Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post)

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post)

Un tort neasteptat de bun, chiar am fost foarte sceptica, nu aveam mari asteptari de la el - dar dupa degustare.... am zis ca nu am mancat asa tort bun demult, chiar si nu de post. Pandispanul se poate face si nu numai in aceasta reteta, puteti sa-l combinati cu orice alta crema. Are textura moale, poroasa si un pic umeda - deci pefect.

Multumesc mult Laurei S. pentru reteta - foarte, foarte buna si neaparat de salvat si de copiat in caietele :)

Ingrediente

Zahar
1 pahare
de 300ml
Ulei fara miros
1 pahare
am folosit ulei de samburi de struguri, dar puteti pune si de floarea-soarelui
Apa minerala
1 pahare
Praf de copt
1 buc
1 pliculet sau 2 lingurite
Cacao pudra
2 linguri
Esenta de vanilie
2 buc
Scortisoara
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
2 pahare
am pus atat cat sa-l fac ca o smantana - deci aveti grija, daca este prea lichid aluatul mai adaugati putina faina
Praf de budinca de vanilie
2 buc
2 plicuri - am luat de la dr.oetker acum
Lapte de soia
800 ml
Puteti folosi si lapte de orez sau suc de fructe.
Banane
2 buc
Lamaie
1 buc
Ciocolata neagra/amaruie
1 buc
Bicarbonat de amoniu
2 lingurite
puteti incerca sa faceti si fara el, dar nu stiu daca va fi la fel de poros

Pasi de urmat

1

Amestecati bine cu un tel, uleiul, zaharul si apa minerala - pana se dizolva zaharul.

2

Treceti prin sita faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu si scortisoara.

3

Adaugati acest amestec la cel lichid, puneti si esenta de vanilie - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

4

Taiati o hartie de copt dupa metoda de aici. Va recomand daca aveti tava cu bordurile care se pot demonta, sa taiati hartia nu chiar de la margine, sa lasati un pic sa iasa pe margini.

5

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatura medie. Faceti testul scobitorii dupa acest timp si daca mai trebuie il lasati inca putin.

6

Dupa ce este gata lasati pandispanul sa se raceasca complet - conditie obligatorie cand folositi bicarbonat de amoniu, acesta se evapora in tot acest timp. Cand este racit blatul nu mai este cazul sa va faceti griji. Daca nu vreti sa-l folositi, puteti incerca si fara el, si imi spuneti cum a fost.

7

Dupa ce s-a racit blatul, incepeti sa faceti crema.

Se pune la fiert laptele de soia, adaugati in el esenta de vanilie si amestecati. Sau cumparati lapte de soia cu vanilie.

8

Preparati budinca dupa instructiunile de pe plic - puneti zahar cat scrie acolo sau mai putin daca il vreti mai putin dulce.

9

Lasati pe foc cateva minute pana se ingroasa bine budinca. Apoi stingeti focul si lasati sa se racoreasca putin.

10

Daca blatul a iesit mai gros il taiati in jumate, sa fie 2 foi - daca va iese mai subtire nu il  mai taiati, puneti crema doar deasupra.

Mie mi-a iesit mai gros si am zis sa-l tai, deci am uns cu jumate de crema prima foaie.

11

Apoi atent treceti a 2-a foaie peste prima, eu am reusit s-o rup, pentru ca este mai fragil pandispanul.

Puneti restul de crema si intindeti pe toata suprafata.

12

Bananele le taiati rondele si ungeti bine pe ambele parti cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca pe tort.

13

Apoi le aranjati peste crema.

14

Topiti ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.

15

Cu o lingura turnati haotic ciocolata peste banane. Puneti apoi tortul la frigider pentru cateva ore.

16

Aici aveti si o sectiune - am zis ca asta merita sa fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului si cred ca reprezinta clar gustul tortului.

Puteti sa faceti  crema si cu lapte de vaca, sau orice alta crema va place - tot va fi f.bun, in budinca puteti adauga si un pic de unt.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 44

LilianaLungu336
Liliana Lungu (LilianaLungu336) 18 mar 2018, 16:43

Am facut aseara tortul acesta de post insa blatul a iesit foarte fraged, aproape s-a faramitat (am pus toate ingredientele), abia am reusit sa ii dau o forma! :( ...insa a fost delicios! :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 03 mar 2018, 23:36

Multumesc pt aceasta reteta.. sper maine sa surprind oaspetii . Daca reusesc revin si cu poza la o felie

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 02 mar 2018, 17:39

Buna ! Cer scuze din start pt asa intrebare... esenta de vanilie 2 bucati ar fi 2 fiole sau 2 pliculete? Multumesc

lena
Elena (lena) Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 02 mar 2018, 17:47

Depinde cum aveti.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) Elena (lena) 02 mar 2018, 17:51

Am ambele, si stau in nedumerire cu aluatul in farfurie... :) cer scuze pt asa intrabare inca odata

lena
Elena (lena) Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 02 mar 2018, 17:54

Puneti fiola, vedeti ca una este pt crema si alta in aluat.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) Elena (lena) 02 mar 2018, 17:55

Multumesc mult

carab?manuela995
caraba manuela (carab?manuela995) 25 feb 2018, 15:10

Mi-a ramas putina crema de vanilie de la niste eclere si m-am gandit sa fac o surpriză familiei mele cu acest tort. Am respectat întocmai pașii, doar ca am folosit faina de secară ( pt ca mi-a placut mult, Lena, prajitura ta cu faina de secară) si nh am pus amoniac pentru ca am uitat☺.

A iesit excepțional..... Exact cum a spus Lena: un tort neașteptat de bun!!! Mulțumesc inca o data pentru inspirația pe care ne-o oferi pentru bucătărit!!!!😙

Poza nu este foarte reușita dar gustul excelent.... il recomand tuturor care vor isi surprinda placut familia mai ales într-o după-amiază geroasa ca asta de acum!!!!🍹

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) caraba manuela (carab?manuela995) 26 feb 2018, 13:19

Multumesc Manuela de poza si sugestii, foarte bune!

Sa aveti pofta mare 😘

GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 30 nov 2016, 12:03

M-am abonat la rețetele tale, am făcut și acest tort de post, puțin adaptat, cu ce am avut prin dulap, spor i bucătărie.

http://prafdesare.blogspot.ro/2016/11/tort-de-post.html?m=1

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 03 mar 2015, 19:05

Nu am rezistat tentatiei pina miine e cam mult si, l-am gustat!E super!Mersi,Lena!Esti fenomenala.O poza,dar sorry de calitate nu chiar buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 11 feb 2014, 17:40

foarte reusita reteta-a avut un succes foarte mare de ziua sotului meu, care a cazut intro vineri. vreau sa mentionez ca budinca de vanilie de la Dr. Oetker are lapte( nu este de post) asa ca am facut crema cu budinca de cacao si suc de fructe. a iesit delicios. multumesc frumos pentru reteta

  

Nota mea pentru reteta:
Grisinica
Grisinica 28 nov 2013, 18:48

Acum l-am incercat si eu. Multumesc de idee. Eu l-am taiat in trei si mi s-a cam faramitat la asamblare dar e din cauza ca nu are oua sa-l tina. Crema eu am facut din comert, tot cu lapte de post. La budinca de vanilie merge pusa o margarina Unirea cat e inca fierbinte si amestecata bine, bine. Iese mai cremoasa asa.

Multumesc mult

Poza mea pentru reteta:
Karen
Karen 31 iul 2010, 23:57

DELICIOS!!! am pus bicarbonat de sodiu si am insiropat putin marginile,in mijloc a fost ok. eu am pus banane si in mijloc si cele de deasupra tortului sub stratul de crema ca sa nu le mai dau cu lamaie....

o sa-l mai fac si cand nu e post ,merita din plin! e super bun :)

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 19 mar 2010, 12:07

Foarte frumos si destul de gustos pentru un tort de post! E mai putin dulce decat alte torturi, dar aceasta e perfect pentru mine, pentru ca sincer nu pot sa suport torturile din comert care sunt exagerat de dulci.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile