Paine Sarbeasca, sau Pogace Reteta VIDEO

Paine Sarbeasca, sau Pogace

Va prezint mai jos o painica sarbeasca - geniala, simpla, frumoasa, cu miros si gust intens de unt, interesant de mancat si servit. Cu siguranta va fi vedeta oricarei mese, si datorita faptului cum arata, dar si modului de servire. Fetele mele au fost incantate de aceasta paine, nu se mai puteau opri din mancat si laudat. In ultimul timp nu prea am timp sa fac mereu paine de casa, dar imi place sa-i alint pe ai mei cu o paine mai interesanta la vreo ciorba sau mancare cu sos.

Painea se face simplu si repede, nu va trebuie ingrediente minune, in 2-3 ore aveti o painica proaspata si deosebita.

Ingrediente

Lapte
250 ml
Drojdie uscata
10 g
sau umeda - 20g
Zahar
1 lingura
Sare
1 lingurita
Faina alba calitate superioara
350 g
Unt
100 g
Galbenus de ou
1 buc
pt uns deasupra
Susan
2 linguri
pt ornat

Pasi de urmat

Pas 1

Amestecati laptele cald cu drojdia si zaharul, lasati 15 minute la o parte - pana drojdia incepe sa faca spuma si se activeaza.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati sarea si faina, framantati aluatul.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 2
Pas 3

Trebuie sa va iasa un aluat mai moale, nu foarte lipicios.

Lasati-l acoperit 30-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 3
Pas 4

Apoi impartiti bucata de aluat in 12 bucatele mai mici, cam de aceeasi dimensiune.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 4
Pas 5

Formati bilute, lasati sa se odihneasca cateva minute.

Apoi incepeti sa le intindeti cu facaletul in cercuri cam de aceeasi dimensiune - aproximativ 10cm diametru si 5-7mm grosime.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 5
Pas 6

Aici vedeti lipiile mele, nu sunt chiar perfect de aceeasi marime, dar nici nu trebuie.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 6
Pas 7

Topiti untul si lasati-l putin sa se racoreasca. Apoi inmuiati fiecare lipie in farfuria cu unt.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 7
Pas 8

Si le aranjati intr-o tava de cuptor rotunda(a mea a avut 28cm diametru) - fiecare lipie o suprapuneti peste anterioara, asa ca in final se formeaza parca o floare, vedeti poza.

Recomand sa nu folositi forma cu borduri detasabile pentru ca se va scurge untul in cuptor si face fum in bucatarie. Dar daca nu aveti alta, puneti inca o tava mai mare dedesubtul tavii cu paine.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 8
Pas 9

Lasati la crescut 20 minute, apoi ungeti deasupra cu galbenus.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 9
Pas 10

Si presarati susan.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 10
Pas 11

O coaceti timp de 25-30 minute, pana se rumeneste frumos, in cuptorul preincalzit la 180 grade.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 11
Pas 12

Lasati sa se racoreasca apoi treceti pe un platou.

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 12
Pas 13

Se rupe felie cu felie, proces foarte placut si interesant :)

Pofta Buna!

Paine Sarbeasca, sau Pogace - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 750 g (12 felii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Symo
Symo 04 Apr 2014, 14:08

Lipia se înmoaie in unt pe ambele fețe?

tiki
tiki 04 Apr 2014, 15:43

Da,asa se vede. Tava nu se unge,e suficient untul de pe ele? Nu-mi raspunde daca e asa. Pupici.

rinser
Sergiu (rinser) 04 Apr 2014, 16:33

Painea in general nu are nevoie de grasime pe tava. Pt ca aceasta nu este paine, e mai degraba o chifla dulce, sau covrig pufos, atunci va avea nevoie de unsoare. Untul de pe aluat ar trebui sa fie suficient, mai ales ca se va scurge un pic si de la untul uns deasupra.

Foarte interesanta reteta si sunt sigur ca e mega-periculoasa pt silueta! Deci trebuie neaparat facuta... :)

xenaluca
xenaluca 04 Apr 2014, 17:04
 ce bine arata !!!minunat!!sigur dupa ce trece postul o voi incerca!
lena
Elena (lena) 04 Apr 2014, 17:43

Symo, da, unt pe ambele parti.

tiki
tiki 04 Apr 2014, 20:33

Buna. Eu seara nu prea fac poze ca nu-mi ies,dar ma gandesc ca pana dimineata nu mai am la ce face. Sunt incantata la superlativ. Foarte ,foarte misto. Se face usor,arata bine, gust bun,...ce sa mai spun decat nota 100. Multumesc si pupici.

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 04 Apr 2014, 20:34

Aoleo,poza. Am uitat,ca daca stau mult aici imi da eroare,Scuze.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 04 Apr 2014, 22:16

Oau Sanda, ce rapida ai fost, si ti-a iesit minunata!

tiki
tiki 04 Apr 2014, 22:24

.

Lianulia
Lianulia 05 Apr 2014, 20:07
Lena, daca punem coca in tava, fara sa o mai impartim in bilute etc. (adica daca sarim peste pasii 4-6), oare se mai coace? Floricele astea, oricat de frumoase, nu sunt pentru mine... :(

 Multumesc.

lena
Elena (lena) Lianulia 05 Apr 2014, 20:08

Pai iese paine simpla, de casa. Normal ca se coace.

tiki
tiki 05 Apr 2014, 20:30

Vai ,Lianulia, nu renunta la aceste petale frumoase, ca nu e greu si daca arata si bine, parca si gustul e altul,dar ...sigur ca faci cum vrei, dar nu stiu ce va iesi. Sa ne spui.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 07 Apr 2014, 09:43

senzationala! am testat-o si apoi am facut-o si pentru ziua sotului si toata lumea a fost incantata! multumim Lena!

sara33
sara33 07 Apr 2014, 17:26

ink nu am incerkt-o ,dar banuiesc ce delocioasa este. banuiesc ce inkntata o sa fie fina mea dak ii fac aceasta painik , este din serbia !multumesc lena pt minunata retata!

Nota mea pentru reteta:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 07 Apr 2014, 21:48

Am facut si eu este extraordinara,parca e cozonac,insa sunt alergica la lactate si le folosesc mai putin si atunci m-am gandit sa o fac cu lapte de soia. A iesit dupa parerea mea extraordinar,nu am aranjat chiar perfect lipiile ca sunt incepatoare,dar probabil pe parcurs voi deveni experta. Ii multumesc doamnei Lena pentru retetele minunate care zi de zi mi le trimite si o pup dulce. E o scumpa!

ianadeea
Andreea (ianadeea) 09 Apr 2014, 12:01

Salutari. Geniala reteta, Lena. Am facut-o aseara, si acum mai sunt ramase vreo 2-3 "petale". F. buna, de efect, si merge de minune cu putina miere, si o cana de lapte ca mic dejun. Ma spersiase putin asamblarea, dar m-am descurcat pana la urma, si a crescut f. mult. O s-o mai fac si la ocazii, ca-i tare buna, gust intre o painica clasica, si corn cu lapte. Pupici.

irinamaria
Irina (irinamaria) 09 Apr 2014, 18:28

Am facut-o ieri si a iesit foarte buna (o voi face si pentru masa de Pasti). Lena, ai vreo idee cum as putea folosi mai putin unt, poate sa ung cu o pensula fiecare lipie in loc sa o inmoi in unt? Aspectul si gustul sunt extraordinare, ma gandesc doar la grasimi si calorii.... Incerc sa atasez o poza dar nu reusesc.

Nota mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 09 Apr 2014, 21:12

Revin cu poza.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 09 Apr 2014, 22:33

Arata perfect Irina, cred ca poti si sa le ungi numai - intr-adevar sunt cam scaldate in unt, si cu unsul mai reduci din calorii sigur.

sara33
sara33 10 Apr 2014, 09:04

buna  lena!duminica am invitati si unii din ei tin post, as vrea sa fac una si de post, in locul laptelui pun lapte soia sau cocos, margarina in loc de unt, dar pe deasupra in locul oului?aici numai stiu..apa cu zahar,sa iasa frumos!apa simpla ,lapte de cocos? stiu ca originalul e original dar ma gandesc, vreau sa impac p toata lumea! ce zici ? eu cred k ar merge .

te-am pupacit !

lena
Elena (lena) sara33 10 Apr 2014, 11:41

Da, poti face si asa varianta. La ou poti renunta, nu va avea asa crusta lucioasa dar rumena sigur va fi de la margarina.

sara33
sara33 10 Apr 2014, 15:24

merci de rasp, o sa vedem c o iesii, sper sa am timp sa le fac , am multe pe cap de facut... pupici!

dinca
dinca 11 Apr 2014, 18:49

 astazi am facut adoua oara acesta piinica e superbaaaaa

Nyto
Nyto 12 Apr 2014, 14:57

BUNA ZIUA. ASTAZI AM FACUT SI EU PAINICA SI POT SA CONFIRM CA ESTE FOARTE BUNA. DATA VIITOARE VOI DUBLA CANTITATILE. SA AI O PRIMAVARA FRUMOASA SI MULTA SANATATE.

sara33
sara33 15 Apr 2014, 08:21

buna lena !n-am mai apukt sa fac painik pt sfarsitul de sapt trecut , dar poate pt paste ! pupici!

maryT
maryT 05 May 2014, 17:33

Buna Lena. Îți mulțumesc pentru această rețetă delicioasă, mi-am surprins soțul foarte frumos. Sănătate! 

Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 14 May 2014, 18:55

de cand am vazut painica asta am avut un lipici pt ea! azi am executat-o !nu am cuvinte !absolut extraordinara! am pus si mac pe langa susan e frumoasa rau ! mii de pupici lena!

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 15 May 2014, 16:27

asta a mai ramas azi dimineata! sotul a mancat si goala ! a fost delicioasa !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 15 May 2014, 16:34

si pt k mi-a  placut la nebunie, si pt k am o vecina la care tin ft mult  si mereu knd fac ceva bun ii fac si ei, i-am facut si ei una azi dimineata ! si ea a fost tare incantata , este de origine portugheza si i-a placut mult si aspectul! ce am uitat sa-ti spun , am pus lapte de soia in amandoua si margarina in loc de unt, iar pt a fi moale dar nelipicioasa am mai pus faina in plus! si am pus in galbenus un strop de lapte sa pot sa ung!un deliciu ! multumesc pt retetele nemaipomenite ! multa sanatate ! pupici ! si o poza cu pogace de azi!

Poza mea pentru reteta:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 19 May 2014, 17:33

Bună. Am facut astazi pentru a doua oara,insa in loc de lapte am pus zer ca am facut branza si nu am vrut sa aiba un gust intens de lapte si am avut unt doar 50 grame,restul am inlocuit cu ulei de palmier. A iesit foarte buna cu un gust mai putin de lapte. Poate trebuia mai mult zahar,dar e excelenta. Alaturi am framantat niste resturi de cozonac,ramas de la Paste si tinut la frigider se inmoaie bine in apa, stoarsa apoi usor restul de ou de la Pogacea,normal nu se pune ,si se framanta cu faina ca un aluat normal nu prea tare. Se iau bucati,depinde de cantitatea framantata,se fac pe masa cu putina faina suluri ca pentru colac de 1,5 cm diametru care se taie la 8 cm distanta. Separat se fierbe apa cu sare,cand da in clocot apa se pun putisoarele,ca eu asa le ziceam cand eram mica,si se fierb normal ca coltunasi. Le scot si intre timp am pregatit  niste  pesmet pe care l-am rumenit  in putin ulei,il pun in farfurie cu aceasi cantitate de zahar si zahar vanilinat,trec fiecare bucata prin amestec si le ordonez pe platou sau farfurie.  Se pot folosi toate resturile ramase in casa de paine,cozonac,placinte,se usuca bine si se tin pana cand are pofta fiecare,apoi se folosesc asa cum am explicat. POFTA BUNA!

Nota mea pentru reteta:
In-na
In-na 17 Aug 2014, 21:20

Foarte delicioasa!!!


 Este o receta de paine care trebuie neaparat pastrata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 12 Nov 2014, 14:39

Ma ia groaza cind aud ca lumea foloseste uleiul de palmier! si margarina la fel! De ce preferati sa folositi otrava pe post de alimente? 

Poza mea pentru reteta:
Pisina
Cristina (Pisina) 12 Dec 2014, 10:41

Foarte gustoasa, chiar si cu mac!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anna.andronica
anna.andronica 20 Sep 2015, 16:24

am gasit reteta asta ieri sera si m-am aruncat in framantat................mi-ia iesit super din prima si as fi mancat-o pe toata daca nu ma controlam

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 21 Sep 2015, 10:38

sti cum e cu Pogaceaua sarbeasca ? E BUNA. E FOARTE BUNA. GUSTOASA. SATIOASA,HRANITOARE,.........DA DACA RUPI DIN EA CATE O PETALA ITI AJUNGE TOT ANUL CA ARE 12 PETALE TURTITE CATE LUNI ARE UN AN !

Edris
Edris 25 Sep 2015, 21:32

Super reteta. A iesit pufoasa !!!

Nota mea pentru reteta:
Edris
Edris 25 Sep 2015, 21:43

Cum am spus à iesit minunata. La fel esti si tu Lena. Ai un site care te face sa iti doresti sa inveti sa gatesti. Multumesc frumos pentru retete!

Poza mea pentru reteta:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:08

Vreau sa iti spun mai intai Multumesc din tot sufletul, este o reteta minunata ca de altfel tot ce am facut pana acuma, iar sotul meu este inebunit dupa aceasta painica mai speciala. Am facut sambata prima data iar astazi luni ma rugat sa ii mai fac din nou. MULTUMESC MULT LENA!

Nota mea pentru reteta:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:08

Poza mea pentru reteta:
GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 10 Oct 2016, 15:04

Deci aceasta painica imi lasa gura apa, trebuie so incerc zilele astea,ar fi prima din viata mea care o fac sper s iasa, as vrea s incerc si k maia dar mi se pare putin dificil. Revin cu poza cand o sa fac painica

GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 14 Oct 2016, 17:03

Mersi pt reteta, a iesit delicioasa spor in ceea ce faci.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CoraliaCotet846
Coralia Cotet (CoraliaCotet846) 15 Jan 2017, 17:49

Excellente, am facut-o azi ; toata familia a apreciat.Merci PT reteta.

Nota mea pentru reteta:
AnaCalinici402
Ana Calinici (AnaCalinici402) 13 Nov 2017, 14:31

Piiinea care impresioneaza)

Poza mea pentru reteta:
corina cafy
Corina Ok (corina cafy) 26 Nov 2017, 08:13

Imi place sa incerc retetele tale si de fiecare data imi ies super bune, as incerca sa o mai fac dar cu untura,nu ar avea de suferit nimic rau, doar ii va da gust de pogacele (de genul cele cu jumere) :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElenaBanica
ElenaBanica 02 Nov 2019, 15:22

DELICIOASA SI ASPECTUOASA!!!MULTUMESC!!!

Nota mea pentru reteta:
ElenaBanica
ElenaBanica 02 Nov 2019, 15:24

😍😍😍

Poza mea pentru reteta:
RalucaPrisca479
Raluca Prisca (RalucaPrisca479) 29 Mar 2020, 14:43

Super usor de facut si foarte buna

Poza mea pentru reteta: