Turte cu mac ca la Moldova
Inca unul din deserturile copilariei mele - turtele cu mac, bunica le prepara atunci cand incepea sa faca focul in soba si le punea la copt direct pe plita, dar in general este unul din deserturile de baza atunci cand se fac mesele de pomenire in post din nordul Moldovei.
Eu am reusit sa improvizez acel gust si aroma de aluat fript pe tigaia clasica de bucatarie, cel mai important este sa aveti rabdare si sa rumeniti bine turtele de aluat la foc iute.
Din cantitatile de mai sus veti obtine o cantitate destul de generoasa de turte cu mac, ati putea sa faceti jumatate din portie daca sunteti la prima incercare. Se servesc imediat calde, dar si reci de la frigider au mers cu acelasi succes. Sunt foarte gustoase, de post si cu gust de acasa...
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
In primul rand recomand sa opariti macul, pana lucrati aluatul acesta tocmai bine se va inmuia.
Deci, turnati peste 100g de mac 100ml de apa fierbinte, amestecati si lasati pe masa timp de 30-60 de minute.
Pas 2
Intr-un bol mare puneti 500g de faina, adaugati 1 lingurita de sare, 4 linguri de ulei si turnati treptat apa.
Amestecati totul cu o lingura pana se prinde aluatul.
Pas 3
Apoi il treceti pe masa si framantati pana aluatul devine neted si uniform. Lasati-l sa se odihneasca 10 minute pe masa acoperit cu un prosop sau punga.
Pas 4
Dupa 10 minute il taiati in 6 bucati uniforme si modelati bile din ele.
Mai lasati 10 minute la odihnit bilutele.
Pas 5
Puneti la incins pe aragaz o tigaie de 26-28cm in diametru, fara s-o ungeti cu ulei sau alta grasime.
Intindeti cu sucitorul foi subtiri de 2mm grosime.
Pas 6
Le puneti la copt pe tigaia uscata fierbinte si rumeniti uniform pe ambele parti.
Focul sub tigaie trebuie sa fie maxim, ca sa rumeneasca repede si tare foile de aluat.
Pas 7
Pe parcurs ce sunt gata, suprapuneti turtele una peste alta si lasati sa se racoreasca pana pregatim restul ingredientelor.
Pas 8
Maruntiti putin nucile in blender, dar nu le faceti praf, trebuie sa ramana bucatele crocante.
In plus, eu le-am calit putin pe tigaie, pentru o aroma mai intensa.
Pas 9
Turtele le rupeti bucatele mici si le puneti intr-un bol in care vom amesteca toata compozitia.
Pas 10
Turnati intr-o cratita 200ml de apa, adaugati 150g de zahar, amestecati, puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba acest sirop.
Pas 11
Maruntiti putin macul oparit intr-un blender si il puneti peste turtele rupte.
Tot aici adaugati si nucile tocate.
Pas 12
Turnati siropul fierbinte.
Pas 13
Amestecati bine totul si lasati 10 minute pe masa sa se patrunda ingredientele.
Pas 14
Le puteti servi calde sau reci, oricum sunt foarte bune.
Puteti pregati turtele din timp si sa le asamblati cu sirop in ziua cand aveti nevoie.
Pofta Buna!
Cantitate:
750 g
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii: