Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat
Sau "Turta dulce a copilariei" cum i-a spus Codruta, inspiratia mea pentru aceasta reteta. Sa va spun sincer nu planificam sa fac reteta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut sa ma linistesc pana n-am incercat-o.
Si bine am facut, chiar este turta dulce adevarata - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turta dulce perfecta si moale, si ce este mai important - de casa...
Eu m-am indragostit de acest gust si cu siguranta este la ora actuala reteta de turta dulce pe care o voi face cu siguranta si in continuare.
Ingrediente
●
Zahar
260 g
+1 lingura pentru caramelizare
●
Oua
1 buc
+1 albus pentru glazura
●
Scortisoara
1 lingurita
●
Nucsoara
0.25 lingurite
●
Ienibahar macinat
0.25 lingurite
+coriandru si piper - optionale toate, puneti dupa gust si preferinte
●
Zahar pudra
1 pahar
pahar de 250ml
●
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-o cratita mica puneti 1 lingura de zahar si il topiti la foc incet, pana se caramelizeaza si devine maroniu inchis - aveti grija sa nu-l ardeti prea tare.
Pas 2
Turnati peste el 125ml de apa clocotita fierbinte(nu va speriati daca va face putin zgomot la inceput) si amestecati pana se topeste tot zaharul ars.
Pas 3
Adaugati in cratita cele 260g de zahar...
Pas 4
...si mirodeniile macinate, amestecati pana se topeste zaharul si siropul din cratita aproape incepe sa fiarba - dar nu trebuie sa clocoteasca!
Pas 5
Luati oala de pe foc si adaugati in ea 150g de faina.
Pas 6
Amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase - lasati la o parte acest amestec aproximativ jumate de ora sa se racoreasca bine. Puteti chiar sa-l treceti intr-un bol ca sa se raceasca mai repede.
Pas 7
In restul de 330g de faina adaugati 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu.
Pas 8
Peste faina adaugati untul topit si racorit, oul si amestecul de caramel cu faina din cratita.
Amestecati bine cu o lingura sau spatula sa se lege si incorporeze faina.
Pas 9
Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si framantati putin pana se uniformizeaza.
Va iese un aluat destul de placut, foarte putin lipicios.
Pas 10
Il taiati in bucatele mici, cam de marimea cat o nuca.
Pas 11
Formati bilute din ele si le aranjati pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Le coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 10 minute - aveti grija sa nu le tineti prea mult, se vor intari.
Pas 12
Cat se coace turta, faceti repede o glazura - se bate spuma alba un albus de ou, si se adauga cate putin si treptat 1 pahar de zahar pudra. Trebuie sa obtineti o glazura de albus mai densa si groasa, asa si trebuie daca vreti sa se usuce bine pe turta.
Pas 13
Scoateti din cuptor turta, observati ca va creste frumos si bine, sigur este coapta daca are fundul/baza rumenita.
Pas 14
Am impartit in 2 boluri mai mari turta(cat este fierbinte!) si am turnat peste ele glazura(ochiometric am masurat sa fie cam jumate din glazura totala in fiecare bol).
Se amesteca usor cu o lingura sau se scutura bine, acoperind bolul cu capac.
Pas 15
Ca sa se usuce le-am scos inapoi pe tava acoperita cu hartie de copt.
Pas 16
Glazura se usuca foarte repede, asa ca in jumate de ora, dupa ce s-a mai racorit si turta puteti deja s-o gustati si serviti.
Bineinteles ca cea mai buna este racita bine, cam la 1-2 ore dupa copt.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)