Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat

Sau "Turta dulce a copilariei" cum i-a spus Codruta, inspiratia mea pentru aceasta reteta. Sa va spun sincer nu planificam sa fac reteta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut sa ma linistesc pana n-am incercat-o.

Si bine am facut, chiar este turta dulce adevarata - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turta dulce perfecta si moale, si ce este mai important - de casa...

Eu m-am indragostit de acest gust si cu siguranta este la ora actuala reteta de turta dulce pe care o voi face cu siguranta si in continuare.

Ingrediente

Zahar
260 g
+1 lingura pentru caramelizare
Apa clocotita
125 ml
Oua
1 buc
+1 albus pentru glazura
Unt
50 g
Faina alba
480 g
Scortisoara
1 lingurita
Nucsoara
0.25 lingurite
Ghimbir
0.25 lingurite
Ienibahar macinat
0.25 lingurite
+coriandru si piper - optionale toate, puneti dupa gust si preferinte
Zahar pudra
1 pahar
pahar de 250ml
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita mica puneti 1 lingura de zahar si il topiti la foc incet, pana se caramelizeaza si devine maroniu inchis - aveti grija sa nu-l ardeti prea tare.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 1
Pas 2

Turnati peste el 125ml de apa clocotita fierbinte(nu va speriati daca va face putin zgomot la inceput) si amestecati pana se topeste tot zaharul ars.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 2
Pas 3

Adaugati in cratita cele 260g de zahar...

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 3
Pas 4

...si mirodeniile macinate, amestecati pana se topeste zaharul si siropul din cratita aproape incepe sa fiarba - dar nu trebuie sa clocoteasca!

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 4
Pas 5

Luati oala de pe foc si adaugati in ea 150g de faina.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 5
Pas 6

Amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase - lasati la o parte acest amestec aproximativ jumate de ora sa se racoreasca bine. Puteti chiar sa-l treceti intr-un bol ca sa se raceasca mai repede.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 6
Pas 7

In restul de 330g de faina adaugati 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 7
Pas 8

Peste faina adaugati untul topit si racorit, oul si amestecul de caramel cu faina din cratita.

Amestecati bine cu o lingura sau spatula sa se lege si incorporeze faina.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 8
Pas 9

Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si framantati putin pana se uniformizeaza.

Va iese un aluat destul de placut, foarte putin lipicios.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 9
Pas 10

Il taiati in bucatele mici, cam de marimea cat o nuca.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 10
Pas 11

Formati bilute din ele si le aranjati pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Le coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 10 minute - aveti grija sa nu le tineti prea mult, se vor intari.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 11
Pas 12

Cat se coace turta, faceti repede o glazura - se bate spuma alba un albus de ou, si se adauga cate putin si treptat 1 pahar de zahar pudra. Trebuie sa obtineti o glazura de albus mai densa si groasa, asa si trebuie daca vreti sa se usuce bine pe turta.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 12
Pas 13

Scoateti din cuptor turta, observati ca va creste frumos si bine, sigur este coapta daca are fundul/baza rumenita.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 13
Pas 14

Am impartit in 2 boluri mai mari turta(cat este fierbinte!) si am turnat peste ele glazura(ochiometric am masurat sa fie cam jumate din glazura totala in fiecare bol).

Se amesteca usor cu o lingura sau se scutura bine, acoperind bolul cu capac.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 14
Pas 15

Ca sa se usuce le-am scos inapoi pe tava acoperita cu hartie de copt.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 15
Pas 16

Glazura se usuca foarte repede, asa ca in jumate de ora, dupa ce s-a mai racorit si turta puteti deja s-o gustati si serviti.

Bineinteles ca cea mai buna este racita bine, cam la 1-2 ore dupa copt.

Pofta Buna!

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

Geanina R
Geanina R 09 Dec 2019, 14:02

Bună ziua,

Cât timp pot fi păstrate?

Ne putem apuca din timp, pentru Crăciun?

Mulțumesc! 🙂

lena
Elena (lena) Geanina R 09 Dec 2019, 14:05

Stau si 5-7 zile, poate se mai topeste glazura de la umezeala, dar asta daca nu se mananca, la cat de bune sunt😃

Geanina R
Geanina R Elena (lena) 09 Dec 2019, 14:07

Mulțumesc mult!

PS. Le ascund!!! 😉

Ginger12
Ginger12 24 Dec 2018, 15:01

Au iesit foarte bine si sunt tare gustoase!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ginger12
Ginger12 20 Dec 2018, 21:13

Maine o sa incerc si eu sa fac pentru prima data aceasta reteta😊

As avea o intrebare: vreau sa fac compozitia si sa coc doar jumatate din cantitate. Pot sa pastrez restul compozitiei la frigider timp de 2 zile si sa le coc atunci?

Multumesc! Revin maine cu poze!

lena
Elena (lena) Ginger12 20 Dec 2018, 21:14

Nu stiu sigur, nu am incercat, dar cred ca ar merge😉

DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:09

Si a2a tavita :) sa mi se ierte nepriceperea cu decoratul... :)

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:08

Aceasta e una din tavite

Poza mea pentru reteta:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:07

Nu ma am la decorat...

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 09:56

Mmmmmm e foaaaarte buna, chiar e mai buna si ca acea din magazine!!!!Are un gust minunat, doar că eu n-aveam zahăr pudră și am zbătut albușul cu zahăr obișnuit, și biscuiții îs cu puțin cîrț )), iar receta e chiar de nota 10 !!! Data viitoare o sa fac cu zahăr pudră!!! Lena mulțumesc pentru  receta atît de simplă, dar în același timp atît de bună!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Crini
Crini 08 May 2014, 18:43

Lalena mulțumim pt site si Rețetele tale minunate!!

foarte bune au iesit turtele la fel ca toate Rețetele ce le-am incercat

Poza mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 11 Jan 2014, 14:49

Multumesc foarte mult pentru reteta, sunt absolut minunate. Cu mult mai bune decat tot ce se gaseste in oras. Se fac usor, ies destule si sunt sanatoase, ceea ce conteaza cel mai mult.

Eu am facut glazura din 2 albusuri cu 2 pahare de zahar pudra, sa fiu sigura ca ajunge :) S-a intarit perfect, le-am pus un minut inapoi in cuptor dupa ce le-am uns dar nu cred ca era necesar, se intareau si fara. Multumim foarte mult!

Poza mea pentru reteta:
Clarutza
Clarutza 22 Dec 2013, 22:38

Si acestea sunt cele cu ciocolata!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile