Reinnoire maia din starter(2)

Maiaua de care am vorbit in postarea anterioara, poate fi folosita imediat dar va fi nu prea puternica la prima painica(urmeaza si reteta de prima paine cu maia).

In schimb acei 100g pe care l-ati lasat in frigider(starterul) vor prinde puteri pe parcurs - oricum aveti grija sa nu il tineti nefolosit mai mult de 2-3 saptamani in frigider. Trebuie sa "hraniti" bacteriile din maia ca sa nu moara(se adauga la fel o mica cantitate de apa si faina de secara) sau le congelati cat este necesar si cu 1 zi inainte il decongelati si hraniti.

Am primit intrebari de genul "La fiecare paine trebuie sa facem maia timp de 4 zile?" - clar ca nu, acest starter din frigider se foloseste anume pentru a prepara o cantitte de maia normala pe care v-o cere reteta. In cateva ore, sau peste noapte aveti o maia puternica cu ajutorul acestei mici cantitati - bineinteles nu uitati sa mai lasati 100g din maiaua noua si s-o folositi la urmatoarea painica.

Ingrediente

Apa
300 ml
Faina integrala de secara
200 g
sau integrala de grau

Pasi de urmat

1

De exemplu - o reteta cere 500g maia proaspata:

- Luati din frigider starterul(aproximativ 100g)

- Cantariti faina cam 40% din acele 500g cerute de reteta  si restul apa(cat sa fie o maia groasa ca smantana) - deci ar fi aproximativ 200g faina si 300ml apa.

2

Intr-un bol amestecati faina, starterul de maia si apa.

3

Trebuie sa iasa o coca ca smantana mai groasa - acoperiti cu un capac si lasati peste noapte sau 3-5 ore.

Aveti grija ca bolul in care amestecati ingredientele sa fie mai mare - cam de 4 ori volumul amestecului.

Puteti sa va treziti cu ea cursa pe masa si fugind.

4

Observati dupa cateva ore ca maiaua creste frumos, are multe bule de aer si umple vasul in care sta.

Deci este gata pentru a face paine in toata forta.

5

Din  aceasta cantitate totala luati cat trebuie maia la reteta si bineinteles nu uitati sa puneti deoparte(la frigider) din nou 50-100g din maiaua noua, pentru urmatoare tura de paine.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 apr 2014, 13:12

util si sanatos! neasteptat de puternica aceasta maia.

Nota mea pentru reteta:
aliax.alina
aliax.alina 23 sep 2014, 14:56

Buna Lena, multumesc pentru aceasta maia, mi-a iesit prima paine deosebit de buna, la a 2 a imi fac probleme :))). Am si eu o intrebare, la reanoirea acestui starter ( scos de la frigider) se foloseste apa calda sau rece? Multumesc frumos

lena
Elena (lena) aliax.alina 23 sep 2014, 14:57

Apa rece, simpla. Multa bafta la painica nr.2 :)

Elisabeta Strejoiu
Elisabeta Strejoiu 27 oct 2014, 15:26

Apa e masurata in ml. sau in gr.?

lena
Elena (lena) Elisabeta Strejoiu 27 oct 2014, 15:27

Pai scrie ml la ingrediente...

ramonagabriela
ramonagabriela 24 iul 2015, 10:55

Buna,daca scot maiaua ca sa fac paine, o hranesc seara si o las pana dimineata ii posibil sa nu mai fie asa de eficienta avand in vedere ca se vede pe borcan cum a crescut si apoi s-a retras urma fiind foarte mare.Ar trebui sa o hranesc doar cu cateva ore inainte de a face paine? Este normal sa aiba miros de alcool? Multumesc mult. Este minunata mi-a reusit din prima.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ramonagabriela 25 iul 2015, 18:44

Eu de obicei nu o mai hranesc si cu 1-2 ore inainte, chiar daca se lasa nu e nimic grav.

Miros putin are, nu stiu daca e de alcool, pe caldurile astea de afara s-ar putea sa fermenteze mai mult. As recomanda mai bine s-o treziti dimineata si o lasati pana faceti painea in aceeasi zi, daca e maia in forta ii este suficient si 2-3 ore.

Andreea.I.
Andreea.I. 19 feb 2016, 22:51

Doamne, ajuta! Ce trebuie sa fac daca maiaua nu a crescut decat foarte putin si nu are multe bule?

lena
Elena (lena) Andreea.I. 19 feb 2016, 23:08

O folositi cum am scris, va prinde ea puteri pe parcurs.

Claudia77
Claudia77 19 mai 2016, 12:23

Buna ziua!

Am facut maiaua. Am facut si prima paine, a iesit foarte buna. Acum am o intrebare: cum pot sa inmultesc maiaua, ca pentru viitoarele paini sa am mai mult (la frigider) de cei 100 gr., avand in vedere ca prima paine a fost cam micuta ......? Vreau sa va spun ca eu fac paine de 4 ani in cuptorul traditional (cu lemne) de la tara, din 13 kg faina, nu cumpar paine deloc. La asa o cantitate de faina imi trebuie maia.......... Va rog sa ma ajutati cu aceasta nelamurire. Multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Claudia77 24 mai 2016, 09:52

Ar trebui sa-i dati de mancare si s-o inmultiti timp de 3-4 zile - cred ca in fiecare zi cam cate 250g de faina de secara in 2-3 reprize. In ultima zi cred ca puteti sa-i dati toate 250g o data. Si bineinteles cate putina apa de fiecare data, sa aveti consistenta aia de smantana.

Rox 2016
Rox 2016 21 iul 2016, 10:12

Buna ziua!

Cred pe multa lume ar interesa cum se hraneste maia. In preambulul acestei retete spuneati ca se hraneste cu o cantitate mica de faina si apa. Puteti sa ne dati niste date mai exacte? Si la ce interval se hraneste maia din frigider?

Va multumesc pt viitorul raspuns! Numai bine!

lena
Elena (lena) Rox 2016 21 iul 2016, 16:40

Da, asa-i, voi mentiona mai atent aceste detalii. "Hranirea" ei inseamna acelasi proces ca si atunci cand o porniti de la zero, se adauga putina apa si faina de secara in cantitati egale - https://www.lalena.ro/1121-reteta-Maia-pentru-paine-Starter1.html#.V5DQOqJK9Sk

lena
Elena (lena) Elena (lena) 21 iul 2016, 16:41

Da, si ar fi bine macar 1 data pe saptamana sa mai aduagati putina apa si faina, sunt cantitati orientative - cam 50ml faina si la fel apa, sau cat sa fie maiaua ca o smantana groasa.

Rox 2016
Rox 2016 Elena (lena) 22 iul 2016, 10:24

Va multumesc! De luni incep :)