Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat

Sau "Turtă dulce a copilăriei" cum i-a spus Codruța, inspirația mea pentru această rețetă. Să vă spun sincer nu planificam să fac rețeta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut să mă liniștesc până n-am încercat-o.

Și bine am făcut, chiar este turtă dulce adevărată - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turtă dulce perfectă și moale, și ce este mai important - de casă...

Eu m-am îndrăgostit de acest gust și cu siguranță este la ora actuală rețeta de turtă dulce pe care o voi face cu siguranță și în continuare.

Ingrediente

Zahăr
260 g
+1 lingură pentru caramelizare
Apă clocotită
125 ml
   
Ouă
1 buc
+1 albuș pentru glazură
Unt
50 g
   
Făină albă
480 g
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Nucșoară
0.25 lingurite
   
Ghimbir
0.25 lingurite
   
Ienibahar măcinat
0.25 lingurite
+coriandru și piper - opționale toate, puneți după gust și preferințe
Zahăr pudră
1 pahar
pahar de 250ml
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mică puneți 1 lingură de zahăr și îl topiți la foc încet, până se caramelizează și devine maroniu închis - aveți grijă să nu-l ardeți prea tare.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 1
Pas 2

Turnați peste el 125ml de apă clocotită fierbinte (nu vă speriați dacă va face puțin zgomot la început) și amestecați până se topește tot zahărul ars.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 2
Pas 3

Adăugați în cratiță cele 260g de zahăr...

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 3
Pas 4

...și mirodeniile măcinate, amestecați până se topește zahărul și siropul din cratiță aproape începe să fiarbă - dar nu trebuie să clocotească!

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 4
Pas 5

Luați oala de pe foc și adăugați în ea 150g de făină.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 5
Pas 6

Amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe - lăsați la o parte acest amestec aproximativ jumate de oră să se răcorească bine. Puteți chiar să-l treceți într-un bol ca să se răcească mai repede.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 6
Pas 7

În restul de 330g de făină adăugați 0.5 linguriță de bicarbonat de sodiu.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 7
Pas 8

Peste făină adăugați untul topit și răcorit, oul și amestecul de caramel cu făină din cratiță.

Amestecați bine cu o lingură sau spatulă să se lege și încorporeze făina.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 8
Pas 9

Apoi îl treceți pe masa presărată cu făină și frământați puțin până se uniformizează.

Va ieși un aluat destul de plăcut, foarte puțin lipicios.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 9
Pas 10

Îl tăiați în bucățele mici, cam de mărimea cât o nucă.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 10
Pas 11

Formați biluțe din ele și le aranjați pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.

Le coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 10 minute - aveți grijă să nu le țineți prea mult, se vor întări.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 11
Pas 12

Cât se coace turta, faceți repede o glazură - se bate spumă albă un albuș de ou, și se adaugă câte puțin și treptat 1 pahar de zahăr pudră. Trebuie să obțineți o glazură de albuș mai densă și groasă, așa și trebuie dacă vreți să se usuce bine pe turtă.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 12
Pas 13

Scoateți din cuptor turta, observați că va crește frumos și bine, sigur este coaptă dacă are fundul/baza rumenită.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 13
Pas 14

Am împărțit în 2 boluri mai mari turta (cât este fierbinte!) și am turnat peste ele glazura (ochiometric am măsurat să fie cam jumate din glazura totală în fiecare bol).

Se amestecă ușor cu o lingură sau se scutură bine, acoperind bolul cu capac.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 14
Pas 15

Ca să se usuce le-am scos înapoi pe tavă acoperită cu hârtie de copt.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 15
Pas 16

Glazura se usucă foarte repede, așa că în jumate de oră, după ce s-a mai răcorit și turta puteți deja s-o gustați și serviți.

Bineînțeles că cea mai bună este răcită bine, cam la 1-2 ore după copt.

Poftă Bună!

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

LicaStar
Lica (LicaStar) 18 Dec 2013, 14:02

Ce bine arata, exact ca cei pe care ii cumparau parintii de la magazine din R.Moldova ("preaniki", cum le spuneam noi). Cred ca si gustul e la fel, dupa cum sunt descrisi. Trebuie sa-i incerc neaparat. Bravo,Lena!!!!

Clarutza
Clarutza 18 Dec 2013, 17:44

Iti multumesc din tot sufletul pentru aceasta reteta!Chiar vroiam sa fac turta dulce si sunt sigura ca sunt EXCELENTE ca de altfel toate retele tale!Sarbatori fericite draga mea Lena!

Nota mea pentru rețetă:
LicaStar
Lica (LicaStar) 18 Dec 2013, 18:05

  Raman la aceasta reteta de turta dulce, pentru ca e testata chiar azi. Mi-am notat-o in carnetul cu retete ca sa-mi fie la indemana oricand.

Nu am apucat sa-i fac glazura pentru ca il trezeam pe piticul meu si faceam mare galagie cu mixerul. Dar data viitoare "le imbrac" in alb si le pun si nuca maruntita in coca. Sunt super de bune, recomand sa le faceti cu incredere. Multumesc mult, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
irinamaria
Irina (irinamaria) 19 Dec 2013, 05:36

Lena, crezi ca dupa ce le scot din cuptor si le ung cu albusul batut, le pot pune inapoi in cuptor ca sa se coaca putin albusul? Recunosc ca arata exact ca turta dulce de pe vremuri si sunt sigura ca sunt  cel putin la fel de gustoase, dar eu am o problema cu albusul crud. Sa stii ca desi nu prea particip la discutii folosesc retetele tale cu mult succes. Multumesc!

lena
Elena (lena) Irina (irinamaria) 19 Dec 2013, 10:32

Sigur Irina poti sa le mai pui la cuptor pentru 3-4 minute, ai grija sa nu le usuci prea tare.

Multumesc de apreciere!

viatainroz
viatainroz 20 Dec 2013, 22:39

am incercat reteta, e super buna, dar la mine nu s-a intarit glazura alba, de ce oare? au ramas lipicioase 

lena
Elena (lena) viatainroz 21 Dec 2013, 10:26

Glazura nu se intareste din 3 motive:

- nu le-ai glazurat imediat fierbinti din cuptor

- ai pus putin zahar in albus

- umiditate crescuta in bucatarie

Clarutza
Clarutza 22 Dec 2013, 22:35

Am facut si eu aceasta reteta de turta dulce si au iesit super bune,doar ca nu mi-a ajuns glazura si am topit niste ciocolata si le-am dat prin ea .Dar si acestea din urma sunt super gustoase!Multumesc inca o data pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Clarutza
Clarutza 22 Dec 2013, 22:38

Si acestea sunt cele cu ciocolata!

Poza mea pentru rețetă:
cdianac
cdianac 11 Jan 2014, 14:49

Multumesc foarte mult pentru reteta, sunt absolut minunate. Cu mult mai bune decat tot ce se gaseste in oras. Se fac usor, ies destule si sunt sanatoase, ceea ce conteaza cel mai mult.

Eu am facut glazura din 2 albusuri cu 2 pahare de zahar pudra, sa fiu sigura ca ajunge :) S-a intarit perfect, le-am pus un minut inapoi in cuptor dupa ce le-am uns dar nu cred ca era necesar, se intareau si fara. Multumim foarte mult!

Poza mea pentru rețetă:
Crini
Crini 08 May 2014, 18:43

Lalena mulțumim pt site si Rețetele tale minunate!!

foarte bune au iesit turtele la fel ca toate Rețetele ce le-am incercat

Poza mea pentru rețetă:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 09:56

Mmmmmm e foaaaarte buna, chiar e mai buna si ca acea din magazine!!!!Are un gust minunat, doar că eu n-aveam zahăr pudră și am zbătut albușul cu zahăr obișnuit, și biscuiții îs cu puțin cîrț )), iar receta e chiar de nota 10 !!! Data viitoare o sa fac cu zahăr pudră!!! Lena mulțumesc pentru  receta atît de simplă, dar în același timp atît de bună!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 07:04

Buna dimineata! O intrebare... aluatul se poate intinde in foaie si mai apoi sa fie decupata in diferite forme? :) Nu vreau sa dau gresi pt ca stiu cat de bun e rezultatul final, de aceea intreb. O zi superba si felicitari pt toata munca depusa si devotament!

lena
Elena (lena) DenisaS. 03 Dec 2014, 07:06

Cred ca se poate si asa, s-ar putea sa nu-si pastreze perfect forma.

DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 09:24

Dupa ce sunt gata o sa pun o poza :) nu ies asa plate dar sunt superbe! Am adaugat inca 50g de faina pt o consistenta mai crescuta.

DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:07

Nu ma am la decorat...

Poza mea pentru rețetă:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:08

Aceasta e una din tavite

Poza mea pentru rețetă:
DenisaS.
DenisaS. 03 Dec 2014, 18:09

Si a2a tavita :) sa mi se ierte nepriceperea cu decoratul... :)

Poza mea pentru rețetă:
violeta 1
violeta 1 29 Jan 2015, 14:59

Acum le am terminat de facut .Nu sunt chiar convinsa....le am gustat calde si pareau crude ,dar mi a fost frica sa le mai las ptr.ca erau crescute si deja un pic arse dedesupt........Si glazura ..nu stiu daca asa trebuie sa fie?nu s au acoperit uniform....sunt f frumoase asa dar nu cred ca asa trebuie sa arate.....Astept sa se raceasca poate ca reci sunt ok.Oricum daca nu sunt bune am sa mai incerc poate ca am gresit eu ceva.

Nota mea pentru rețetă:
violeta 1
violeta 1 29 Jan 2015, 17:14

...

Poza mea pentru rețetă:
Capsunica
Capsunica 02 Feb 2015, 20:02

Tocmai am facut cea mai buna turta dulce eveeer! Multumesc Lena pt reteta! De cateva sapt tot fac din retele tale si imi ies toate foarte gustoase! Imi place de tine si pasii sunt foarte bine explicati cat si o incepatoare ca si mine in ale gatitului se poate descurca! Multumesc!😘

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 27 Feb 2015, 08:04

Lena nu se pune praf de copt sau bicarbonat? 

lena
Elena (lena) timotei 27 Feb 2015, 08:26

Da, uite ca la ingrediente l-am uitat, voi corecta. La pasul 7 am scris de bicarbonat.

IonescuMariana234
Ionescu Mariana (IonescuMariana234) 06 Sep 2016, 23:49

Buna reteta,am incercato dar singura chestie ca nu au iesit la fel la culoare in interior si nu inteleg de ce?MULTUMESC DE RETETA CHIAR ESTE SUPER.

Eu le am facut cu ciocolata.

Nota mea pentru rețetă:
luminitaiasi
luminitaiasi 02 Jan 2017, 20:02

Am mai facut reteta de cateva ori si a fost grozava. Dar acum a iesit chiar "ca la carte"! Exact ca si cele din comert, dar cu arome de nedescris! Nu mi-a iesit niciodata glazura, dar, de data asta, am pus tava la cuptor si au prins o crusta foarte buna, sub care au ramas moi. Am facut din start mai multe portii si nu m-am inselat. Desi ma ingrozesc sa stiu cat zahar contin, pentru ca e vorba de Sarbatori, strumfii au cam "scapat" in ele si au mancat cantitati de care nu mai pomenesc aici :).

luminitaiasi
luminitaiasi 02 Jan 2017, 20:02

Poza mea pentru reteta :)

Poza mea pentru rețetă:
luminitaiasi
luminitaiasi 02 Jan 2017, 20:04

Inca o poza. De data aceasta am incercat si forme, nu doar mingiute.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) luminitaiasi 04 Jan 2017, 19:47

Ooo, ce frumos! Este si preferata noastra, inteleg entuziasmul :) Sa va fie de bine si merci mult de poze!

luminitaiasi
luminitaiasi 04 Jan 2017, 20:38

Si tie La multi ani! Si, normal, la cat mai multe retete! Am facut o multime de retete de-ale tale si doar una-doua nu au iesit, pana acum. Spor la bucatarit!

Ginger12
Ginger12 20 Dec 2018, 21:13

Maine o sa incerc si eu sa fac pentru prima data aceasta reteta😊

As avea o intrebare: vreau sa fac compozitia si sa coc doar jumatate din cantitate. Pot sa pastrez restul compozitiei la frigider timp de 2 zile si sa le coc atunci?

Multumesc! Revin maine cu poze!

lena
Elena (lena) Ginger12 20 Dec 2018, 21:14

Nu stiu sigur, nu am incercat, dar cred ca ar merge😉

Ginger12
Ginger12 24 Dec 2018, 15:01

Au iesit foarte bine si sunt tare gustoase!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Geanina R
Geanina R 09 Dec 2019, 14:02

Bună ziua,

Cât timp pot fi păstrate?

Ne putem apuca din timp, pentru Crăciun?

Mulțumesc! 🙂

lena
Elena (lena) Geanina R 09 Dec 2019, 14:05

Stau si 5-7 zile, poate se mai topeste glazura de la umezeala, dar asta daca nu se mananca, la cat de bune sunt😃

Geanina R
Geanina R Elena (lena) 09 Dec 2019, 14:07

Mulțumesc mult!

PS. Le ascund!!! 😉