Sos de rosii Marinara(clasic) Reteta VIDEO

Sos de rosii Marinara(clasic)

Sosul Marinara este un sos de rosii aromat si gustos de origine italiana, inventat in sec.XVI de bucatarii marinari(de aici si denumirea) si acum pe larg raspandit in toata lumea. Baza sosului sunt rosiile, uleiul de masline, usturoiul si busuiocul dar reteta traditionala de sos marinara are mici devieri in functie de regiuni si gusturile bucatarilor. Se foloseste cu mare succes in paste, pizza, orez, fructe de mare, etc - si este extraordinar de bun. Eu m-am "imbolnavit" de acest sos cand am fost in Venetia, acum cateva saptamani, de atunci am facut vreo 7 ture de sos, am deja si ceva rezerve la congelator, cu toata familia il savuram si ne place mult de tot.

Un mare plus este ca se poate pastra la congelator, sau se poate turna fierbinte in borcane, inchideti ermetic si pastrati in camara - sa-l aveti la indemana intotdeauna, ca este de mare ajutor. Are un gust complet si dulceag de rosii, aromat si atat de bun ca merge mancat si pe paine :) Nu am crezut niciodata ca voi manca paste cu rosii, fara nimic - ei, acum sunt preferatele noastre.

Din experienta mea, in sos conteaza sa fie un ulei bun de masline si bineinteles rosiile - cel mai sigur este sa folositi conserve de rosii - cubulete, pasate - si de buna calitate neaparat(eu le prefer pe cele de la CIRIO). Daca aveti rosii de sezon bune si carnoase, faceti cu ele. Eu am observat ca atunci cand folosesc rosiile proaspete pasate sosul fierbe putin mai mult. Cel mai bine sa nu le pasati de tot, mai lasati cubulete de rosii pe acolo, ca dau bine pe urma prin sos.

Am observat ca si Sosul Marinara bucatarii au tendinta sa-l personalizeze, cu mici secrete, care sa-l faca mai deosebit si mai bun decat celelalte. Un bucatar mai cu experienta spune "Sosul MEU Marinara", si sunt multe, multe variante. Voi veni si eu cu a mea, atat de buna ca poti sa inghiti limba :) dar acum va las cu Sosul Marinara mai clasic, foarte bun, delicios si neaparat de facut rezerve!

Ingrediente

Ulei de masline extravirgin
100 ml
de buna calitate
Ceapa alba
1 buc
Usturoi (catei)
5 buc
Busuioc
1 buc
1 legatura
Sare
1 lingurita
Zahar
1 lingurita
Ierburi de provence uscate
1 lingurita
sau amestec verdeturi italiene
Rosii cubulete din conserva
450 g
Rosii pasate
450 g
din conserva sau proaspete

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti toate ingredientele pentru sos.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 1
Pas 2

Aici vedeti cele 2 tipuri de sosuri de rosii - rosiile cubulete si rosiile pasate. Asta este recomandarea optima.

Daca nu aveti din ambele, puteti folosi numai rosii cubulete sau numai pasate.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 2
Pas 3

Tocati marunt ceapa, usturoiul si busuiocul.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 3
Pas 4

Pentru a gati sosul luati o tigaie adanca sau cratita cu fund gros.

Turnati uleiul sa masline, sa acopere complet fundul cratitei.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 4
Pas 5

Incalziti cratita cu ulei, adaugati ceapa tocata si caliti 3-4 minute la foc mediu.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 5
Pas 6

Apoi adaugati usturoiul tocat si mai caliti 1 minut.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 6
Pas 7

Acum puneti rosiile, sarea si zaharul, amestecati bine.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 7
Pas 8

Lasati sosul sa fiarba 25-35 de minute la foc mic, amestecand periodic.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 8
Pas 9

Foarte important sosul sa fiarba suficient, acesta-i timpul cand rosiile devin mai dulci si scade aciditatea sosului.

Dupa 15-20 de minute de fierbere gustati periodic din el si veti observa diferenta pe parcurs.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 9
Pas 10

Cam cu 5-10 minute inainte ca sosul sa fie gata adaugati busuiocul tocat si vereturile uscate.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 10
Pas 11

Lasati sa fiarba 5-10 minute la foc mic, mai gustati si potriviti de sare daca este nevoie.

Sosul nu trebuie sa fie foarte lichid, dar si nici prea gros.

Cam asa ca in poza arata cand este gata.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 11
Pas 12

Puteti sa-l turnati fierbinte in borcane sterilizate, capsati bine si pastrati in camara - il aveti la indemana pt pizza, paste si alte chestii.

Sau dupa ce se raceste il puteti congela in casolete mici, ca in poza.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 12
Pas 13

Perfect este sa-l folositi proaspat fiert, adaugand pastele dvs preferate, bineinteles din grau dur si fierte al dente.

Adaugati pastele in sos si amestecati bine.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 13
Pas 14

Serviti cu parmesan ras deasupra si savurati.

Optional pastrati 1-2 linguri de sos separat si puneti deasupra pastelor, inainte sa presarati parmesan.

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 14
Pas 15

Este un sos extraordinar de bun, perfect si o buna rezerva de avut in camara sau congelator pt orice gospodina.

Pofta Buna!

Sos de rosii Marinara(clasic) - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

Biankita
Biankita 15 May 2017, 20:21

Foarte usor de facut si foarte bun la gust! Data viitoare vreau sa incerc si cu ceva mai putin ulei, dar asta tine strict de fp ca mancam de ani de zile cu extrem de putin ulei.

RoxanaR
RoxanaR 29 Sep 2016, 20:11

Nota 10 pentru reteta. Am pregatit 10 borcane, dar la cat e de bun... Ziceai Lena ca merge bine la pizza si paste etc, insa cred ca merge foarte bine si la reteta ta de lasagna pe care eu o pregatesc de foarte mult timp. Multumim pentru reteta.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) RoxanaR 29 Sep 2016, 21:23

Ma bucur mult! Este si preferatul nostru, e perfect si pe paine :) Mai fac si vinete Melanzane cu el, lasagna, gnocchi, paste, pizza, etc.

zara
zara 16 Sep 2016, 09:31

buna,
despre sterilizarea borcanelor: stiu ca se pot clocoti acoperite cu apa pe aragaz intr-o oala cu un prosop de bucatarie pe fund. Dar ce facem cu capacele? Trebuie sterilizate si ele?
 

lena
Elena (lena) zara 16 Sep 2016, 12:04

Da, se poate si asa. Doar ca mie imi este mai simplu sa le pun in cuptor decat sa ma foiesc cu oala aia mare si cu apa. Dar merge si asa :) Capacele trebuie si ele putin sterilizate, numai daca nu sunt din acele cu cauciuc pe margini.

E.M.A
E.M.A 07 Jul 2016, 20:55

Mi-a ieșit super! E realmente delicios! Până la urmă am luat busuioc proaspăt, dar e bine de știut pentru viitor. Problema e că nu sunt foarte sigură cum să procedez cu sterilizarea borcanelor, neavand din acelea cu închidere etanș. Am făcut paste, dar mi-a mai rămas și aș vrea sa-l păstrez pentru pizza. Mă puteți ajuta? Cum mă asigur că rezistă în cămară, care este procedura? Sunt începătoare...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) E.M.A 07 Jul 2016, 23:02

Borcanele se gasesc cam peste tot, mai ales acum in sezon. Pentru a fi sigura poti inchide unul de test, mai mic, si intr-o luna vei sti sigur daca e bine. E o solutie si sa congelezi sosul, dar cand iti trebuie repede este un dezavantaj mic.

Eu borcanele le sterilizez in cuptor, 30 min la 150 grade.

Monaa
Monaa 25 Jun 2016, 17:36

Chiar acum ma apuc de el,multumesc doamna Elena pentru raspunsul rapid.

Monaa
Monaa 25 Jun 2016, 17:28

Buna ziua,nu pot pune ulei de masline simplu?Ca nu am extravirgin...

lena
Elena (lena) Monaa 25 Jun 2016, 17:32

Merge si simplu :)

ianadeea
Andreea (ianadeea) 21 Jun 2016, 10:09

Ciao Lena, am facut acest sos, e intr-adevar deosebit, cam mult ulei, dar  am mai scurs putin din el in proces. Ce mi-a placut e ca nu ardea deloc la stomac, uleiul de masline chiar l-a facut mai putin acid, l-am papat cu paste, si cu cas framantat, am facut si putin stoc, 2 borcanase mici, de-o pofta. 

Nota mea pentru reteta:
lenuta4
Elena Diaconu (lenuta4) 19 Jun 2016, 17:53

Multumesc mult!!!

lenuta4
Elena Diaconu (lenuta4) 19 Jun 2016, 13:29

Buna ziua!!Vreau sa-mi cumper o tigae buna ,as vrea s-a fac oua ochiuri fara ulei si s-a nu se lipeasca si altele.Nustiu, nu ma pricep ce s-a aleg pute-ti sa - mi dati un sfat .Si magazinul toate detaliile.Multumesc!

lena
Elena (lena) Elena Diaconu (lenuta4) 19 Jun 2016, 17:35

In ultimul timp recomand sa dati o cautare pe Google dupa "tigaie 3 straturi marmura" si vedeti ce magazine online le au. Am luat 2 marci, Blaumann si Kochline, bune ambele, din diferite magazine, depinde care le au pe stoc. Eu folosesc tigai adanci de 26-28cm, sau din acele nu foarte adanci, de 24 cm, pt clatite, oua ochiuri.

DianaVishan500
Diana Vishan (DianaVishan500) 18 Jun 2016, 03:57

Buna Elena. Am o intrebare: rosiile proaspete cum sa le folosesc ca sa fie sosul mai fin? Pot sa le dau prin razatoare ?merci!

lena
Elena (lena) Diana Vishan (DianaVishan500) 18 Jun 2016, 11:12

Eu le tai sferturi, tai cotorul si dau prin robotul de bucatarie.

Arata toate comentariile