Negresă cu bezea

Negresă cu bezea

Să vă prezint acum cea mai testată rețetă de pe site, a trebuit s-o refac de 6 ori până am ajuns la varianta finală! Dar să știți că anume această rețetă de negresă a meritat tot timpul și efortul. Nu mă ambiționam atât de mult dacă nu o gustam înainte la cineva, dar nu am primit rețeta de la doamna respectivă și am zis că mă descurc eu, internetul e mare...și calitatea rețetelor din păcate lasă de dorit... Așa că am mâncat negresă cu toții (familia, cunoștințele) și de 6 ori :))

Negresa aceasta este să zic așa, una "Premium", arată de nota 20, se face simplu, relativ ieftin și repede. Cea mai simplă și la îndemână cremă de deasupra, este acest sufleu de albuș, arată minunat și este foarte aerat și light.

Varianta finală este perfectă, frumoasă, gustoasă și simplă - asta cu instrucțiunile corecte, și nu mă laud aici. Chiar a trebuit să muncesc la ea ca să-mi dau seama unde greșesc.

Doamnelor bloggeri, dacă vă întrebați ce să faceți ca să aveți un site de succes, vă sugerez în primul rând să lucrați conștiincios la rețete, să fie clar, pe scurt, simplu și bine expuse. Din acest motiv nu voi menționa sursele de unde m-am inspirat (de obicei o fac conștiincios!) pentru ingredientele de bază pentru că până la urmă le-am modificat pe parcurs ca să iasă bine, exemplar.

Ingrediente

Ouă
6 buc
   
Lapte
300 ml
   
Zahăr
300 g
   
Unt
150 g
moale, la temperatura camerei
Cacao pudră
40 g
sau 4-5 linguri
Esență de rom
1 buc
opțional, dacă vă place
Esență de vanilie
1 buc
   
Ciocolată neagră
30 g
   
Sare
0.25 lingurite
   
Pesmet
3 linguri
opțional pentru tapat tava
Praf de copt
10 g
1 plic
Făină albă
160 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Înainte să vă apucați efectiv de făcut prăjitura, dați drumul la cuptor (180-200 grade) și pregătiți tava.

Eu am luat tava de 24x34 de cm, de sticlă (luată de la Ikea, la preț f. rezonabil). Puteți folosi oricare altă tavă adâncă cam de aceeași mărime.

O puteți așterne cu hârtie de copt sau cum am făcut eu - ungeți cu unt și presărați bine cu pesmet, asta ca să aveți o margine mai dreaptă la prăjitură (am observat că de la hârtie un pic se deformează, că nu vine bine pe pereții tăvii).

Dacă nu aveți pesmet puteți unge tava cu unt/ulei și așterne hârtie, așa va adera mai bine la pereți..

Negresă cu bezea - Pas 1
Pas 2

Separați albușurile de gălbenușuri.

Gălbenușurile le puneți într-un bol adânc, adăugați 150g de zahăr, un pic de sare și mixați bine până se fac spumă mai deschisă la culoare.

Negresă cu bezea - Pas 2
Pas 3

Adăugați untul moale, mixați bine.

Negresă cu bezea - Pas 3
Pas 4

Apoi turnați laptele, adăugați făina, praful de copt, cacao și esența de rom.

Mixați bine să nu fie cocoloașe.

Negresă cu bezea - Pas 4
Pas 5

Va ieși un aluat moale și puțin mai dens, ca o smântână mai groasă.

Negresă cu bezea - Pas 5
Pas 6

Turnați aluatul în tava pregătită la pasul 1 și o dați la cuptorul preîncălzit la 180-200 de grade pentru aproximativ 15 minute.

Negresă cu bezea - Pas 6
Pas 7

Cam peste 10 minute după ce ați dat tava în cuptor vă apucați să faceți spuma de albuș.

Începeți să bateți albușurile cu un pic de sare (fără zahăr), când capătă puțin volum, ca în poză, începeți să adăugați zahărul câte puțin (restul de 150g).

Negresă cu bezea - Pas 7
Pas 8

Iese o spumă moale, nu foarte aerată, cu zahărul dizolvat complet.

Adăugați în ea esența de vanilie și amestecați atent.

Negresă cu bezea - Pas 8
Pas 9

Acum verificați blatul din cuptor, trebuie să fie prins bine aluatul. Dacă presați ușor cu degetul în mijloc nu trebuie să tremure coca, ca și cum ar fi crudă și lichidă înăuntru.

