Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten

Paine de in - fara carbohidrati si fara gluten

Sunt foarte incantata de regimul low-carb, dar recunosc ca cel mai greu a fost sa renunt la painea clasica apoi sa-i gasesc un inlocuitor, o paine fara carbohidrati care sa fie gustoasa, sanatoasa, cu textura buna, etc. Am incercat multe retete de paine keto, cred ca peste 20 chiar, si am dat de aceasta care initial se numea "focaccia low-carb". Mi s-a parut simpla, rapida, ieftina si am inceput sa ma "joc" - au urmat inca vreo 10 painici de in cu diverse proportii - combinatii, pentru ca desi prima incercare nu a fost perfecta, mi-am dat seama ca este gustul si textura care imi lipsesc la celelelate retete de paine fara gluten.

Asa am ajuns la aceasta reteta de paine cu in, as zice singura reteta de paine keto care o pot recomanda ca un gourmand adevarat! Imi place usoara aroma de in, textura pufoasa dar si ferma, simplitatea in preparare si nu in ultimul rand faptul ca este una din cele mai ieftine painici low-carb. Da, asta chiar conteaza, nu intotdeauna putem sa ne permitem si sa avem la indemana faina de migdale sau altele mai speciale si low-carb. Inul il puteti cumpara la orice supermarket sau magazin naturist la un pret foarte decent, eu mai jos am folosit seminte de in SanoVita din magazinul lor online. Am facut multe painici chiar cu faina de in gata cumparata, iese ok, dar am observat ca painica este mai gustoasa daca macinati semintele de in acasa, cu o rasnita simpla de cafea.

La final vreau sa mentionez in plus si chiar sa insist sa cititi despre semintele de in, cat de multe beneficii aduc sanatatii si asta fara sa renuntati la gustul de painica integrala clasica. Nu este neaparat sa tineti regim low-carb pentru a face o schimbare sau sa diversificati meniul zilnic si sanatos al familiei dvs.

Ingrediente

Seminte de in macinate
150 g
Oua
5 buc
Apa
100 ml
Sare
0.5 lingurite
Ulei de masline extravirgin
3 linguri
Praf de copt
1 lingurite
Seminte
3 linguri
orice alte seminte pentru a presara deasupra - de floarea soarelui, dovleac, canepa, susan, etc.

Pasi de urmat

1

Imi place mai mult cum iese painica din semintele de in proaspat macinate cu rasnita de cafea.

Cele din poza sunt din magazinul online SanoVita.

2

Le zdrobiti bine, dar nu insistati sa faceti faina foarte fina si uniforma.

3

Intr-un bol bateti cele 5 oua si adaugati 100ml de apa(simpla, rece).

4

Adaugati sarea si uleiul de masline, amestecati cu un tel.

5

Apoi puneti faina de in si praful de copt.

6

Amestecati bine cu telul, sa fie compozitia uniforma.

Observati ca obtinem un aluat mai lichid, asa si trebuie. Acum il lasati 30-60 de minute in bol, la temperatura camerei - in acest timp semintele de in se vor mai umfla si aluatul devine mai dens.

7

Asterneti cu hartie de copt o tava clasica de cuptor, turnati aluatul in ea si il intindeti cu o lingura.

8

Mare atentie! Aici puteti sa-l intindeti pe toata suprafata tavii si veti avea felii de paine mai subtiri. Eu am vrut felii de paine putin mai groase si am tot incercat sa gasesc tava cu dimensiunea perfecta. Pana mi-am dat seama ca textura aluatului imi permite sa-l intind la grosimea dorita in aceasta tava mai mare, dar nu umplu perfect tava.

Observati ca de la margini am lasat spatiu cam de 2 degete, si aluatul se tine bine, nu curge.

9

Optional, pentru a aduce un plus de gust, textura si nutrienti puteti presara deasupra aluatului orice seminte va plac - de floarea-soarelui, susan, canepa, dovleac, etc.

10

Coaceti painea in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 30 de minute. Ar trebui sa fie gata cand usor se rumeneste deasupra, desi este greu de observat din cauza culorii specifice inului.

11

Lasati sa se raceasca in tava timp de 1 ora sau mai mult. Eu de obicei o fac seara si las pana dimineata.

Apoi o taiati bucati medii, cam de marimea unei felii de paini clasice.

12

Aici si o sectiune - este pufoasa, frageda dar in acelasi timp si destul de ferma la textura.

13

Cel mai mult imi place sa combin aceasta painica cu niste unt bun si telemea maturata, cascaval, orice pate de casa, salata, sau la o ciorba, un sos de smantana, etc.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 grame (12-15 felii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 37

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 nov 2019, 11:58

Daca inlocuim ouale cu apa, punand cam 250 ml apa, plus inca 100 ml cea mentionata in reteta, n-ar fi bine sa se adauge 1/2 lingurita de guma de xantan? Ce parere aveti? Multumesc!

lena
Elena (lena) Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 nov 2019, 11:59

Nu am incercat, dar trebuie de testat.😉

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 27 nov 2019, 15:07

Multumesc pentru raspuns, o sa incerc si revin cu detalii. :) 

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 27 nov 2019, 21:45

Prima tentativa a esuat. Dupa o ora era coaja si la mijloc coca nefacuta. Desi avea o consistenta de coca, nu s-a copt. Unul din motive sa fie faptul ca nu am lasat coca sa se odihneasca o ora (pentru ca am uitat)? Plus ca am facut-o intr-o forma de cozonac?

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 29 nov 2019, 13:02

Credeti ca merita sa mai incerc inlocuind ouale cu apa (fara guma de xantan) ? Vad ca nu ati comentat in nici-un fel la cele ce am scris. Ideea e ca ati spus cuiva intr-un comentariu ca ouale se pot inlocui cu apa.

lena
Elena (lena) Adriana Vasile (AdrianaVasile432) 29 nov 2019, 13:04

Ati raspuns singura la intrebare, coca trebuie lasata inainte, ca sa se tina bine. Si faceti in tava mare, exact ca in reteta.

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 29 nov 2019, 13:18

Bun. Multumesc mult!

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 29 nov 2019, 21:05

Tare mi-as dori sa va pun niste poze! Nu, nu se poate fara oua. Nu-mi pare rau de ingrediente, ci de timpul pe care l-am pierdut.

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) Elena (lena) 30 nov 2019, 23:50

Nu m-am lasat si am facut painica cu oua in tava de chec. Excelenta! Numai bine!

VioricaPetculescu143
Viorica Petculescu (VioricaPetculescu143) 03 feb 2019, 01:30

Buna seara! Va multumesc mult, pentru reteta! Am facut si eu aceasta painica de in,si am fost foarte incantata de gust, precum si de faptul ca este mai ieftina decat painea din faina de migdale. Am facut o chiar de doua ori. In tot acest entuziasm al meu am cautat pe google beneficiile fainii de in si am gasit pe site ul c.s.i.d ca nu se consuma intern, datorita unor compusi toxici.Sunt putin in ceata, nu stiu ce sa mai cred...

lena
Elena (lena) Viorica Petculescu (VioricaPetculescu143) 03 feb 2019, 20:20

Nu ascultati toate prostiile Viorica, este perfect pentru digestie si chiar cred ca e o greseala sau special nu spun informatiile complete pentru a atrage lumea.

VioricaPetculescu143
Viorica Petculescu (VioricaPetculescu143) Elena (lena) 03 feb 2019, 21:13

Va multumesc! Si mie m i se pare stupid,cu atat mai mult cu cat sunt multe site uri care spun ca faina de in ajuta digestia( doua linguri/ zi).

TimeaCsapo710
Timea Csapo (TimeaCsapo710) 14 ian 2019, 18:28

Oare nu se poate inlocui uleiul de masline cu unt topit?

lena
Elena (lena) Timea Csapo (TimeaCsapo710) 14 ian 2019, 19:11

Ba da, chiar mai bine.

TimeaCsapo710
Timea Csapo (TimeaCsapo710) Elena (lena) 16 ian 2019, 22:26

Multumesc!

Le voi incerca in week end

DiaCazacu900
Diana Cazacu (DiaCazacu900) 03 oct 2018, 15:45

Multumesc pentru reteta! Tare bune mai sunt! Iubi a zis sa le iau din fata lui ca le mananca pe toate 😁

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dana Diaconu
Dana Diaconu 21 sep 2018, 19:03

Bună seara! Vă rog să-mi spuneți dacă în aceasta rețeta se poate folosi și făina de in auriu în loc de cea obișnuită, deoarece am cumpărat-o acum ceva vreme și abia acum am văzut rețeta dvs, pe care aș vrea să încerc. Mulțumesc! 

lena
Elena (lena) Dana Diaconu 21 sep 2018, 19:27

Da, sigur puteti inlocui😉

Dana Diaconu
Dana Diaconu Elena (lena) 21 sep 2018, 19:46

Mulțumesc mult! O seară frumoasă! 

Madalina1985
Madalina1985 16 aug 2018, 21:31

Lena, este cea mai buna paine fara gluten pe care am mancat-o. Am facut-o deja de 3 ori, primele 2 dati cu faina de in, nu aveam rasnita, dar am fost atat de incantata de gust incat am mi-am cumparat o rasnita sa fac si varianta recomandata de tine. Si.. Wow! A iesit ceva de vis, nu ma mai puteam opri din mancat!!! Si e atat de usor de facut! Am tot incercat retete fara gluten, ba cu faina de cocos, orez, migdale, nimic sa ma multumeasca ca si gust si consistenta, iar painea fara gluten din magazine e mai dulce decat cozonacul dupa gustul meu. :)

Clar o voi face de 2-3 ori pe saptamana, deja am in plan o pizza cu acest blat.

Multumim pentru reteta si pentru efortul tau in a o perfectiona!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Madalina1985 16 aug 2018, 21:43

Cu mare drag Madalina! Chiar ma bucur ca ati apeciat-o, este painica mea preferata si de mult timp nu mai fac alta. Chiar si sotul zice “Yami” cand o vede 😉

RodicaIoana272
Rodica Ioana (RodicaIoana272) 06 aug 2018, 17:15

Buna ziua, interesanta painica din in, dar s-ar putea scoate 2-3 galbenusuri din reteta?

lena
Elena (lena) Rodica Ioana (RodicaIoana272) 06 aug 2018, 20:19

Da, ca atare albusurile ar fi mai importante aici.

RodicaIoana272
Rodica Ioana (RodicaIoana272) Elena (lena) 07 aug 2018, 08:12

Multumesc! Voi reveni cu pareri, dupa ce o voi pregati.

KAndrrei
KAndrrei 01 aug 2018, 10:56

Nu se poate face si in masina de facut paine?

lena
Elena (lena) KAndrrei 01 aug 2018, 11:05

Nu este cazul :)

silvica
silvica 25 iul 2018, 19:27

serios? multumesc mult...

AdrianaVasile432
Adriana Vasile (AdrianaVasile432) silvica 28 nov 2019, 09:04

Va rog sa imi spuneti daca v-a iesit painea fara oua, doar cu apa. Multumesc frumos!

silvica
silvica 25 iul 2018, 18:57

cu ce s-ar putea inlocui ouale...?

lena
Elena (lena) silvica 25 iul 2018, 19:20

Cu apa.

Arata toate comentariile