Intr-un final am ajuns sa fac si aceasta reteta, o bautura a copilariei mele - vara iesitul in oras cu parintii neaparat era obligatoriu insotit de inghetata si kvasul turnat din butoaie de pe strada(ca si berea).
Este o bautura de origine ruseasca, si de fapt rezulta din fermentarea drojdiilor(ca si socata, braga romaneasca), in varianta clasica drojdiile naturale din painea integrala de secara si maia. Mai nou se foloseste la greu drojdia simpla de paine, dar va asigur ca efectul terapeutic si gustul sunt complet diferite. Recomand sa folositi la reteta anume maiaua de secara si painea integrala de secara.
Efectele terapeutice, pe langa faptul ca este o batura racoritoare excelenta, usor acidulata, sunt foarte importante:
- contine multe vitamine B1 si E si fermenti care contribuie la o buna digestie
- regleaza metabolismul
- imbunatateste circulatia sanguina si lucrul inimii
- potoleste setea
Si multe altele, mi-ar lua mult sa le descriu pe toate care le-am gasit despre aceasta bautura, este din aceeasi categorie cu bauturile fermentate pe baza de acid lactic - kefirul, iaurtul, etc.
Puteti citi mai multe pe wikipedia aici si wikipedia in rusa.
Oricum este delicioasa bautura, cu usor miros de paine, acidulata putin, perfecta pentru zilele calduroare si nu numai.