Chiftele pentru burgeri

Chiftele pentru burgeri

Pentru ca să vă iasă rețeta de burgeri de casă nu doar gustoasă, dar și cu un efect de senzație, am hotărât s-o împart în 3 rețete mai mici pentru fiecare etapă. Zilele trecute v-am arătat chiflele perfecte pentru hamburger, astăzi vin cu rețeta de chiftele și în zilele următoare vă arăt și variantele de asamblare a hamburgerului exemplar, frumos și delicios.

De obicei carnea pentru burgeri este de vită, combinată în proporția - 80% carne și 20% slănină/grăsime (eu aș recomanda să puneți chiar 30% grăsime pentru burgeri mai fragezi). Dar eu am făcut și doar cu carne de porc, sau în combinație cu vită, oricum după formula aceasta ies foarte buni și gustoși.

Nu prea aș pune în discuție aici carnea tocată din comerț, care nu știți exact ce conține. Dacă vreți într-adevăr burgeri exemplari și să-i faceți acasă, investiți în mașină pentru tocat carne, oricum vă folosește și pentru multe alte rețete.

Ingrediente

Carne de porc/vită
800 g
   
Slănină
200 g
   
Ceapă
1 buc
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
   
Pătrunjel tocat
1 lingura
este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Pentru această rețetă de burgeri am luat 400g carne de porc, 400g carne de vită și 200g de slănină - în total 1 kg de carne.

Dacă vreți să faceți burgerii de vită, puneți toată carnea de vită și încercați să găsiți grăsime de vită.

Chiftele pentru burgeri - Pas 1
Pas 2

Tăiați toată carnea în bucăți potrivite pentru mașina de tocat.

Tot aici adăugați și o ceapă albă.

Chiftele pentru burgeri - Pas 2
Pas 3

Treceți prin mașina de tocat - carnea, slănina și ceapa.

Adăugați sarea, piperul negru măcinat și amestecați foarte bine compoziția cu mâinile. Recomand chiar s-o aruncați de vreo 5 ori în bol cu puțină forță.

Chiftele pentru burgeri - Pas 3
Pas 4

Formați o bilă mare de carne, o puneți pe masă sau fund și tăiați în aproximativ 8-12 bucăți egale.

Din această cantitate puteți face 8 chiftele pentru 8 pâinici mari, 10 sau 12 chiftele pentru 10-12 chifle de burgeri.

Cantitatea de carne din această rețetă este proporțională cu cea de chifle din rețeta mea - modelați tot atâtea chiftele câte pâinici ați făcut acolo.

Chiftele pentru burgeri - Pas 4
Pas 5

Tăiați cu foarfeca pătrate de aproximativ 10-12cm din hârtie de copt, pe ele vom modela burgerii în continuare.

Chiftele pentru burgeri - Pas 5
Pas 6

Acum luați fiecare bucată de carne și o modelați în formă de bilă, o mai aruncați dintr-o palmă în alta ca să fie cât mai uniformă și netedă.

Chiftele pentru burgeri - Pas 6
Pas 7

Apoi o puneți (mie chiar îmi place s-o arunc cu forță :) pe o bucată de hârtie de copt.

Chiftele pentru burgeri - Pas 7
Pas 8

Începeți să aplatizați carnea, apăsați mai mult pe parte din mijloc, apoi spre margini.

Chiftele pentru burgeri - Pas 8
Pas 9

Nivelați cu dosul palmei și marginile laterale, să nu se facă franjuri.

Chiftele pentru burgeri - Pas 9
Pas 10

La final mai nivelați și ușor bateți cu degetele pe toată suprafața, să fie o chiftea cât mai uniformă - și ca grosime, și ca formă.

Chiftele pentru burgeri - Pas 10
Pas 11

Ca dimensiune vă ghidați după cea a chiflelor. De obicei chifteaua trebuie să fie cam cu 1 cm mai mare decât chifla, pentru că la prăjire se micșorează puțin.

Chiftelele pot fi puțin mai groase sau mai subțiri, dar ca mărime ar fi bine să le potriviți cu pâinicile.

Chiftele pentru burgeri - Pas 11
Pas 12

Astfel formați toate chiftelele și le puteți suprapune una peste alta, hârtia de copt este chiar un truc bun.

Acum le lăsați 1-2 ore la rece înainte de prăjire, sau le puteți congela pentru altădată, dacă planificați din timp rețeta de burgeri.

Eu de obicei congelez și chifle, și burgeri, îmi este foarte ușor apoi, dacă avem pofte mai spontane.

Chiftele pentru burgeri - Pas 12
Pas 13

Dacă facem burgerii în apartament, de obicei încins foarte bine o tigaie grill și ușor trec carnea cu ajutorul hârtiei pe ea.

La fel procedați dacă prăjiți chiftelele pe grătarul de afară.

Chiftele pentru burgeri - Pas 13
Pas 14

Pentru a obține aceste dungi intersectate, ușor întorc burgerul cu vreo 30 de grade după 3-4 minute pe grătar.

Dar astea sunt finețuri, important este să-l gătiți la foc mediu spre rapid, nu trebuie uscate chiftelele, dar nici să fie crude (în caz că faceți cu carne de porc sau pui).

În rețeta următoare vă voi arăta cum asamblați un burger perfect și diversele combinații.

Poftă Bună!

Chiftele pentru burgeri - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8-12 chiftele)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!