Paine Ciabatta fara framantare si rapida

Paine Ciabatta fara framantare si rapida

Sunt o gospodina foarte comoda, asta trebuie sa recunosc! Imi place sa gatesc mancaruri bune cu efort cat mai mic si rezultat maxim de bun, iar cu aceasta reteta de paine rapida inca o data confirm acest lucru. Denumirea painii Ciabatta se traduce ca "papuc de casa", deci are o forma mai neuniforma, aplatizata si nu cere mare indemanare de modelare. Iar dupa ce am facut chiflele de burgeri cu mixerul simplu si mic, s-au declansat multe idei in capul meu de gospodina oportunista :)

Asa ca am luat proportiile painii Ciabatta, apoi am folosit mixerul de mana pentru a face procesul de preparare si framantare mult mai simplu si rapid. Deci, am ramas foarte impresionata de rezultat, si nu doar eu, copiii si sotul efectiv au savurat painica proaspata cu coaja usor crocanta, miez pufos si foarte aerat. Asa, pe langa mancarea noastra de baza am avut o painica rapida, miros de paine proaspata in toata casa si asta cu minim efort.

Puteti folosi in compozitie si 1/3 sau 1/2 faina integrala, varianta din poza de mai sus este cu 1/3 faina integrala. Ori o faceti simplu cu faina alba, mai clasica si mai pacatoasa, dar buna tare!

Ingrediente

Faina
300 g
puteti inlocui 1/3 sau 1/2 cu faina integrala
Apa
275 ml
Sare
1 lingurite
Drojdie uscata
0.5 lingurite
sau 10g drojdie proaspata

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mediu puneti faina, sarea si drojdia uscata.

2

Turnati apa peste acestea.

3

Si incepeti sa mixati compozitia cu carligele de la mixerul de mana. Continuati si insistati timp de 5 minute, pana aluatul devine uniform, ceva mai moale si lipicios.

4

Acum acoperiti bolul cu o folie de plastic si lasati aluatul sa creasca la temperatura camerei timp de 2 ore.

5

Dupa acest timp presarati vreo 2 maini bune de faina pe masa de bucatarie.

6

Cu spatula sau lingura va ajutati sa scoateti aluatul din bol pe masa presarata cu faina.

Aluatul este foarte lipicios si pana acum nu a avut rost sa puneti painile pe el.

7

Peste el mai presarati putina faina.

8

Il taiati in 2 jumatati egale.

9

Acum luati fiecare bucata de aluat si o impaturiti de 3-4 ori in diverse directii. Faina va ajuta sa lucrati usor cu acest aluat moale si usor se intinde dupa modelare.

10

La ultima impaturire iarasi usor intindeti aluatul, sa-i dati forma aceasta alungita si plata. Mutati painica astfel formata in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

La fel faceti si a 2-a paine.

Observati ca nu trebuie sa framantati deloc aluatul si sa-l apasati, doar usor intindeti, impaturiti si gata.

11

Lasati asa painicile sa creasca pe masa din bucatarie timp de 30-40 de minute.

12

Acum incingeti bine cuptorul la 200 de grade, cu o tava mica de cuptor la baza lui(eu am folosit o tava de pizza.

Cand puneti painea in cuptor, turnati in aceasta tava incinsa jumatate pahar de apa. Asa vom crea aburi in cuptor si painea va avea coaja crocanta si elastica.

13

Dupa 10 minute scoateti tava cu apa din cuptor si lasati painea sa se coaca inca 20-30 de minute, pana se rumeneste frumos.

Apoi o scoateti si lasati sa se racoreasca putin sub prosop.

14

Bineinteles cea mai buna este calda, dar la fel de gustoasa va fi si a 2-a zi.

Eu mai congelez una din ele pentru alta data, dar nu prea mai ramane la cat de buna este :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 grame (2 painici medii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 02 sep 2019, 17:02

Nu mi-a iesit prea aspectoasa, dar tare buna. Multumesc de reteta. Poate trebuia sa fac una mai mare, nu doua micute ca nu prea are miez, dar coaja e buna rau.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: