Halva de Casă

Halva de Casă

Încă vreun an în urmă nu m-aș fi gândit să fac în casă rețeta de halva, se găsește atât de multă în comerț, este atât de ieftină... și mai nou, atât de plină cu arome sintetice, grăsimi dubioase, coloranți, etc. De când sunt cu regimul low-carb (sau viața low-carb), am învățat multe chestii faine, inclusiv și cum să faci un desert de casă fără remușcări. Bineînțeles că orice halva este dulce, dar puteți cu succes înlocui zahărul de la ingrediente cu un îndulcitor preferat care nu crește glicemia și vă asigur că veți da lovitura, mai bun desert la cafeaua de dimineață nu există!

De gust, trebuie să am grijă la descriere pentru că e pericol pentru pofticioși - deci este bună rău, cu aromă fină de semințe prăjite și unt, gata, mai departe vă imaginați singuri. Și cu siguranță nici o halva cumpărată nu se compară cu această halva de casă.

Mai jos câteva observații utile, ca să faceți halvaua dvs cât mai personalizată:

- Puteți înlocui o parte din semințele de floarea-soarelui cu oricare altele preferați;

- Mie îmi place mult, și recomand să o faceți cu unt de 80% grăsime;

- În varianta vegană sau de post înlocuiți untul clasic cu cel de cocos și unt de cacao - aveți grijă că untul de cocos este mai moale și s-ar putea să iasă mai sfărâmicioasă, deci combinați cele două pentru rezultat perfect;

- Puteți adăuga orice arome preferați, cacao, fulgi de ciocolată, stafide, merișoare, goji, etc.

- Pentru varianta low-carb folosiți îndulcitorul preferat, dar neapărat să fie pudră - stevie, tagatose, xylitol, etc.

Ingrediente

Seminte de floarea soarelui
300 g
le puteți combina cu altele care vă plac
Unt
150 g
în varianta de post puteți înlocui sau mixa cu unt de cocos și unt de cacao (o întărește foarte bine)
Zahar pudra
150 g
eu înlocuiesc cu îndulcitor pudră după gust - de obicei pudră de tagatose sau xylitol măcinat în mașina de cafea
Vanilie
1 lingurita
puteți adăuga și orice arome după gust - cacao, rom, cafea, în plus merișoare, stafide, bucățele de ciocolată sau cocos.

Pasi de urmat

Pas 1

Primul pas și unul din cele mai importante, este să căliți pe o tigaie curată și uscată cele 300g de semințe.

Aveți grijă că se fac repede și nu le lăsați mult pe foc nesupravegheate, cum observați că încep să se rumenească, închideți focul și amestecați bine.

 

Halva de Casă - Pas 1
Pas 2

Lăsați să se răcorească puțin, apoi mărunțiți într-un robot sau aparat de măcinat cafea.

Eu prefer robotul pentru că le lasă puțin grunjoase și au un farmec interesant.

Halva de Casă - Pas 2
Pas 3

Treceți semințele măcinate într-un bol, adăugați zahărul/îndulcitorul, vanilia, sau alte arome după plac.

Halva de Casă - Pas 3
Pas 4

Adăugați untul topit și amestecați bine.

Halva de Casă - Pas 4
Pas 5

Compoziția trebuie să vă iasă densă dar nu foarte uscată - în acest caz mai adăugați puțin unt topit.

Dar aveți grijă că prea mult unt o face cam grasă la consistență și încurcă la textura finală.

Halva de Casă - Pas 5
Pas 6

Așterneți cu folie alimentară de plastic o tavă simplă mai adâncă - a mea a fost cam de 15x25cm.

Dacă tava e prea mare halvaua va fi prea subțire, dacă e prea mică va fi prea groasă. Deci, ochimetric vă orientați să vă încapă cam un strat cu halva de grosimea unui deget.

Halva de Casă - Pas 6
Pas 7

Acum mutați compoziția de halva în tava pregătită și o presați bine cu lingura în strat cât mai uniform.

Halva de Casă - Pas 7
Pas 8

Acum acoperiți cu o altă bucată de folie de plastic și puneți la frigider pentru minim 3 ore sau mai mult.

Halva de Casă - Pas 8
Pas 9

După acest timp observați cât de bine s-a prins, eu am răsturnat-o atent din tavă, am scos folia de la bază și asta a fost - simplu, frumos și repede.

Halva de Casă - Pas 9
Pas 10

Se taie cubulețe cu un cuțit mai mare - se mai poate fărâmița dar vă spun că sunt binevenite acele fărâmituri, dacă aveți poftă mare :)

Halva de Casă - Pas 10
Pas 11

Le mutați într-o casoletă cu capac și păstrați la frigider pentru oricând aveți poftă.

Halva de Casă - Pas 11
Pas 12

Este minunată la o cafea, un ceai sau lapte, copiii mei adoră această halva și se bucură tare când o văd la desert.

Chiar vă recomand, este deosebit de bună și gustoasă.

Poftă Bună!

Halva de Casă - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

GheorghiuDumitru254
Gheorghiu Dumitru (GheorghiuDumitru254) 03 Nov 2018, 13:21

Trebuie sa fie tare buna !