Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten

Sunt foarte încântată de regimul low-carb, dar recunosc că cel mai greu a fost să renunț la pâinea clasică apoi să-i găsesc un înlocuitor, o pâine fără carbohidrați care să fie gustoasă, sănătoasă, cu textură bună, etc. Am încercat multe rețete de pâine keto, cred că peste 20 chiar, și am dat de aceasta care inițial se numea "focaccia low-carb". Mi s-a părut simplă, rapidă, ieftină și am început să mă "joc" - au urmat încă vreo 10 pâinici de in cu diverse proporții - combinații, pentru că deși prima încercare nu a fost perfectă, mi-am dat seama că este gustul și textura care îmi lipsesc la celelalte rețete de pâine fără gluten.

Așa am ajuns la această rețetă de pâine cu in, aș zice singura rețetă de pâine keto care o pot recomanda ca un gourmand adevărat! Îmi place ușoara aromă de in, textura pufoasă dar și fermă, simplitatea în preparare și nu în ultimul rând faptul că este una din cele mai ieftine pâinici low-carb. Da, asta chiar contează, nu întotdeauna putem să ne permitem și să avem la îndemână făina de migdale sau altele mai speciale și low-carb. Inul îl puteți cumpăra la orice supermarket sau magazin naturist la un preț foarte decent, eu mai jos am folosit semințe de in SanoVita din magazinul lor online. Am făcut multe pâinici chiar cu făină de in gata cumpărată, iese ok, dar am observat că pâinica este mai gustoasă dacă măcinați semințele de in acasă, cu o râșniță simplă de cafea.

La final vreau să menționez în plus și chiar să insist să citiți despre semințele de in, cât de multe beneficii aduc sănătății și asta fără să renunțați la gustul de pâinică integrală clasică. Nu este neapărat să țineți regim low-carb pentru a face o schimbare sau să diversificați meniul zilnic și sănătos al familiei dvs.

Ingrediente

Seminte de in macinate
150 g
   
Oua
5 buc
   
Apa
100 ml
   
Sare
0.5 lingurite
   
Ulei de masline extravirgin
3 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Seminte
3 linguri
orice alte semințe pentru a presăra deasupra - de floarea soarelui, dovleac, cânepă, susan, etc.

Pasi de urmat

Pas 1

Îmi place mai mult cum iese pâinica din semințele de in proaspăt măcinate cu râșnița de cafea.

Cele din poză sunt din magazinul online SanoVita.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 1
Pas 2

Le zdrobiți bine, dar nu insistați să faceți făină foarte fină și uniformă.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 2
Pas 3

Într-un bol bateți cele 5 ouă și adăugați 100ml de apă (simplă, rece).

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 3
Pas 4

Adăugați sarea și uleiul de măsline, amestecați cu un tel.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 4
Pas 5

Apoi puneți făina de in și praful de copt.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 5
Pas 6

Amestecați bine cu telul, să fie compoziția uniformă.

Observați că obținem un aluat mai lichid, așa și trebuie. Acum îl lăsați 30-60 de minute în bol, la temperatura camerei - în acest timp semințele de in se vor mai umfla și aluatul devine mai dens.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 6
Pas 7

Așterneți cu hârtie de copt o tavă clasică de cuptor, turnați aluatul în ea și îl întindeți cu o lingură.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 7
Pas 8

Mare atenție! Aici puteți să-l întindeți pe toată suprafața tăvii și veți avea felii de pâine mai subțiri. Eu am vrut felii de pâine puțin mai groase și am tot încercat să găsesc tava cu dimensiunea perfectă. Până mi-am dat seama că textura aluatului îmi permite să-l întind la grosimea dorită în această tavă mai mare, dar nu umplu perfect tava.

Observați că de la margini am lăsat spațiu cam de 2 degete, și aluatul se ține bine, nu curge.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 8
Pas 9

Opțional, pentru a aduce un plus de gust, textură și nutrienți puteți presăra deasupra aluatului orice semințe vă plac - de floarea-soarelui, susan, cânepă, dovleac, etc.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 9
Pas 10

Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 30 de minute. Ar trebui să fie gata când ușor se rumenește deasupra, deși este greu de observat din cauza culorii specifice inului.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 10
Pas 11

Lăsați să se răcească în tavă timp de 1 oră sau mai mult. Eu de obicei o fac seara și las până dimineața.

Apoi o tăiați bucăți medii, cam de mărimea unei felii de pâini clasice.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 11
Pas 12

Aici și o secțiune - este pufoasă, fragedă dar în același timp și destul de fermă la textură.

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 12
Pas 13

Cel mai mult îmi place să combin această pâinică cu niște unt bun și telemea maturată, cașcaval, orice pate de casă, salată, sau la o ciorbă, un sos de smântână, etc.

Poftă Bună!

Pâine de in - fără carbohidrați și fără gluten - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 g (12-15 felii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

DoinaPopov328
Doina Popov (DoinaPopov328) 12 Mar 2023, 10:51

Am facut si eu painica. A fost o reusita din prima dar am inlocuit uleiul de masline cu ulei de cocos. Acum am una in cuptor in care am inlocuit uleiul cu 2 linguri untura de casa. Revin cu pareri dupa degustare.

   Multumesc pentru reteta!

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 Nov 2019, 11:58

Daca inlocuim ouale cu apa, punand cam 250 ml apa, plus inca 100 ml cea mentionata in reteta, n-ar fi bine sa se adauge 1/2 lingurita de guma de xantan? Ce parere aveti? Multumesc!

lena
Elena (lena) Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 Nov 2019, 11:59

Nu am incercat, dar trebuie de testat.😉

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 27 Nov 2019, 15:07

Multumesc pentru raspuns, o sa incerc si revin cu detalii. :) 

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 Nov 2019, 21:45

Prima tentativa a esuat. Dupa o ora era coaja si la mijloc coca nefacuta. Desi avea o consistenta de coca, nu s-a copt. Unul din motive sa fie faptul ca nu am lasat coca sa se odihneasca o ora (pentru ca am uitat)? Plus ca am facut-o intr-o forma de cozonac?

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 29 Nov 2019, 13:02

Credeti ca merita sa mai incerc inlocuind ouale cu apa (fara guma de xantan) ? Vad ca nu ati comentat in nici-un fel la cele ce am scris. Ideea e ca ati spus cuiva intr-un comentariu ca ouale se pot inlocui cu apa.

lena
Elena (lena) Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 29 Nov 2019, 13:04

Ati raspuns singura la intrebare, coca trebuie lasata inainte, ca sa se tina bine. Si faceti in tava mare, exact ca in reteta.

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 29 Nov 2019, 13:18

Bun. Multumesc mult!

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 29 Nov 2019, 21:05

Tare mi-as dori sa va pun niste poze! Nu, nu se poate fara oua. Nu-mi pare rau de ingrediente, ci de timpul pe care l-am pierdut.

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 30 Nov 2019, 23:50

Nu m-am lasat si am facut painica cu oua in tava de chec. Excelenta! Numai bine!

VioricaPetculescu143
Viorica Petculescu (VioricaPetculescu143) 03 Feb 2019, 01:30

Buna seara! Va multumesc mult, pentru reteta! Am facut si eu aceasta painica de in,si am fost foarte incantata de gust, precum si de faptul ca este mai ieftina decat painea din faina de migdale. Am facut o chiar de doua ori. In tot acest entuziasm al meu am cautat pe google beneficiile fainii de in si am gasit pe site ul c.s.i.d ca nu se consuma intern, datorita unor compusi toxici.Sunt putin in ceata, nu stiu ce sa mai cred...

lena
Elena (lena) Viorica Petculescu (VioricaPetculescu143) 03 Feb 2019, 20:20

Nu ascultati toate prostiile Viorica, este perfect pentru digestie si chiar cred ca e o greseala sau special nu spun informatiile complete pentru a atrage lumea.

VioricaPetculescu143
Viorica Petculescu (VioricaPetculescu143) Elena (lena) 03 Feb 2019, 21:13

Va multumesc! Si mie m i se pare stupid,cu atat mai mult cu cat sunt multe site uri care spun ca faina de in ajuta digestia( doua linguri/ zi).

DiaCazacu900
Diana Cazacu (DiaCazacu900) 03 Oct 2018, 15:45

Multumesc pentru reteta! Tare bune mai sunt! Iubi a zis sa le iau din fata lui ca le mananca pe toate 😁

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Madalina1985
Madalina1985 16 Aug 2018, 21:31

Lena, este cea mai buna paine fara gluten pe care am mancat-o. Am facut-o deja de 3 ori, primele 2 dati cu faina de in, nu aveam rasnita, dar am fost atat de incantata de gust incat am mi-am cumparat o rasnita sa fac si varianta recomandata de tine. Si.. Wow! A iesit ceva de vis, nu ma mai puteam opri din mancat!!! Si e atat de usor de facut! Am tot incercat retete fara gluten, ba cu faina de cocos, orez, migdale, nimic sa ma multumeasca ca si gust si consistenta, iar painea fara gluten din magazine e mai dulce decat cozonacul dupa gustul meu. :)

Clar o voi face de 2-3 ori pe saptamana, deja am in plan o pizza cu acest blat.

Multumim pentru reteta si pentru efortul tau in a o perfectiona!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Madalina1985 16 Aug 2018, 21:43

Cu mare drag Madalina! Chiar ma bucur ca ati apeciat-o, este painica mea preferata si de mult timp nu mai fac alta. Chiar si sotul zice “Yami” cand o vede 😉

KAndrrei
KAndrrei 01 Aug 2018, 10:56

Nu se poate face si in masina de facut paine?

lena
Elena (lena) KAndrrei 01 Aug 2018, 11:05

Nu este cazul :)

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 25 Jul 2018, 23:58

Lena, mă bucur mult că am găsit această variantă de pâine; o voi face sigur în câteva zile și spun și rezultatul!

O singură precizare, totuși, pentru toată lumea: inul este folosit și ca ingredient pentru facilizarea tranzitului intestinal. Dacă totuși în perioada consumului de in nu este băută o cantitate mare de apă, se poate ajunge la constipații și blocaje intestinale inimaginabile. Cred că trebuie înștiințați cititorii care nu intră și pe alte site-uri de profil...

lena
Elena (lena) Anca (Ankutzika) 26 Jul 2018, 09:49

Da, orice in exces nu este bine. Dar aici este greu de mancat mai mult de 2 felii de paine, daca observati sunt cam 10g de in per portie, cantitatea este rezonabila. Oricum mi se pare ca efectele de care ziceti sunt despre taratele de psyllium, inul stiam ca are efect invers si chiar se recomanda pentru reglatea tranzitului intestinal. Ma mai documentez si eu :)

Ankutzika
Anca (Ankutzika) Elena (lena) 26 Jul 2018, 15:02

Așa este, Lena, și îmi cer un milion de scuze pentru neatentie. E drept că și inul poate duce la blocaje intestinale la un consum de 5 linguri/zi. Dar nu e cazul în pâinica ta. E greșeala mea, îmi cer scuze și te-aș ruga mult-mult să ștergi postarea anterioară, măcar ca să nu induc în eroare cititorii tăi, dacă nu pt jena de a nu fi fost suficient de atentă... 

silvica
silvica 25 Jul 2018, 19:27

serios? multumesc mult...

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) silvica 28 Nov 2019, 09:04

Va rog sa imi spuneti daca v-a iesit painea fara oua, doar cu apa. Multumesc frumos!

Claudiu N.
Claudiu N. Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 May 2020, 11:04

Da. Am facut eu. Am facut si reteta asta, dar si fara oua. Simpla doar cu apa. Si sincer, n-am observat nicio diferenta la textura sau gust. E adevarat ambele mi-au iesit cu miezul usor umed, dar banuiesc ca mai e loc de mici reglaje la temperatura si timp.
Pentru painea fara oua am folosit 250 g de faina macinata tot in rasnita de cafea, apa 260-270 ml, sare si putina untura/ulei cu care mi-am uns mainile si tava de facut cozonaci. Am facut o "bila" de aluat. l-am alungit putin cat sa arate ca o minge de rugby defecta si in miniatura :)), am trantit-o in tava si-am lasat-o in cuptor la vreo 200 g C vreo ora. Dar tinand cont ca miezul a iesit usor umed, cred ca o ora jumate ar fi mult mai indicat. Sau poate painea ar trebui mai aplatizata, habar n-am. Mai testam. Am incercat tot felul de paini keto. Cu faina de cocos, cu faina de soia, combinatii intre ele, etc. Nu-mi plac sunt dulci, ba au gust de fasole frecata, ba au gust de chec, deci nicio legatura cu gustul de paine. Dar painea asta e cea mai apropiata ca gust ( nu si ca culoare, ca zici ca-i coapta inainte de a fi coapta). In rest e ok. In cazul meu mai trebuiesc mici ajustari, sau poate o voi face precum p-asta de aici doar ca o s-o tin mai mult in cuptor.

silvica
silvica 25 Jul 2018, 18:57

cu ce s-ar putea inlocui ouale...?

lena
Elena (lena) silvica 25 Jul 2018, 19:20

Cu apa.

Aly Aly
Aly Aly 25 Jul 2018, 16:46

Lena, te rog, ne mai scrii retete low-carb. Ma intereseaza dieta si retetele folosite de tine in dieta zilnica. Multumesc.

lena
Elena (lena) Aly Aly 25 Jul 2018, 16:52

Sigur, voi continua, gasiti retetele sus, am creat chiar o Categorie de Retete Low-Carb sau keto. Painica aceasta este chiar foarte zilnica :)

Aly Aly
Aly Aly Aly Aly 26 Jul 2018, 08:46

O mica sugestie, poate schimbi poza de profil, sa vedem rezultatele dietei, sunt convinsa ca rezultatele exista. Chiar este o rugaminte sincera, sa nu interpretezi gresit. 

lena
Elena (lena) Aly Aly 26 Jul 2018, 09:46

Sunt rezultate dar nu vreau sa contorizez si sa fac demonstratii publice. O tin periodic si nu doar pt a scadea in greutate :)

Arata toate comentariile