Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita

Pot sa declar cu siguranta ca reteta de macarons a fost cea mai testata in bucataria mea. Si asta numai din cauza spiritului meu critic si perfectionist - am avut incercari reusite, dar din cauza la cateva esecuri pe care nu mi le puteam explica, am testat in continuare reteta pentru a deduce formula de macarons cu cea mai mare rata de reusita. Asa ca toata familia, rudele si prietenii au mancat timp de 1 an macarons frumoase, dar si crapate, explodate, inmuiate, etc.

Din start va atentionez ca trebuie sa aveti un cuptor cu o temperatura posibil  de controlat electronic la 120-150 de grade, altfel va fi un fel de joc de noroc, cu siguranta. Eu am avut un cuptor cu temperatura reglabila aproximativ si imi facea alternativ cate o tura de macarons bunicele, iar alta mi-o strica definitiv. Dar dupa ce s-au aliniat stelele si a trebuit sa-l schimb pe unul mai bun, bineinteles ca iarasi am reluat testele cu reteta de macarons. Si ca prin minune, ies perfect in 9 din 10 cazuri!

Oricum, reteta de macarons este una in care trebuie sa aveti precizie maxima, de la cantarirea ingredientelor, pana la timpul de mixare si coacere. Deci nu va amuzati acolo unde vi se pare ca am insistat pe anumite lucruri, aparent inutile.

Mai jos am incercat sa detaliez procesul cat mai clar(fara sa intru in alte explicatii care sa incurce), sa va arat de ce instrumente si ingrediente aveti nevoie obligatoriu, dar daca mai aveti intrebari nu ezitati sa-mi scrieti in comentarii.

Ingrediente

Zahar pudra
55 g
oricare din comert este bun in aceasta reteta
Faina de migdale
55 g
am inlocuit-o(cu succes) si cu alte faini de nuci - alune de padure, dovleac, floarea-soarelui, etc. Vedeti in pasi rezultatele.
Albus de ou
40 g
Zahar
50 g
incercati sa alegeti un zahar cu cristale mici, nu foarte grunjos
Umpluturi crema
100 g
aveti mai jos in pasi recomandarile mele cu cele mai potrivite creme de umplut macarons

Pasi de urmat

Pas 1

Instrumente, ingrediente, pregatire:

Aici aveti o poza cu instrumentele obligatorii de care aveti nevoie pentru a lucra cu reteta de mai jos:

- cantar, mixer de mana clasic, sita, spatula de silicon, pos cu un dui rotund de 5-6mm diametru si o rasnita de cafea/seminte.

Toate se gasesc usor, doar posul si duiul sunt de la Metro, raionul pt patiserii-cofetarii.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 1
Pas 2

De obicei pentru reteta de macarons se recomanda sa folositi albusuri la temperatura camerei, eu am folosit reci sau calde, si este o mica diferenta in forma "fustitei" de la baza. Deci macarons-urile facute din albusuri la temperatura camerei sunt ceva mai exemplare ca forma.

De cele mai multe ori nu am timp sa astept pana se incalzesc ouale, asa ca la tin 10 minute intr-un bol cu apa calda, asa rezultatul este perfect si rapid.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 2
Pas 3

Acum trebuie sa cantariti exact toate ingredientele in diferite boluri - albusurile, zaharul, zaharul pudra si faina de migdale.

Puteti vedea aici cum fac eu faina de migdale acasa - reteta - Faina de migdale

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 3
Pas 4

Faina de migdale se amesteca cu zaharul pudra si se mai trece prin rasnita, pentru a o face cat mai fina si uniforma.

Nu va impiedicati de folosirea unei rasnite, acum se gasesc la preturi foarte bune si diverse modele.

Am incercat sa folosesc si mixerul dar nu reuseste sa faca faina atat de fina cum o face rasnita.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 4
Pas 5

Apoi treceti amestecul de migdale cu zahar pudra prin sita, sa excludeti eventualele bucati mici de nuci sau cristale de zahar grunjoase.

Asa veti obtine macarons cu suprafata de sus neteda si perfecta.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 5
Pas 6

Dupa cum spuneam mai sus, la ingrediente, puteti sa faceti macarons cu alte fainuri de nuci - aici am amestecat zaharul pudra cu alune de padure.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 6
Pas 7

Iar aici cu seminte de dovlec. Ies minunat si cu seminte de floarea-soarelui, daca le caliti putin, macarons vor avea aroma de halva...

Deci, rasnita va ofera si posibilitatea sa nu va blocati in faina de migdale, care este destul de scumpa si nu intotdeauna la indemana.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 7
Pas 8

Asterneti cu hartie de copt o tava de cuptor clasic, ingredientele de mai sus sunt exact pentru o tura de macarons, adica 50 de jumatati sau 25 de macarons asamblate.

Incercati sa taiati hartia cat mai exact pe dimensiunea tavii.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 8
Pas 9

Acum incepem efectiv procesul:

Treceti albusurile intr-un bol mai mare si incepeti sa mixati la viteza cea mai mica, timp de 1 minut.

Eu pun telefonul cu timerul langa mine si ma ghidez dupa el, sa fie precizie cat mai buna.

 

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 9
Pas 10

Apoi in urmatoarele 3 minute adaugati treptat zaharul si continuati sa mixati la viteza mica.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 10
Pas 11

Mai mixati inca 1 minut la viteza mica pana se dizolva complet zaharul si bezeaua este ferma si alba.

Apoi opriti mixerul si curatati bine paletele de albusuri cu spatula.

Daca pana aici nu v-a iesit bezeaua asa ca in poza, daca este lichida si moale - va opriti, o aruncati, mai cititi o data instructiunile de mai sus si reluati procesul.

Nu mai merge sa resuscitati o bezea prost batuta si veti strica toata tura de macarons degeaba.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 11
Pas 12

Macaronage:

Acum adaugati peste albusurile batute faina de migdale cu zahar pudra si incepeti procesul numit "macaronage" - adica o amestecare cu miscari circulare specifice.

Gasiti video simple cu acest proces pe Youtube si Google, nu vreau sa insist pe el, ca sa nu va incurc cu prea multe detalii.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 12
Pas 13

In principiu ideea este sa amestecati o data cu spatula in cerc(sa stergeti bine si bolul, de aici si necesitatea sa fie de silicon), pe marginile bolului, si apoi o miscare de apasare pe mijlocul compozitiei - si tot asa...

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 13
Pas 14

Cand compozitia devine mai uniforma, neaparat curatati spatula cu o lingura, bezeaua care ramane pe ea va are mici particule neamestecate cu faina si va strica din textura finala de macarons.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 14
Pas 15

Cand ati terminat macaronage-ul bezeaua curge in forma de banda de pe spatula, nu se rupe bucati.

Daca nu este asa, mai amestecati putin.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 15
Pas 16

Acum introduceti duiul in pos si mutati bezeaua in el.

Eu de obicei pun posul intr-o cana mare si este mult mai usor de manevrat.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 16
Pas 17

Formare si coacere:

Cu resturile de bezea din bol si spatula ungeti putin colturile interioare a hartiei de copt din tava.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 17
Pas 18

Apasati, aranjati si asa hartia va adera foarte bine la forma, nu va aluneca in procesul de lucru cu macarons-urile.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 18
Pas 19

Acum tineti perfect vertical si presati posul, formati mici cercuri rotunde pe hartie.

Poate nu le veti face uniform din prima, dar nici nu va recomand sa va apucati de desenat cercuri pe hartie, bezeaua oricum va avea tendinta sa nu tina perfect forma.

Nici formele de silicon pentru macarons nu sunt ok, nu cheltuiti bani degeaba.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 19
Pas 20

Aici vedeti macarons imediat dupa formare.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 20
Pas 21

Bateti tava de masa de 15-20 de ori(in aceasta reteta) pentru a scoate cat mai eficient bulele de aer ramase in bezea.

Pentru a nu deranja vecinii, eu astern un prosop dedesubt si tin usor cu degetele hartia in procesul de lovire.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 21
Pas 22

Daca mai observati bule de aer ramase, le atingeti si spargeti usor cu o scobitoare.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 22
Pas 23

Uscare:

Lasati macarons-urile la uscat in tava, pe masa din bucatarie timp de 1.5 - 2 ore.

Timpul depinde de umiditatea din camera si afara, deci va orientati, important este sa faceti testul cu degetul - daca la atingere deasupra bezelele sunt netede, usor uscate si nu se lipesc de deget, sunt gata.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 23
Pas 24

Coacere-racire:

Coaceti macarons in cuptorul preincalzit la 120-150 de grade timp de 10-15 minute. Asta ar fi in teorie, dar in realitate va orientati dupa cuptorul dvs.

Intotdeauna recomand sa incepeti cu temperatura mai mica - 120 de grade, si cresteti daca vedeti ca mai trebuie.

