Musaca de vinete
Jonglam mai demult cu ideea să încerc rețeta de musaca și varianta cu vinete se potrivește cel mai bine acestui sezon. Urmează și cea cu cartofi, poate dovlecei, deci urmează...:) Oricum ideea este aceeași și cu siguranță nu voi schimba ingredientele de bază.
Eu nu sunt fan musaca, dar acum chiar am avut poftă și după multe căutări după rețeta de musaca de vinete pe site-urile culinare românești am ajuns să fac varianta mea proprie. Am combinat aici mai multe idei care mi-au părut reușite și în plus cum cred că ar fi și mai practic, rapid, sănătos, și neapărat gustos.
Puteți pregăti ingredientele în etape și într-una din zile să le combinați cum vă place. Să știți că vinetele gratinate se congelează foarte bine, puteți să vă faceți și rezerve pentru iarnă.
Să o încercați neapărat, straturile de carne cu legume și toate astea acoperite cu sosul alb... este absolut delicios!
Ingredientele sunt pentru o tavă dreptunghiulară adâncă și mare, aproximativ 20x30cm.
Ingrediente
●
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
recomand să luați carne și s-o tocați acasă, să știți sigur că nu este plină de grăsime, șorici, etc.
●
Roșii
2 kg
pentru sos și pentru straturi, opțional mai puteți adăuga 1 linguriță de pastă de tomate/ardei
●
Cașcaval
100 g
opțional, musacaua se va rumeni bine și numai cu sosul Bechamel deasupra
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
●
Sare, piper
1 lingurita
după gust
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Vinetele le tăiați felii, cam de 5-7mm grosime, le ungeți ușor cu pensula de ulei.
Pas 2
Le rumeniți bine pe ambele părți pe tavă grill.
Dacă nu aveți grill, le puteți prăji în ulei dar vor absorbi foarte mult din acesta și va fi ceva mai uleioasă musacaua.
Vinetele se lasă la răcorit, sau puteți să le faceți cu o zi înainte, sau congela.
Pas 3
Acum ne apucăm să facem compoziția de carne.
Calim într-o tigaie ceapa cu puțin ulei.
Pas 4
Apoi adăugați carnea tocată și o amestecați periodic, să desfaceți cocoloașele care se formează.
Pas 5
Carnea o lăsați în tigaie până se cam evaporă toată zeama din ea și începe să se rumenească.
Atunci adăugați 3-4 roșii tăiate cubulețe (sau folosiți roșii din conservă).
Amestecați periodic și mai lăsați pe foc cam 10 minute.
Pas 6
La urma adăugați 1 linguriță de pastă de ardei/roșii, amestecați bine, mai lăsați 2 minute pe foc.
Apoi potriviți de sare și piper după gust, închideți focul și lăsați carnea la o parte până se răcorește bine.
Pas 7
Cam așa arată a mea la final, după ce am închis focul.
Pas 8
După ce s-a răcit carnea, efectiv înainte să vă apucați să montați musacaua, adăugați în ea 2 ouă și amestecați bine.
Pas 9
Sosul Bechamel îl pregătiți după rețeta de pe site, sau după rețeta dvs preferată.
Recomand să-l faceți pe acesta chiar când începeți să lucrați la musaca, să fie fierbinte când îl turnați deasupra. Așa, e ceva mai lichid și va pătrunde mai bine prin stratul de carne și legume.
Pas 10
Și ne apucăm efectiv de montat musacaua:
- luați o tavă adâncă de cuptor
- puneți un strat de vinete
- apoi jumătate din cantitatea de carne peste el
Pas 11
Apoi tăiați roșiile felii și le aranjați peste stratul de carne.
Pas 12
Iarăși punem un strat de vinete.
Pas 13
Apoi cealaltă jumătate din carne și încă un strat de roșii.
Deci roșiile sunt ultimele care le puneți în tavă.
Pas 14
Turnați sosul Bechamel peste roșii și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 20 de minute.
Pas 15
După acest timp deschideți cuptorul și presărați puțin cașcaval deasupra.
Eu nu aș mai face asta data viitoare, dar asta depinde de preferințele fiecăruia.
Mai lăsați 10 minute la cuptor.
Pas 16
După ce este gata și o scoateți din cuptor lăsați cam 15-20 de minute să se pătrundă bine, apoi porționați și serviți.
Pas 17
Aici aveți și o secțiune delicioasă.
Când e rece se taie ceva mai frumos și mai drept dar așa proaspătă e mai delicioasă.
Pas 18
Și o poză bonus cu micul meu "ajutor" și asistent în bucătărie :)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(6-8 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)