Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post)

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post)

Un tort neașteptat de bun, chiar am fost foarte sceptică, nu aveam mari așteptări de la el - dar după degustare.... am zis că nu am mâncat așa tort bun demult, chiar și nu de post. Pandispanul se poate face și nu numai în această rețetă, puteți să-l combinați cu orice altă cremă. Are textură moale, poroasă și un pic umedă - deci perfect.

Mulțumesc mult Laurei S. pentru rețetă - foarte, foarte bună și neapărat de salvat și de copiat în caietele :)

Ingrediente

Zahăr
1 pahar
de 300ml
Ulei fără miros
1 pahar
am folosit ulei de sâmburi de struguri, dar puteți pune și de floarea-soarelui
Apă minerală
1 pahar
   
Praf de copt
1 buc
1 pliculeț sau 2 lingurițe
Cacao pudră
2 linguri
   
Esență de vanilie
2 buc
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
2 pahare
am pus atât cât să-l fac ca o smântână - deci aveți grijă, dacă este prea lichid aluatul mai adăugați puțină făină
Praf de budincă de vanilie
2 buc
2 plicuri - am luat de la dr.oetker acum
Lapte de soia
800 ml
Puteți folosi și lapte de orez sau suc de fructe.
Banane
2 buc
   
Lămâie
1 buc
   
Ciocolată neagră/amăruie
1 buc
   
Bicarbonat de amoniu
2 lingurite
puteți încerca să faceți și fără el, dar nu știu dacă va fi la fel de poros

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați bine cu un tel, uleiul, zahărul și apa minerală - până se dizolvă zahărul.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 1
Pas 2

Treceți prin sită făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu și scorțișoara.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 2
Pas 3

Adăugați acest amestec la cel lichid, puneți și esența de vanilie - amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 3
Pas 4

Tăiați o hârtie de copt după metoda de aici. Vă recomand dacă aveți tava cu bordurile care se pot demonta, să tăiați hârtia nu chiar de la margine, să lăsați un pic să iasă pe margini.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 4
Pas 5

Turnați aluatul în tavă și puneți la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatură medie. Faceți testul scobitorii după acest timp și dacă mai trebuie îl lăsați încă puțin.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 5
Pas 6

După ce este gata lăsați pandispanul să se răcească complet - condiție obligatorie când folosiți bicarbonat de amoniu, acesta se evaporă în tot acest timp. Când este răcit blatul nu mai este cazul să vă faceți griji. Dacă nu vreți să-l folosiți, puteți încerca și fără el, și îmi spuneți cum a fost.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 6
Pas 7

După ce s-a răcit blatul, începeți să faceți crema.

Se pune la fiert laptele de soia, adăugați în el esență de vanilie și amestecați. Sau cumpărați lapte de soia cu vanilie.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 7
Pas 8

Preparați budinca după instrucțiunile de pe plic - puneți zahăr cât scrie acolo sau mai puțin dacă îl vreți mai puțin dulce.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 8
Pas 9

Lăsați pe foc câteva minute până se îngroașă bine budinca. Apoi stingeți focul și lăsați să se răcorească puțin.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 9
Pas 10

Dacă blatul a ieșit mai gros îl tăiați în jumate, să fie 2 foi - dacă vă iese mai subțire nu îl mai tăiați, puneți crema doar deasupra.

Mie mi-a ieșit mai gros și am zis să-l tai, deci am uns cu jumate de cremă prima foaie.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 10
Pas 11

Apoi atent treceți a 2-a foaie peste prima, eu am reușit s-o rup, pentru că este mai fragil pandispanul.

Puneți restul de cremă și întindeți pe toată suprafața.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 11
Pas 12

Bananele le tăiați rondele și ungeți bine pe ambele părți cu suc de lămâie, ca să nu se înnegrească pe tort.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 12
Pas 13

Apoi le aranjați peste cremă.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 13
Pas 14

Topiți ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 14
Pas 15

Cu o lingură turnați haotic ciocolata peste banane. Puneți apoi tortul la frigider pentru câteva ore.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 15
Pas 16

Aici aveți și o secțiune - am zis că asta merită să fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului și cred că reprezintă clar gustul tortului.

Puteți să faceți crema și cu lapte de vacă, sau orice altă cremă vă place - tot va fi f.bun, în budincă puteți adăuga și un pic de unt.

Poftă Bună!

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 19 Mar 2010, 12:07

Foarte frumos si destul de gustos pentru un tort de post! E mai putin dulce decat alte torturi, dar aceasta e perfect pentru mine, pentru ca sincer nu pot sa suport torturile din comert care sunt exagerat de dulci.

Nota mea pentru rețetă:
andra
andra 19 Mar 2010, 12:42

Cand prepari budinca, pe plic se spune sa folosesti 500 ml lapte, iar tu ai folosit 800 ml pt 2 plicuri, banuiesc pentru a fi mai groasa budinca, asa este? Il voi incerca cat de curand, cand voi avea musafiri, iar blatul este minunat si pentru alte combinatii. Spor in toate, Lena!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) andra 19 Mar 2010, 13:05

Corect Andra, am folosit mai putin lapte sa fie ma groasa.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 19 Mar 2010, 15:13

Am avut si noi ocazia sa gustam din acest tort si pot confirma ca e delicios. Eu personal, nu am fost sceptica nici o clipa.. numai cand l-am vazut cum arata si deja imi lasa gura apa

hanna
hanna 20 Mar 2010, 14:23

faina 3 pahare de 300 ml?

lena
Elena (lena) hanna 20 Mar 2010, 14:31

Da, de 300ml

hanna
hanna 20 Mar 2010, 14:37

multumesc!il fac acum

Galia
Galia 23 Mar 2010, 15:41

Mereu imi era frica sa fac un tort  si nu ma apucam.Aceasta reteta mi s-a parut usoara si am incercat : a fost extraordinar!

Nu am pus bicarbonat de amoniu, dar a crescut fff mult. Nu tin post si am folosit lapte de vaca in loc de laptele de soia.

Chiar va recomand sa incercati reteta, cred ca o sa va placa sa faceti torturi  (cum mi-a placut si mie)

Nota mea pentru rețetă:
olivica
olivica 29 Mar 2010, 14:51

Am facut si eu tortul, dar mi-a iesit foarte uscat si  destul de tare, poate trebuia sa pun mai putina faina?

lena
Elena (lena) olivica 29 Mar 2010, 14:55

Dap, am testat si eu reteta inca o data, intr-adevar iese mai tare daca nu se pune bicarbonat de amoniu. Voi corecta cantitatea de faina in reteta, deci important este sa fie un aluat lichid, dar nu foarte gros. In plus daca tot este mai tare blatul, se poate insiropa cu suc sau ceai dulce, asa am facut eu si a fost f.bun.

olivica
olivica 29 Mar 2010, 15:05

Mi-am dat si eu seama ca trebuia insiropat, dar era prea tarziu .

anysoara
anysoara 05 Jun 2010, 20:15

a fost foarte gustos!

Karen
Karen 31 Jul 2010, 23:57

DELICIOS!!! am pus bicarbonat de sodiu si am insiropat putin marginile,in mijloc a fost ok. eu am pus banane si in mijloc si cele de deasupra tortului sub stratul de crema ca sa nu le mai dau cu lamaie....

o sa-l mai fac si cand nu e post ,merita din plin! e super bun :)

Nota mea pentru rețetă:
sirius
Violeta (sirius) 04 Jan 2011, 21:10

offffff!nu mi-a iesit asa de frumos...gustos,da,dar la aspect....prima data,ca l-am facut de 2 ori, am incercat sa-l tai in doua....ca la tine,si cand sa-l tai,incet cu grija,s-a faramitat,s-a rupt ...ca m-am enervat si l-am aruncat.m-am apucat iar de el si nu l-am mai taiat,dar nu a fost asa aspectos si frumos...dar a fost delicios...a mancat toata familia mea.

