Socata Reteta VIDEO

Socata

Pregatisem aceasta reteta de socata anul trecut, dar am avut un mic accident(a explodat sticla la balcon:) si nu am ajuns sa va arat bautura finala. Faceam pana acum Limonada cu soc, dar am zis sa incerc si socata mai acidulata - am ramas foarte impresionata, as zice ca este un "Kvas" rusesc(un fel de braga) cu aroma de flori.

Am facut deja 2 ture de cand au aparut florile de soc am incercat sa le congelez/decongelez - isi pastreaz bine aroma, asa ca puteti sa va faceti rezerve si pentru iarna.

In Reteta Video procesul este mult mai simplificat, m-am adaptat si eu intre timp, iese la fel de buna si aromata.

Ingrediente

Apa plata
4 l
Flori de soc
10 buc
Zahar
600 g
Lamaie
4 buc
puneti 2-4 lamai, in functie de cat de zemoase sunt lamaile
Drojdie proaspata
10 g

Pasi de urmat

Pas 1

Florile de soc le spalati bine intr-o sita.

Socata - Pas 1
Pas 2

Le puneti intr-un borcan mai adanc - cam de 3 litri.

Socata - Pas 2
Pas 3

Turnati zaharul peste flori.

Socata - Pas 3
Pas 4

Stoarceti lamaiile - puneti sucul si cojile in borcan. Turnati apa cat sa acopere bine toate ingredientele si lasati borcanul peste noapte, acoperit cu un prosop sau tifon.

Socata - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp turnati putina apa din borcan intr-un bol si o amestecati cu drojdia.

Socata - Pas 5
Pas 6

Treceti toate ingredientele intr-un borcan mai mare - eu am folosit o sticla de la apa de 5 litri - eventual o mai taiati la gura, sa fie mai larga.

Adaugati apa si drojdia dizolvata, amestecati totul bine. Acoperiti sticla/borcanul cu un tifon sau prosop si lasati 1-2 zile pana se patrunde si aciduleaza. Gustati periodic din ea - o strecurati si puneti la frigider atunci cand vi se pare suficient de gazata. La un loc cald se face chiar si intr-o zi.

Aveti mare grija sa nu puneti un capac strans la sticla - o sa va explodeze cu siguranta si va faceti treaba nu chiar placuta.

Socata - Pas 6
Pas 7

O tineti la frigider in sticle si serviti rece cu mare placere :)

Pofta Buna!

Socata - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 47

AdrianHarabulă926
Adrian Harabulă (AdrianHarabulă926) 14 Jul 2024, 18:56

Am găsit astăzi în drum câteva flori de soc. Le-am cules și mi-am adus aminte că prietena mea făcea socata după rețeta lalena. Dacă vei citi vreodată mesajul ăsta, mulțumesc! A fost cea mai bună socată! Acum pot să îmi fac și eu.⭐

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CarmenTurcu742
Carmen Turcu (CarmenTurcu742) 04 Jun 2019, 08:08

Oare se poate face socata si cu indulcitor(xilitol,eritritol)?

lena
Elena (lena) Carmen Turcu (CarmenTurcu742) 05 Jun 2019, 11:59

Da, eu cred ca merge, urmeaza sa incerc👍

liliana onuta
Liliana Onuta (liliana onuta) 02 May 2018, 19:19

Eu in loc de drojdie pun orez si stafide deoarece am observat ca mă doare stomacul.Mai adaug flori de trandafir de dulceata dar cred ca orice trandafir mirositor merge cu condiția sa nu fie stropit.Daca nu am pun apa de trandafir.Si in loc de zahar miere sa nu ne ingrasam.

Nota mea pentru reteta:
Lexy
Lexy 18 May 2016, 19:45

tocmai am facut o tura si am a 2-a tura la borcan si un prieten care a gustat mi-a cerut reteta si cand sa-i dau linku-l vad ca s-au modificat cantitatile la ingrediente....  mie mi-a iesit foarte buna cu 2 lamai si 8g de drojdie cum era inainte.. 

Nota mea pentru reteta:
ansen
ansen 28 Aug 2015, 21:53

f buna bv bv bv bv bv 

Nota mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 20 May 2015, 20:19

am facut si alte bunatati din flori de soc: sirop,lichior si dulceata.... toate foarte bune! va recomand! 

Poza mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 20 May 2015, 20:16

foarte buna aceasta socata! multumesc Lena pentru inspiratie!

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 31 May 2013, 17:40

Anul trecut am cautat soc cam tarziu, deja se trecuse, dar acum, pe anul asta am facut deja de doua ori. O bunatate!!!

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 29 May 2012, 14:47

buna lena!am facut rost de soc,dar asi avea o intrebare,dak este posibil sa folosesc drojdie uscata!astp rasp urgent!socul e in congelator dar mi e pofta rau!pupici!merci

Nota mea pentru reteta:
Iulia2002
Iulia2002 23 May 2012, 08:24

Buna Lena, sunt convinsa ca e delicioasa aceasta socata,am sa o pregatesc cat mai repede.

Pentru ca nu demult ti-ai sarbatorit onomastica, iti urez si eu, multa sanatate, putere de munca si impliniri alaturi de cei dragi!

Arata toate comentariile