Turte cu mac ca la Moldova
Încă unul din deserturile copilăriei mele - turtele cu mac, bunica le prepara atunci când începea să facă focul în sobă și le punea la copt direct pe plită, dar în general este unul din deserturile de bază atunci când se fac mesele de pomenire în post din nordul Moldovei.
Eu am reușit să improvizez acel gust și aromă de aluat fript pe tigaia clasică de bucătărie, cel mai important este să aveți răbdare și să rumeniți bine turtele de aluat la foc iute.
Din cantitățile de mai sus veți obține o cantitate destul de generoasă de turte cu mac, ați putea să faceți jumătate din porție dacă sunteți la prima încercare. Se servesc imediat calde, dar și reci de la frigider au mers cu același succes. Sunt foarte gustoase, de post și cu gust de acasă...
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând recomand să opăriți macul, până lucrați aluatul acesta tocmai bine se va înmuia.
Deci, turnați peste 100g de mac 100ml de apă fierbinte, amestecați și lăsați pe masă timp de 30-60 de minute.
Pas 2
Într-un bol mare puneți 500g de făină, adăugați 1 linguriță de sare, 4 linguri de ulei și turnați treptat apa.
Amestecați totul cu o lingură până se prinde aluatul.
Pas 3
Apoi îl treceți pe masă și frământați până aluatul devine neted și uniform. Lăsați-l să se odihnească 10 minute pe masă acoperit cu un prosop sau pungă.
Pas 4
După 10 minute îl tăiați în 6 bucăți uniforme și modelați bile din ele.
Mai lăsați 10 minute la odihnit biluțele.
Pas 5
Puneți la încins pe aragaz o tigaie de 26-28cm în diametru, fără s-o ungeți cu ulei sau altă grăsime.
Întindeți cu sucitorul foi subțiri de 2mm grosime.
Pas 6
Le puneți la copt pe tigaia uscată fierbinte și rumeniți uniform pe ambele părți.
Focul sub tigaie trebuie să fie maxim, ca să rumenească repede și tare foile de aluat.
Pas 7
Pe parcurs ce sunt gata, suprapuneți turtele una peste alta și lăsați să se răcorească până pregătim restul ingredientelor.
Pas 8
Mărunțiți puțin nucile în blender, dar nu le faceți praf, trebuie să rămână bucățele crocante.
În plus, eu le-am călit puțin pe tigaie, pentru o aromă mai intensă.
Pas 9
Turtele le rupeți bucățele mici și le puneți într-un bol în care vom amesteca toată compoziția.
Pas 10
Turnați într-o cratiță 200ml de apă, adăugați 150g de zahăr, amestecați, puneți pe foc și lăsați până începe să fiarbă acest sirop.
Pas 11
Mărunțiți puțin macul opărit într-un blender și îl puneți peste turtele rupte.
Tot aici adăugați și nucile tocate.
Pas 12
Turnați siropul fierbinte.
Pas 13
Amestecați bine totul și lăsați 10 minute pe masă să se pătrundă ingredientele.
Pas 14
Le puteți servi calde sau reci, oricum sunt foarte bune.
Puteți pregăti turtele din timp și să le asamblați cu sirop în ziua când aveți nevoie.
Poftă Bună!
Cantitate:
750 g
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării: