Musaca de vinete

Musaca de vinete

Jonglam mai demult cu ideea sa incerc reteta de musaca si varianta cu vinete se potriveste cel mai bine acestui sezon. Urmeaza si cea cu cartofi, poate dovlecei, deci urmeaza...:) Oricum ideea este aceeasi si cu siguranta nu voi schimba ingredientele de baza.

Eu nu sunt fan musaca, dar acum chiar am avut pofta si dupa multe cautari dupa reteta de musaca de vinete pe site-urile culinare romanesti am ajuns sa fac varianta mea proprie. Am combinat aici mai multe idei care mi-au parut reusite si in plus cum cred ca ar fi si mai practic, rapid, sanatos, si neaparat gustos.

Puteti pregati ingredientele in etape si intr-una din zile sa le combinati cum va place. Sa stiti ca vinetele gratinate se congeleaza foarte bine, puteti sa va faceti si rezerve pt iarna.

Sa o incercati neaparat, straturile de carne cu legume si toate astea acoperite cu sosul alb... este absolut delicios!

Ingredientele sunt pentru o tava dreptunghiulara adanca si mare, aproximativ 20x30cm.

Semipreparate

600 g
adica 1 portie

Ingrediente

Vinete
2 kg
Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
recomand sa luati carne si s-o tocati acasa, sa stiti sigur ca nu este plina de grasime, sorici, etc.
Rosii
2 kg
pt sos si pt straturi, optional mai puteti adauga 1 lingurita de pasta de tomate/ardei
Ceapa alba
1 buc
Oua
2 buc
Cascaval
100 g
optional, musacaua se va rumeni bine si numai cu sosul Bechamel deasupra
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare,piper
1 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

Vinetele le taiati felii, cam de 5-7mm grosime, le ungeti usor cu pensula de ulei.

2

Le rumeniti bine pe ambele parti pe tava grill.

Daca nu aveti grill, le puteti praji in ulei dar vor absorbi foarte mult din acesta si va fi ceva mai uleioasa musacaua.

Vinetele se lasa la racorit, sau puteti sa le faceti cu o zi inainte, sau congela.

3

Acum ne apucam sa facem compozitia de carne.

Calim intr-o tigaie ceapa cu putin ulei.

4

Apoi adaugati carnea tocata si o amestecati periodic, sa desfaceti cocoloasele care se formeaza.

5

Carnea o lasati in tigaie pana se cam evapora toata zeama din ea si incepe sa se rumeneasca.

Atunci adaugati 3-4 rosii taiate cubulete(sau folositi rosii din conserva).

Amestecati periodic si mai lasati pe foc cam 10 minute.

6

La urma adaugati 1 lingurita de pasta de ardei/rosii, amestecati bine, mai lasati 2 minute pe foc.

Apoi potriviti de sare si piper dupa gust, inchideti focul si lasati carnea la o parte pana se racoreste bine.

7

Cam asa arata a mea la final, dupa ce am inchis focul.

8

Dupa ce s-a racit carnea, efectiv inainte sa va apucati sa motati musacaua, adaugati in ea 2 oua si amestecati bine.

9

Sosul Bechamel il pregatit dupa reteta de pe site, sau dupa reteta dvs preferata.

Recomand sa-l faceti pe acesta chiar cand incepeti sa lucrati la musaca, sa fie fierbinte cand il turnati deasupra. Asa, e ceva mai lichid si va patrunde mai bine prin stratul de carne si legume.

10

Si ne apucam efectiv de montat musacaua:

- luati o tava adanca de cuptor

- puneti un strat de vinete

- apoi jumatate din cantitatea de carne peste el

11

Apoi taiati rosile felii si le aranjati peste stratul de carne.

12

Iarasi punem un strat de vinete.

13

Apoi cealalta jumatate din carne si inca un strat de rosii.

Deci rosiile sunt ultimele care le puneti in tava.

14

Turnati sosul Bechamel peste rosii si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 20 de minute.

15

Dupa acest timp deschideti cuptorul si presarati putin cascaval deasupra.

Eu nu as mai face asta data viitoare, dar asta depinde de preferintele fiecaruia.

Mai lasati 10 minute la cuptor.

16

Dupa ce este gata si o scoateti din cuptor lasati cam 15-20 de minute sa se patrunda bine, apoi portionati si serviti.

17

Aici aveti si o sectiune delicioasa.

Cand e rece se taie ceva mai frumos si mai drept dar asa proaspata e mai delicioasa.

18

Si o poza bonus cu micul meu "ajutor" si asistent in bucatarie :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 11 sep 2015, 08:21

Buna. Eu nu pun sos Bechamel ci cate un rand de cartofi fierti. Rece ne mai place si spun si de ce? Ptr.ca eu frig vietele in ulei si atunci calda e mai gretoasa.  Si deasupra peste rosii pun fr. de patrunjel. Voi face si eu prajite. Pun la borcan ptr.iarna (am pas cu pas pozele),vinete cu rosii  ptr. aceasta reteta. Pupici.

Natali
Natali 11 sep 2015, 10:14

E taman perioada perfecta pentru musaca. :)

Am facut si eu recent si intentionam sa fac una chiar azi. Numai ca eu nu pun bechamel, iar ca brinzeturi prefer sa folosesc parmezan, ne place mai tare decit cu cascaval. O sa incerc si eu cu sos azi.

Nota mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 11 sep 2015, 11:40

Buna fetelor! Musaca e o retetat traditionala considerata in Grecia, reteta Lenei are ceva comun cu originalul dar sunt si schimbari. Eu am trait in Grecia 7 ani si acolo se face des. In original e asa , vinetele se coc exact 20 min in cuptor la 170 nu prajite nici de cum , carnea se coace dintii in tigaie fara ulei pin iesa apa din ea si se desface apoi ceapa si se stinge cu vin apoi rosiile si patrunjel taiat marunt la urma. Si cel mai important e ca se pune si paste fierte al dente. Deci stratul 1 e vinata toata 2 carnea 3pasta 4 bechamelul. se poate si de schimbat cu rindurile principalul sa fie aceste ingrediente. Si ca sa nu uit parmezanul e tot un ingredient principal. Sper ca nu am deranjat cu informatia mea. Sunt sigura ca reteta Lenei tot e reusita voi incerca si eu fara paste numaidecit . O zi buna voua!!!

vio2011
vio2011 12 sep 2015, 22:48

De ce Lena nu data viitoare nu mai adaugi cașcaval? ce nu. se potrivește?

lena
Elena (lena) vio2011 12 sep 2015, 23:41

Da, uite trebuia sa zic chiar. Cascavalul face crusta putin mai tare si mai elastica, eu parca aici am vrut-o mai moale. Mai ales cand se mai racoreste este diferenta.

Ana.
Ana. 21 sep 2016, 10:43

Draga Lena, superba musacaua! Dar bechamelul mi-a iesit foarte gros si nu a patruns deloc printre straturi. Era doar un strat suplimentar deasupra, destul de gras. Stii de ce putea sa-mi iasa asa? Sau cum il gatesc data viitoare pentru un rezultat mai bun?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana. 23 sep 2016, 10:37

Daca ati facut cum am spus la pasul 9, adica se prepara imediat si se toarna fierbinte - cand se mai raceste se face gros.

Dar daca a fost gros cand era fierbinte, mai adaugati lapte in functie de consistenta - de obicei la mine iese bine cu aceste ingrediente.

tiki
tiki 18 sep 2017, 23:27

Buna, Fac si eu in fiecare an cam de 2 ori musaca de vinete. Ne place mult si rece, Este tare buna si satioasa. Poate sa ajung sa mai fac o data anul acesta cat mai sunt vinete (desi am pus si in borcan ptr. iarna,vinete cu rosii), Pacat ca trece vara cu bunatatiile ei...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
andi
andi 02 aug 2018, 11:22

Deoarece acum vinetele sunt gratis acum(1,2lei alea mai mici), acum ma apuc sa execut o musaca dupa reteta ta.Nu pun bechamel, din cauza de cantar, si o las numai cu rosii deasupra(varianta turceasca).Mi s-a parut ca tanti care a stat in Grecia a inventat ea o reteta proprie si ne-a servit-o ca aceea e adevarata Mama Omida.