Kvas

Kvas

Intr-un final am ajuns sa fac si aceasta reteta, o bautura a copilariei mele - vara iesitul in oras cu parintii neaparat era obligatoriu insotit de inghetata si kvasul turnat din butoaie de pe strada(ca si berea).

Este o bautura de origine ruseasca, si de fapt rezulta din fermentarea drojdiilor(ca si socata, braga romaneasca), in varianta clasica drojdiile naturale din painea integrala de secara si maia. Mai nou se foloseste la greu drojdia simpla de paine, dar va asigur ca efectul terapeutic si gustul sunt complet diferite. Recomand sa folositi la reteta anume maiaua de secara si painea integrala de secara.

Efectele terapeutice, pe langa faptul ca este o batura racoritoare excelenta, usor acidulata, sunt foarte importante:

- contine multe vitamine B1 si E si fermenti care contribuie la o buna digestie

- regleaza metabolismul

- imbunatateste circulatia sanguina si lucrul inimii

- potoleste setea

Si multe altele, mi-ar lua mult sa le descriu pe toate care le-am gasit despre aceasta bautura, este din aceeasi categorie cu bauturile fermentate pe baza de acid lactic - kefirul, iaurtul, etc.

Puteti citi mai multe pe wikipedia aici si wikipedia in rusa.

Oricum este delicioasa bautura, cu usor miros de paine, acidulata putin, perfecta pentru zilele calduroare si nu numai.

Ingrediente

Apa
5 l
Maia de secara
100 g
reteta o gasiti pe site
Paine integrala de secara
100 g
Zahar
100 g
Stafide
50 g

Pasi de urmat

Pas 1

Painea de secara se taie felii si se pune pe o tava in cuptor - se rumeneste bine, sa fie chiar arsa bine, aproape neagra - foarte important pt culoarea si gustul bauturii.

Daca ma intrebati de painea de secara din comert - nu stiu sa va raspund, nu am folosit-o pt ca poate contine multi conservanti si adaosuri care ar putea influenta negativ gustul si proprietatile kvasului.

Kvas - Pas 1
Pas 2

Intr-o oala se fierb 5 litri de apa, se adauga painea arsa in apa fierbinte se se lasa cateva ore pana se racoreste bine. Trebuie sa fie abia calda cand puneti restul ingredientelor.

Kvas - Pas 2
Pas 3

Puneti cele 100g de maia si amestecati bine cu un tel, s-o desfaceti mai usor.

Puteti folosi maia direct din frigider, dar am observat ca fermenteaza putin mai grau in kvas.

Daca folositi maia reinnoita/trezita cu cateva ore inainte, bautura va fermenta putin mai repede.

Kvas - Pas 3
Pas 4

Adaugati si zaharul cu stafidele spalate, amestecati bine.

Kvas - Pas 4
Pas 5

Acoperiti cratita cu capac si o lasati la loc cald 24-48 de ore.

Daca nu este foarte cald in bucatarie puteti primele 12 ore s-o inveliti intr-o patura sa tina mai bine caldura.

Kvas - Pas 5
Pas 6

Sunt 2 indicatoare principale ca bautura este gata:

- are un gust putin acidulat, parca inteapa limba

- si stafidele ies la suprafata

Acidularea trebuie sa fie chiar usoara, nu o tineti mai mult decat este nevoie.

Kvas - Pas 6
Pas 7

Scoateti cu o lingura sau cu mainile bucatile de paine de deasupra.

Restul kvasului il turnati in borcane sau sticle, printr-o sita - nu foarte deasa, sa tina doar bucatile mari de paine si stafidele.

Kvas - Pas 7
Pas 8

Borcanele cu kvas le puneti in frigider pentru 2-3 zile - in acest timp fermentarea va continua usor, el va deveni putin mai acidulat, dar si se va limpezi.

Kvas - Pas 8
Pas 9

Observati aici sedimentul de la fundul borcanului.

Kvas - Pas 9
Pas 10

Il serviti dupa aceste 2-3 zile, dar sta foarte bine si mai mult timp in frigider.

Atentie - kvasul nu este dulce aproape deloc, daca vreti sa-l mai indulciti puteti adauga acum la final zahar in el. Eu fac altfel - fac un sirop din apa calda si miere si il torn in kvas pana la dulceata dorita, chiar inainte de servire.

Kvas - Pas 10
Pas 11

Si inca o poza, cu el in halba - asa se serveste in original :)

Pofta Buna!

Kvas - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

dynamic1
Mihai (dynamic1) 07 Jul 2014, 10:44

Multumim pentru aceasta reteta foarte originala. Abia astept sa o fac!

Nota mea pentru reteta:
vali76
vali76 07 Jul 2014, 18:11

Bună ziua lena..iți multumessc mult de rețete .tot ce am încercat mia reușit, is foarte bine explicate. Vreau să te întreb la rețeta de KFAS..Dacă nu am maiaua pot face in alt mod? Mulțumesc mult din nou. Dumnezeu sati dee putere și sănătate

lena
Elena (lena) vali76 07 Jul 2014, 21:32

Se spune KVAS, poti folosi drojdie simpla din comert, dar nu mai are acelas efect terapeutic.

tiki
tiki 08 Jul 2014, 07:31

Lena, eşti o adevărată DOAMNĂ. Limba noastă-i o comoară....Limba noastră-i foc ce arde,..Limba noastră-i frunză verde,...Limba noastră-i, limbă sfântă...,sunt primele versuri din poezia lui Alexei Mateevici,(Imnul nat.al Rep.Moldova).

Irushka
Irushka 16 Jul 2014, 21:02

Ce vremuri.. Mi-am adus aminte de copilarie! Trebuie sa ma gandesc de unde sa iau maiaua de secara?...Ce bun era kvasul acela. Poate imi reuseste si mie la fel. Multumesc pentru postare.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 19 Jul 2014, 03:10

IRUSHKA reteta cum se face maiaua de secara este tot pe acest site ,da o cautare si ai  sa vezi cum se face

timotei
timotei 20 Aug 2014, 17:08

Am facut si eu kvas , numai ca eu am pus mai mult zahar, piine cumparata si am inlocuit maiaua cu drojdie uscata

Poza mea pentru reteta:
Egen
Egen 21 Feb 2015, 13:26

Se poate pune mai multa miere si sa exclud zaharul comple. Nu consum zahar, dar kvas'ul imi place la nebunie. Sunt din Rep Moldova si aici amintirile sunt frumoase legate de aceasta bautura. Totusi as vrea sa fac o varianta 100% sanatoasa asa cum fac si cu restul alimentelor pe care le prepar.

Egen
Egen 27 Feb 2015, 11:32

Iese doar cu miere fara a adauga zahar. Incercati, este mult mai sanatos asa.

Nota mea pentru reteta: