Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten

Sunt foarte incantata de regimul low-carb, dar recunosc ca cel mai greu a fost sa renunt la painea clasica apoi sa-i gasesc un inlocuitor, o paine fara carbohidrati care sa fie gustoasa, sanatoasa, cu textura buna, etc. Am incercat multe retete de paine keto, cred ca peste 20 chiar, si am dat de aceasta care initial se numea "focaccia low-carb". Mi s-a parut simpla, rapida, ieftina si am inceput sa ma "joc" - au urmat inca vreo 10 painici de in cu diverse proportii - combinatii, pentru ca desi prima incercare nu a fost perfecta, mi-am dat seama ca este gustul si textura care imi lipsesc la celelelate retete de paine fara gluten.

Asa am ajuns la aceasta reteta de paine cu in, as zice singura reteta de paine keto care o pot recomanda ca un gourmand adevarat! Imi place usoara aroma de in, textura pufoasa dar si ferma, simplitatea in preparare si nu in ultimul rand faptul ca este una din cele mai ieftine painici low-carb. Da, asta chiar conteaza, nu intotdeauna putem sa ne permitem si sa avem la indemana faina de migdale sau altele mai speciale si low-carb. Inul il puteti cumpara la orice supermarket sau magazin naturist la un pret foarte decent, eu mai jos am folosit seminte de in SanoVita din magazinul lor online. Am facut multe painici chiar cu faina de in gata cumparata, iese ok, dar am observat ca painica este mai gustoasa daca macinati semintele de in acasa, cu o rasnita simpla de cafea.

La final vreau sa mentionez in plus si chiar sa insist sa cititi despre semintele de in, cat de multe beneficii aduc sanatatii si asta fara sa renuntati la gustul de painica integrala clasica. Nu este neaparat sa tineti regim low-carb pentru a face o schimbare sau sa diversificati meniul zilnic si sanatos al familiei dvs.

Ingrediente

Seminte de in macinate
150 g
Oua
5 buc
Apa
100 ml
Sare
0.5 lingurite
Ulei de masline extravirgin
3 linguri
Praf de copt
1 lingurite
Seminte
3 linguri
orice alte seminte pentru a presara deasupra - de floarea soarelui, dovleac, canepa, susan, etc.

Pasi de urmat

1

Imi place mai mult cum iese painica din semintele de in proaspat macinate cu rasnita de cafea.

Cele din poza sunt din magazinul online SanoVita.

2

Le zdrobiti bine, dar nu insistati sa faceti faina foarte fina si uniforma.

3

Intr-un bol bateti cele 5 oua si adaugati 100ml de apa(simpla, rece).

4

Adaugati sarea si uleiul de masline, amestecati cu un tel.

5

Apoi puneti faina de in si praful de copt.

6

Amestecati bine cu telul, sa fie compozitia uniforma.

Observati ca obtinem un aluat mai lichid, asa si trebuie. Acum il lasati 30-60 de minute in bol, la temperatura camerei - in acest timp semintele de in se vor mai umfla si aluatul devine mai dens.

7

Asterneti cu hartie de copt o tava clasica de cuptor, turnati aluatul in ea si il intindeti cu o lingura.

8

Mare atentie! Aici puteti sa-l intindeti pe toata suprafata tavii si veti avea felii de paine mai subtiri. Eu am vrut felii de paine putin mai groase si am tot incercat sa gasesc tava cu dimensiunea perfecta. Pana mi-am dat seama ca textura aluatului imi permite sa-l intind la grosimea dorita in aceasta tava mai mare, dar nu umplu perfect tava.

Observati ca de la margini am lasat spatiu cam de 2 degete, si aluatul se tine bine, nu curge.

9

Optional, pentru a aduce un plus de gust, textura si nutrienti puteti presara deasupra aluatului orice seminte va plac - de floarea-soarelui, susan, canepa, dovleac, etc.

10

Coaceti painea in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 30 de minute. Ar trebui sa fie gata cand usor se rumeneste deasupra, desi este greu de observat din cauza culorii specifice inului.

11

Lasati sa se raceasca in tava timp de 1 ora sau mai mult. Eu de obicei o fac seara si las pana dimineata.

Apoi o taiati bucati medii, cam de marimea unei felii de paini clasice.

12

Aici si o sectiune - este pufoasa, frageda dar in acelasi timp si destul de ferma la textura.

13

Cel mai mult imi place sa combin aceasta painica cu niste unt bun si telemea maturata, cascaval, orice pate de casa, salata, sau la o ciorba, un sos de smantana, etc.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 400 grame (12-15 felii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Aly Aly
Aly Aly 25 iul 2018, 16:46

Lena, te rog, ne mai scrii retete low-carb. Ma intereseaza dieta si retetele folosite de tine in dieta zilnica. Multumesc.

lena
Elena (lena) Aly Aly 25 iul 2018, 16:52

Sigur, voi continua, gasiti retetele sus, am creat chiar o Categorie de Retete Low-Carb sau keto. Painica aceasta este chiar foarte zilnica :)

Aly Aly
Aly Aly Aly Aly 26 iul 2018, 08:46

O mica sugestie, poate schimbi poza de profil, sa vedem rezultatele dietei, sunt convinsa ca rezultatele exista. Chiar este o rugaminte sincera, sa nu interpretezi gresit. 

lena
Elena (lena) Aly Aly 26 iul 2018, 09:46

Sunt rezultate dar nu vreau sa contorizez si sa fac demonstratii publice. O tin periodic si nu doar pt a scadea in greutate :)

silvica
silvica 25 iul 2018, 18:57

cu ce s-ar putea inlocui ouale...?

lena
Elena (lena) silvica 25 iul 2018, 19:20

Cu apa.

silvica
silvica 25 iul 2018, 19:27

serios? multumesc mult...

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 25 iul 2018, 23:58

Lena, mă bucur mult că am găsit această variantă de pâine; o voi face sigur în câteva zile și spun și rezultatul!

O singură precizare, totuși, pentru toată lumea: inul este folosit și ca ingredient pentru facilizarea tranzitului intestinal. Dacă totuși în perioada consumului de in nu este băută o cantitate mare de apă, se poate ajunge la constipații și blocaje intestinale inimaginabile. Cred că trebuie înștiințați cititorii care nu intră și pe alte site-uri de profil...

lena
Elena (lena) Anca (Ankutzika) 26 iul 2018, 09:49

Da, orice in exces nu este bine. Dar aici este greu de mancat mai mult de 2 felii de paine, daca observati sunt cam 10g de in per portie, cantitatea este rezonabila. Oricum mi se pare ca efectele de care ziceti sunt despre taratele de psyllium, inul stiam ca are efect invers si chiar se recomanda pentru reglatea tranzitului intestinal. Ma mai documentez si eu :)

Ankutzika
Anca (Ankutzika) Elena (lena) 26 iul 2018, 15:02

Așa este, Lena, și îmi cer un milion de scuze pentru neatentie. E drept că și inul poate duce la blocaje intestinale la un consum de 5 linguri/zi. Dar nu e cazul în pâinica ta. E greșeala mea, îmi cer scuze și te-aș ruga mult-mult să ștergi postarea anterioară, măcar ca să nu induc în eroare cititorii tăi, dacă nu pt jena de a nu fi fost suficient de atentă... 

KAndrrei
KAndrrei 01 aug 2018, 10:56

Nu se poate face si in masina de facut paine?

lena
Elena (lena) KAndrrei 01 aug 2018, 11:05

Nu este cazul :)

RodicaIoana272
Rodica Ioana (RodicaIoana272) 06 aug 2018, 17:15

Buna ziua, interesanta painica din in, dar s-ar putea scoate 2-3 galbenusuri din reteta?

lena
Elena (lena) Rodica Ioana (RodicaIoana272) 06 aug 2018, 20:19

Da, ca atare albusurile ar fi mai importante aici.

RodicaIoana272
Rodica Ioana (RodicaIoana272) Elena (lena) 07 aug 2018, 08:12

Multumesc! Voi reveni cu pareri, dupa ce o voi pregati.

Madalina1985
Madalina1985 16 aug 2018, 21:31

Lena, este cea mai buna paine fara gluten pe care am mancat-o. Am facut-o deja de 3 ori, primele 2 dati cu faina de in, nu aveam rasnita, dar am fost atat de incantata de gust incat am mi-am cumparat o rasnita sa fac si varianta recomandata de tine. Si.. Wow! A iesit ceva de vis, nu ma mai puteam opri din mancat!!! Si e atat de usor de facut! Am tot incercat retete fara gluten, ba cu faina de cocos, orez, migdale, nimic sa ma multumeasca ca si gust si consistenta, iar painea fara gluten din magazine e mai dulce decat cozonacul dupa gustul meu. :)

Clar o voi face de 2-3 ori pe saptamana, deja am in plan o pizza cu acest blat.

Multumim pentru reteta si pentru efortul tau in a o perfectiona!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Madalina1985 16 aug 2018, 21:43

Cu mare drag Madalina! Chiar ma bucur ca ati apeciat-o, este painica mea preferata si de mult timp nu mai fac alta. Chiar si sotul zice “Yami” cand o vede 😉