Sosul Marinara este un sos de rosii aromat si gustos de origine italiana, inventat in sec.XVI de bucatarii marinari(de aici si denumirea) si acum pe larg raspandit in toata lumea. Baza sosului sunt rosiile, uleiul de masline, usturoiul si busuiocul dar reteta traditionala de sos marinara are mici devieri in functie de regiuni si gusturile bucatarilor. Se foloseste cu mare succes in paste, pizza, orez, fructe de mare, etc - si este extraordinar de bun. Eu m-am "imbolnavit" de acest sos cand am fost in Venetia, acum cateva saptamani, de atunci am facut vreo 7 ture de sos, am deja si ceva rezerve la congelator, cu toata familia il savuram si ne place mult de tot.
Un mare plus este ca se poate pastra la congelator, sau se poate turna fierbinte in borcane, inchideti ermetic si pastrati in camara - sa-l aveti la indemana intotdeauna, ca este de mare ajutor. Are un gust complet si dulceag de rosii, aromat si atat de bun ca merge mancat si pe paine :) Nu am crezut niciodata ca voi manca paste cu rosii, fara nimic - ei, acum sunt preferatele noastre.
Din experienta mea, in sos conteaza sa fie un ulei bun de masline si bineinteles rosiile - cel mai sigur este sa folositi conserve de rosii - cubulete, pasate - si de buna calitate neaparat(eu le prefer pe cele de la CIRIO). Daca aveti rosii de sezon bune si carnoase, faceti cu ele. Eu am observat ca atunci cand folosesc rosiile proaspete pasate sosul fierbe putin mai mult. Cel mai bine sa nu le pasati de tot, mai lasati cubulete de rosii pe acolo, ca dau bine pe urma prin sos.
Am observat ca si Sosul Marinara bucatarii au tendinta sa-l personalizeze, cu mici secrete, care sa-l faca mai deosebit si mai bun decat celelalte. Un bucatar mai cu experienta spune "Sosul MEU Marinara", si sunt multe, multe variante. Voi veni si eu cu a mea, atat de buna ca poti sa inghiti limba :) dar acum va las cu Sosul Marinara mai clasic, foarte bun, delicios si neaparat de facut rezerve!