Socată Rețetă VIDEO

Socată

Pregătisem această rețetă de socată anul trecut, dar am avut un mic accident (a explodat sticla la balcon :) și nu am ajuns să vă arăt băutura finală. Făceam până acum Limonadă cu soc, dar am zis să încerc și socata mai acidulată - am rămas foarte impresionată, aș zice că este un "Kvas" rusesc (un fel de bragă) cu aromă de flori.

Am făcut deja 2 ture de când au apărut florile de soc și am încercat să le congelez/decongelez - își păstrează bine aroma, așa că puteți să vă faceți rezerve și pentru iarnă.

În Rețeta Video procesul este mult mai simplificat, m-am adaptat și eu între timp, iese la fel de bună și aromată.

Ingrediente

Apă plată
4 l
   
Flori de soc
10 buc
   
Zahăr
600 g
   
Lămâie
4 buc
puneți 2-4 lămâi, în funcție de cât de zemoase sunt lămâile
Drojdie proaspătă
10 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Florile de soc le spălați bine într-o sită.

Socată - Pas 1
Pas 2

Le puneți într-un borcan mai adânc - cam de 3 litri.

Socată - Pas 2
Pas 3

Turnați zahărul peste flori.

Socată - Pas 3
Pas 4

Stoarceți lămâile - puneți sucul și cojile în borcan. Turnați apă cât să acopere bine toate ingredientele și lăsați borcanul peste noapte, acoperit cu un prosop sau tifon.

Socată - Pas 4
Pas 5

După acest timp turnați puțină apă din borcan într-un bol și o amestecați cu drojdia.

Socată - Pas 5
Pas 6

Treceți toate ingredientele într-un borcan mai mare - eu am folosit o sticlă de la apă de 5 litri - eventual o mai tăiați la gură, să fie mai largă.

Adăugați apă și drojdia dizolvată, amestecați totul bine. Acoperiți sticla/borcanul cu un tifon sau prosop și lăsați 1-2 zile până se pătrunde și acidulează. Gustați periodic din ea - o strecurați și puneți la frigider atunci când vi se pare suficient de gazoasă. La un loc cald se face chiar și într-o zi.

Aveți mare grijă să nu puneți un capac strâns la sticlă - o să vă explodeze cu siguranță și vă faceți treaba nu chiar plăcută.

Socată - Pas 6
Pas 7

O țineți la frigider în sticle și serviți rece cu mare plăcere :)

Poftă Bună!

Socată - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 47

AdrianHarabulă926
Adrian Harabulă (AdrianHarabulă926) 14 Jul 2024, 18:56

Am găsit astăzi în drum câteva flori de soc. Le-am cules și mi-am adus aminte că prietena mea făcea socata după rețeta lalena. Dacă vei citi vreodată mesajul ăsta, mulțumesc! A fost cea mai bună socată! Acum pot să îmi fac și eu.⭐

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CarmenTurcu742
Carmen Turcu (CarmenTurcu742) 04 Jun 2019, 08:08

Oare se poate face socata si cu indulcitor(xilitol,eritritol)?

lena
Elena (lena) Carmen Turcu (CarmenTurcu742) 05 Jun 2019, 11:59

Da, eu cred ca merge, urmeaza sa incerc👍

liliana onuta
Liliana Onuta (liliana onuta) 02 May 2018, 19:19

Eu in loc de drojdie pun orez si stafide deoarece am observat ca mă doare stomacul.Mai adaug flori de trandafir de dulceata dar cred ca orice trandafir mirositor merge cu condiția sa nu fie stropit.Daca nu am pun apa de trandafir.Si in loc de zahar miere sa nu ne ingrasam.

Nota mea pentru rețetă:
Lexy
Lexy 18 May 2016, 19:45

tocmai am facut o tura si am a 2-a tura la borcan si un prieten care a gustat mi-a cerut reteta si cand sa-i dau linku-l vad ca s-au modificat cantitatile la ingrediente....  mie mi-a iesit foarte buna cu 2 lamai si 8g de drojdie cum era inainte.. 

Nota mea pentru rețetă:
ansen
ansen 28 Aug 2015, 21:53

f buna bv bv bv bv bv 

Nota mea pentru rețetă:
kamelia
kamelia 20 May 2015, 20:19

am facut si alte bunatati din flori de soc: sirop,lichior si dulceata.... toate foarte bune! va recomand! 

Poza mea pentru rețetă:
kamelia
kamelia 20 May 2015, 20:16

foarte buna aceasta socata! multumesc Lena pentru inspiratie!

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 31 May 2013, 17:40

Anul trecut am cautat soc cam tarziu, deja se trecuse, dar acum, pe anul asta am facut deja de doua ori. O bunatate!!!

Poza mea pentru rețetă:
sara33
sara33 29 May 2012, 14:47

buna lena!am facut rost de soc,dar asi avea o intrebare,dak este posibil sa folosesc drojdie uscata!astp rasp urgent!socul e in congelator dar mi e pofta rau!pupici!merci

Nota mea pentru rețetă:
Iulia2002
Iulia2002 23 May 2012, 08:24

Buna Lena, sunt convinsa ca e delicioasa aceasta socata,am sa o pregatesc cat mai repede.

Pentru ca nu demult ti-ai sarbatorit onomastica, iti urez si eu, multa sanatate, putere de munca si impliniri alaturi de cei dragi!

Arată toate comentariile