Cuptorul meu le face bine la 125 de grade timp de 15 minute. Daca maresc macar cu 5 grade temperatura, le explodeaza si rumeneste prea repede.

In poza de aici vedeti macarons coapte exemplar - perfect de albe si netede.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 24
Pas 25

Aici sunt cele bronzate cam mult cu 5 grade in plus la temperatura.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 25
Pas 26

Iar aici sunt cele din faina de dovleac, la fel fustita este mai explodata din cauza temperaturii putin mai crescute.

Imediat dupa coacere eu prefer sa las macarons in tava, se mai usuca putin si ca sa le pot mai usor scoate de pe hartie. Dar daca sunt prea coapte, le trageti cu tot cu hartia din tava si lasati la racit direct pe masa.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 26
Pas 27

Dupa ce s-au racit complet si le scoateti atent de pe hartie(va puteti ajuta cu lama unui cutit) gasiti perechi cat de cat potrivite la fiecare bezea si le aranjati pe masa.

Le umpleti cu crema preferata si puneti capacul.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 27
Pas 28

Montare-crema:

Cel mai simplu este sa puneti crema pe macarons dintr-un alt pos cu dui rotund, sau dintr-o punga taiata in colt.

Mai sus sunt macarons cu crema de branza si afine, aici sunt cu Ganache de ciocolata.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 28
Pas 29

Eu prefer 2 tipuri de crema pentru macarons - cu branza si cu Ganache de ciocolata alba sau neagra.

Pentru crema de branza amestec: 50g branza Philadelphia + 50g de unt la temperatura camerei + 2 linguri de zahar pudra + 2 linguri piure de fructe, coaja lamaie, zeama lamaie(optional).

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 29
Pas 30

Reteta de Ganache o aveti aici - Crema-de-ciocolata Ganache.

La fel puteti sa faceti si Ganache de ciocolata alba, sau sa amestecati Ganache de ciocolata alba cu branza Philadelphia/Mascarpone.

Puteti umple macarons cu orice crema preferati, dar este obligatoriu sa fie una cat mai densa si groasa, sa nu umezeasca prea mult bezelele si sa nu curga din ele.

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 30
Pas 31

Dupa montare aranjati macarons intr-o farfurie sau bol asternut cu servetele, acoperiti cu un capac sau folie de plastic si lasati la frigider cateva ore.

Cele mai bune sunt dupa 12-24 de ore, asta daca rezista :)

Sunt minunate ca gust si textura, de senzatie, usor adaptabile la orice preferinte, deci nu ezitati sa va faceti curaj si sa incepe Aventura Macarons chiar in bucataria voastra!

Pofta Buna!

Reteta de Macarons cu cea mai mare reusita - Pas 31

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (adica 25 macarons cu umplutura)
Timp de preparare: 130 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 03 Sep 2019, 16:21

Vai ce minunatie. FELICITARI. Ti-au iesit perfect La pasul 1 trebuia sa pui si cuptorul ca e f. important.:)  Din pacate eu nu pot nici sa incerc ca nu am decat un amarat de aragaz pe gaz, si cu toate termometrele care le am nu pot mentine aceeasi temperatura. Asta e. Inca odata felicitari. Te pup.

IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 Sep 2019, 18:21

Multumesc muuult pentru reteta! E pt prima data cind le gatesc, mi se parea imposibil)) Nu sunt perfecte la exterior, dar gustul e exact ca la cele din patiserie.

IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 Sep 2019, 18:25

Nu se incarcase foto la comentqriul precedent ☺️

Nota mea pentru reteta:
IrinaBaxan283
Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 Sep 2019, 18:38

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Irina Baxan (IrinaBaxan283) 04 Sep 2019, 19:33

Arata foarte bine! Bravo👍👍👍

violeta.nuky
violeta.nuky 08 Sep 2019, 16:24

Explicatii foarte amanuntite.Ma face sa le incerc cat mai curand.As dori sa te rog, sa faci bezele si sa explici la fel.Te apreciez foarte mult pentru felul cum descrii fiecare operatiune ,spunandu-ne toate secretele.Retetele tale sunt corecte si raspunzi la fiecare comentariu in timp util.Cu toata stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 08 Sep 2019, 16:31

Hei Violeta, multumesc mult pt apreciere!😘

Vezi ca este pe site reteta de bezele, cred ca la fursecuri o gasesti😉👍

violeta.nuky
violeta.nuky 08 Sep 2019, 16:51

Ok,am sa caut.Daca am nelamuriri,le intreb.

MariaDianaFira361
Maria Diana Fira (MariaDianaFira361) 15 Sep 2019, 15:12

Buna. O curuozitate am si eu 🙈 A incercat cineva cu faina normala de grâu? A iesit ceva? Aici nu prea gasesc de migdale si tare as fi vrut sa incerc reteta

lena
Elena (lena) Maria Diana Fira (MariaDianaFira361) 15 Sep 2019, 15:24

Nu, cu faina de grau categoric nu iese, contine gluten, are alta textura, etc. Vedeti ca se poate face din alta faina de nuci, nu neaparat de migdale.

NiculitaIna571
Niculita Ina (NiculitaIna571) 06 Nov 2019, 21:28

Buna Lena! Am facut si eu receta asta in sfârșit căci de mult timp tot aveam de gând.

Prima parte de albus nu mi-a iesit si a 2-a doar la viteza mare s-a primit.

Am vrut sa te intreb daca ai ceva sfaturi referitor la macaronsele colorate? Din ce le-as putea obține ?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Niculita Ina (NiculitaIna571) 06 Nov 2019, 21:31

Macarons colorate doar cu niste colorant gel, altele vor inmuia prea mult albusul si nu vor iesi.😉

NiculitaIna571
Niculita Ina (NiculitaIna571) 07 Nov 2019, 11:03

Deci as putea adauga colorant alimentar in albuș in timpul procesului de mixare?

Apropo Lena, mie mi-au ieșit cu mult mai putine bucăți decât in rețeta și idee nu am din ce cauza 🙈

lena
Elena (lena) Niculita Ina (NiculitaIna571) 07 Nov 2019, 11:31

Adauga in timpul macaronajului, nu in slbus direct.

Poate sunt mai mari, nu-mi dau seama...

LenutaDanci859
Lenuta Danci (LenutaDanci859) 17 Nov 2019, 21:03

De mult vreau sa incerc si eu aceasta reteta. Ideea e ca eu vreau sa fie mai putin dulci. As putea oare sa micsorez cantitatea de zahar?

lena
Elena (lena) Lenuta Danci (LenutaDanci859) 17 Nov 2019, 21:15

Nu, zaharul este cel care tine bezeaua in forma.

LenutaDanci859
Lenuta Danci (LenutaDanci859) Elena (lena) 18 Nov 2019, 09:37

Multumesc. Dar oare pot sa folosesc ștevie? Sau zahăr de cocos? Sau un alt înlocuitor de zahăr?

lena
Elena (lena) Lenuta Danci (LenutaDanci859) 18 Nov 2019, 09:44

Nu se poate.

Georgeta08
Georgeta08 22 Nov 2019, 10:15

Felicitari pentru retete! Va rog,ce functie a cuptorului folositi pt temperatura de coacere a macaronului,si  ce treapta a cuptorului?Multumesc

lena
Elena (lena) Georgeta08 22 Nov 2019, 10:17

Folosesc incalzirea de sus-jos si fara ventilatie.😉 Temperatura o setez manual bineinteles. Tava o pun in mijlocul cuptorului.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 26 Nov 2019, 14:50

Super reteta! Am facut ieri cu faina de alune... am avut ceva emoții, mai ales ca prima bezea nu s-a întărit, dar am insistat sa fac rețeta asa ca am mai încercat 😊 insa am observat ca la viteza cea mai mica nu se pornea deloc bezeau si am mărit viteza. In rest toți pașii dupa rețetă.

Azi am facut crema finetti cu nuci de pe site si am asamblat o parte. Restul o sa le umplu cu ganache... sa vad diferența. Dar acestea cu finetti nu arata rău... vedem la degustare cum vor fi apreciați 😉 Merci Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Ana Cozonac (Anisoara89) 08 Dec 2019, 20:52

Si degustarea a fost foarte apreciată, atât la cei cu finetti cat si cei cu ganache cu ciocolată neagră. Superbi au fost 😉

Georgeta08
Georgeta08 29 Nov 2019, 13:36

Buna ziua vreau sa intreb de ce piciorusul a iesit pe jumatate de macarons,posul l-am tinut perpendicular pe tava,iar temperatura a fost de 125 grade

lena
Elena (lena) Georgeta08 08 Dec 2019, 21:02

Cred ca nu s-au uscat bine inainte de cuptor.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 08 Dec 2019, 20:49

Buna Lena,am mai repetat azi reteta, cu faina de seminte de bostan de data asta. Porție dubla ca sa fac 2 culori si sa fac ganache cu fructe. Am folosit colorant lichid din comerț si mi-a înmuiat bezeaua... nu s-au primit deloc aceia (deși banuiam ca risc asa ceva). Bine dar cealalta parte am lasat-o fara culoare daca am vazut ca asa e treaba. S-au format bine cand i-am pus pe tavă, totul excelent. Insa la cuptor au crăpat si umflat numai mijlocul in sus. Care sa fie problema? Temperatura a fost de 130°C fara ventilație. Fustița s-a primit perfecta la cei care nu au explodat. Mulțumesc anticipat !

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 08 Dec 2019, 21:02

Mijlocul umflat si crapat inseamna ca nu s-au uscat bine acei macarons, inainte de cuptor. Se usuca mai greu cand este mai rece si umezeala afara.😉

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Elena (lena) 08 Dec 2019, 23:54

Aaa. Ok. Mulțumesc de răspuns. Data viitoare voi fi mai răbdătoare sa-i las sa se usuce bine 😉

O seara buna!

Corina
Corina 13 Apr 2020, 17:10

Multumesc mult pentru reteta. Nu au iesit chiar perfecte, dar fiind prima oara, sunt foarte multumita de rezultat: gust, consistenta perfecte. Am cateva comentarii care pot fi de ajutor:

1. am pus 50% mai putin zahar (si pudra, si tos) si au iesit foarte bine.

2. am inceput sa bat albusul ca in instructiuni, am adaugat zaharul, dar nu s-a intarit. Asa ca am continuat sa le bat la viteza mai mare si dupa ~ 10 minute compozitia s-a intarit. Nu a fost nevoie sa o iau de la inceput 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 29 Apr 2020, 08:41

I-am facut si cu cacao... proporția 5gr de pudră de cacao 100% la o porție din rețetă, amestecată cu faina si zaharul pudră.

Ft gustosi 👍😉

Poza mea pentru reteta:
MarinaB
MarinaB 26 Oct 2020, 14:33

Așa au ieșit la mine , pentru prima data am făcut!

Mulțumim Lena ! Sunt incantata de rezultat! 😋😋😋

Nota mea pentru reteta:
MarinaB
MarinaB 26 Oct 2020, 14:38

Așa au ieșit la mine!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) MarinaB 26 Oct 2020, 15:20

Arata minunat, bravo!👍👍👍👍

tiki
tiki 07 Dec 2020, 18:07

Nu am facut pana acuma ca nu am avut cuptor performant. Cand l-am cumparat (in august) m-am gandit la aceasta reteta, dar pana m-am invatat  cu cuptorul, a mai trecut vremea. Aseara m-am hotarat sa incerc. M-am uitat si la cateva videouri, dar am facut aceasta reteta. Mi-au iesit 8 buc (16 jumatati). Unele au iesit mai schioape din vina mea. Nu am citit decat dupa,... ca se lasa in tava sa se raceasca.  Eu am inceput sa le scot imediat, si mi-a ramas putina bezea lipita pe hartie la vreo 3, apoi m-am ajutat cu un cutit, dar tot calde le-am scos.Crema nu am facut, ca aveam nutela in frigider si eram curioasa de bezea. Ce sa spun ? Eu nu sunt cu dulcele si ptr. mine a fost groaznic de dulce. Am mancat una aseara. Mai mananc si deseara una...sa vad, ca cica-s mai bune. Voi mai face precis, ca le-am spus copiilor si ei vor. Eu fac niste bezele pe care le lipesc cate doua cu o crema si mi-au semanat  tare cu acelea. Realitatea e ca nu am mancat niciodata, ca sa stiu daca gustul e acelasi ca la mine, dar cred ca da, fiind aceleasi ingrediente. Multumesc de reteta. Desi nu sunt prietena cu colorantul, poate o sa cumpar...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 08 Dec 2020, 07:16

Buna Lena. Te rog sa-mi spui daca macarons se pastreaza mai mult timp? Si cum ? In ce ? Sau numai bezeaua si cand e nevoie sa o umplu ?Multumesc !

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 08 Dec 2020, 08:37

Hei Sanda, te apuci deja de pregatirile pt Craciun?!

Deci, cojile de macarons le poti tine 1-2 saptamaini intr-un container ermetic si la rece. Recomand sa asterni si niste servetele in el, va absorbi condensul si umezeala, sa nu se inmoaie bezeaua.

Cu 3-4 zile inainte de Craciun le umpli cu crema si la fel se tin la rece. Ele au nevoie sa se “impace” cu crema cateva zile, dar prea mult s-ar putea sa le umezeasca.

Te pup si spor!🤗

tiki
tiki Elena (lena) 09 Dec 2020, 09:00

Hello. Multumesc mult. Am facut numai asa de proba. Azi vreau sa experimentez cateva cu nuca. Da, fac exercitii ptr. Craciun . Sarbatori fericite si te pup, daca nu ne mai "vedem" pe aici.
 

tiki
tiki 09 Dec 2020, 21:33

Buna. Lena mai vreau sa te intreb ceva, privind coacerea. Cuptorul il aprind numai jos? Jos si sus ? Jos si sus cu ventilatie ? Cam asa ceva am. Astea care le-am facut acuma au fost cu jos-sus+ventilatie.

lena
Elena (lena) tiki 09 Dec 2020, 21:34

Trebuie jos-sus si fara ventilatie

tiki
tiki Elena (lena) 09 Dec 2020, 21:41

Multumesc !  Acuma fac cu nuca. Noapte buna.!

Simonamoghior
Simonamoghior 23 Jan 2021, 09:33

Facuti pentru prima data dupa aceasta reteta,rezultat uimitor.Am respectat pasii cu strictete.Intrebare,pentru cei cu cacao,care este cantitatea necesara,scadem din cantitatea de faina?Se poate inlocui faina de migdale cu nuca?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Simonamoghior 23 Jan 2021, 09:38

Ma bucur mult!

Nu am ajuns sa deduc formula perfecta pentru cei cu cacao, dar urmeaza neaparat. Teoretic ar trebui de inlocuit o cantitate de faina cu aceeasi de cacao...

Am mentionat mai sus in reteta(pasii 6-7) ca se poate folosi si alta faina de nuci.😉

missyx
missyx 19 Mar 2021, 09:31

buna. Vreau sa incerc. consult mai multe retete. intrebarea mea - De ce e asa mare diferenta gramajului ingredientelor pt aceeasi cantitate de macarons in diferite surse? .

lena
Elena (lena) missyx 19 Mar 2021, 09:34

Sunt retete diferite, le-am incercat si eu, dar am ales varianta cea mai nemofturoasa. Nu stiu de ce, dar am facut cel putin 10 variante si combinatii...

missyx
missyx 20 Mar 2021, 00:56

Iată! Doar ca am dublat toate Ingredientele, dar s-au primit doar 15 bucăți întregi, adică 30 jumătăți. De ce? Le-am făcut prea mari? Nu mi se par mari. Și nu știu cind îs gata, le-am scos din cuptor intuitiv. Cum se verifica?

Și mi se pare ca aluatul a fost prea gros totuși. Trebuia sa mai mestec cred.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) missyx 20 Mar 2021, 06:44

Sunt mai mari, dar nu e o problema, in timp exersati si vor iesi tot mai bine. Recomand sa nu puneti cacao deocamdata, lucrati reteta simpla si pe urma mai schimbati.

La fel si cu verificatul daca sunt gata, optim ar fi sa va uitati dupa timp. Dar fiecare cuptor cu specificul lui si gasiti timpul perfect exersand cu al dvs.

Spor!

Andreea M
Andreea M 29 Mar 2021, 15:57

Buna :) Am incercat chiar astazi aceasta reteta si desi am urmat pasii specificati aici, nu mi-a crescut piciorusul. Unde se poate sa fi gresit? E adevarat ca mi-a iesit cam tare compozitia, dar am mai facut dupa o alta reteta la un momemt dai si desi era tare, piciorusul a crescut. La ce sa fiu atenta pe viitor?

Multumesc!

lena
Elena (lena) Andreea M 30 Mar 2021, 09:34

Cred ca trebuia sa faceti inca putin macaronage.😉

Andreea M
Andreea M 30 Mar 2021, 09:36

Am inteles. Multumesc! Voi tine cont pe viitor :)

AnamariaNan
AnamariaNan 19 Jul 2021, 23:31

Arata super macaronsii dumneavoastra. Oare cu faina de cocos se pot face? Nu am gasit nici faina de migdale, nici migdale, cand am fost la cumparaturi...doar faina de cocos si faina de grâu am in casa. Din cate am citit, din faina de grau nu se pot face macaronsii dar din cea de cocos?! Banuiesc ca sunt si alte proportii la restul ingredientelor?! Va multumesc frumos anticipat!

lena
Elena (lena) AnamariaNan 20 Jul 2021, 06:07

Nici cu cea de cocos nu merge, este foarte absorbanta si greu de folosit anume aici.