Dulceata de Gutui

Dulceata de Gutui

Am pornit aceasta dulceata de gutui si aveam o imagine clara in cap cum o vreau - eleganta, cu aroma fina, un fel de jeleu sau peltea in care sa fie bucatele confiate de gutui. Nu aveam o reteta clara de dulceata de gutui, dar am sperat ca experienta ma va duce bine si am notat tot ce am facut, mai mult intuitiv, gatind aceasta reteta. Si sa stiti ca este unul din cazurile in care pot sa zic ca mi-a iesit o dulceata de gutui geniala, exact asa cum am vrut si chiar mai mult. A devenit, si sigur va fi in fiecare an, pe loc de cinste in camara noastra - chiar in prima zi am mancat cu totii un borcan la niste gofre rapide!

Imi place foarte mult ca aceasta dulceata de gutui nu curge, se tine foarte frumos ca un jeleu, dar nici nu este fiarta mult ca un gem de gutui. Daca s-ar fierbe pana la o culoare rosie mai intensa puteti obtine un gem dens si perfect pentru cornuri, etc. Si sa nu va fie mila de cotoarele si resturile ramase de la gutui, urmeaza sa va arat cum am facut o peltea minunata din ele!

Optional, la final, in ultimele 5 minute de fiert si inainte de a pune dulceata in borcane, puteti s-o mai dregeti cu niste bucatele de nuci(putin calite) si felii de lamaie. Eu am preferat s-o las simpla deocamdata.

Ingrediente

Gutui
2 kg
dupa ce le-am curatat mi-a ramas 1300g de pulpa de gutui curata
Zahar
1 kg
Apa
500 ml
Lamaie
1 buc

Pasi de urmat

1

Ziua 1.

Gutuile se spala bine de puf si se taie pulpa de pe cotoare.

Daca le aveti ceva mai viermanoase, le taiati asa ca sa alegeti tot ce e mai curat din ele.

2

Mare grija cu partea mai lemnoasa de langa cotor, sa nu o lasati pe feliile bune de gutui - in dulceata pe urma veti avea particule mici si tari, nu prea confortabile de mancat :)

3

Cam asta am reusit sa scot eu din 2 kg de gutui intregi - 1300g felii curate si 700g de resturi.

Cotoarele si tot ce am mai curatat de pe gutui am pus intr-o cratita si urmeaza sa fac peltea sau jeleu delicios de gutui, vin si cu reteta in cateva zile.

4

Mai departe taiati feliute subtiri si mici toata pulpa de gutui. Pe parcurs le stropiti cu zeama de la o lamaie si amestecati sa nu se oxideze prea tare.

5

Cam astea au fost feliile mele de gutui gata de pus in dulceata.

6

Intr-o cratita mare de inox(5 litri) si cu fund mai gros, am pus 1 kg de zahar si 500ml de apa.

7

Amestecati si puneti pe foc, pana se dizolva complet zaharul si siropul doar incepe sa fiarba - nu trebuie sa-l fierbeti mult!

8

Acum puneti feliile de gutui in sirop si amestecati bine.

9

Cand incep sa fiarba faceti focul mic si le lasati 5 minute.

10

Dupa cele 5 minute luati cratita de pe foc si o lasati asa descoperita pe masa 12 ore, puteti s-o acoperiti cu un tifon sau prosop subtire, dar nu capac!

11

Ziua 2.

Observati a 2-a zi ca dulceata parca scade putin si bucatile de gutui se confiaza usor.

12

Puneti iar cratita pe foc, cand incepe sa fiarba o lasati 5 minute, apoi o puneti iar pe masa pentru 12 ore.

13

Ziua 3.

Si suntem in Ziua 3 - gutuile par si mai confiate, viitoarea dulceata are o culoare frumoasa si galbena.

14

O puneti pe foc si cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati asa 20-30 de minute.

Incercati sa nu o amestecati prea des ca sa nu se faca terci feliile de gutui.

15

Observati ca pe parcursul fierberii culoarea devine mai roz si atunci incepeti sa faceti testul cu picatura pe farfurie.

Dar la gutui regula e putin alta, ele contin multa pectina si nu e nevoie sa confiati prea mult zeama, oricum se vor face jeleu dupa ce se raceste dulceata.

16

Eu am facut testul cu picatura pe tot parcursul fierberii - in dreapta jos vedeti cum jeleul este galben si pe parcurs devine tot mai roz(stanga jos). Am oprit fierberea cand a avut un roz mai deschis si picatura nu se imprastie prea tare.

Timpul de fierbere poate fi diferit in functie de cantitatea de dulceata fiarta dar si dimensiunea oalei - cu cat este mai mare si deschisa, dulceata va fi gata mai repede.

17

Turnati dulceata fierbinte si gata in borcane curate si uscate, inchideti ermetic.

Desi la turnat pare lichida sa stiti ca se gelifiaza pe parcursul racirii.

18

Mi-au iesit din aceste cantitati cam 4-5 borcane de 300ml, dar unul din ele a disparut deja...

19

E asa de buna si gelifiata ca o puteti manca si cu furculita, delicioasa!

Pofta Buna!

Cantitate: 1400 grame (4-5 borcane mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 17 nov 2017, 11:25

Ooo, ce reteta faina. Dulceata o torni calda in borcane? Ca eu stiu ca dulceturile se pun reci-caldute. Ma tot intreba o prietena daca vreau gutui  si am refuzat-o. Acuma o s-o rog sa-mi aduca. Hahaha. Multumesc de reteta.  Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 nov 2017, 11:31

Nu, nu, o torn fierbinte :)

lyly
liliana (lyly) 17 nov 2017, 15:11

Eu torn fierbinte . In fiecare an fac si peltea ....E dulceata preferata .. si pun 3-4 mere rosii ( la peltea si are o culoare si aroma super )

Multumesc Lena pentru retetele minunate !

Nota mea pentru reteta:
cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 nov 2017, 12:12

Bună, Elena..După cât timp se gelifiază???..eu am pus o în borcane de aproape 12 ore și tot lichidă este....

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 nov 2017, 12:27

Poza mea pt rețetă

lena
Elena (lena) cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 nov 2017, 12:44

La mine peste noapte a fost gelifiata.

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) Elena (lena) 29 nov 2017, 12:47

Mulțumesc, eu am terminat p aseară târziu

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 nov 2017, 12:46

Poza pt rețetă

Poza mea pentru reteta: