Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă

Sunt o gospodină foarte comodă, asta trebuie să recunosc! Îmi place să gătesc mâncăruri bune cu efort cât mai mic și rezultat maxim de bun, iar cu această rețetă de pâine rapidă încă o dată confirm acest lucru. Denumirea pâinii Ciabatta se traduce ca "papuc de casă", deci are o formă mai neuniformă, aplatizată și nu cere mare îndemânare de modelare. Iar după ce am făcut chiflele de burgeri cu mixerul simplu și mic, s-au declanșat multe idei în capul meu de gospodină oportunistă :)

Așa că am luat proporțiile pâinii Ciabatta, apoi am folosit mixerul de mână pentru a face procesul de preparare și frământare mult mai simplu și rapid. Deci, am rămas foarte impresionată de rezultat, și nu doar eu, copiii și soțul efectiv au savurat pâinica proaspătă cu coajă ușor crocantă, miez pufos și foarte aerat. Așa, pe lângă mâncarea noastră de bază am avut o pâinică rapidă, miros de pâine proaspătă în toată casa și asta cu minim efort.

Puteți folosi în compoziție și 1/3 sau 1/2 făină integrală, varianta din poza de mai sus este cu 1/3 făină integrală. Ori o faceți simplu cu făină albă, mai clasică și mai păcătoasă, dar bună tare!

Ingrediente

Făină
300 g
puteți înlocui 1/3 sau 1/2 cu făină integrală
Apă
275 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Drojdie uscată
0.5 lingurite
sau 10g drojdie proaspătă

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mediu puneți făina, sarea și drojdia uscată.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 1
Pas 2

Turnați apa peste acestea.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 2
Pas 3

Și începeți să mixați compoziția cu cârligele de la mixerul de mână. Continuați și insistați timp de 5 minute, până aluatul devine uniform, ceva mai moale și lipicios.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 3
Pas 4

Acum acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să crească la temperatura camerei timp de 2 ore.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 4
Pas 5

După acest timp presărați vreo 2 mâini bune de făină pe masa de bucătărie.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 5
Pas 6

Cu spatula sau lingura vă ajutați să scoateți aluatul din bol pe masa presărată cu făină.

Aluatul este foarte lipicios și până acum nu a avut rost să puneți pâinile pe el.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 6
Pas 7

Peste el mai presărați puțină făină.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 7
Pas 8

Îl tăiați în 2 jumătăți egale.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 8
Pas 9

Acum luați fiecare bucată de aluat și o împăturiți de 3-4 ori în diverse direcții. Făina vă ajută să lucrați ușor cu acest aluat moale și ușor se întinde după modelare.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 9
Pas 10

La ultima împăturire iarăși ușor întindeți aluatul, să-i dați forma aceasta alungită și plată. Mutați pâinica astfel formată în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt.

La fel faceți și a 2-a pâine.

Observați că nu trebuie să frământați deloc aluatul și să-l apăsați, doar ușor întindeți, împăturiți și gata.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 10
Pas 11

Lăsați așa pâinicile să crească pe masa din bucătărie timp de 30-40 de minute.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 11
Pas 12

Acum încălziți bine cuptorul la 200 de grade, cu o tavă mică de cuptor la baza lui (eu am folosit o tavă de pizza).

Când puneți pâinea în cuptor, turnați în această tavă încinsă jumătate pahar de apă. Așa vom crea aburi în cuptor și pâinea va avea coajă crocantă și elastică.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 12
Pas 13

După 10 minute scoateți tava cu apă din cuptor și lăsați pâinea să se coacă încă 20-30 de minute, până se rumenește frumos.

Apoi o scoateți și lăsați să se răcorească puțin sub prosop.

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 13
Pas 14

Bineînțeles cea mai bună este caldă, dar la fel de gustoasă va fi și a 2-a zi.

Eu mai congelez una din ele pentru altă dată, dar nu prea mai rămâne la cât de bună este :)

Poftă Bună!

Pâine Ciabatta fără frământare și rapidă - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g (2 pâinici medii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 02 Sep 2019, 17:02

Nu mi-a iesit prea aspectoasa, dar tare buna. Multumesc de reteta. Poate trebuia sa fac una mai mare, nu doua micute ca nu prea are miez, dar coaja e buna rau.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
laurash49
laurash49 04 Feb 2020, 00:08

Pâinică tare bună:)

Poza mea pentru rețetă:
BungetAdelinaAni?oara923
Anișoara Bunget (BungetAdelinaAni?oara923) 11 Mar 2020, 01:50

Am făcut si eu painea, chiar super bună si foarte asemănătoare cu ce gasim in comert, chiar mai apreciata de familie!

Eu am făcut cantitate dubla si am făcut 2 paini mai mari (am preferat asa pentru a fi mai mult miez, fetita mea nu mananca momentan coaja de la pâine) si am folosit un mixer profi și el a făcut toată treaba.

Multumesc pentru reteta! Este cea mai rapida varianta pentru această paine pe care am găsit-o.

Nota mea pentru rețetă:
DianaDiana578
Diana Diana (DianaDiana578) 20 Mar 2020, 22:25

Foarte gustoasa. Mulțumesc pentru rețeta, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 15 Apr 2020, 23:33

Buna! Pentru varianta cu drojdie proaspata, cum se procedeaza? Se dizolva cele 10g in o parte din cei 275 ml de apa si apoi se adauga compozitiei? Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Roxana 16 Apr 2020, 09:49

Exact😉👍

Roxana
Roxana 16 Apr 2020, 11:22

Buna dimineata! Multumesc pentru raspuns! Tin sa precizez ca este extraordinara aceasta paine ciabatta; o minunatie! Miros, textura, gust... Incredibil!

Roxana
Roxana 27 Oct 2020, 22:53

Daca data trecuta, cand am solicitat ajutorul, am uitat sa atasez si o poza cu aceasta paine ciabatta, de data aceasta iata si rezultatul: o paine delicioasa! Am copt-o de foarte multe ori si de fiecare data gustul sau este exceptional! Multumim pentru reteta!

 
Poza mea pentru rețetă: