Paine Sarbeasca, sau Pogace Reteta VIDEO

Paine Sarbeasca, sau Pogace

Va prezint mai jos o painica sarbeasca - geniala, simpla, frumoasa, cu miros si gust intens de unt, interesant de mancat si servit. Cu siguranta va fi vedeta oricarei mese, si datorita faptului cum arata, dar si modului de servire. Fetele mele au fost incantate de aceasta paine, nu se mai puteau opri din mancat si laudat. In ultimul timp nu prea am timp sa fac mereu paine de casa, dar imi place sa le alint pe ai mei cu o paine mai interesanta la vreo ciorba sau mancare cu sos.

Painea se face simplu si repede, nu va trebuie ingrediente minune, in 2-3 ore aveti o painica proaspata si deosebita.

Ingrediente

Lapte
250 ml
Drojdie uscata
10 g
sau umeda - 20g
Zahar
1 linguri
Sare
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
350 g
Unt
100 g
Galbenus de ou
1 buc
pt uns deasupra
Susan
2 linguri
pt ornat

Pasi de urmat

1

Amestecati laptele cald cu drojdia si zaharul, lasati 15 minute la o parte - pana drojdia incepe sa faca spuma si se activeaza.

2

Dupa acest timp adaugati sarea si faina, framantati aluatul.

3

Trebuie sa va iasa un aluat mai moale, nu foarte lipicios.

Lasati-l acoperit 30-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.

4

Apoi impartiti bucata de aluat in 12 bucatele mai mici, cam de aceeasi dimensiune.

5

Formati bilute, lasati sa se odihneasca cateva minute.

Apoi incepeti sa le intindeti cu facaletul in cercuri cam de aceeasi dimensiune - aproximativ 10cm diametru si 5-7mm grosime.

6

Aici vedeti lipiile mele, nu sunt chiar perfect de aceeasi marime, dar nici nu trebuie.

7

Topiti untul si lasati-l putin sa se racoreasca. Apoi inmuiati fiecare lipie in farfuria cu unt.

8

Si le aranjati intr-o tava de cuptor rotunda(a mea a avut 28cm diametru) - fiecare lipie o suprapuneti peste anterioara, asa ca in final se formeaza parca o floare, vedeti poza.

Recomand sa nu folositi forma cu borduri detasabile pentru ca se va scurge untul in cuptor si face fum in bucatarie. Dar daca nu aveti alta, puneti inca o tava mai mare dedesubtul tavii cu paine.

9

Lasati la crescut 20 minute, apoi ungeti deasupra cu galbenus.

10

Si presarati susan.

11

O coaceti timp de 25-30 minute, pana se rumeneste frumos, in cuptorul preincalzit la 180 grade.

12

Lasati sa se racoreasca apoi treceti pe un platou.

13

Se rupe felie cu felie, proces foarte placut si interesant :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 750 grame (12 felii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 46

ElenaBanica
ElenaBanica 02 nov 2019, 15:24

😍😍😍

Poza mea pentru reteta:
ElenaBanica
ElenaBanica 02 nov 2019, 15:22

DELICIOASA SI ASPECTUOASA!!!MULTUMESC!!!

Nota mea pentru reteta:
corina cafy
Corina Ok (corina cafy) 26 nov 2017, 08:13

Imi place sa incerc retetele tale si de fiecare data imi ies super bune, as incerca sa o mai fac dar cu untura,nu ar avea de suferit nimic rau, doar ii va da gust de pogacele (de genul cele cu jumere) :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 14 oct 2016, 17:03

Mersi pt reteta, a iesit delicioasa spor in ceea ce faci.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Edris
Edris 25 sep 2015, 21:43

Cum am spus à iesit minunata. La fel esti si tu Lena. Ai un site care te face sa iti doresti sa inveti sa gatesti. Multumesc frumos pentru retete!

Poza mea pentru reteta:
anna.andronica
anna.andronica 20 sep 2015, 16:24

am gasit reteta asta ieri sera si m-am aruncat in framantat................mi-ia iesit super din prima si as fi mancat-o pe toata daca nu ma controlam

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Pisina
Cristina (Pisina) 12 dec 2014, 10:41

Foarte gustoasa, chiar si cu mac!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 12 nov 2014, 14:39

Ma ia groaza cind aud ca lumea foloseste uleiul de palmier! si margarina la fel! De ce preferati sa folositi otrava pe post de alimente? 

Poza mea pentru reteta:
In-na
In-na 17 aug 2014, 21:20

Foarte delicioasa!!!


 Este o receta de paine care trebuie neaparat pastrata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 15 mai 2014, 16:27

asta a mai ramas azi dimineata! sotul a mancat si goala ! a fost delicioasa !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile