Pizza lui Gennaro, sau Pizza in stil italian

Pizza lui Gennaro, sau Pizza in stil italian

De mai mult timp mi-am gasit reteta preferata de pizza, ati apreciat-o si voi - este reteta de Aluat Clasic de Pizza, multi ani pe site si absolut perfecta. Dar, ca de obicei, niciodata nu ne oprim in loc si evoluam continuu, inclusiv si cu retetele. Am vrut sa improvizez acum o pizza in stil italian, asa cum o fac ei - coapta pe vatra, subtire si usor crocanta. Din multele retete de pizza testate, pizza lui Gennaro Cotaldo(mentorul lui Jamie Oliver) a avut cea mai buna rata de succes, as vreau s-o vedeti si voi.

Nu este doar o reteta de aluat de pizza, sau combinatie de toppinguri - vreau sa observati in plus cum am improvizat o vatra in cuptorul clasic de bucatarie, nu folosesc tavi de pizza si o manevrez asa ca italienii, dar cu o mica smecherie :)

Metoda o puteti folosi si cu orice alt aluat preferati, inclusiv si Aluatul meu clasic de mai sus. Tot farmecul este in pizza coapta grabit pe vatra, asa devine usor crocanta, subtire si absolut delicioasa.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
de preferat sa fie cu proteine - 12%
Sare
1 lingurite
Drojdie uscata
7 g
sau 15g drojdie proaspata
Apa calda
325 ml
Ulei de masline extravirgin
50 g
Sos de rosii
200 g
oricare sos preferati pentru pizza
Topping pizza
500 g
adica orice preferati sa puneti pe pizza - sunca, salam, masline, porumb, ciuperci, etc.
Mozzarella
500 g
sau alt cascavak aveti la indemana
Gris de grau
50 g
optional

Pasi de urmat

1

Intr-un pahar sau bol amestecati drojdia si apa calda(nu fierbinte!).

Lasati 5 minute pana se dizolva bine.

2

In alt bol mai mare amestecati faina cu sarea.

3

Apoi adaugati compozitia de drojdie.

4

Amestecati bine mai intai cu o spatula sau lingura, pana se leaga toate ingredientele.

5

Apoi treceti acest aluat pe masa si continuati sa-l framantati cu mainile - intindeti pe masa, aduceti spre voi si tot asa.

De preferat sa nu folositi faina la framantat, desi aluatul la inceput este mai lipicios, pe parcurs devine tot mai elastic si ferm, asa se dezvolta glutenul.

6

Cam asa este dupa ce ati terminat - e foarte relaxant procesul si eu chiar prefer sa-l framant cu mainile, desi la fel de usor il puteti framanta la robot cu carlig.

7

Acum il taiati in 4 bucati uniforme.

8

Formati din ele bile rotunde, le aranjati pe un platou sau chiar pe masa presarata cu faina(sau gris - acesta va face baza la pizza mai crocanta).

Ungeti-le cu putin ulei de masline, acoperiti cu folie sau prosop si lasati 2 ore la odihnit.

9

Dupa 2 ore aluatul va fi cam asa, este timpul sa modelam si coacem pizza.

10

Porniti cuptorul la 250 de grade si puneti in el tava de cuptor intoarsa cu fundul in sus.

Aceasta va fi o vatra fierbinte improvizata, se va incinge bine impreuna cu cuptorul si pizza se coace mult mai repede pe ea.

Poate in timp voi lua si o piatra de pizza, dar inca nu m-am organizat.

11

Cat se incinge cuptorul, formam pizza:

- Luati atent cate o bila de aluat, puneti pe masa faina mai multa si cu mainile presati aluatul pana se dezumfla. Nu trebuie framantat deloc, doar usor apasat cu degetele si intins uniform(pe cat posibil).

Aveti grija ca baza la pizza sa fie baza bilei, asa cum a stat a crescut - are acolo gris si sa nu-l incorporati in blat.

12

- Apoi cu mainile intindeti usor aluatul si formati un blat subtire de pizza - pe Youtube aveti multe demonstratii cum sa o faceti cat mai corect, dar tot veti observa ca fiecare are manevrele lui.

Atent mutati acest blat subtire pe o bucata de hartie de copt si il mai uniformizati atent. Daca presarati suficienta faina la baza lui, se lucreaza usor si frumos.

13

Ungeti pizza cu sos de rosii - eu folosesc de obicei conserve din Sosul Marinara facut in casa.

14

Presarati deasupra Mozzarella sau alt cascaval.

15

Puneti deasupra orice toppinguri de pizza preferati - aici am pus sunca, masline si ciuperci - adica Pizza Capriciosa.

16

Cuptorul este incins si pizza este asamblata.

Luati o alta tava de cuptor, intoarsa cu fundul in sus(sau o spatula mare de pizza, daca aveti!). Trageti atent de hartia de copt cu pizza si o mutati pe dosul tavii respective.

17

Apoi la fel tragand de hartie o mutati pe dosul tavii incinse din cuptor, cu atentie.

Aceste manevre cu hartia sunt necesare daca nu aveti indemanarile unui pizzaiola adevarat :)

18

Coaceti pizza timp de 10-12 minute la 250 de grade(fara ventilatie), nu mai mult!

Chiar daca nu este foarte rumena pe margini, oricum este gata si numai o uscati daca o tineti mai mult la cuptor.

Scoateti din cuptor tot asa tragand de hartie pe dosul tavii si o lasati putin la racorit pe un platou de pizza.

Este absolut delicioasa, noi o savuram de fiecare data - crocanta, subtire si usor elastica, chiar ca o pizza italiana adevarata.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 bucati
Timp de preparare: 200 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) 27 mar 2020, 23:30

Super!

mereucutine
Alina (mereucutine) 14 apr 2020, 14:52

Ce bine arata! 

timotei
timotei 17 apr 2020, 08:07

Nu prea mi-a ieșit rotundă pizza mea , deși am experiența in ale bucătăriei aici am dat-o in bara.   Mie îmi place blatul pufos dar am făcut-o la copii și ei au zis ca le place.

Poza mea pentru reteta:
CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 15 iun 2020, 00:36

Mulțumesc pentru rețeta!!! E prima mea pizza cu aluat făcut în casa))) și mi-a ieșit! Datorita ție, Lena!

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 15 iun 2020, 00:38

Și poza:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: