Pate de casa din ficat de pui

reteta premium
Pate de casa din ficat de pui

Recunosc ca nu sunt mare fan de pate cu ficat, nici nu-l resping complet dar nici nu as zice ca il gatesc foarte des(de cumparat nici nu mai zic!). In primul rand nu-mi place gustul intens de ficat si textura cam densa, dar am ajuns in ultimul an sa-mi schimb parerea cu reteta de mai jos - acum imi iese un pate de casa minunat, fin, pufos, gust moderat de ficat si foarte gustos.

Aceasta reteta multi o mai numesc "foie gras fals", din cauza texturii si gustului foarte apropiat de foia gras-ul clasic. De fapt metoda am si vazut-o dupa ce am tot cautat pe Youtube sugestii de a gati foie gras corect, atunci am lasat la o parte fineturile si bine am facut. Putem manca si acasa "foie gras" dar la un pret mult mai rezonabil si cu efort minim!

Am tot experimentat cu ingredientele aproape 1 an si am ramas la cele mai de baza, nu exagerati cu adaugirile si condimentele pentru ca vor ascunde prea mult gustul ingredientelor principale. Daca nu aveti forma de ceramica sau sticla mai mica il puteti pune la cuptor in borcane, sau alta solutie ar fi sa dublati cantitatile si il gatiti in forma de chec clasica. In acest caz surplusul se poate portiona si congela(am testat, se pastreaza minunat!).

In plus reteta acestui pate este minunata in regimul low-carb, o combin cu painea de in si savurez fara remuscari oricand am pofta!

Ingrediente

Ficatei de pui
300 g
Oua
3 buc
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
200 ml
Unt
100 g
Sare
1 lingurite
Piper negru macinat
0.25 lingurite

Pasi de urmat

1

In primul rand va sugerez sa va hotarati cu tava in care veti prepara pate-ul:

- eu am ales una mica de ceramica(de la Ikea parca) de 13x11cm si adancime de 5cm;

- alta varianta ar fi sa il faceti in borcane mici de oricare dimensiune preferati, dar mai bine sa fie mici;

- inca o idee ar fi sa folositi tava de chec clasica, dar ar fi bine sa dublati cantitatile. Daca aveti familie mare nu e o problema, dar merge portionat si congelat excesul si va veti bucura de el oricand aveti nevoie.

Oricare tava alegeti, neaparat s-o ungeti bine pe interior cu putin unt moale.

2

Incercati ficateii de pui sa le mai curatati putin de pielite. Nu insistati prea mult, doar partile cele mai mari si evidente.

Dupa curatare la mine au ramas 250g de ficatei.

3

Le puneti intr-un bol adanc, adaugati ouale si smantana dulce.

4

Adaugati sarea, piperul macinat si putina nucsoara macinata daca aveti si va place.

5

Acum mixati bine toata compozitia cu un blender vertical, cel cu picior.

6

Turnati acest amestec in tava pregatita la pasul 1, dar recomand sa-l treceti printr-o sita - asa pate-ul iese mai fin si fara micile pielite, bucatele inestetice.

Abonamentul Premium (cu plata) iti permite sa vezi pasii retetelor premium in aplicatia LaLena:
1. Daca nu ai aplicatia, click aici
2. Apasa butonul Versiunea Premium din pagina retetei in aplicatie
Gasesti aceasta reteta si in cartea noastra Top 50 rețete pas cu pas Top 50 rețete pas cu pas
Cantitate: 600 grame (forma de 13x15x5cm)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Laura Balaura
Laura Balaura 19 nov 2018, 21:36

Miam, nu se compară cu pateul din comerț. E delicios și partea bună e că și bebelinei îi place :)

Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 01 mar 2020, 12:34

Superba rețeta,  o voi încerca neapărat,  sotul si feciorul iubesc acest pate pe care il cumpăr din comert deobicei, si cred ca ceea ce va ieși va fi mult mai bun decât acela 😉.

Lena, cam cât timp il pot pastra la frigider, nu la congelator?

Multumesc anticipat 😘

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 01 mar 2020, 13:26

Eu il tin maxim o saptamana in frigider 😉

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Elena (lena) 01 mar 2020, 14:11

Multumesc, numaice l-am pus in cuptor 😉

Revin cu impresii la degustare

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 01 mar 2020, 19:29

Superb gustul si textura fina si aerata 🤗 foarte mândră de rezultat ... mai ales ca e cu minim de efort ☺️ 

Am lasat tava la cuptor 1h05.. dar cred ca ar fi trebuit inca vre-o 10min ca e cam roz in mijloc, deși testul scobitorii l-a trecut. Oricum la gust e ft ft bun!

Sotului doar a-i lipsesc ceva mirodenii... dupa gustul lui ar trebui sa mai adaug ceva ... nu stiu ce ar merge cu asa ceva înafară de nucsoara 😶 data viitoare o sa pun si poate niste usturoi, cred ca n-ar strica. Ce zici Lena?

Multumesc mult de rețeta. 😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 01 mar 2020, 19:31

Da, inca putin la cuptor si bineinteles nucsoara cu usturoi sunt potrivite aici, sau o bucatica mica de ceapa👍👍👍

luminitaiasi
luminitaiasi 29 apr 2020, 17:07

Foarte bun. I-ar fi trebuit mai multe condimente,dar e bun si asa.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: