Magiun de prune, fără zahăr

Magiun de prune, fără zahăr

Atunci când am postat rețeta de Gem de prune m-a întrebat cineva de o rețetă de magiun de prune fără zahăr. Sinceră să fiu nu am gustat niciodată și mă gândeam că este ceva dietetic și acru, nu prea mă tenta s-o încerc. Dar, primisem cadou un mic borcan de magiun de prune, și am rămas foarte impresionată de gust, textură, aromă - minunată!

De atunci numai magiun cumpăram de la supermarket, din acela bio - pe o felie de pâine integrală este un desert perfect și foarte delicios, fără remușcări pt siluetă :)

Acum am strâns o găleată mare de prune din grădină și singurul gând mi-a fost la acest delicios gem, știam că trebuie să am răbdare și să-l fierb mult, așa și a fost, chiar l-am fiert timp de 2 zile câte puțin - dar a meritat. Mi-a ieșit foarte bun, puțin acrișor, aromat și textură/culoare perfectă.

Deci, aveți răbdare să-l fierbeți, mai mult chiar de 4-5 ore, în 2 zile dacă nu aveți timp să stați o zi pe lângă el. Dacă îl fierbeți mai puțin va ieși un fel gem foarte acru de prune și veți spune că nu v-a ieșit și nu știți de ce.

Ingrediente

Prune
7 kg
cantitate aproximativă, alegeți prune dulci, mici și foarte coapte

Pași de urmat

Pas 1

Am cules prunele și fiindcă nu erau moi le-am mai lăsat 2 zile să se coacă mai bine.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 1
Pas 2

Apoi s-au spălat și scos sâmburii și le-am pus într-un ceaun mai mare cu fundul gros.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 2
Pas 3

Am adăugat 1 pahar de apă și le-am pus la fiert, amestecând periodic.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 3
Pas 4

Cam așa textură vor avea într-o jumătate de oră, lasă zeamă și încep să fiarbă ca un gem normal.

Mai departe vă arăt cum se schimbă textura și culoarea pe parcursul fierberii - nu uitați că gemul trebuie să fiarbă la foc mic și amestecat periodic, mai rar la început și tot mai des când se îngroașă.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 4
Pas 5

Într-o oră și jumătate.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 5
Pas 6

După 3 ore de fierbere.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 6
Pas 7

După 4 ore jumate.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 7
Pas 8

Și fiindcă nu am mai avut timp să-l fierb, am stins focul și am acoperit oala cu un tifon (obligatoriu! nu cu capac!).

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 8
Pas 9

A 2-a zi am scos tifonul și am observat că magiunul s-a mai îngroșat, a avut gust și textură mai bună. Deci chiar și fără foc sub el a continuat procesul de preparare și s-au evaporat aburii în plus, prin tifon.

L-am pus la fiert din nou, la foc foarte mic și amestecând tot mai des în el.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 9
Pas 10

Și tot așa încă vreo 4 ore.

Este gata atunci când devine dens, cu o culoare de maro intens și dacă puneți o lingură în picioare în ceaun stă dreaptă și nu se lasă deloc.

Cantitatea finală a fost la mine de 3 kg de magiun, a scăzut mai mult de jumate din volum.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 10
Pas 11

Îl puneți în borcane uscate și curate, se închid ermetic cu capace.

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 11
Pas 12

Aici observați culoarea și textura, un pic mi-a ieșit poza mai lucioasă, culoarea reală este un maro mai închis.

Se merită să-l faceți neapărat, este gustos, dietetic și economic (nu trebuie să cumpărați zahăr) - singura chestie este să aveți răbdare și să-l fierbeți cât mai mult.

Poftă Bună!

Magiun de prune, fără zahăr - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

Lilu83
Lilu83 25 Oct 2017, 11:21

Salutare, daca as congela magiunul, oare si-ar pierde din proprietati si consistenta, stie cineva?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lilu83 25 Oct 2017, 11:31

Cred ca va fi bine.

tiki
tiki 25 Sep 2017, 15:01

Buna. M-am incumetat si eu si am facut acest magiun. A durat mult in timp, nu pot sa spun ca a fost greu, dar a meritat.Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 16 Jul 2017, 21:51

Oare cu caise, piersici nu se  poate tot asa? Fara zahar?

lena
Elena (lena) tiki 16 Jul 2017, 22:12

Teoretic se poate, nu am incercat.

tiki
tiki Elena (lena) 16 Jul 2017, 22:32

Sora nurorii mele a facut din caise, Tot 2 zile,spune Irina, dar ce si cum nu stie, si acuma e plecata din tara sa  o intreb. Si pana se intoarce nu mai sunt caise. Poate incerc. Pupici.

anhelik
anhelik 08 Nov 2015, 01:26

Bunica mea ne facea mereu magiun de prune toamna tarziu si prunele sau cum le numeau ei perjele se desfaceau bine de pe sambure, caci erau coapte bine. Eu fac de doi ani reteta Lenei, aceasta de magiun fara zahar si este exceptionala, este prima care se termina in casa noastra si gustul este cam acelasi cu magiunul bunicii mele. Si nu-l spun eu, l-a spus fetita mea cand a mancat prima felie de paine cu noua reteta de magiun. Incercam sa adaptam retetele bunicilor la zilele noaste, Legatura sau mai putin legatura. important este ca avem curaj si buna vointa sa nu ne privam de bunatatile cu care am crescut chiar daca avem un diabet sau boli incurabile, de aceea mie imi place sa-l numesc magiun  de prune oricat de improvizata ar fi reteta, important este curajul si fantazia. Tot respectul meu pentru Lena, pentru retetele sale traditionale si pentru retele improvizate. 

Viorela B
Viorela B 07 Nov 2015, 13:59

Magiunul se face din prune grase (samburele nu se desprinde). Se fierb prunele intregi, iar cand sunt bine fierte de strecoara printr- stecuratoare de paste. Pasta obtinuta se fiebe cateva ore, pana prinde o culoare inchisa (un maron - visiniu) si sta lingura vertical in pasta calda (adica este tare). Reteta asta este de gem fara zahar. Nu are nici o legatura cu magiunul. Eu am incercat odata sa fac magiun din alt soi de prune respectand reteta.  Mi-a iesit un gem fara coji si atata tot. Gustul a fost diferit.

MarianaM
MarianaM 06 Sep 2014, 13:46

Eu toate gemurile, dulceturile.....le fierb 2-3 zile, clar ca dulceata nu o tin la fiert 1 ora ca si gemul. Am auzit de la lume, ca cand dau gemul la cuptor, mai pun si 200-300 gr de unt, sau ciocolata, sau nuca...NU am facut niciodata asa, dar vreau sa stiu impresiile dstra, daca ati facut. La drept vorbind, nu am pregatit niciodata un gem fara zahar, azi mi-am cumparat prune si voi face si eu.

ElenaA
ElenaA 19 Sep 2013, 16:16

As vrea sa fac si eu magiun fara zahar, dar se pastreaza asa, nu fermenteaza? iar lamaie cat se pune?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) ElenaA 19 Sep 2013, 18:25

Se pastreaza bine, lamaie nu este in ingrediente.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 30 Aug 2012, 20:49

am facu si eu si mi-a iesit tare bun.......la inceput nu credea m ca fara zahar e posibil dar am tot roit in jurul ceaunului in cele de 2 zile de fiert!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
susulina
simona andreea (susulina) 28 Aug 2012, 09:21

Am facut si eu magiun pentru ca iubesc magiunul de topoloveni, incercati-l daca nu ati facut-o pana acum insa niciodata nu o sa iasa ca acela de topoloveni, textura, culoarea si gustul insa e bun si asta facut in casa. Nu-mi mai permit luxul sa cumpar acum pentru ca l-au facut 20 de lei borcanul de la 10 pentru ca era cerere mare insa sincer vorbind parca nici nu-l puteai pune pe acelasi loc cu alte gemuri cu zahar cam pe la acelasi pret de 10.

Poza mea pentru rețetă:
mamaMIHAELA
mamaMIHAELA 27 Aug 2012, 14:35

Da, este foarte bun ! Noi facem magiun dupa aproape aceasi reteta ( nu pun apa, in schimb dam prunele prin masina de tocat )  si  il fierbem 6 ore continuu din momentul in care incepe sa clocoteasca intreaga masa de magiun din ceaun. Si, ca sa fim siguri ca nu se prinde, punem ceaunul in cuptorul aragazului.

Arată toate comentariile