Karen
Karen 06 Jan 2011, 02:44

ca sa nu va mai chinuiti cu taiatul...merge ffff bine intr-o tava dreptunghiulara si dupa ce e racit il taiati pe lung (adica in doua,nu ca la cel rotund) si asa veti suprapune doua blaturi si este excelent!!! eu fac blatul acesta de ffff multe ori si il umplu cu diverse creme,nici nu se observa ca nu e cu ou(e si mai bun!!!)   PS .eu folosesc tava maree de aragaz 

Grisinica
Grisinica 28 Nov 2013, 18:48

Acum l-am incercat si eu. Multumesc de idee. Eu l-am taiat in trei si mi s-a cam faramitat la asamblare dar e din cauza ca nu are oua sa-l tina. Crema eu am facut din comert, tot cu lapte de post. La budinca de vanilie merge pusa o margarina Unirea cat e inca fierbinte si amestecata bine, bine. Iese mai cremoasa asa.

Multumesc mult

Poza mea pentru rețetă:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 11 Feb 2014, 17:40

foarte reusita reteta-a avut un succes foarte mare de ziua sotului meu, care a cazut intro vineri. vreau sa mentionez ca budinca de vanilie de la Dr. Oetker are lapte( nu este de post) asa ca am facut crema cu budinca de cacao si suc de fructe. a iesit delicios. multumesc frumos pentru reteta

  

Nota mea pentru rețetă:
Sara-Ioana
Sara-Ioana 03 Mar 2014, 12:23

o sa incerc si eu reteta....fetita mea cea mica are intoleranta la proteina din laptele de vaca si soia si e alergica la albusul de ou, deci nu prea avem multe optiuni pt desert..va trebui sa caut o crema dar cred ca va fi foarte bun.

gabriela.mmm
gabriela (gabriela.mmm) 08 Mar 2014, 15:57

Buna acum am scos tortul din cuptor a crescut frumos desi nu ma asteptam deoarece nu am avut bicarbonat si nici apa minerala asa ca am folosit apa plata si praf de copt,acum mai imi ramane sa-i fac o crema si gata....imi pare rau dar aparatul meu foto face figuri daca reusesc revin cu o poza...mersi lena ptr reteta....

sanzi
sanzi 04 Apr 2014, 14:15

Buna ziua, nu am inteles pana la urma cata faina trebuie pusa? 1 pahar de 300 de ml sau 3 pahare de 300 de ml?ca in reteta scrie 1 iar aici printre comentarii am vazut ca scrie 3...sper sa imi raspundeti cat de curand pt ca peste cateva zile este ziua mamei mele si vreau sa il fac! Va multumesc anticipat

lena
Elena (lena) sanzi 04 Apr 2014, 17:45

Faina 2 pahare, nu va luati dupa comentarii - eu am confirmat ca sunt de 300ml dar n-am fost atenta ca spunea doamna de 3 pahare.

Important sa fie aluatul ca smantana groasa.

sanzi
sanzi 05 Apr 2014, 11:14

multumesc pentru raspuns!

Sara-Ioana
Sara-Ioana 16 Apr 2014, 20:00

Crezi ca voi putea face crema cu suc de fructe si amidon? Budinca are lapte sau urme de lapte..deci nu pot sa ii fac fetitei mele....ma gandeam sa fac un suc din cateva portocale si sa folosesc amidon alimentar in loc de budinca..:D...ai putea sa imi raspunzi repede?

lena
Elena (lena) Sara-Ioana 16 Apr 2014, 20:12

Da, sigur ca puteti.

olika
olika 15 Dec 2014, 05:54

Salut Lena, imi spui te rog cite gr are pachetu tau de pudding ca eu ma aflu in canada shi am gasit de altfel, imi pare ca e putin mai mare shi ash vrea sa stiu cite gr in total de pudding sa pun. Ma ierti de asha o intrebare dar e ziua sotului saptamina aceasta shi tare as vrea sa fac tortul, sunt sigura ca e tare tare gustos. Multumumesc mult mult anticipat

lena
Elena (lena) 16 Dec 2014, 10:54

Nu stiu exact ce gramaj are, dar sigur se face fiecare cu 400ml de lapte, asta-i reperul important.

olika
olika 17 Dec 2014, 00:53

Multumesc mult de raspuns

allinaraicu
allinaraicu 03 Mar 2015, 15:38

Uffff!L-am pus acum 30 min.in rola si in toata casa e un miros extraordinar de arome vanilie,scortisoara si cacao....Abia astept sa-l incerc,a crescut foarte tare,dar bicarbonat de amoniu nu am pus,nu stiu nici macar ce e asta,prima data aud de asa ceva.Tortuletul il voi face cu crema ganache care asteapta de aseara in frigider.:-)  O sa pun si o poza mai tirziu.Sper sa-mi iasa bine.

allinaraicu
allinaraicu 03 Mar 2015, 19:05

Nu am rezistat tentatiei pina miine e cam mult si, l-am gustat!E super!Mersi,Lena!Esti fenomenala.O poza,dar sorry de calitate nu chiar buna.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anda Costea
Anda Costea 19 Mar 2016, 18:51

Bună seara ! În reteta spune ca se poate folosi și suc de fructe . De care ?

lena
Elena (lena) Anda Costea 20 Mar 2016, 08:37

Am presupus ca se poate, daca nu aveti si nu tolerati laptele vegetal. Cred ca ar merge un suc cu gust mai neutru -mere, banane, poate ananas.

DanielaD
Daniela (DanielaD) 25 Nov 2016, 11:17

Budinca de vanilie de la dr oetker nu e de post. Am luat de curand sa fac acest tort pentru ziua copilului si noroc ca m-am uitat la incrediente, contine lapte.

GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 30 Nov 2016, 12:03

M-am abonat la rețetele tale, am făcut și acest tort de post, puțin adaptat, cu ce am avut prin dulap, spor i bucătărie.

http://prafdesare.blogspot.ro/2016/11/tort-de-post.html?m=1

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ClaudiaMariaJoita571
Claudia Maria Joita (ClaudiaMariaJoita571) 26 Oct 2017, 15:46

Buna ziua,

Tortul arata superb si tare mult as dori sa il fac baietelului meu cand implineste 1anisor . Oare se poate face fara zahar/indulcitor? Multumesc

lena
Elena (lena) Claudia Maria Joita (ClaudiaMariaJoita571) 26 Oct 2017, 16:04

Puteti incerca, da.

carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 25 Feb 2018, 15:10

Mi-a ramas putina crema de vanilie de la niste eclere si m-am gandit sa fac o surpriză familiei mele cu acest tort. Am respectat întocmai pașii, doar ca am folosit faina de secară ( pt ca mi-a placut mult, Lena, prajitura ta cu faina de secară) si nh am pus amoniac pentru ca am uitat☺.

A iesit excepțional..... Exact cum a spus Lena: un tort neașteptat de bun!!! Mulțumesc inca o data pentru inspirația pe care ne-o oferi pentru bucătărit!!!!😙

Poza nu este foarte reușita dar gustul excelent.... il recomand tuturor care vor isi surprinda placut familia mai ales într-o după-amiază geroasa ca asta de acum!!!!🍹

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) carabă manuela (carab?manuela995) 26 Feb 2018, 13:19

Multumesc Manuela de poza si sugestii, foarte bune!

Sa aveti pofta mare 😘

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 02 Mar 2018, 17:39

Buna ! Cer scuze din start pt asa intrebare... esenta de vanilie 2 bucati ar fi 2 fiole sau 2 pliculete? Multumesc

lena
Elena (lena) Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 02 Mar 2018, 17:47

Depinde cum aveti.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) Elena (lena) 02 Mar 2018, 17:51

Am ambele, si stau in nedumerire cu aluatul in farfurie... :) cer scuze pt asa intrabare inca odata

lena
Elena (lena) Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 02 Mar 2018, 17:54

Puneti fiola, vedeti ca una este pt crema si alta in aluat.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) Elena (lena) 02 Mar 2018, 17:55

Multumesc mult

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 03 Mar 2018, 23:36

Multumesc pt aceasta reteta.. sper maine sa surprind oaspetii . Daca reusesc revin si cu poza la o felie

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LilianaLungu336
Liliana Lungu (LilianaLungu336) 18 Mar 2018, 16:43

Am facut aseara tortul acesta de post insa blatul a iesit foarte fraged, aproape s-a faramitat (am pus toate ingredientele), abia am reusit sa ii dau o forma! :( ...insa a fost delicios! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Inusik
Inusik 16 Nov 2020, 19:00

Tortul mi-a iesit ok.insa nu mi-a plăcut blatul,a iesit sfaramicios.Nu mai sic de mirosul de amoniu cand l am scos din cuptor.in rest cat de cat ok.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: