Dulceata de Gutui

Dulceata de Gutui

Am pornit aceasta dulceata de gutui si aveam o imagine clara in cap cum o vreau - eleganta, cu aroma fina, un fel de jeleu sau peltea in care sa fie bucatele confiate de gutui. Nu aveam o reteta clara de dulceata de gutui, dar am sperat ca experienta ma va duce bine si am notat tot ce am facut, mai mult intuitiv, gatind aceasta reteta. Si sa stiti ca este unul din cazurile in care pot sa zic ca mi-a iesit o dulceata de gutui geniala, exact asa cum am vrut si chiar mai mult. A devenit, si sigur va fi in fiecare an, pe loc de cinste in camara noastra - chiar in prima zi am mancat cu totii un borcan la niste gofre rapide!

Imi place foarte mult ca aceasta dulceata de gutui nu curge, se tine foarte frumos ca un jeleu, dar nici nu este fiarta mult ca un gem de gutui. Daca s-ar fierbe pana la o culoare rosie mai intensa puteti obtine un gem dens si perfect pentru cornuri, etc. Si sa nu va fie mila de cotoarele si resturile ramase de la gutui, urmeaza sa va arat cum am facut o peltea minunata din ele!

Optional, la final, in ultimele 5 minute de fiert si inainte de a pune dulceata in borcane, puteti s-o mai dregeti cu niste bucatele de nuci(putin calite) si felii de lamaie. Eu am preferat s-o las simpla deocamdata.

Ingrediente

Gutui
2 kg
dupa ce le-am curatat mi-a ramas 1300g de pulpa de gutui curata
Zahar
1 kg
Apa
500 ml
Lamaie
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Ziua 1.

Gutuile se spala bine de puf si se taie pulpa de pe cotoare.

Daca le aveti ceva mai viermanoase, le taiati asa ca sa alegeti tot ce e mai curat din ele.

Dulceata de Gutui - Pas 1
Pas 2

Mare grija cu partea mai lemnoasa de langa cotor, sa nu o lasati pe feliile bune de gutui - in dulceata pe urma veti avea particule mici si tari, nu prea confortabile de mancat :)

Dulceata de Gutui - Pas 2
Pas 3

Cam asta am reusit sa scot eu din 2 kg de gutui intregi - 1300g felii curate si 700g de resturi.

Cotoarele si tot ce am mai curatat de pe gutui am pus intr-o cratita si urmeaza sa fac peltea sau jeleu delicios de gutui, vin si cu reteta in cateva zile.

Dulceata de Gutui - Pas 3
Pas 4

Mai departe taiati feliute subtiri si mici toata pulpa de gutui. Pe parcurs le stropiti cu zeama de la o lamaie si amestecati sa nu se oxideze prea tare.

Dulceata de Gutui - Pas 4
Pas 5

Cam astea au fost feliile mele de gutui gata de pus in dulceata.

Dulceata de Gutui - Pas 5
Pas 6

Intr-o cratita mare de inox(5 litri) si cu fund mai gros, am pus 1 kg de zahar si 500ml de apa.

Dulceata de Gutui - Pas 6
Pas 7

Amestecati si puneti pe foc, pana se dizolva complet zaharul si siropul doar incepe sa fiarba - nu trebuie sa-l fierbeti mult!

Dulceata de Gutui - Pas 7
Pas 8

Acum puneti feliile de gutui in sirop si amestecati bine.

Dulceata de Gutui - Pas 8
Pas 9

Cand incep sa fiarba faceti focul mic si le lasati 5 minute.

Dulceata de Gutui - Pas 9
Pas 10

Dupa cele 5 minute luati cratita de pe foc si o lasati asa descoperita pe masa 12-24 ore, puteti s-o acoperiti cu un tifon sau prosop subtire, dar nu capac!

Dulceata de Gutui - Pas 10
Pas 11

Ziua 2.

Observati a 2-a zi ca dulceata parca scade putin si bucatile de gutui se confiaza usor.

Dulceata de Gutui - Pas 11
Pas 12

Puneti iar cratita pe foc, cand incepe sa fiarba o lasati 5 minute, apoi o puneti iar pe masa pentru 12-24 ore.

Dulceata de Gutui - Pas 12
Pas 13

Ziua 3.

Si suntem in Ziua 3 - gutuile par si mai confiate, viitoarea dulceata are o culoare frumoasa si galbena.

Dulceata de Gutui - Pas 13
Pas 14

O puneti pe foc si cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati asa 20-30 de minute.

Incercati sa nu o amestecati prea des ca sa nu se faca terci feliile de gutui.

Dulceata de Gutui - Pas 14
Pas 15

Observati ca pe parcursul fierberii culoarea devine mai roz si atunci incepeti sa faceti testul cu picatura pe farfurie.

Dar la gutui regula e putin alta, ele contin multa pectina si nu e nevoie sa confiati prea mult zeama, oricum se vor face jeleu dupa ce se raceste dulceata.

Dulceata de Gutui - Pas 15
Pas 16

Eu am facut testul cu picatura pe tot parcursul fierberii - in dreapta jos vedeti cum jeleul este galben si pe parcurs devine tot mai roz(stanga jos). Am oprit fierberea cand a avut un roz mai deschis si picatura nu se imprastie prea tare.

Timpul de fierbere poate fi diferit in functie de cantitatea de dulceata fiarta dar si dimensiunea oalei - cu cat este mai mare si deschisa, dulceata va fi gata mai repede.

Dulceata de Gutui - Pas 16
Pas 17

Turnati dulceata fierbinte si gata in borcane curate si uscate, inchideti ermetic.

Desi la turnat pare lichida sa stiti ca se gelifiaza pe parcursul racirii.

Dulceata de Gutui - Pas 17
Pas 18

Mi-au iesit din aceste cantitati cam 4-5 borcane de 300ml, dar unul din ele a disparut deja...

Dulceata de Gutui - Pas 18
Pas 19

E asa de buna si gelifiata ca o puteti manca si cu furculita, delicioasa!

Pofta Buna!

Dulceata de Gutui - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1400 g (4-5 borcane mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

Elena axe
Elena axe 02 Dec 2020, 18:13

Mulțumesc frumos pentru răspunsul rapid!

Cred că mai suportă cca 250 Gr zahăr. Apă este bine tot 250 gr, atât cât să pot obține un sirop legat? In ciuda efortului, doresc sa refac. Este dulceața mea preferată!Sunt atât de fericită că am urmat rețeta și îndrumările dvs!

Fiți binecuvântată!

lena
Elena (lena) Elena axe 02 Dec 2020, 18:14

Daca este lichida dulceata dvs, puneti mai putina apa.

Elena axe
Elena axe Elena (lena) 02 Dec 2020, 18:18

Nu este atât de lichidă și de frumoasă că cea după rețeta dvd 😘

Elena axe
Elena axe 02 Dec 2020, 17:53

Bună seara! Țin să vă mulțumesc frumos pentru această rețetă de dulceață!

In sfârșit, am obținut exact ceea ce mi-am dorit!

Problema este că am mai făcut înainte o tură de dulceață de gutui, însă nu am obținut ceea ce mi-am dorit. Oare o pt reface, să desert toate borcanele, să repet reteta dvs?

Desigur, cu mai puțin zahăr.

Calde mulțumiri!

Aștept răspunsul dvs.

Elena.

lena
Elena (lena) Elena axe 02 Dec 2020, 17:55

Ma bucur mult ca va place!

Puteti incerca sa refaceti, depinde si cat decrau a iesit 😉

Guliuta
Guliuta 11 Nov 2019, 15:20

Daca folosesc fructoza in loc de zahar este ok?

lena
Elena (lena) Guliuta 11 Nov 2019, 15:31

Cred ca merge.

Guliuta
Guliuta Elena (lena) 11 Nov 2019, 15:36

In retete pe care le-am vazut  se aduga pectina, dar eu stiu ca gutuile au destula si as inlocui doar zaharu cu fructoza si restul respect reteta dumneavoastra

Anastacia
Anastacia 24 Oct 2019, 22:07

Buna Lena, am făcut recent 2 porții. Mai fac o porție. Mulțumesc. Fenomenal

Poza mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 05 Nov 2018, 21:04

Buna,am cumparat green sugar gelifiant.Oare pot face dulceata dupa reteta ta?adica fiert in mai multe reprize .Cu stima, Violeta

E chestia ca nu e voie zahar deloc.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 05 Nov 2018, 21:06

Da, e foarte bine si cu GreenSugar😉👍

LauraSirbu729
Laura Sirbu (LauraSirbu729) 07 Oct 2018, 15:42

Sunt incepatoare in dulceturi si as vrea sa incerc si eu aceasta reteta. As vrea sa stiu cam cat de dulce va iesi cu un kg de zahar, sau daca reduc putin din cantitatea de zahar risc sa nu se gelifieze? 

lena
Elena (lena) Laura Sirbu (LauraSirbu729) 07 Oct 2018, 16:54

Puteti incerca si cu mai putin zahar, gutuile au pectina multa si gelifiaza oricum bine 😉

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 Nov 2017, 12:46

Poza pt rețetă

Poza mea pentru reteta:
cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 Nov 2017, 12:12

Bună, Elena..După cât timp se gelifiază???..eu am pus o în borcane de aproape 12 ore și tot lichidă este....

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 Nov 2017, 12:27

Poza mea pt rețetă

lena
Elena (lena) cristina constantin (cristinaconstantin147) 29 Nov 2017, 12:44

La mine peste noapte a fost gelifiata.

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) Elena (lena) 29 Nov 2017, 12:47

Mulțumesc, eu am terminat p aseară târziu

lyly
liliana (lyly) 17 Nov 2017, 15:11

Eu torn fierbinte . In fiecare an fac si peltea ....E dulceata preferata .. si pun 3-4 mere rosii ( la peltea si are o culoare si aroma super )

Multumesc Lena pentru retetele minunate !

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 17 Nov 2017, 11:25

Ooo, ce reteta faina. Dulceata o torni calda in borcane? Ca eu stiu ca dulceturile se pun reci-caldute. Ma tot intreba o prietena daca vreau gutui  si am refuzat-o. Acuma o s-o rog sa-mi aduca. Hahaha. Multumesc de reteta.  Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 Nov 2017, 11:31

Nu, nu, o torn fierbinte :)

Arata toate comentariile