Știam teoretic despre această friptură de vită la cuptor, am observat-o în multe rețete italiene (Arrosto di Vitello zic ei), dar i-am descoperit efectiv gustul, aroma și textura după ce ne-a gătit-o cumnata mea (a trăit mulți ani în Italia și o făcea deja din obișnuință). Am rămas efectiv surprinsă - modul simplu de preparare, este arătoasă și foarte gustoasă. Rețeta este adaptabilă și puteți face la fel friptura de porc la cuptor, dar eu prefer s-o fac cu ceafă sau pulpă de vițel - iese foarte fragedă și mai diversificăm meniul nostru cu carne.
Am folosit în această rețetă de Arrosto vinul alb Sauvignon Blanc de la Crama Ceptura, încep acum o serie de rețete în care le voi folosi în mai multe moduri interesante.
Voi explica în pasul 1 de unde cumpăr carnea pe care o vedeți în poze, foarte bună și calitativă. Legarea cărnii este opțională, puteți să lăsați bucata și așa simplă, întreagă, dar să știți că această legătură va ține bucata de carne mai întreagă, nu se desface după copt. Atunci când vreți s-o porționați la masă se vede diferența, de obicei friptura care a fost legată își ține bine forma, cea întreagă simplă se cam desface. Nu am avut timp să vă arăt chiar eu cum se leagă exemplar, dar aveți aici pe un site italian pașii cu foto și video.
În principal legumele de bază aici sunt ceapa, țelina (rădăcină sau tije), morcovi, ciuperci și usturoi. Din acestea aș zice că primele 2 sunt obligatorii, restul după gust și preferințe, eu fiind pe regim low-carb am ales s-o fac fără morcovi, de usturoi am uitat...