Pâine Sârbească, sau Pogace Rețetă VIDEO

Pâine Sârbească, sau Pogace

Vă prezint mai jos o pâinică sârbească - genială, simplă, frumoasă, cu miros și gust intens de unt, interesant de mâncat și servit. Cu siguranță va fi vedeta oricărei mese, și datorită faptului cum arată, dar și modului de servire. Fetele mele au fost încântate de această pâine, nu se mai puteau opri din mâncat și lăudat. În ultimul timp nu prea am timp să fac mereu pâine de casă, dar îmi place să-i alint pe ai mei cu o pâine mai interesantă la vreo ciorbă sau mâncare cu sos.

Pâinea se face simplu și repede, nu vă trebuie ingrediente minune, în 2-3 ore aveți o pâinică proaspătă și deosebită.

Ingrediente

Lapte
250 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau umedă - 20g
Zahăr
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Unt
100 g
   
Gălbenuș de ou
1 buc
pt uns deasupra
Susan
2 linguri
pt ornat

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați laptele cald cu drojdia și zahărul, lăsați 15 minute la o parte - până drojdia începe să facă spumă și se activează.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați sarea și făina, frământați aluatul.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 2
Pas 3

Trebuie să vă iasă un aluat mai moale, nu foarte lipicios.

Lăsați-l acoperit 30-60 de minute, până își dublează volumul.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 3
Pas 4

Apoi împărțiți bucata de aluat în 12 bucățele mai mici, cam de aceeași dimensiune.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 4
Pas 5

Formați biluțe, lăsați să se odihnească câteva minute.

Apoi începeți să le întindeți cu făcălețul în cercuri cam de aceeași dimensiune - aproximativ 10cm diametru și 5-7mm grosime.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 5
Pas 6

Aici vedeți lipiile mele, nu sunt chiar perfect de aceeași mărime, dar nici nu trebuie.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 6
Pas 7

Topiți untul și lăsați-l puțin să se răcorească. Apoi înmuiați fiecare lipie în farfuria cu unt.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 7
Pas 8

Și le aranjați într-o tavă de cuptor rotundă (a mea a avut 28cm diametru) - fiecare lipie o suprapuneți peste anterioara, așa că în final se formează parcă o floare, vedeți poza.

Recomand să nu folosiți forma cu borduri detașabile pentru că se va scurge untul în cuptor și face fum în bucătărie. Dar dacă nu aveți alta, puneți încă o tavă mai mare dedesubtul tăvii cu pâine.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 8
Pas 9

Lăsați la crescut 20 minute, apoi ungeți deasupra cu gălbenuș.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 9
Pas 10

Și presărați susan.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 10
Pas 11

O coaceți timp de 25-30 minute, până se rumenește frumos, în cuptorul preîncălzit la 180 grade.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 11
Pas 12

Lăsați să se răcorească apoi treceți pe un platou.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 12
Pas 13

Se rupe felie cu felie, proces foarte plăcut și interesant :)

Poftă Bună!

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 750 g (12 felii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (15 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Symo
Symo 04 Apr 2014, 14:08

Lipia se înmoaie in unt pe ambele fețe?

tiki
tiki 04 Apr 2014, 15:43

Da,asa se vede. Tava nu se unge,e suficient untul de pe ele? Nu-mi raspunde daca e asa. Pupici.

rinser
Sergiu (rinser) 04 Apr 2014, 16:33

Painea in general nu are nevoie de grasime pe tava. Pt ca aceasta nu este paine, e mai degraba o chifla dulce, sau covrig pufos, atunci va avea nevoie de unsoare. Untul de pe aluat ar trebui sa fie suficient, mai ales ca se va scurge un pic si de la untul uns deasupra.

Foarte interesanta reteta si sunt sigur ca e mega-periculoasa pt silueta! Deci trebuie neaparat facuta... :)

xenaluca
xenaluca 04 Apr 2014, 17:04
 ce bine arata !!!minunat!!sigur dupa ce trece postul o voi incerca!
lena
Elena (lena) 04 Apr 2014, 17:43

Symo, da, unt pe ambele parti.

tiki
tiki 04 Apr 2014, 20:33

Buna. Eu seara nu prea fac poze ca nu-mi ies,dar ma gandesc ca pana dimineata nu mai am la ce face. Sunt incantata la superlativ. Foarte ,foarte misto. Se face usor,arata bine, gust bun,...ce sa mai spun decat nota 100. Multumesc si pupici.

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 04 Apr 2014, 20:34

Aoleo,poza. Am uitat,ca daca stau mult aici imi da eroare,Scuze.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 04 Apr 2014, 22:16

Oau Sanda, ce rapida ai fost, si ti-a iesit minunata!

tiki
tiki 04 Apr 2014, 22:24

.

Lianulia
Lianulia 05 Apr 2014, 20:07
Lena, daca punem coca in tava, fara sa o mai impartim in bilute etc. (adica daca sarim peste pasii 4-6), oare se mai coace? Floricele astea, oricat de frumoase, nu sunt pentru mine... :(

 Multumesc.

lena
Elena (lena) Lianulia 05 Apr 2014, 20:08

Pai iese paine simpla, de casa. Normal ca se coace.

tiki
tiki 05 Apr 2014, 20:30

Vai ,Lianulia, nu renunta la aceste petale frumoase, ca nu e greu si daca arata si bine, parca si gustul e altul,dar ...sigur ca faci cum vrei, dar nu stiu ce va iesi. Sa ne spui.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 07 Apr 2014, 09:43

senzationala! am testat-o si apoi am facut-o si pentru ziua sotului si toata lumea a fost incantata! multumim Lena!

sara33
sara33 07 Apr 2014, 17:26

ink nu am incerkt-o ,dar banuiesc ce delocioasa este. banuiesc ce inkntata o sa fie fina mea dak ii fac aceasta painik , este din serbia !multumesc lena pt minunata retata!

Nota mea pentru rețetă:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 07 Apr 2014, 21:48

Am facut si eu este extraordinara,parca e cozonac,insa sunt alergica la lactate si le folosesc mai putin si atunci m-am gandit sa o fac cu lapte de soia. A iesit dupa parerea mea extraordinar,nu am aranjat chiar perfect lipiile ca sunt incepatoare,dar probabil pe parcurs voi deveni experta. Ii multumesc doamnei Lena pentru retetele minunate care zi de zi mi le trimite si o pup dulce. E o scumpa!

ianadeea
Andreea (ianadeea) 09 Apr 2014, 12:01

Salutari. Geniala reteta, Lena. Am facut-o aseara, si acum mai sunt ramase vreo 2-3 "petale". F. buna, de efect, si merge de minune cu putina miere, si o cana de lapte ca mic dejun. Ma spersiase putin asamblarea, dar m-am descurcat pana la urma, si a crescut f. mult. O s-o mai fac si la ocazii, ca-i tare buna, gust intre o painica clasica, si corn cu lapte. Pupici.

irinamaria
Irina (irinamaria) 09 Apr 2014, 18:28

Am facut-o ieri si a iesit foarte buna (o voi face si pentru masa de Pasti). Lena, ai vreo idee cum as putea folosi mai putin unt, poate sa ung cu o pensula fiecare lipie in loc sa o inmoi in unt? Aspectul si gustul sunt extraordinare, ma gandesc doar la grasimi si calorii.... Incerc sa atasez o poza dar nu reusesc.

Nota mea pentru rețetă:
irinamaria
Irina (irinamaria) 09 Apr 2014, 21:12

Revin cu poza.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 09 Apr 2014, 22:33

Arata perfect Irina, cred ca poti si sa le ungi numai - intr-adevar sunt cam scaldate in unt, si cu unsul mai reduci din calorii sigur.

sara33
sara33 10 Apr 2014, 09:04

buna  lena!duminica am invitati si unii din ei tin post, as vrea sa fac una si de post, in locul laptelui pun lapte soia sau cocos, margarina in loc de unt, dar pe deasupra in locul oului?aici numai stiu..apa cu zahar,sa iasa frumos!apa simpla ,lapte de cocos? stiu ca originalul e original dar ma gandesc, vreau sa impac p toata lumea! ce zici ? eu cred k ar merge .

te-am pupacit !

lena
Elena (lena) sara33 10 Apr 2014, 11:41

Da, poti face si asa varianta. La ou poti renunta, nu va avea asa crusta lucioasa dar rumena sigur va fi de la margarina.

sara33
sara33 10 Apr 2014, 15:24

merci de rasp, o sa vedem c o iesii, sper sa am timp sa le fac , am multe pe cap de facut... pupici!

dinca
dinca 11 Apr 2014, 18:49

 astazi am facut adoua oara acesta piinica e superbaaaaa

Nyto
Nyto 12 Apr 2014, 14:57

BUNA ZIUA. ASTAZI AM FACUT SI EU PAINICA SI POT SA CONFIRM CA ESTE FOARTE BUNA. DATA VIITOARE VOI DUBLA CANTITATILE. SA AI O PRIMAVARA FRUMOASA SI MULTA SANATATE.

sara33
sara33 15 Apr 2014, 08:21

buna lena !n-am mai apukt sa fac painik pt sfarsitul de sapt trecut , dar poate pt paste ! pupici!

maryT
maryT 05 May 2014, 17:33

Buna Lena. Îți mulțumesc pentru această rețetă delicioasă, mi-am surprins soțul foarte frumos. Sănătate! 

Nota mea pentru rețetă:
sara33
sara33 14 May 2014, 18:55

de cand am vazut painica asta am avut un lipici pt ea! azi am executat-o !nu am cuvinte !absolut extraordinara! am pus si mac pe langa susan e frumoasa rau ! mii de pupici lena!

Poza mea pentru rețetă:
sara33
sara33 15 May 2014, 16:27

asta a mai ramas azi dimineata! sotul a mancat si goala ! a fost delicioasa !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
sara33
sara33 15 May 2014, 16:34

si pt k mi-a  placut la nebunie, si pt k am o vecina la care tin ft mult  si mereu knd fac ceva bun ii fac si ei, i-am facut si ei una azi dimineata ! si ea a fost tare incantata , este de origine portugheza si i-a placut mult si aspectul! ce am uitat sa-ti spun , am pus lapte de soia in amandoua si margarina in loc de unt, iar pt a fi moale dar nelipicioasa am mai pus faina in plus! si am pus in galbenus un strop de lapte sa pot sa ung!un deliciu ! multumesc pt retetele nemaipomenite ! multa sanatate ! pupici ! si o poza cu pogace de azi!

Poza mea pentru rețetă:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 19 May 2014, 17:33

Bună. Am facut astazi pentru a doua oara,insa in loc de lapte am pus zer ca am facut branza si nu am vrut sa aiba un gust intens de lapte si am avut unt doar 50 grame,restul am inlocuit cu ulei de palmier. A iesit foarte buna cu un gust mai putin de lapte. Poate trebuia mai mult zahar,dar e excelenta. Alaturi am framantat niste resturi de cozonac,ramas de la Paste si tinut la frigider se inmoaie bine in apa, stoarsa apoi usor restul de ou de la Pogacea,normal nu se pune ,si se framanta cu faina ca un aluat normal nu prea tare. Se iau bucati,depinde de cantitatea framantata,se fac pe masa cu putina faina suluri ca pentru colac de 1,5 cm diametru care se taie la 8 cm distanta. Separat se fierbe apa cu sare,cand da in clocot apa se pun putisoarele,ca eu asa le ziceam cand eram mica,si se fierb normal ca coltunasi. Le scot si intre timp am pregatit  niste  pesmet pe care l-am rumenit  in putin ulei,il pun in farfurie cu aceasi cantitate de zahar si zahar vanilinat,trec fiecare bucata prin amestec si le ordonez pe platou sau farfurie.  Se pot folosi toate resturile ramase in casa de paine,cozonac,placinte,se usuca bine si se tin pana cand are pofta fiecare,apoi se folosesc asa cum am explicat. POFTA BUNA!

Nota mea pentru rețetă:
In-na
In-na 17 Aug 2014, 21:20

Foarte delicioasa!!!


 Este o receta de paine care trebuie neaparat pastrata.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 12 Nov 2014, 14:39

Ma ia groaza cind aud ca lumea foloseste uleiul de palmier! si margarina la fel! De ce preferati sa folositi otrava pe post de alimente? 

Poza mea pentru rețetă:
Pisina
Cristina (Pisina) 12 Dec 2014, 10:41

Foarte gustoasa, chiar si cu mac!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
anna.andronica
anna.andronica 20 Sep 2015, 16:24

am gasit reteta asta ieri sera si m-am aruncat in framantat................mi-ia iesit super din prima si as fi mancat-o pe toata daca nu ma controlam

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 21 Sep 2015, 10:38

sti cum e cu Pogaceaua sarbeasca ? E BUNA. E FOARTE BUNA. GUSTOASA. SATIOASA,HRANITOARE,.........DA DACA RUPI DIN EA CATE O PETALA ITI AJUNGE TOT ANUL CA ARE 12 PETALE TURTITE CATE LUNI ARE UN AN !

Edris
Edris 25 Sep 2015, 21:32

Super reteta. A iesit pufoasa !!!

Nota mea pentru rețetă:
Edris
Edris 25 Sep 2015, 21:43

Cum am spus à iesit minunata. La fel esti si tu Lena. Ai un site care te face sa iti doresti sa inveti sa gatesti. Multumesc frumos pentru retete!

Poza mea pentru rețetă:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:08

Vreau sa iti spun mai intai Multumesc din tot sufletul, este o reteta minunata ca de altfel tot ce am facut pana acuma, iar sotul meu este inebunit dupa aceasta painica mai speciala. Am facut sambata prima data iar astazi luni ma rugat sa ii mai fac din nou. MULTUMESC MULT LENA!

Nota mea pentru rețetă:
tasicuta
tasicuta 29 Feb 2016, 17:08

Poza mea pentru rețetă:
GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 10 Oct 2016, 15:04

Deci aceasta painica imi lasa gura apa, trebuie so incerc zilele astea,ar fi prima din viata mea care o fac sper s iasa, as vrea s incerc si k maia dar mi se pare putin dificil. Revin cu poza cand o sa fac painica

GabryElla253
Gabry Ella (GabryElla253) 14 Oct 2016, 17:03

Mersi pt reteta, a iesit delicioasa spor in ceea ce faci.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CoraliaCotet846
Coralia Cotet (CoraliaCotet846) 15 Jan 2017, 17:49

Excellente, am facut-o azi ; toata familia a apreciat.Merci PT reteta.

Nota mea pentru rețetă:
AnaCalinici402
Ana Calinici (AnaCalinici402) 13 Nov 2017, 14:31

Piiinea care impresioneaza)

Poza mea pentru rețetă:
corina cafy
Corina Ok (corina cafy) 26 Nov 2017, 08:13

Imi place sa incerc retetele tale si de fiecare data imi ies super bune, as incerca sa o mai fac dar cu untura,nu ar avea de suferit nimic rau, doar ii va da gust de pogacele (de genul cele cu jumere) :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ElenaBanica
ElenaBanica 02 Nov 2019, 15:22

DELICIOASA SI ASPECTUOASA!!!MULTUMESC!!!

Nota mea pentru rețetă:
ElenaBanica
ElenaBanica 02 Nov 2019, 15:24

😍😍😍

Poza mea pentru rețetă:
RalucaPrisca479
Raluca Prisca (RalucaPrisca479) 29 Mar 2020, 14:43

Super usor de facut si foarte buna

Poza mea pentru rețetă: