Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita

Pot sa declar cu siguranta ca reteta de macarons a fost cea mai testata in bucataria mea. Si asta numai din cauza spiritului meu critic si perfectionist - am avut incercari reusite, dar din cauza la cateva esecuri pe care nu mi le puteam explica, am testat in continuare reteta pentru a deduce formula de macarons cu cea mai mare rata de reusita. Asa ca toata familia, rudele si prietenii au mancat timp de 1 an macarons frumoase, dar si crapate, explodate, inmuiate, etc.

Din start va atentionez ca trebuie sa aveti un cuptor cu o temperatura posibil  de controlat electronic la 120-150 de grade, altfel va fi un fel de joc de noroc, cu siguranta. Eu am avut un cuptor cu temperatura reglabila aproximativ si imi facea alternativ cate o tura de macarons bunicele, iar alta mi-o strica definitiv. Dar dupa ce s-au aliniat stelele si a trebuit sa-l schimb pe unul mai bun, bineinteles ca iarasi am reluat testele cu reteta de macarons. Si ca prin minune, ies perfect in 9 din 10 cazuri!

Oricum, reteta de macarons este una in care trebuie sa aveti precizie maxima, de la cantarirea ingredientelor, pana la timpul de mixare si coacere. Deci nu va amuzati acolo unde vi se pare ca am insistat pe anumite lucruri, aparent inutile.

Mai jos am incercat sa detaliez procesul cat mai clar(fara sa intru in alte explicatii care sa incurce), sa va arat de ce instrumente si ingrediente aveti nevoie obligatoriu, dar daca mai aveti intrebari nu ezitati sa-mi scrieti in comentarii.

Ingrediente

Zahar pudra
55 g
oricare din comert este bun in aceasta reteta
Faina de migdale
55 g
am inlocuit-o(cu succes) si cu alte faini de nuci - alune de padure, dovleac, floarea-soarelui, etc. Vedeti in pasi rezultatele.
Albus de ou
40 g
Zahar
50 g
incercati sa alegeti un zahar cu cristale mici, nu foarte grunjos
Umpluturi crema
100 g
aveti mai jos in pasi recomandarile mele cu cele mai potrivite creme de umplut macarons

Pasi de urmat

1

Instrumente, ingrediente, pregatire:

Aici aveti o poza cu instrumentele obligatorii de care aveti nevoie pentru a lucra cu reteta de mai jos:

- cantar, mixer de mana clasic, sita, spatula de silicon, pos cu un dui rotund de 5-6mm diametru si o rasnita de cafea/seminte.

Toate se gasesc usor, doar posul si duiul sunt de la Metro, raionul pt patiserii-cofetarii.

2

De obicei pentru reteta de macarons se recomanda sa folositi albusuri la temperatura camerei, eu am folosit reci sau calde, si este o mica diferenta in forma "fustitei" de la baza. Deci macarons-urile facute din albusuri la temperatura camerei sunt ceva mai exemplare ca forma.

De cele mai multe ori nu am timp sa astept pana se incalzesc ouale, asa ca la tin 10 minute intr-un bol cu apa calda, asa rezultatul este perfect si rapid.

3

Acum trebuie sa cantariti exact toate ingredientele in diferite boluri - albusurile, zaharul, zaharul pudra si faina de migdale.

Puteti vedea aici cum fac eu faina de migdale acasa - reteta - Faina de migdale

4

Faina de migdale se amesteca cu zaharul pudra si se mai trece prin rasnita, pentru a o face cat mai fina si uniforma.

Nu va impiedicati de folosirea unei rasnite, acum se gasesc la preturi foarte bune si diverse modele.

Am incercat sa folosesc si mixerul dar nu reuseste sa faca faina atat de fina cum o face rasnita.

5

Apoi treceti amestecul de migdale cu zahar pudra prin sita, sa excludeti eventualele bucati mici de nuci sau cristale de zahar grunjoase.

Asa veti obtine macarons cu suprafata de sus neteda si perfecta.

6

Dupa cum spuneam mai sus, la ingrediente, puteti sa faceti macarons cu alte fainuri de nuci - aici am amestecat zaharul pudra cu alune de padure.

7

Iar aici cu seminte de dovlec. Ies minunat si cu seminte de floarea-soarelui, daca le caliti putin, macarons vor avea aroma de halva...

Deci, rasnita va ofera si posibilitatea sa nu va blocati in faina de migdale, care este destul de scumpa si nu intotdeauna la indemana.

8

Asterneti cu hartie de copt o tava de cuptor clasic, ingredientele de mai sus sunt exact pentru o tura de macarons, adica 50 de jumatati sau 25 de macarons asamblate.

Incercati sa taiati hartia cat mai exact pe dimensiunea tavii.

9

Acum incepem efectiv procesul:

Treceti albusurile intr-un bol mai mare si incepeti sa mixati la viteza cea mai mica, timp de 1 minut.

Eu pun telefonul cu timerul langa mine si ma ghidez dupa el, sa fie precizie cat mai buna.

 

10

Apoi in urmatoarele 3 minute adaugati treptat zaharul si continuati sa mixati la viteza mica.

11

Mai mixati inca 1 minut la viteza mica pana se dizolva complet zaharul si bezeaua este ferma si alba.

Apoi opriti mixerul si curatati bine paletele de albusuri cu spatula.

Daca pana aici nu v-a iesit bezeaua asa ca in poza, daca este lichida si moale - va opriti, o aruncati, mai cititi o data instructiunile de mai sus si reluati procesul.

Nu mai merge sa resuscitati o bezea prost batuta si veti strica toata tura de macarons degeaba.

12

Macaronage:

Acum adaugati peste albusurile batute faina de migdale cu zahar pudra si incepeti procesul numit "macaronage" - adica o amestecare cu miscari circulare specifice.

Gasiti video simple cu acest proces pe Youtube si Google, nu vreau sa insist pe el, ca sa nu va incurc cu prea multe detalii.

13

In principiu ideea este sa amestecati o data cu spatula in cerc(sa stergeti bine si bolul, de aici si necesitatea sa fie de silicon), pe marginile bolului, si apoi o miscare de apasare pe mijlocul compozitiei - si tot asa...

14

Cand compozitia devine mai uniforma, neaparat curatati spatula cu o lingura, bezeaua care ramane pe ea va are mici particule neamestecate cu faina si va strica din textura finala de macarons.

15

Cand ati terminat macaronage-ul bezeaua curge in forma de banda de pe spatula, nu se rupe bucati.

Daca nu este asa, mai amestecati putin.

16

Acum introduceti duiul in pos si mutati bezeaua in el.

Eu de obicei pun posul intr-o cana mare si este mult mai usor de manevrat.

17

Formare si coacere:

Cu resturile de bezea din bol si spatula ungeti putin colturile interioare a hartiei de copt din tava.

18

Apasati, aranjati si asa hartia va adera foarte bine la forma, nu va aluneca in procesul de lucru cu macarons-urile.

19

Acum tineti perfect vertical si presati posul, formati mici cercuri rotunde pe hartie.

Poate nu le veti face uniform din prima, dar nici nu va recomand sa va apucati de desenat cercuri pe hartie, bezeaua oricum va avea tendinta sa nu tina perfect forma.

Nici formele de silicon pentru macarons nu sunt ok, nu cheltuiti bani degeaba.

20

Aici vedeti macarons imediat dupa formare.

21

Bateti tava de masa de 15-20 de ori(in aceasta reteta) pentru a scoate cat mai eficient bulele de aer ramase in bezea.

Pentru a nu deranja vecinii, eu astern un prosop dedesubt si tin usor cu degetele hartia in procesul de lovire.

22

Daca mai observati bule de aer ramase, le atingeti si spargeti usor cu o scobitoare.

23

Uscare:

Lasati macarons-urile la uscat in tava, pe masa din bucatarie timp de 1.5 - 2 ore.

Timpul depinde de umiditatea din camera si afara, deci va orientati, important este sa faceti testul cu degetul - daca la atingere deasupra bezelele sunt netede, usor uscate si nu se lipesc de deget, sunt gata.

24

Coacere-racire:

Coaceti macarons in cuptorul preincalzit la 120-150 de grade timp de 10-15 minute. Asta ar fi in teorie, dar in realitate va orientati dupa cuptorul dvs.

Intotdeauna recomand sa incepeti cu temperatura mai mica - 120 de grade, si cresteti daca vedeti ca mai trebuie.

Cuptorul meu le face bine la 125 de grade timp de 15 minute. Daca maresc macar cu 5 grade temperatura, le explodeaza si rumeneste prea repede.

In poza de aici vedeti macarons coapte exemplar - perfect de albe si netede.

25

Aici sunt cele bronzate cam mult cu 5 grade in plus la temperatura.

26

Iar aici sunt cele din faina de dovleac, la fel fustita este mai explodata din cauza temperaturii putin mai crescute.

Imediat dupa coacere eu prefer sa las macarons in tava, se mai usuca putin si ca sa le pot mai usor scoate de pe hartie. Dar daca sunt prea coapte, le trageti cu tot cu hartia din tava si lasati la racit direct pe masa.

27

Dupa ce s-au racit complet si le scoateti atent de pe hartie(va puteti ajuta cu lama unui cutit) gasiti perechi cat de cat potrivite la fiecare bezea si le aranjati pe masa.

Le umpleti cu crema preferata si puneti capacul.

28

Montare-crema:

Cel mai simplu este sa puneti crema pe macarons dintr-un alt pos cu dui rotund, sau dintr-o punga taiata in colt.

Mai sus sunt macarons cu crema de branza si afine, aici sunt cu Ganache de ciocolata.

29

Eu prefer 2 tipuri de crema pentru macarons - cu branza si cu Ganache de ciocolata alba sau neagra.

Pentru crema de branza amestec: 50g branza Philadelphia + 50g de unt la temperatura camerei + 2 linguri de zahar pudra + 2 linguri piure de fructe, coaja lamaie, zeama lamaie(optional).

30

Reteta de Ganache o aveti aici - Crema-de-ciocolata Ganache.

La fel puteti sa faceti si Ganache de ciocolata alba, sau sa amestecati Ganache de ciocolata alba cu branza Philadelphia/Mascarpone.

Puteti umple macarons cu orice crema preferati, dar este obligatoriu sa fie una cat mai densa si groasa, sa nu umezeasca prea mult bezelele si sa nu curga din ele.

31

Dupa montare aranjati macarons intr-o farfurie sau bol asternut cu servetele, acoperiti cu un capac sau folie de plastic si lasati la frigider cateva ore.

Cele mai bune sunt dupa 12-24 de ore, asta daca rezista :)

Sunt minunate ca gust si textura, de senzatie, usor adaptabile la orice preferinte, deci nu ezitati sa va faceti curaj si sa incepe Aventura Macarons chiar in bucataria voastra!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 bucati (adica 25 macarons cu umplutura)
Timp de preparare: 130 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 03 sep 2019, 16:21

Vai ce minunatie. FELICITARI. Ti-au iesit perfect La pasul 1 trebuia sa pui si cuptorul ca e f. important.:)  Din pacate eu nu pot nici sa incerc ca nu am decat un amarat de aragaz pe gaz, si cu toate termometrele care le am nu pot mentine aceeasi temperatura. Asta e. Inca odata felicitari. Te pup.

IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 sep 2019, 18:21

Multumesc muuult pentru reteta! E pt prima data cind le gatesc, mi se parea imposibil)) Nu sunt perfecte la exterior, dar gustul e exact ca la cele din patiserie.

IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 sep 2019, 18:25

Nu se incarcase foto la comentqriul precedent ☺️

Nota mea pentru reteta:
IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 sep 2019, 18:38

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 sep 2019, 19:33

Arata foarte bine! Bravo👍👍👍

violeta.nuky
violeta.nuky 08 sep 2019, 16:24

Explicatii foarte amanuntite.Ma face sa le incerc cat mai curand.As dori sa te rog, sa faci bezele si sa explici la fel.Te apreciez foarte mult pentru felul cum descrii fiecare operatiune ,spunandu-ne toate secretele.Retetele tale sunt corecte si raspunzi la fiecare comentariu in timp util.Cu toata stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 08 sep 2019, 16:31

Hei Violeta, multumesc mult pt apreciere!😘

Vezi ca este pe site reteta de bezele, cred ca la fursecuri o gasesti😉👍

violeta.nuky
violeta.nuky 08 sep 2019, 16:51

Ok,am sa caut.Daca am nelamuriri,le intreb.

MariaDianaFira361
Maria Diana Fira (MariaDianaFira361) 15 sep 2019, 15:12

Buna. O curuozitate am si eu 🙈 A incercat cineva cu faina normala de grâu? A iesit ceva? Aici nu prea gasesc de migdale si tare as fi vrut sa incerc reteta

lena
Elena (lena) Maria Diana Fira (MariaDianaFira361) 15 sep 2019, 15:24

Nu, cu faina de grau categoric nu iese, contine gluten, are alta textura, etc. Vedeti ca se poate face din alta faina de nuci, nu neaparat de migdale.

NiculitaIna571
Niculita Ina (NiculitaIna571) 06 nov 2019, 21:28

Buna Lena! Am facut si eu receta asta in sfârșit căci de mult timp tot aveam de gând.

Prima parte de albus nu mi-a iesit si a 2-a doar la viteza mare s-a primit.

Am vrut sa te intreb daca ai ceva sfaturi referitor la macaronsele colorate? Din ce le-as putea obține ?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Niculita Ina (NiculitaIna571) 06 nov 2019, 21:31

Macarons colorate doar cu niste colorant gel, altele vor inmuia prea mult albusul si nu vor iesi.😉

NiculitaIna571
Niculita Ina (NiculitaIna571) 07 nov 2019, 11:03

Deci as putea adauga colorant alimentar in albuș in timpul procesului de mixare?

Apropo Lena, mie mi-au ieșit cu mult mai putine bucăți decât in rețeta și idee nu am din ce cauza 🙈

lena
Elena (lena) Niculita Ina (NiculitaIna571) 07 nov 2019, 11:31

Adauga in timpul macaronajului, nu in slbus direct.

Poate sunt mai mari, nu-mi dau seama...