Chifle pentru hamburgeri
Am ajuns in sfarsit si la reteta de burgeri de casa, dupa cererea copiilor in special si apoi condusa de ambitie, am vrut sa le fac pe toate perfecte - chifla de casa, chifteaua si asamblarea. Asa ca azi incepem cu chifla perfecta pentru burgeri - minunat de moale, frageda, simplu de pregatit si cu o culoare extraordinara.
Singura observatie la aceasta reteta - observati in poze mai jos ca am facut 8 chifle din aceste ingrediente. Dar sunt niste chifle foarte mari, faceti asa niste burgeri mai gospodaresti, de casa. Cu usurinta puteti(si chiar recomand!) sa modelati 10 si chiar 12 chifle, si nu va pacaliti de dimensiunea initiala mica a chiflei! Va creste foarte frumos pe parcurs si se face exact cat trebuie.
In aceasta saptamana voi continua cu reteta pentru chifteaua de burgeri perfecta si apoi variantele de asamblare, fiti pe faza!
Ingrediente
●
Drojdie uscata
15 g
sau 25g drojdie proaspata
●
Curcuma/turmeric
1 lingurita
este optional, dar acest condiment va da o culoare foarte frumoasa burgerilor
●
Unt
40 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mai mare turnati 400ml de apa calda, adaugati 15g de drojdie uscata, 1 lingura de zahar si 3 linguri de faina.
Amestecati bine cu telul aceasta compozitie si lasati 20-30 de minute sa faca spuma.
Pas 2
Dupa acest timp adaugati 1 lingurita de turmeric(optional), 1 lingurita de sare, inca 2 linguri de zahar si 40g de unt moale.
Iarasi amestecati bine cu un tel.
Pas 3
La final adaugati restul de faina si incepeti sa amestecati aluatul cu carligele de la mixerul clasic.
Pas 4
Mixati bine pana aluatul devine uniform si neted, este lipicios si asa este normal.
Nu adaugati mai multa faina ca sa nu iasa chiflele prea dense.
Pas 5
Acoperiti bolul cu folie de plastic si lasati aluatul sa creasca 30-50 de minute.
Deci ati observati ca nu am framantat deloc aluatul cu mainile, si asta imi place cel mai mult la aceasta reteta!
Pas 6
Cand isi dubleaza volumul, puteti sa lucrati mai departe cu el.
Pas 7
Acum ungeti bine cu ulei masa de lucru si mainile.
Scoateti aluatul din bol si usor il adunati.
Pas 8
Il taiati in 8 bucati uniforme daca vreti burgeri mai mari, sau in 12 daca faceti burgeri mai medii-mici.
Pas 9
Acum fiecare bucatica o modelati in forma de bila - aduceti marginile spre mijloc si tot asa continuati pana este uniforma.
Pas 10
Puneti bila cu marginile in jos pe tava de cuptor(dinainte asternuta cu hartie de copt).
O presati usor cu degetele, sa fie putin mai plata si modelati intr-un cerc cat mai uniform posibil.
Pas 11
Observati ca am lasat distanta mare intre chifle, vor creste mult si nu vreau sa-si piarda forma daca se lipesc una de alta.
Le lasati sa creasca in tava timp de 20-30 minute.
Pas 12
Intre timp amestecati un galbenus de ou crud cu 2 linguri de lapte.
Pas 13
Dupa crestere ungeti chiflele cu acest galbenus.
Pas 14
Presarati si niste susan deasupra, sa fie si mai frumoase!
Eu am avut un amestec de susan alb si negru, merge si cel simplu alb, sau omiteti.
Pas 15
Coaceti chiflele in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 35-30 de minute, pana se rumenesc frumos.
Pas 16
Le lasati sa se raceasca timp de 1-2 ore inainte de folosire la burgeri. Observati in poza ce textura poroasa si frumoasa au, sunt foarte fragede si fine.
Se pot congela si refolosi oricand aveti nevoie urgent de ele.
Pas 17
Eu de obicei le coc de dimineata si la pranz chiar servim burgerii, dar sunt la fel de bune pregatite cu 1-2 zile inainte.
Vom continua cu reteta de chiftele si asamblarea burgerilor zilele urmatoare.
Pofta Buna!
Cantitate:
12 buc
(8 - 12 chifle)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)