Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post)

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post)

Un tort neasteptat de bun, chiar am fost foarte sceptica, nu aveam mari asteptari de la el - dar dupa degustare.... am zis ca nu am mancat asa tort bun demult, chiar si nu de post. Pandispanul se poate face si nu numai in aceasta reteta, puteti sa-l combinati cu orice alta crema. Are textura moale, poroasa si un pic umeda - deci pefect.

Multumesc mult Laurei S. pentru reteta - foarte, foarte buna si neaparat de salvat si de copiat in caietele :)

Ingrediente

Zahar
1 pahar
de 300ml
Ulei fara miros
1 pahar
am folosit ulei de samburi de struguri, dar puteti pune si de floarea-soarelui
Apa minerala
1 pahar
Praf de copt
1 buc
1 pliculet sau 2 lingurite
Cacao pudra
2 linguri
Esenta de vanilie
2 buc
Scortisoara
1 lingurita
Faina alba calitate superioara
2 pahare
am pus atat cat sa-l fac ca o smantana - deci aveti grija, daca este prea lichid aluatul mai adaugati putina faina
Praf de budinca de vanilie
2 buc
2 plicuri - am luat de la dr.oetker acum
Lapte de soia
800 ml
Puteti folosi si lapte de orez sau suc de fructe.
Banane
2 buc
Lamaie
1 buc
Ciocolata neagra/amaruie
1 buc
Bicarbonat de amoniu
2 lingurite
puteti incerca sa faceti si fara el, dar nu stiu daca va fi la fel de poros

Pasi de urmat

Pas 1

Amestecati bine cu un tel, uleiul, zaharul si apa minerala - pana se dizolva zaharul.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 1
Pas 2

Treceti prin sita faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu si scortisoara.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 2
Pas 3

Adaugati acest amestec la cel lichid, puneti si esenta de vanilie - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 3
Pas 4

Taiati o hartie de copt dupa metoda de aici. Va recomand daca aveti tava cu bordurile care se pot demonta, sa taiati hartia nu chiar de la margine, sa lasati un pic sa iasa pe margini.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 4
Pas 5

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatura medie. Faceti testul scobitorii dupa acest timp si daca mai trebuie il lasati inca putin.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 5
Pas 6

Dupa ce este gata lasati pandispanul sa se raceasca complet - conditie obligatorie cand folositi bicarbonat de amoniu, acesta se evapora in tot acest timp. Cand este racit blatul nu mai este cazul sa va faceti griji. Daca nu vreti sa-l folositi, puteti incerca si fara el, si imi spuneti cum a fost.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 6
Pas 7

Dupa ce s-a racit blatul, incepeti sa faceti crema.

Se pune la fiert laptele de soia, adaugati in el esenta de vanilie si amestecati. Sau cumparati lapte de soia cu vanilie.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 7
Pas 8

Preparati budinca dupa instructiunile de pe plic - puneti zahar cat scrie acolo sau mai putin daca il vreti mai putin dulce.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 8
Pas 9

Lasati pe foc cateva minute pana se ingroasa bine budinca. Apoi stingeti focul si lasati sa se racoreasca putin.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 9
Pas 10

Daca blatul a iesit mai gros il taiati in jumate, sa fie 2 foi - daca va iese mai subtire nu il  mai taiati, puneti crema doar deasupra.

Mie mi-a iesit mai gros si am zis sa-l tai, deci am uns cu jumate de crema prima foaie.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 10
Pas 11

Apoi atent treceti a 2-a foaie peste prima, eu am reusit s-o rup, pentru ca este mai fragil pandispanul.

Puneti restul de crema si intindeti pe toata suprafata.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 11
Pas 12

Bananele le taiati rondele si ungeti bine pe ambele parti cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca pe tort.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 12
Pas 13

Apoi le aranjati peste crema.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 13
Pas 14

Topiti ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 14
Pas 15

Cu o lingura turnati haotic ciocolata peste banane. Puneti apoi tortul la frigider pentru cateva ore.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 15
Pas 16

Aici aveti si o sectiune - am zis ca asta merita sa fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului si cred ca reprezinta clar gustul tortului.

Puteti sa faceti  crema si cu lapte de vaca, sau orice alta crema va place - tot va fi f.bun, in budinca puteti adauga si un pic de unt.

Pofta Buna!

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 45

Inusik
Inusik 16 Nov 2020, 19:00

Tortul mi-a iesit ok.insa nu mi-a plăcut blatul,a iesit sfaramicios.Nu mai sic de mirosul de amoniu cand l am scos din cuptor.in rest cat de cat ok.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LilianaLungu336
Liliana Lungu (LilianaLungu336) 18 Mar 2018, 16:43

Am facut aseara tortul acesta de post insa blatul a iesit foarte fraged, aproape s-a faramitat (am pus toate ingredientele), abia am reusit sa ii dau o forma! :( ...insa a fost delicios! :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 03 Mar 2018, 23:36

Multumesc pt aceasta reteta.. sper maine sa surprind oaspetii . Daca reusesc revin si cu poza la o felie

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 25 Feb 2018, 15:10

Mi-a ramas putina crema de vanilie de la niste eclere si m-am gandit sa fac o surpriză familiei mele cu acest tort. Am respectat întocmai pașii, doar ca am folosit faina de secară ( pt ca mi-a placut mult, Lena, prajitura ta cu faina de secară) si nh am pus amoniac pentru ca am uitat☺.

A iesit excepțional..... Exact cum a spus Lena: un tort neașteptat de bun!!! Mulțumesc inca o data pentru inspirația pe care ne-o oferi pentru bucătărit!!!!😙

Poza nu este foarte reușita dar gustul excelent.... il recomand tuturor care vor isi surprinda placut familia mai ales într-o după-amiază geroasa ca asta de acum!!!!🍹

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) carabă manuela (carab?manuela995) 26 Feb 2018, 13:19

Multumesc Manuela de poza si sugestii, foarte bune!

Sa aveti pofta mare 😘

GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 30 Nov 2016, 12:03

M-am abonat la rețetele tale, am făcut și acest tort de post, puțin adaptat, cu ce am avut prin dulap, spor i bucătărie.

http://prafdesare.blogspot.ro/2016/11/tort-de-post.html?m=1

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 03 Mar 2015, 19:05

Nu am rezistat tentatiei pina miine e cam mult si, l-am gustat!E super!Mersi,Lena!Esti fenomenala.O poza,dar sorry de calitate nu chiar buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 11 Feb 2014, 17:40

foarte reusita reteta-a avut un succes foarte mare de ziua sotului meu, care a cazut intro vineri. vreau sa mentionez ca budinca de vanilie de la Dr. Oetker are lapte( nu este de post) asa ca am facut crema cu budinca de cacao si suc de fructe. a iesit delicios. multumesc frumos pentru reteta

  

Nota mea pentru reteta:
Grisinica
Grisinica 28 Nov 2013, 18:48

Acum l-am incercat si eu. Multumesc de idee. Eu l-am taiat in trei si mi s-a cam faramitat la asamblare dar e din cauza ca nu are oua sa-l tina. Crema eu am facut din comert, tot cu lapte de post. La budinca de vanilie merge pusa o margarina Unirea cat e inca fierbinte si amestecata bine, bine. Iese mai cremoasa asa.

Multumesc mult

Poza mea pentru reteta:
Karen
Karen 31 Jul 2010, 23:57

DELICIOS!!! am pus bicarbonat de sodiu si am insiropat putin marginile,in mijloc a fost ok. eu am pus banane si in mijloc si cele de deasupra tortului sub stratul de crema ca sa nu le mai dau cu lamaie....

o sa-l mai fac si cand nu e post ,merita din plin! e super bun :)

Nota mea pentru reteta:
andra
andra 19 Mar 2010, 12:42

Cand prepari budinca, pe plic se spune sa folosesti 500 ml lapte, iar tu ai folosit 800 ml pt 2 plicuri, banuiesc pentru a fi mai groasa budinca, asa este? Il voi incerca cat de curand, cand voi avea musafiri, iar blatul este minunat si pentru alte combinatii. Spor in toate, Lena!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) andra 19 Mar 2010, 13:05

Corect Andra, am folosit mai putin lapte sa fie ma groasa.

Arata toate comentariile