Halva de Casa

Halva de Casa

Inca vreun an in urma nu m-as fi gandit sa fac in casa reteta de halva, se gaseste atat de multa in comert, este atat de ieftina... si mai nou, atat de plina cu arome sintetice, grasimi dubioase, coloranti, etc. De cand sunt cu regimul low-carb(sau viata low-carb), am invatat multe chestii faine, inclusiv si cum sa faci un desert de casa fara remuscari. Bineinteles ca orice halva este dulce, dar puteti cu succes inlocui zaharul de la ingrediente cu un indulcitor peferat care nu creste glicemia si va asigur ca veti da lovitura, mai bun desert la cafeaua de dimineata nu exista!

De gust, trebuie sa am grija la descriere pentru ca e pericol pentru pofticiosi - deci este buna rau, cu aroma fina de seminte prajite si unt, gata, mai departe va imaginati singuri.  Si cu siguranta nici o halva cumparata nu se compara cu aceasta halva de casa.

Mai jos cateva observatii utile, ca sa faceti halvaua dvs cat mai personalizata:

- Puteti inlocui o parte din semintele de floarea-soarelui cu oricare altele preferati;

- Mie imi place mult, si recomand sa o faceti cu unt de 80% grasime;

- In varianta vegana sau de post inlocuiti untul clasic cu cel de cocos si unt de cacao - aveti grija ca untul de cocos este mai moale si s-ar putea sa iasa mai sfaramicioasa, deci combinati cele doua pentru rezultat perfect;

- Puteti adauga orice arome preferati, cacao, fulgi de ciocolata, stafide, merisoare, goji, etc.

-  Pentru varianta low-carb folositi indulcitorul preferat, dar neaparat sa fie pudra - stevie, tagatose, xylitol, etc.

Ingrediente

Seminte de floarea soarelui
300 g
le puteti combina cu altele care va plac
Unt
150 g
in varianta de post puteti inlocui sau mixa cu unt de cocos si unt de cacao(o intareste foarte bine)
Zahar pudra
150 g
eu inlocuiesc cu indulcitor pudra dupa gust - de obicei pudra de tagatose sau xylitol macinat in masina de cafea
Vanilie
1 lingurite
puteti adauga si orice arome dupa gust - cacao, rom, cafea, in plus merisoare, stafide, bucatele de ciocolata sau cocos.

Pasi de urmat

1

Primul pas si unul din cele mai importante, este sa caliti pe o tigaie curata si uscata cele 300g de seminte.

Aveti grija ca se fac repede si nu le lasati mult pe foc nesupravegheate, cum observati ca incep sa se rumeneasca, inchideti focul si amestecati bine.

 

2

Lasati sa se racoreasca putin, apoi maruntiti intr-un robot sau aparat de macinat cafea.

Eu prefer robotul pentru ca le lasa putin grunjoase si au un farmec interesant.

3

Treceti semintele macinate intr-un bol, adaugati zaharul/indulcitorul, vanilia, sau alte arome dupa plac.

4

Adaugati untul topit si amestecati bine.

5

Compozitia trebuie sa va iasa densa dar nu foarte uscata - in acest caz mai adaugati putin unt topit.

Dar aveti grija ca prea mult unt o face cam grasa la consistenta si incurca la textura finala.

6

Asterneti cu folie alimentara de plastic o tava simpla mai adanca - a mea a fost cam de 15x25cm.

Daca tava e prea mare halvaua va fi prea subtire, daca e prea mica va fi prea groasa. Deci, ochimetric va orientati sa va incapa cam un strat cu halva de grosimea unui deget.

7

Acum mutati compozitia de halva in tava pregatita si o presati bine cu lingura in strat cat mai uniform.

8

Acum acoperiti cu o alta bucata de folie de plastic si puneti la frigider pentru minim 3 ore sau mai mult.

9

Dupa acest timp observati cat de bine s-a prins, eu am rasturnat-o atent din tava, am scos folia de la baza si asta a fost - simplu, frumos si repede.

10

Se taie cubulete cu un cutit mai mare - se mai poate faramita dar va spun ca sunt binevenite acele faramituri, daca aveti pofta mare :)

11

Le mutati intr-o casoleta cu capac si pastrati la frigider pentru oricand aveti pofta.

12

Este minunata la o cafea, un ceai sau lapte, copiii mei adora aceasta halva si se bucura tare cand o vad la desert.

Chiar va recomand, este deosebit de buna si gustoasa.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

GheorghiuDumitru254
Gheorghiu Dumitru (GheorghiuDumitru254) 03 nov 2018, 13:21

Trebuie sa fie tare buna !