Negresă cu bezea - Pas 9
Pas 10

Puneți spuma de albuș peste blat și o nivelați atent.

Negresă cu bezea - Pas 10
Pas 11

Cam așa ceva.

Puneți tava înapoi în cuptor, scădeți temperatura cuptorului la 150-160 de grade.

Negresă cu bezea - Pas 11
Pas 12

Lăsați tava în cuptor cam 10 minute, când sufleul se rumenește puțin și doar ușor a crescut.

Nu lăsați mai mult pentru că aveți riscul să se lase albușul, se pleoștește de tot după scoaterea din cuptor.

Negresă cu bezea - Pas 12
Pas 13

Când este gata, o scoateți din cuptor și lăsați puțin pe masă.

În acest timp radeți ciocolata prin răzătoarea măruntă într-o farfurie și apoi presărați ciocolata rasă peste sufleul fierbinte.

Nu radeți direct peste prăjitură, aerul fierbinte care vine de la prăjitură va topi ciocolata efectiv în mâini și cam vă veți enerva :)

Negresă cu bezea - Pas 13
Pas 14

Lăsați să se răcească complet prăjitura, așa ciocolata topită se va întări și va forma o crustă delicioasă pe sufleu.

Porționați și serviți cu mare plăcere!

Poftă Bună!

Negresă cu bezea - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-15 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (26 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Flori Meier
Flori Meier 18 Jun 2015, 13:44

  Lena, la ingrediente nune trecuta faina!!!

Melanie
Melanie 18 Jun 2015, 13:54

Uau! Arata suuuuuper! O voi incerca, mai ales ca a fost atat de muncita reteta!

lena
Elena (lena) 18 Jun 2015, 15:25

Oops, sorry, gata, am corectat, merci Flory!

Flori Meier
Flori Meier 18 Jun 2015, 19:13

Pfff ... Ce bine!! Ma apuc s-o fac acusica!!

miflad
miflad 19 Jun 2015, 06:53

Exact asa o fac si eu ! Si tot dupa multe incercari am ajuns la varianta asta :) cateodata mai adaug si 50g alune / nuci / migdale maruntite ;)

mariane
mariane 19 Jun 2015, 11:14

Mama ii zice acestei praji "Dinte negru " si spuma o bate pe baie de abur pana se intareste si incepe sa se zahariseasca apoi o pune pe blatul racit. Trebuie sa alegi foarte bine momentul in care pui iei albusurile de pe aburi pentru ca dupa ce ai intins albusurile ele trebuie sa se faca bezea tare. Dar merita tot efortul pentru ca e mult mai buna asa. Apoi trebuie sa ai grija sa nu-ti cada pe podea cu spuma in jos cum s-a intamplat la mine.

Flori Meier
Flori Meier 19 Jun 2015, 12:12

 Cea mai buna negresa!!! Mi-a iesit super .. Multumesc din suflet pt reteta!!!

Poza mea pentru rețetă:
Milea Felicia
Milea Felicia 19 Jun 2015, 19:52
 

  Sunt convinsa ca este minunata. Toate retetele pe care le-am facut de pe blogul tau mi-au iesit........ ce sa mai zic. Cel mai recent am facut fasolea verde cu curry. A fost delicioasa. Fooooarte buna!!!!!!!!!!!!. Ne-am lins pe degete.  Iti multumesc din suflet. Nu stiu ce m-as fi facut fara retetele tale.

 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 20 Jun 2015, 10:37

Ooo, ma bucur Felicia, sa aveti pofta buna!

Poate pui un comentariu si la reteta de Curry de fasole, sa prinda lumea curaj si sa-l incerce :)

Nicole Nicole
Nicole Nicole 20 Jun 2015, 11:53

Multumesc ptr reteta! A iesit perfect!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
viorika
viorika 20 Jun 2015, 16:44

Bunaaa!!!1

Nota mea pentru rețetă:
viorika
viorika 20 Jun 2015, 16:46

Superba, rapid si usor de preparat..

 Mersi.

Poza mea pentru rețetă:
Lenutzza
Lenutzza 21 Jun 2015, 09:09

Ajutor Lena. cind bat albusurile se primeste o compozitie spumoasa, pufoasa, numai adaog zaharul si scade totul. devine lichida... doua portii am stricat... poate fi problena ca amestec cu mixerul?

lena
Elena (lena) Lenutzza 21 Jun 2015, 09:42

Zaharul se adauga cate putin, bateti, iar adaugati si tot asa.

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 23 Jun 2015, 08:44

Buna, vreau sa incerc si eu, dar as vrea sa pun in compozitie dulceata de cirese amare, oare afecteaza cu ceva? Sau sa pun un strat intre compozitie si bezea?

lena
Elena (lena) Oana-Maria Lupu (oanny) 23 Jun 2015, 09:14

Cred ca va fi bine, merge in ambele variante.

Alinusa C.
Alinusa C. 23 Jun 2015, 16:25

Mda !!! Cu siguranță o voi încerca și mai mult ca sigur îmi va ieși așa cum toate rețetele postate de tine sunt % o reușită ...nu ca altele ...și aici vreau sa va povestesc ce am pățit azi...io în criza de timp,având un bb mic care nu prea doarme singurel și vrând sa mănânc o prăjitură de casa,mă pune al cu coarne și fac o tentativa de prăjitură după un site...cică cea mai rapida prăjitură...nu vreți sa știți ce a iesit.Vorba tatălui meu,D-zeu sa-l odihnească în pace,"Dacă toate muștele am face miere..."și cred ca știți vorba ăsta de duh din popor :)))așa se cu doamnele care postează rețete "la mișto"și prostii ca mine le încearcă .

Nota mea pentru rețetă:
oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 24 Jun 2015, 10:43

super buna a iesit :)

Poza mea pentru rețetă:
Copilarie
Copilarie 24 Jun 2015, 19:47

Superba reteta Lena! am facuto astazi prima oara pt ca aleg retete pt targul copiilor la scoala. s-a intamplat ca  a trecut in fuga pe la noi Dna de la agentie prin care inchiriem casa in UK, a gustat si cu un zambet mi-a indicat la bezea ca e foarte buna)) deci hotarat - Negresa ta va merge la targ si va fi mancata de public engglez))

Poza mea pentru rețetă:
Copilarie
Copilarie 24 Jun 2015, 19:50

apropos am ales nick name copilarie ca variantele numelui meu erau epuizate(( Mult succes draga mea! Esti o bucatareasa extraordinara! Natalia

Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 08 Jul 2015, 01:12

Este foarte bună! Pufoasă, ușoară, nu e prea dulce! Numai bună de savurat lângă un pahar de apă minerală! 

Poza mea pentru rețetă:
Gianina calugareanu
Gianina calugareanu 16 Jul 2015, 12:07

Asa o reteta de negresa reusita nu am probat niciodata.MULTUMESC 😘

Nota mea pentru rețetă:
hanna
hanna 16 Jul 2015, 20:26

Daca fac tot in tava teflonata dar mai mica si cu jumatate din ingrediente,are ceva?

lena
Elena (lena) hanna 19 Jul 2015, 19:26

Iese sigur, acum depinde cat de gros e stratul de bezea, daca este prea subtire se lasa.

Valush
Valush 24 Jul 2015, 20:01

Lenaaaa e bestialaaaa!!!! Multumesc ptr reteta, ieftin, rapid si foooaarte gustoasa! Am facut-o ptr prima oara, ce zici, mi-a iesit bine din ce vezi in poza?

Nota 100 cu felicitari!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Valush 25 Jul 2015, 18:33

Arata Super! Bravo si ma bucur mult ca va place!

alexandra m
alexandra m 23 Sep 2015, 01:55

Vai Lena.. tu nici nu iti dai seama ce binecuvantare sunt retetele tale pentru familia mea. Suntem tare departe de Romania si asa de bine e sa pot gati romaneste! Toate retetele tale sunt extraordinar de bune si explicate pe intelesul tuturor!iti multumesc pentru tot efortul tau sa ne daruiesti cele mai bune retete!

Nota mea pentru rețetă:
Ekaterinka
Ekaterinka 23 Nov 2015, 21:36

Len bezeaua cum iese,ce consistenta are?e mai cremoasa sau e tare ca asta care se gaseste in Ro?ca mi- a mai facut cu ochiul si reteta de clatite cu bezea dar daca iese teapana bezeaua...

lena
Elena (lena) Ekaterinka 23 Nov 2015, 22:28

Nu este tare, e moale si pufoasa ca un sufle.

