Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian

De mai mult timp mi-am găsit rețeta preferată de pizza, ați apreciat-o și voi - este rețeta de Aluat Clasic de Pizza, mulți ani pe site și absolut perfectă. Dar, ca de obicei, niciodată nu ne oprim în loc și evoluăm continuu, inclusiv și cu rețetele. Am vrut să improvizez acum o pizza în stil italian, așa cum o fac ei - coaptă pe vatră, subțire și ușor crocantă. Din multele rețete de pizza testate, pizza lui Gennaro Cotaldo (mentorul lui Jamie Oliver) a avut cea mai bună rată de succes, aș vrea s-o vedeți și voi.

Nu este doar o rețetă de aluat de pizza, sau combinație de toppinguri - vreau să observați în plus cum am improvizat o vatră în cuptorul clasic de bucătărie, nu folosesc tăvi de pizza și o manevrez așa ca italienii, dar cu o mică șmecherie :)

Metoda o puteți folosi și cu orice alt aluat preferați, inclusiv și Aluatul meu clasic de mai sus. Tot farmecul este în pizza coaptă grăbit pe vatră, așa devine ușor crocantă, subțire și absolut delicioasă.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
500 g
de preferat să fie cu proteine - 12%
Sare
1 lingurita
   
Drojdie uscată
7 g
sau 15g drojdie proaspătă
Apă caldă
325 ml
   
Ulei de măsline extravirgin
50 g
   
Sos de roșii
200 g
oricare sos preferați pentru pizza
Topping pizza
500 g
adică orice preferați să puneți pe pizza - șuncă, salam, măsline, porumb, ciuperci, etc.
Mozzarella
500 g
sau alt cașcaval aveți la îndemână
Griș de grâu
50 g
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un pahar sau bol amestecați drojdia și apa caldă (nu fierbinte!).

Lăsați 5 minute până se dizolvă bine.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 1
Pas 2

În alt bol mai mare amestecați făina cu sarea.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați compoziția de drojdie.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine mai întâi cu o spatulă sau lingură, până se leagă toate ingredientele.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 4
Pas 5

Apoi treceți acest aluat pe masă și continuați să-l frământați cu mâinile - întindeți pe masă, aduceți spre voi și tot așa.

De preferat să nu folosiți făină la frământat, deși aluatul la început este mai lipicios, pe parcurs devine tot mai elastic și ferm, așa se dezvoltă glutenul.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 5
Pas 6

Cam așa este după ce ați terminat - e foarte relaxant procesul și eu chiar prefer să-l frământ cu mâinile, deși la fel de ușor îl puteți frământa la robot cu cârlig.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 6
Pas 7

Acum îl tăiați în 4 bucăți uniforme.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 7
Pas 8

Formați din ele bile rotunde, le aranjați pe un platou sau chiar pe masă presărată cu făină (sau griș - acesta va face baza la pizza mai crocantă).

Ungeți-le cu puțin ulei de măsline, acoperiți cu folie sau prosop și lăsați 2 ore la odihnit.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 8
Pas 9

După 2 ore aluatul va fi cam așa, este timpul să modelăm și coacem pizza.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 9
Pas 10

Porniți cuptorul la 250 de grade și puneți în el tava de cuptor întoarsă cu fundul în sus.

Aceasta va fi o vatră fierbinte improvizată, se va încinge bine împreună cu cuptorul și pizza se coace mult mai repede pe ea.

Poate în timp voi lua și o piatră de pizza, dar încă nu m-am organizat.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 10
Pas 11

Cât se încinge cuptorul, formăm pizza:

- Luați atent câte o bilă de aluat, puneți pe masă făină mai multă și cu mâinile presați aluatul până se dezumflă. Nu trebuie frământat deloc, doar ușor apăsat cu degetele și întins uniform (pe cât posibil).

Aveți grijă ca baza la pizza să fie baza bilei, așa cum a stat a crescut - are acolo griș și să nu-l încorporați în blat.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 11
Pas 12

- Apoi cu mâinile întindeți ușor aluatul și formați un blat subțire de pizza - pe Youtube aveți multe demonstrații cum să o faceți cât mai corect, dar tot veți observa că fiecare are manevrele lui.

Atent mutați acest blat subțire pe o bucată de hârtie de copt și îl mai uniformizați atent. Dacă presărați suficientă făină la baza lui, se lucrează ușor și frumos.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 12
Pas 13

Ungeți pizza cu sos de roșii - eu folosesc de obicei conserve din Sosul Marinara făcut în casă.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 13
Pas 14

Presărați deasupra Mozzarella sau alt cașcaval.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 14
Pas 15

Puneți deasupra orice toppinguri de pizza preferați - aici am pus șuncă, măsline și ciuperci - adică Pizza Capriciosa.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 15
Pas 16

Cuptorul este încins și pizza este asamblată.

Luați o altă tavă de cuptor, întoarsă cu fundul în sus (sau o spatulă mare de pizza, dacă aveți!). Trageți atent de hârtia de copt cu pizza și o mutați pe dosul tăvii respective.

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 16
Pas 17

Apoi la fel trăgând de hârtie o mutați pe dosul tăvii încinsă din cuptor, cu atenție.

Aceste manevre cu hârtia sunt necesare dacă nu aveți îndemânările unui pizzaiola adevărat :)

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 17
Pas 18

Coaceți pizza timp de 10-12 minute la 250 de grade (fără ventilație), nu mai mult!

Chiar dacă nu este foarte rumenă pe margini, oricum este gata și numai o uscați dacă o țineți mai mult la cuptor.

Scoateți din cuptor tot așa trăgând de hârtie pe dosul tăvii și o lăsați puțin la răcorit pe un platou de pizza.

Este absolut delicioasă, noi o savurăm de fiecare dată - crocantă, subțire și ușor elastică, chiar ca o pizza italiană adevărată.

Poftă Bună!

Pizza lui Gennaro, sau Pizza în stil italian - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 buc
Timp de preparare: 200 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) 27 Mar 2020, 23:30

Super!

mereucutine
Alina (mereucutine) 14 Apr 2020, 14:52

Ce bine arata! 

timotei
timotei 17 Apr 2020, 08:07

Nu prea mi-a ieșit rotundă pizza mea , deși am experiența in ale bucătăriei aici am dat-o in bara.   Mie îmi place blatul pufos dar am făcut-o la copii și ei au zis ca le place.

Poza mea pentru rețetă:
CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 15 Jun 2020, 00:36

Mulțumesc pentru rețeta!!! E prima mea pizza cu aluat făcut în casa))) și mi-a ieșit! Datorita ție, Lena!

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 15 Jun 2020, 00:38

Și poza:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AlinaRadu204
Alina Radu (AlinaRadu204) 05 Jan 2024, 19:59

Acum incerc și eu rețeta împreună cu pitica mea de trei ani....trimitem poze sa vedem ce ne iese

Nota mea pentru rețetă:
AlinaRadu204
Alina Radu (AlinaRadu204) 05 Jan 2024, 21:02

Super blat, super bun ..place la toată lumea... mulțumesc din suflet

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Alina Radu (AlinaRadu204) 06 Jan 2024, 15:53

Bravo, ma bucur mult ca va place!🤗