Musaca de vinete

Musaca de vinete

Jonglam mai demult cu ideea să încerc rețeta de musaca și varianta cu vinete se potrivește cel mai bine acestui sezon. Urmează și cea cu cartofi, poate dovlecei, deci urmează...:) Oricum ideea este aceeași și cu siguranță nu voi schimba ingredientele de bază.

Eu nu sunt fan musaca, dar acum chiar am avut poftă și după multe căutări după rețeta de musaca de vinete pe site-urile culinare românești am ajuns să fac varianta mea proprie. Am combinat aici mai multe idei care mi-au părut reușite și în plus cum cred că ar fi și mai practic, rapid, sănătos, și neapărat gustos.

Puteți pregăti ingredientele în etape și într-una din zile să le combinați cum vă place. Să știți că vinetele gratinate se congelează foarte bine, puteți să vă faceți și rezerve pentru iarnă.

Să o încercați neapărat, straturile de carne cu legume și toate astea acoperite cu sosul alb... este absolut delicios!

Ingredientele sunt pentru o tavă dreptunghiulară adâncă și mare, aproximativ 20x30cm.

Semipreparate

600 g
adică 1 porție

Ingrediente

Vinete
2 kg
   
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
recomand să luați carne și s-o tocați acasă, să știți sigur că nu este plină de grăsime, șorici, etc.
Roșii
2 kg
pentru sos și pentru straturi, opțional mai puteți adăuga 1 linguriță de pastă de tomate/ardei
Ceapă albă
1 buc
   
Ouă
2 buc
   
Cașcaval
100 g
opțional, musacaua se va rumeni bine și numai cu sosul Bechamel deasupra
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Vinetele le tăiați felii, cam de 5-7mm grosime, le ungeți ușor cu pensula de ulei.

Musaca de vinete - Pas 1
Pas 2

Le rumeniți bine pe ambele părți pe tavă grill.

Dacă nu aveți grill, le puteți prăji în ulei dar vor absorbi foarte mult din acesta și va fi ceva mai uleioasă musacaua.

Vinetele se lasă la răcorit, sau puteți să le faceți cu o zi înainte, sau congela.

Musaca de vinete - Pas 2
Pas 3

Acum ne apucăm să facem compoziția de carne.

Calim într-o tigaie ceapa cu puțin ulei.

Musaca de vinete - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați carnea tocată și o amestecați periodic, să desfaceți cocoloașele care se formează.

Musaca de vinete - Pas 4
Pas 5

Carnea o lăsați în tigaie până se cam evaporă toată zeama din ea și începe să se rumenească.

Atunci adăugați 3-4 roșii tăiate cubulețe (sau folosiți roșii din conservă).

Amestecați periodic și mai lăsați pe foc cam 10 minute.

Musaca de vinete - Pas 5
Pas 6

La urma adăugați 1 linguriță de pastă de ardei/roșii, amestecați bine, mai lăsați 2 minute pe foc.

Apoi potriviți de sare și piper după gust, închideți focul și lăsați carnea la o parte până se răcorește bine.

Musaca de vinete - Pas 6
Pas 7

Cam așa arată a mea la final, după ce am închis focul.

Musaca de vinete - Pas 7
Pas 8

După ce s-a răcit carnea, efectiv înainte să vă apucați să montați musacaua, adăugați în ea 2 ouă și amestecați bine.

Musaca de vinete - Pas 8
Pas 9

Sosul Bechamel îl pregătiți după rețeta de pe site, sau după rețeta dvs preferată.

Recomand să-l faceți pe acesta chiar când începeți să lucrați la musaca, să fie fierbinte când îl turnați deasupra. Așa, e ceva mai lichid și va pătrunde mai bine prin stratul de carne și legume.

Musaca de vinete - Pas 9
Pas 10

Și ne apucăm efectiv de montat musacaua:

- luați o tavă adâncă de cuptor

- puneți un strat de vinete

- apoi jumătate din cantitatea de carne peste el

Musaca de vinete - Pas 10
Pas 11

Apoi tăiați roșiile felii și le aranjați peste stratul de carne.

Musaca de vinete - Pas 11
Pas 12

Iarăși punem un strat de vinete.

Musaca de vinete - Pas 12
Pas 13

Apoi cealaltă jumătate din carne și încă un strat de roșii.

Deci roșiile sunt ultimele care le puneți în tavă.

Musaca de vinete - Pas 13
Pas 14

Turnați sosul Bechamel peste roșii și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 20 de minute.

Musaca de vinete - Pas 14
Pas 15

După acest timp deschideți cuptorul și presărați puțin cașcaval deasupra.

Eu nu aș mai face asta data viitoare, dar asta depinde de preferințele fiecăruia.

Mai lăsați 10 minute la cuptor.

Musaca de vinete - Pas 15
Pas 16

După ce este gata și o scoateți din cuptor lăsați cam 15-20 de minute să se pătrundă bine, apoi porționați și serviți.

Musaca de vinete - Pas 16
Pas 17

Aici aveți și o secțiune delicioasă.

Când e rece se taie ceva mai frumos și mai drept dar așa proaspătă e mai delicioasă.

Musaca de vinete - Pas 17
Pas 18

Și o poză bonus cu micul meu "ajutor" și asistent în bucătărie :)

Poftă Bună!

Musaca de vinete - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 11 Sep 2015, 08:21

Buna. Eu nu pun sos Bechamel ci cate un rand de cartofi fierti. Rece ne mai place si spun si de ce? Ptr.ca eu frig vietele in ulei si atunci calda e mai gretoasa.  Si deasupra peste rosii pun fr. de patrunjel. Voi face si eu prajite. Pun la borcan ptr.iarna (am pas cu pas pozele),vinete cu rosii  ptr. aceasta reteta. Pupici.

Natali
Natali 11 Sep 2015, 10:14

E taman perioada perfecta pentru musaca. :)

Am facut si eu recent si intentionam sa fac una chiar azi. Numai ca eu nu pun bechamel, iar ca brinzeturi prefer sa folosesc parmezan, ne place mai tare decit cu cascaval. O sa incerc si eu cu sos azi.

Nota mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 11 Sep 2015, 11:40

Buna fetelor! Musaca e o retetat traditionala considerata in Grecia, reteta Lenei are ceva comun cu originalul dar sunt si schimbari. Eu am trait in Grecia 7 ani si acolo se face des. In original e asa , vinetele se coc exact 20 min in cuptor la 170 nu prajite nici de cum , carnea se coace dintii in tigaie fara ulei pin iesa apa din ea si se desface apoi ceapa si se stinge cu vin apoi rosiile si patrunjel taiat marunt la urma. Si cel mai important e ca se pune si paste fierte al dente. Deci stratul 1 e vinata toata 2 carnea 3pasta 4 bechamelul. se poate si de schimbat cu rindurile principalul sa fie aceste ingrediente. Si ca sa nu uit parmezanul e tot un ingredient principal. Sper ca nu am deranjat cu informatia mea. Sunt sigura ca reteta Lenei tot e reusita voi incerca si eu fara paste numaidecit . O zi buna voua!!!

vio2011
vio2011 12 Sep 2015, 22:48

De ce Lena nu data viitoare nu mai adaugi cașcaval? ce nu. se potrivește?

lena
Elena (lena) vio2011 12 Sep 2015, 23:41

Da, uite trebuia sa zic chiar. Cascavalul face crusta putin mai tare si mai elastica, eu parca aici am vrut-o mai moale. Mai ales cand se mai racoreste este diferenta.

Ana.
Ana. 21 Sep 2016, 10:43

Draga Lena, superba musacaua! Dar bechamelul mi-a iesit foarte gros si nu a patruns deloc printre straturi. Era doar un strat suplimentar deasupra, destul de gras. Stii de ce putea sa-mi iasa asa? Sau cum il gatesc data viitoare pentru un rezultat mai bun?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ana. 23 Sep 2016, 10:37

Daca ati facut cum am spus la pasul 9, adica se prepara imediat si se toarna fierbinte - cand se mai raceste se face gros.

Dar daca a fost gros cand era fierbinte, mai adaugati lapte in functie de consistenta - de obicei la mine iese bine cu aceste ingrediente.

tiki
tiki 18 Sep 2017, 23:27

Buna, Fac si eu in fiecare an cam de 2 ori musaca de vinete. Ne place mult si rece, Este tare buna si satioasa. Poate sa ajung sa mai fac o data anul acesta cat mai sunt vinete (desi am pus si in borcan ptr. iarna,vinete cu rosii), Pacat ca trece vara cu bunatatiile ei...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
andi
andi 02 Aug 2018, 11:22

Deoarece acum vinetele sunt gratis acum(1,2lei alea mai mici), acum ma apuc sa execut o musaca dupa reteta ta.Nu pun bechamel, din cauza de cantar, si o las numai cu rosii deasupra(varianta turceasca).Mi s-a parut ca tanti care a stat in Grecia a inventat ea o reteta proprie si ne-a servit-o ca aceea e adevarata Mama Omida.