Ekaterinka
Ekaterinka 24 Nov 2015, 20:48

perfect atunci.multumesc

Iuliana-Alisa
Iuliana-Alisa 09 Jan 2016, 20:34

Acum o fac...

Deea.p87
Deea.p87 11 Jan 2016, 11:54

Perfecta!

Nota mea pentru rețetă:
Athena
Athena 13 Feb 2016, 21:31

Foarte buna !! 

Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 16 Mar 2016, 11:55

F buna prajiturica asta...si aspectuoasa.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Iulia cretu
iulia (Iulia cretu) 20 Mar 2016, 15:57

Fff buna

Nota mea pentru rețetă:
OanaStinga873
Oana Stinga (OanaStinga873) 03 Jul 2016, 16:52

Gramajul de faina e corect ? 🙄🙄🙄 ca acum am facut si eu dar compozitia era cam zemoasa asa ca m-am incumetat si am mai pus faina 😰😰😰 . Am urmat in tocmai pasii dar pauza rezultatul de aluat ca o smantana 😂😂😂. Asteptam sa vedem ce iese. Pana acum din retetele facute de la tine au iesit super sper ca nu am dat gres cu asta ca am mai pus faina

lena
Elena (lena) Oana Stinga (OanaStinga873) 03 Jul 2016, 23:10

E bine gramajul, poate depinde de calitatea fainii...

GabrielaMarinaCraciun727
Gabriela Marina Craciun (GabrielaMarinaCraciun727) 07 Sep 2016, 17:11

Am facut si eu aceasta reteta,dar mi se lasa bezeaua,de ce?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Gabriela Marina Craciun (GabrielaMarinaCraciun727) 08 Sep 2016, 10:15

Nu ati batut suficient albusurile cu zahar si acesta nu s-a dizolvat complet in ele.

Sau a stat prea mult la cuptor dupa ce i-ati pus albusurile deasupra.

Dar cred ca varianta nr.2 mai mult ca sigur.

RamonaStratulat623
Ramona Stratulat (RamonaStratulat623) 25 Sep 2016, 16:39

Eu am doua maini stangi in bucatarie dar urmarind pas cu pas reteta,mi.a iesit perfect.😉👍Multumesc!😘😘😘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 Oct 2016, 17:38

Buna Lena! Am facut si eu negresa dupa rețeta ta, sper ca mi-a iesit). Nu stiu cum trebuie sa furai am o întrebare, bezeaua tb sa iasa ca un sufleu moale?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 Oct 2016, 22:26

Da, trebuie sa fie ca un sufleu moale si pufos. Arata super!

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) Elena (lena) 15 Oct 2016, 10:19

Mulțumesc mult! E meritul tau ca ai explicat foarte bine! Le-a plăcut si prietenilor, m-au întrebat rețeta!)))

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 12 Oct 2016, 17:40

Nu stiu cum tb sa fie si am o intrebare*))))

DanielaLavric513
Daniela Lavric (DanielaLavric513) 17 Dec 2016, 17:32

cam cat iese de inalta?

lena
Elena (lena) Daniela Lavric (DanielaLavric513) 19 Dec 2016, 20:51

Cu tot cu bezea ar fi vreo 3 cm.

ComanCarmen478
Coman Carmen (ComanCarmen478) 30 Dec 2016, 21:42

Ooooo,este minunata.

Foarte bine prezentata reteta.

Mulțumesc mult pentru postare.

Nota mea pentru rețetă:
AnaZamfir546
Ana Zamfir (AnaZamfir546) 29 Sep 2017, 13:42

Este printre preferatele mele. Multumim pentru reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Sin Elena
Sin Elena 14 Oct 2017, 19:33

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 24 Dec 2017, 15:37

Astazi am pregatit aceasta reteta,special pentru Craciun,a iesit tare bine.

Iti multumesc Lena pt.toate retetele tale,esti inspiratia mea zilnica si-ti doresc Sarbatori linistite,cu sanatate si multe bucurii alaturi de cei dragi !

La multi si fericiti ani !!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Stefy3 24 Dec 2017, 15:49

Multumesc mult, la fel si voua! ❤️

TabitaIordache254
Tabita Iordache (TabitaIordache254) 16 Jan 2018, 15:26

s-a mancat mai repede decat am facut-o

Noroc ca am facut pozele repede

delicioasa

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 23 Jan 2018, 19:42

Nu am sincronizat bine baterea albușului cu coptul blatului și am pus albușul când blatul nu se prinsese chiar bine. Am avut emoții dar, până la urmă a ieșit bine! Un deliciu!

Nota mea pentru rețetă:
Irina H
Irina H 22 Aug 2018, 16:34

Buna ziua! Ce fel de unt se foloseste in reteta, de 65% sau de 82% grasime?

lena
Elena (lena) Irina H 22 Aug 2018, 16:37

Oricare din ele.

Irina H
Irina H Elena (lena) 22 Aug 2018, 18:52

Multumesc!

Irina H
Irina H 23 Aug 2018, 19:35

Zaharul folisit este tot de tip tos sau la bezea e pudra?

lena
Elena (lena) Irina H 23 Aug 2018, 19:43

Da, este zahar tos si la bezea.

ChendeaCatalina442
Chendea Catalina (ChendeaCatalina442) 03 Nov 2018, 15:37

Multumesc, a iesit foarte buna. Initial mi s-a parut prea scurt intervalul de coacere dar am mers pe incrdere si a fost perfect. Multumesc si felicitari pentru blog.

Nota mea pentru rețetă:
Emy 2012
Emy 2012 12 May 2019, 12:08

Putem inlocui untul cu ulei?

lena
Elena (lena) Emy 2012 15 May 2019, 13:47

Ar merge.

Stefy3
Stefy3 20 Oct 2019, 22:11

Astăzi am făcut această rețetă, pentru a patra oara, cred:) Este minunata, un gust perfect pentru o negresa.

Multe rețete inspirate, Lena!

Mulțumim pentru tot ce faci, toată munca depusa, eu ma inspir în fiecare săptămână de pe site-ul tău!

Poza mea pentru rețetă:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 30 Mar 2020, 16:57

Am facut negresa vinerea trecuta; n-a rezistat mult. Nu am apucat sa fac poza doar cu ea, asa ca am atasat-o pe cea cu toata masa. Multumesc din suflet, Lena; negresa e prajitura mea preferata din copilarie :)

FeliciaFundeanu956
Felicia (FeliciaFundeanu956) 22 Apr 2020, 10:19

Am facut aceasta prajitura de Paste: a iesit minunata! Daca imi pot permite o sugestie: untul l-am pus topit (se amesteca mai bine), am adaugat un virf de lingurita de bicarbonat (prajitura iese mai pufoasa) si am schimbat ciocolata rasa cu o glazura de ciocolata (gasita tot pe acest site). Ca si Miruna, este prajitura copilariei! Multumesc Elena!

Nota mea pentru rețetă:
Andrada Bianca
Andrada Bianca 16 May 2020, 19:17

Foarte buna! A iesit gustoasa si a crescut!

Multumesc pentru reteta!🤗

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MarianaIle892
Mariana Ile (MarianaIle892) 16 Aug 2020, 18:08

Din cate albusuri se pregătește bezeaua? Ca nu se specifica in reteta....doar ingrediente dar nu ce pt bezea cat zahar cum?

lena
Elena (lena) Mariana Ile (MarianaIle892) 16 Aug 2020, 19:17

Daca nu este specificat explicit, folositi toate cele 6 albusuri separate de galbenusuri la pasul 2. Cititi atent pasii si gasiti totul.

CarmenMoraru387
Carmen Moraru (CarmenMoraru387) 10 Sep 2020, 23:49

Va multumesc pentru reteta! Am facut-o de cateva ori si mi-a iesit mereu foarte bine! V-am multumit pentru reteta fiindca se vede ca e muncita 👍👍👍!!!! O recomand tuturor amatorilor de negrese(ultima data cand am facut-o am pus si gem de caise intre blat si bezea"a fost la cerere")!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
BogdanOctavian
BogdanOctavian 19 Jan 2021, 18:21

La cuptor temperatura de 180 grade se setează cu aer circulant sau cu căldură sus-jos? Va mulțumesc!

lena
Elena (lena) BogdanOctavian 19 Jan 2021, 18:43

Caldura sus-jos, fara ventilatie.

BogdanOctavian
BogdanOctavian Elena (lena) 19 Jan 2021, 18:53

Mulțumesc frumos pentru informație!

Elena89
Elena89 06 Dec 2022, 18:07

Wow a ieșit demențială deși nu am avut unt ci am folosit ulei. De fiecare data o fac cu mare plăcere.

Poza mea pentru rețetă: