% grasime?

lena
Elena (lena) Irina H 22 aug 2018, 16:37

Oricare din ele.

Irina H
Irina H Elena (lena) 22 aug 2018, 18:52

Multumesc!

Irina H
Irina H 23 aug 2018, 19:35

Zaharul folisit este tot de tip tos sau la bezea e pudra?

lena
Elena (lena) Irina H 23 aug 2018, 19:43

Da, este zahar tos si la bezea.

ChendeaCatalina442
Chendea Catalina (ChendeaCatalina442) 03 nov 2018, 15:37

Multumesc, a iesit foarte buna. Initial mi s-a parut prea scurt intervalul de coacere dar am mers pe incrdere si a fost perfect. Multumesc si felicitari pentru blog.

Nota mea pentru reteta:
Emy 2012
Emy 2012 12 mai 2019, 12:08

Putem inlocui untul cu ulei?

lena
Elena (lena) Emy 2012 15 mai 2019, 13:47

Ar merge.

Stefy3
Stefy3 20 oct 2019, 22:11

Astăzi am făcut această rețetă, pentru a patra oara, cred:) Este minunata, un gust perfect pentru o negresa.

Multe rețete inspirate, Lena!

Mulțumim pentru tot ce faci, toată munca depusa, eu ma inspir în fiecare săptămână de pe site-ul tău!

Poza mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 30 mar 2020, 16:57

Am facut negresa vinerea trecuta; n-a rezistat mult. Nu am apucat sa fac poza doar cu ea, asa ca am atasat-o pe cea cu toata masa. Multumesc din suflet, Lena; negresa e prajitura mea preferata din copilarie :)

FeliciaFundeanu956
Felicia (FeliciaFundeanu956) 22 apr 2020, 10:19

Am facut aceasta prajitura de Paste: a iesit minunata! Daca imi pot permite o sugestie: untul l-am pus topit (se amesteca mai bine), am adaugat un virf de lingurita de bicarbonat (prajitura iese mai pufoasa) si am schimbat ciocolata rasa cu o glazura de ciocolata (gasita tot pe acest site). Ca si Miruna, este prajitura copilariei! Multumesc Elena!

Nota mea pentru reteta:
Andrada Bianca
Andrada Bianca 16 mai 2020, 19:17

Foarte buna! A iesit gustoasa si a crescut!

Multumesc pentru reteta!🤗

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: