Pate de casă din ficat de pui

Pate de casă din ficat de pui

Recunosc că nu sunt mare fan de pate cu ficat, nici nu-l resping complet, dar nici nu aș zice că îl gătesc foarte des (de cumpărat nici nu mai zic!). În primul rând nu-mi place gustul intens de ficat și textura cam densă, dar am ajuns în ultimul an să-mi schimb părerea cu rețeta de mai jos - acum îmi iese un pate de casă minunat, fin, pufos, gust moderat de ficat și foarte gustos.

Această rețetă mulți o mai numesc "foie gras fals", din cauza texturii și gustului foarte apropiat de foia gras-ul clasic. De fapt metoda am și văzut-o după ce am tot căutat pe Youtube sugestii de a găti foie gras corect, atunci am lăsat la o parte finețurile și bine am făcut. Putem mânca și acasă "foie gras" dar la un preț mult mai rezonabil și cu efort minim!

Am tot experimentat cu ingredientele aproape 1 an și am rămas la cele mai de bază, nu exagerați cu adăugirile și condimentele pentru că vor ascunde prea mult gustul ingredientelor principale. Dacă nu aveți formă de ceramică sau sticlă mai mică, îl puteți pune la cuptor în borcane, sau altă soluție ar fi să dublați cantitățile și îl gătiți în formă de chec clasică. În acest caz surplusul se poate porționa și congela (am testat, se păstrează minunat!).

În plus, rețeta acestui pate este minunată în regimul low-carb, o combin cu pâinea de in și savurez fără remușcări oricând am poftă!

Ingrediente

Ficăței de pui
300 g
   
Ouă
3 buc
   
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
200 ml
   
Unt
100 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând vă sugerez să vă hotărâți cu tava în care veți prepara pate-ul:

- eu am ales una mică de ceramică (de la Ikea parcă) de 13x11cm și adâncime de 5cm;

- altă variantă ar fi să îl faceți în borcane mici de oricare dimensiune preferați, dar mai bine să fie mici;

- încă o idee ar fi să folosiți tava de chec clasică, dar ar fi bine să dublați cantitățile. Dacă aveți familie mare nu e o problemă, dar merge porționat și congelat excesul și vă veți bucura de el oricând aveți nevoie.

Oricare tavă alegeți, neapărat s-o ungeți bine pe interior cu puțin unt moale.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 1
Pas 2

Încercați ficățeii de pui să le mai curățați puțin de pielițe. Nu insistați prea mult, doar părțile cele mai mari și evidente.

După curățare la mine au rămas 250g de ficăței.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 2
Pas 3

Le puneți într-un bol adânc, adăugați ouăle și smântâna dulce.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 3
Pas 4

Adăugați sarea, piperul măcinat și puțină nucșoară măcinată dacă aveți și vă place.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 4
Pas 5

Acum mixați bine toată compoziția cu un blender vertical, cel cu picior.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 5
Pas 6

Turnați acest amestec în tava pregătită la pasul 1, dar recomand să-l treceți printr-o sită - așa pate-ul iese mai fin și fără micile pielițe, bucățele inestetice.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 6
Pas 7

Vă ajutați cu o lingură să treacă mai ușor.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 7
Pas 8

Acum tava cu pate o puneți în altă tavă mai mare, turnați apă rece cât să o cuprindă până la mijloc pe prima.

Deasupra o acoperiți cu o bucățică de folie sau capac.

Puneți la cuptor preîncălzit pentru 45 de minute la 160 de grade.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 8
Pas 9

După 45 de minute verificați pate-ul cu o scobitoare, dacă iese murdară îl mai lăsați încă 10-15 minute la cuptor.

Observați că are mijlocul mai roz și lichid, este evident că nu-i gata.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 9
Pas 10

După încă 10 minute este așa, copt și gata, scobitoarea iese curată.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 10
Pas 11

Scoateți tava din cuptor și lăsați 10 minute să se așeze, observați că va crește puțin la coacere.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 11
Pas 12

După aceste 10 minute se lasă și asta-i forma lui finală.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 12
Pas 13

Acum, pentru a evita oxidarea pate-ului, dar și pentru un plus de gust/aromă, turnați deasupra untul topit și fierbinte.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 13
Pas 14

Lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.

Apoi îl acoperiți cu folie alimentară/capac și puneți la frigider pentru câteva ore.

Pate de casă din ficat de pui - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g (forma de 13x15x5cm)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Laura Balaura
Laura Balaura 19 Nov 2018, 21:36

Miam, nu se compară cu pateul din comerț. E delicios și partea bună e că și bebelinei îi place :)

Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 01 Mar 2020, 12:34

Superba rețeta,  o voi încerca neapărat,  sotul si feciorul iubesc acest pate pe care il cumpăr din comert deobicei, si cred ca ceea ce va ieși va fi mult mai bun decât acela 😉.

Lena, cam cât timp il pot pastra la frigider, nu la congelator?

Multumesc anticipat 😘

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 01 Mar 2020, 13:26

Eu il tin maxim o saptamana in frigider 😉

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Elena (lena) 01 Mar 2020, 14:11

Multumesc, numaice l-am pus in cuptor 😉

Revin cu impresii la degustare

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 01 Mar 2020, 19:29

Superb gustul si textura fina si aerata 🤗 foarte mândră de rezultat ... mai ales ca e cu minim de efort ☺️ 

Am lasat tava la cuptor 1h05.. dar cred ca ar fi trebuit inca vre-o 10min ca e cam roz in mijloc, deși testul scobitorii l-a trecut. Oricum la gust e ft ft bun!

Sotului doar a-i lipsesc ceva mirodenii... dupa gustul lui ar trebui sa mai adaug ceva ... nu stiu ce ar merge cu asa ceva înafară de nucsoara 😶 data viitoare o sa pun si poate niste usturoi, cred ca n-ar strica. Ce zici Lena?

Multumesc mult de rețeta. 😘😘😘

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 01 Mar 2020, 19:31

Da, inca putin la cuptor si bineinteles nucsoara cu usturoi sunt potrivite aici, sau o bucatica mica de ceapa👍👍👍

luminitaiasi
luminitaiasi 29 Apr 2020, 17:07

Foarte bun. I-ar fi trebuit mai multe condimente,dar e bun si asa.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
IuliaBelibov314
Iulia Belibov (IuliaBelibov314) 08 Sep 2021, 20:52

Este o reteta super gustoasa, pacat k nu o am salvata nicaieri...nu m-am asteptat sa ajunga site-ul asta sa devina cu plata. Sint foarte dezamagita, trista realitate.

lena
Elena (lena) Iulia Belibov (IuliaBelibov314) 08 Sep 2021, 20:56

Iulia, nu este realitatea trista, dvs aveti o problema cu asta. Reteta o gasiti in carte sau in aplicatie, daca chiar va place atat de mult, va descurcati cu siguranta. Multumesc ca imi apreciati munca, chiar daca acum nu este gratis si doar 50 retete din 1200 de pe site sunt Premium, adica cum ziceti dvs cu plata. Restul de 1150 sunt in continuare gratuite.